stdClass Object ( [id] => 1007307 [title] => U splitsku luku 1919. je uplovio američki ratni brod ‘Olympia‘ i ništa nije bilo isto! Na neobične zvuke navukla se prvo mladež, sve je živnulo... [alias] => u-splitsku-luku-1919-je-uplovio-americki-ratni-brod-olympia-i-nista-nije-bilo-isto-na-neobicne-zvuke-navukla-se-prvo-mladez-sve-je-zivnulo [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pokušate li se zanimati za povijest jazza u Hrvatskoj, američkoga glazbenog fenomena koji je obilježio građansku muziku dvadesetog stoljeća, uvijek ćete naići na jednak podatak: “Hrvatski jazz se rodio u Zagrebu sredinom dvadesetih godina.” Kako u svom radu navodi muzikolog Aldo Foško, počeci jazza u Zagrebu ogrnuti su “fluidnošću, nagađanjima i mutnim sjećanjima”. Naime, smatralo se kako je glazbenik Zvonimir Bradić osnovao dixieland ansambl “Bingo Boys” 1923. godine, no prvi i jedini vjerodostojni podatak o nastupu toga sastava je iz 1932. godine...

Usmena i općeprihvaćena predaja smješta početke jazza u 1925. godinu i vezuje uz ime poznatog filmaša Oktavijana Miletića, koji je u Beču nabavio i naučio svirati saksofon te osnovao sastave Jazz-Sinchopaters i kvartet Toranj. Te 1925. objavljen je i prvi osvrt na jazz, skladatelja Luje Šafraneka-Kavića, ali on ne spominje nijedan hrvatski orkestar... Drži se i kako je prvi put riječ “jazz” spomenuta na plakatu Veselog zagrebačkog zbora iz 1927. godine.

Tako su, eto, po svim dostupnim izvorima i legendama, ali i Hrvatskoj enciklopediji, hrvatski glazboljupci prvi put čuli jazz prije 95 godina u Zagrebu. Nigdje ni spomena da su tada, u nedalekoj dalmatinskoj provinciji, u Splitu, poznavali i nadahnjivali se jazzom već punih šest godina!

Split ispred Ljubljane

A upravo se time u svom radu “Kratki pregled početaka i razvoja jazza u Splitu” bavio mladi splitski muzikolog prof. Ivan Bošković, dokazavši kako se jazz u Splitu svirao i slušao još 1919. godine, i to ne na temelju legendi, nagađanja i mutnih sjećanja, nego s imenima, programima i datumima. Valja znati kako su nakon španjolsko-američkog rata 1898. rashodovana vojna glazbala postala dostupna crnim glazbenicima, koji razvijaju više glazbenih stilova, poput bluesa i ragtimea, iz kojih se razvija novi stil – jazz, najznačajniji američki doprinos svjetskoj glazbenoj umjetnosti.

---

image
Na fotografiji: Ivan Bošković
Duje Klarić/ Hanza Media
---

Kako navodi Bošković, godine 1914. u Chicagu je pet bijelih glazbenika iz New Orleansa osnovalo sastav “Original Dixieland Jass band”, a tri godine kasnije u New Yorku su snimili prvu ploču i tako proširili glazbenu epidemiju koja je ubrzo zarazila cijeli svijet. Jazz uskoro prelazi Atlantik, prvi orkestri osnivaju se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a, prema predaji, 1922. prvi put se čuje i u Kraljevini Jugoslaviji kad slovenski pijanist Miljutin Negode osniva četveročlani jazz-sastav u Ljubljani. Opet, tri godine nakon Splita!

Nakon završetka Prvog svjetskog rata Split postaje grad koji se najbrže razvija u novoj državi, on je dinamična sredina u kojoj ujedno napreduje i kulturni život. Jazz je Splitom prvi put zazvučao nekoliko mjeseci nakon dolaska savezničkih flota u humanitarno-mirovnoj misiji koncem 1918. godine, dok se još pregovaralo o sudbini ostataka Austro-Ugarske i formiranju Države SHS.

– U splitsku gradsku luku 21. veljače 1919. uplovljava američki ratni brod USS “Olympia”, a saveznički vojnici ubrzo se sprijateljuju s građanima, posebno mlađima, koji od Amerikanaca uče nove sportove, ali i glazbene stilove. Prvi put u povijesti ovih prostora Splitom odjekuju zvuci jazz-glazbe, a poznato je i koji glazbenici su ih proizvodili: Jacob M. Bregar, A.T. Carpenter, C. Cimaglia, Milton Goldsmith, Karl Match, William Moran i J.O. Turner. Imena glazbenika koji su donijeli jazz u Split sačuvana su u brodskom dnevniku ratnog broda “Olympia”, a te je podatke detaljno istražio povjesničar Vjekoslav Perica u knjizi “Pax Americana”, o međunarodnoj mirovnoj misiji u Splitu nakon Prvog svjetskog rata.

