StoryEditorOCM
Životpali kod svih

Znate li koji je tip muškarca najprivlačniji ženama u romantičnom smislu? Znanost dala odgovor...

Piše MOZAIK SD
22. rujna 2023. - 22:20

Drage žene, osjećate se dobro u društvu pozitivnih muškaraca sa zdravim smislom za humor? Štoviše, znate da će vam svojom optimističnom vedrinom izmamiti osmijeh i u lošijim danima? Bez previše mudrovanja, vjerujemo vam. Osim toga, tko ne bi volio biti okružen ljudima koji će nam podići razine serotonina?

U tu je svrhu nedavno provedeno istraživanje i objavljeno u časopisu Evolutionary Behavioral Sciences. Cilj je bio istražiti koliko humoristični i pozitivni muškarci izazivaju privlačnost kod žena, ali u romantičnom kontekstu. Istraživanje je proveo psiholog Mitch Brown sa Sveučilišta u Arkansasu, piše živim.hr.

Znanost o humoru

- Ono što me zainteresiralo za ovu temu bila je kombinacija želje da shvatim znanost humora kao osrednjeg stand-up komičara i nezadovoljstvo načinom na koji se površno pristupa proučavanju funkcije humorističnih trenutaka kao potencijalnih područja privlačnosti - rekao je psiholog Brown koji je u tu svrhu proveo četiri odvojene studije od kojih je svaka koristila različite skupine uzoraka žena i prezentacijske metode.

Prva studija

Za ovu studiju 162 žene ocjenjivale su šest muškaraca tijekom brzih, hipotetskih spojeva na temelju slike lica i odgovarajuće izjave. Sudionice su ocjenjivale humor, potencijalnu privlačnost, prijateljstvo i spremnost na dijeljenje kontakta.

Druga studija

U ovom istraživanju sudjelovalo je 81 žena koje su uz popratne izjave, smiješne ili ne, upoznate s osam muškaraca. Ocjenjivale su svaku izrečenu šalu, muškarčev uspjeh u spojevima, inteligenciju, vještine odgoja djece i potencijal zarade.

Treća i četvrta studija

Posljednje dvije studije napravile su stepenicu više. Uključujući 109 odnosno 141 ženu, ocjenjivale su se kvaliteta humora, privlačnost muškarca za kratkotrajnu i dugotrajnu vezu, a u probiru su ocjenjivale i privlačna, odnosno manje privlačna lica u kombinaciji s duhovitim sadržajem.

Rezultati

- Iako samo pokušaj humora označava prijateljstvo, istinski smiješan pokušaj rezultira većom privlačnošću - izjavio je autor Brown.

Ovo je otkriće bilo posebno izraženo pri procjeni muškaraca za dugotrajnu vezu i bilo je značajnije ako se muškarac smatrao privlačnim. Prema istraživanju, uspješan humor ne samo da osigurava prijateljstvo, već i kompetentnost, inteligenciju i potencijal za veću sposobnost zarade.

Dugogodišnji prijatelji

- Kroz studiju, samo iskazivanje humora označavalo prijateljstvo prema potencijalnom partneru. Ovo nam pruža kontinuirane dokaze da je humor značajan pokazatelj interesa - rekao je Brown te dodao kako neuspjeli ili neukusni pokušaj humora od muškaraca, kod žena ne izaziva odbojnost.

- Muškarčeva pozitivna duhovitost kod žena će automatski izmamiti percepciju ljubaznosti i privlačnosti. Sklonost prema muškarcima s humorom nasuprot onima bez, bila je najočitija u kontekstu potencijalnih dugotrajnih veza – izjavio je.

Pitanja bez odgovora

Studije ovog psihologa su tek jedna točka. Ostaju ključna pitanja, uključujući ona kako muškarci ocjenjuju humor žena i potencijalni utjecaj različitih sadržaja šala na uvažavanje humora.

- Ove su se studije usredotočile na muškarce koji izazivaju humor i žene koje ga procjenjuju. Razlike su uočene na razini grupe i ne odnose se nužno na pojedince - naglasio je psiholog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:57