StoryEditorOCM

PANIC SHAD 120Idealna za lov brancina: naš stručnjak secirao je najnoviju varalicu iz DTD-ove produkcije

Piše PROMO
6. srpnja 2023. - 09:28

DTD je većini ribara poznat ponajprije po svom lignjolovnom asortimanu.

Naravno, povremeni odmaci od skosavica i peškafonda u obliku spinnerskih i jigerskih varalica su uvijek nailazili samo na pozitivne kritike, a što je rezultiralo i ovom posljednjim, najnovijom varalicom iz DTD-ove produkcije, silikonskom varalicom Panic shad 120.

Riječ je o varalici s metalnom glavom i silikonskim ‘shad‘ tijelom kojeg karakterizira riboliki izgled sa spljoštenim repom zahvaljujući kojem postiže onu toliko lovnu vibrirajuću akciju.

- Misao vodilja u kreaciji ove varalice je bila uzeti našeg jadranskog gavuna i malo ga povećati, prvenstveno kako bi u glavu stale sve potrebne žice, a onda ga do kraja definirati silikonskim tijelom koje će i u rukama početnika moći postići onu lovnost koja je neophodna za kvalitetan i produktivan lov, a koja je inače u radu s brojnim drugim varalicama moguća samo u rukama iskusnih spinnera – rekao nam je Milan Dežulović.

Dakle, iz metalne glave koja je vrlo uspješna simulacija glave gavuna, prema silikonskom tijelu izlaze tri čvrste žice koje su uporište silikonskom tijelu i hvatište udice.

image

U tijelu varalice se nalazi prorez  s otvorom za udicu tako da se u montaži ne može pogriješiti

A udice predviđene za lov s ovom varalicom su japanske Decoy udice u veličini.1/0.

Malo su zatvorenijeg tipa tako da u bočnoj silueti ribe udica ne strši puno.

No kada riba zagrize, udica trenutno izlazi iz silikonskog tijela pronalazeći svoje mjesto u ribljim ustima.

Kvalitetnom kačenju u trenutku griza svakako doprinosi i činjenica da je udica slobodne, a ne fiksne montaže.

Samo je tijelo izrađeno od vrlo izdržljivog silikona koji može podnijeti i više uspješnih kačenja, a da pritom ne dođe do oštećenja koje bi zahtijevalo promjenu silikonskog dijela varalice.

image

U moru Panic shad uvijek zauzima prirodan, za predatore iznimno provokativni položaj

Osim toga, za razliku od brojnih drugih sličnih varalica kod kojih je korišten ekstra mekani silikon, a koji u pravilu otapa sve plastične površine s kojima dođe u dodir, Panic shad 120 je puno stabilnije strukture tako da se može skladištiti i u sasvim običnim kutijama i s drugim varalicama, bez straha od otapanja ili neželjenih miješanja boja.

Varalica Panic shad 120 je duga 120 milimetara, teška 16 grama i tone brzinom od 0,5 - 0,7 metara po sekundi, a što omogućuje vrlo kontrolirano i s obzirom na činjenicu da je u pitanju jigg varalica, relativno sporo povlačenje i po sasvim plitkim terenima.

image

Različiti položaji udica

Osim toga, zahvaljujući balansu, varalica u kontaktu s dnom uvijek liježe tako da vrh udice ostaje gore, a čime se u startu eliminiraju neželjeni zadjevi.

Zahvaljujući svemu tome sam rad varalice nije žestok, naprotiv, više je umjeren što je čini idealnom ponajprije za lov brancina u našem moru.

INFO:

DTD
Tel. 021/735-161
www.dtd.hr

Premda su u pripremi i novi modeli u različitim veličinama, u trenutnoj je ponudi samo jedna veličina u tri boje, khaki, transparent white i blue čime su zapravo pokrivene sve situacije u kojima se spinner na našem moru može naći.

Varalice Panic shad 120 su pakirane u blister pakiranju u kojem se uz kombo set, a koji uključuje već montirano silikonski tijelo i udicu na metalnoj glavi dobije još jedno rezervno tijelo, sve skupa po cijeni od 6,5 eura.

Osim toga u ponudi je i set od tri silikonska tijela po cijeni od 4,5 eura tako da se vrlo lako i jednostavno mogu kombinirati različita tijela, sve u zavisnosti od trenutnih uvjeta na moru. BORIS BULIĆ/MAX FISHING

image

Na poleđini pakiranja je tehnički 3D prikaz varalice

image

Na boku pakiranja se može vidjeti kako udica treba stajati

02. svibanj 2024 23:47