StoryEditorOCM
ŽivotSPASONOSNE KAPI

Vrata vam škripe, škare vam zapinju? Ovo je 5 top učinaka ulja iz ljekarne, koji će vam jeftino riješiti brdo problema

Piše MOZAIK SD
14. travnja 2024. - 21:46

Ricinusovo ulje je već dobro poznato po svojim dobrobitima za zdravlje i ljepotu, ali ima i brojne iznenađujuće korisne namjene u domu i vrtu.

image
/Shutterstock

Dobiveno iz biljke ricinus ili ricinus communis, ricinusovo ulje se odavna koristi u kućnim ljekarnama. Zbog svojih snažnih hidratantnih svojstava, posljednjih je godina također postao popularan sastojak kozmetičkih proizvoda poput maski za kosu i lice. Međutim, osim dobrobiti za zdravlje i ljepotu, postoji niz vrlo korisinih načina za upotrebu ricinusova ulja u domaćinstvu, piše bobvila.com.

image
/Shutterstock

1. Obnovite namještaj

Drveni namještaj će izgledati kao potpuno nov nakon premaza na bazi ricinusovog ulja. Recept za ovaj potpuno prirodni proizvod za čišćenje zahtijeva samo nekoliko sastojaka: pčelinji vosak, maslinovo ulje, ricinusovo ulje i eterična ulja, koja su važna samo za miris. Premaz je lako dobiti sjedinjenjem sastojaka (zagrijavanjem u npr. mikrovalnoj pećnici lakše će se ‘sljubiti‘), potom ih pohranite u limenu posudu, ostavite da se premaz stvrdne i vaš savršeni premaz za savršeni namještaj je spreman.

image
/Shutterstock

2. Tjera komarce i bube

Mnogi prirodni sprejevi protiv insekata sadrže ricinusovo ulje, a taj se sastojak u prošlosti dugo koristio kao sredstvo za odbijanje insekata. Ricinusovo ulje može se kombinirati s eteričnim uljima poput lavande, limunske trave i citronele, koja također odbijaju insekte poput buha, krpelja i komaraca. Iako možda 100% učinkovit kao jake kemikalije u aerosolnim bocama spreja, provjereno djeluje, te je potpuno prirodan i nema negativan učinak na vaše zdravlje ili okoliš.

image
/Shutterstock

3. Biljke vole ricinus

Kućnim i vanjskim biljkama dobro doći gnojenje ricinusovim uljem. Smatra se da paprati posebno vole ovaj sastojak. Razrijedite 2 žličice ricinusovog ulja s 2 šalice vode i zalijte paprat na uobičajeni način. Ovaj tretman trebao bi rezultirati bujnijim lišćem svjetlije zelene boje. Korisno je i za većinu drugog bilja.

image
/Shutterstock

4. Divota za pseću dlaku

Ricinusovo ulje izvrsno je za hidrataciju kose, kože i noktiju, a to je i sastojak za ljepotu koji bez sustezanja možemo podijeliti s našim psećim prijateljem. Dapače, ricinusovo ulje smatra se prirodnim lijekom protiv krpelja. Kada se utrlja u pseće krzno tijekom kupanja, ricinusovo ulje će njihovu dlaku učiniti sjajnijom i jačom. 

image
/Shutterstock

5. Podmažite vrata i škare

Kućanske predmete s pomičnim metalnim dijelovima, poput šarki vrata, potrebno je podmazati ako se počnu lijepiti ili škripati. Projekti koji se temelje na nafti često se koriste u tu svrhu, ali ricinusovo ulje pruža prirodniju alternativu. Ricinusovo ulje posebno je dobar izbor za podmazivanje metala koji će doći u dodir s hranom, poput kuhinjskih škara, jer ga je sigurno konzumirati ako se tragovi slučajno progutaju.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:35