Jazzeri antifašisti

Novi glazbeni stil privukao je pozornost splitske mladeži te postaje dio svakodnevnog repertoara splitskih glazbenika. “Olympia” završetkom mirovne misije napušta splitsku luku, 1921. godine, ali “novotarije” iz područja glazbe i sporta koje su tijekom boravka u Splitu američki mornari približili lokalnom stanovništvu postaju dijelom njihova života – tumači Ivan Bošković.
Splitski glazbenik koji je među prvima prihvatio jazz i djelomično stvarao pod utjecajem novog stila je Ivo Tijardović, koji je jazz čuo još ranije, početkom 1918., u Solunu, kad je kao mladi časnik Jugoslavenskog dobrovoljačkog korpusa prisustvovao uličnom koncertu glazbenika američke ratne mornarice. Skladatelj Tijardović, ujedno i talentirani ilustrator, izradio je i nekoliko plakata pod naslovom “Jazz”, koji su i danas poznati, a utjecaj jazza zamjetan je i u nekim njegovim djelima.

Tako je američki jazz otplovio iz Splita četiri godine prije negoli su ga Zagrepčani uopće čuli, a u dalmatinskoj metropoli je trajno zaživio. U sljedećem razdoblju splitski glazbenici prihvaćaju jazz te osnivaju više ansambala, combo i big bandova. Vještiji među njima skladaju vlastite jazz-skladbe po uzoru na strane, većinom američke skladatelje. A tridesetih godina doživljava pravu renesansu.

---

image
Pokojni slikar Frano Missia 30-ih godina prošlog stoljeća svirao je jazz
Joško Šupic/Hanza Media
---

– Bubnjar Srećko Ivančić Juti osnovao je i vodio jazz-orkestar “Midnight Club”, a suvremena glazba tog vremena izvodila se na više mjesta u gradu: u hotelu “Ambasador”, kavani hotela “Bellevue”, terasama hotela “Matić”, “Park” i drugdje. U gradu djeluju vrsni glazbenici, saksofonisti Miro Kanazir i Boris Nikolanci, trubač Edi Radosavljević, violončelist Fedor Feđa Čatipović...

Jazzom se bavilo i nekoliko mladih Splićana koje je kasnije život odveo u drugom smjeru, poput Tonka Radišića, autora prvog objavljenog “Splitskog rječnika”, ili slikara Frane Missije. Za vrijeme ljetnih praznika u Splitu su gostovali zagrebački glazbeni sastavi i orkestri: “Colibri jazz”, pod vodstvom Krešimira Kovačevića, orkestar braće Milin, a tako je bilo i početkom četrdesetih godina, kad su nastupali orkestar “Milin & his Swingers”, trubač Charlie Pavić, nekoliko godina redovito je svirao orkestar “Stach-Zillbauer”. 

Osim u orkestru “Midnight Club”, splitski jazz-glazbenici djelovali su i u sastavu “Quick”. No početak Drugog svjetskog rata naglo je prekinuo djelovanje splitskih i zagrebačkih jazzera. Tako se jazz za vrijeme rata mogao čuti samo u talijanskoj plesnoj školi “Scotti”, dok su nastupi domaćih muzičara bili zabranjeni, a dobar broj ih je već sudjelovao i u antifašističkom pokretu – iznosi prof. Bošković, koji razdoblje nakon oslobođenja grada od fašista ističe kao najznačajnije u povijesti splitskog jazza.

Tri brata jazzera

Sastaju se muzičari iz prijeratnih jazz-orkestara, a pridružuju im se i mlađi kolege.

– Već 1944. godine u “Omladinskom domu” djeluju gudački i zabavni orkestar kojim je ravnao trubač Draško Tomić, a među glazbenicima tog orkestra bili su Ivica Bašić, Josip Biskupović i Mihovil Mićo Brajević, redom značajna imena poslijeratne jazz-scene grada. Mladi trubač Mićo Brajević, koji se u jazz zaljubio preko starije braće – trubača Ljube i saksofonista i violinista Frane koji su jazz svirali prije rata – godine 1947. osnovao je big band “Mićo”, prvi veliki plesni orkestar u Dalmaciji, a bio je standardnog sastava: pet saksofona, tri ili četiri trube, dva ili tri trombona, glasovir, akustična gitara, kontrabas i bubnjevi.

---

image
Đeki Srbljenović i Mićo Brajević nastupaju s orkestrom u Splitu 1948. godine
Obiteljski arhiv
---

Probe su redovito održavane na trećem katu obiteljske kuće Brajević u Krešimirovoj ulici, a uzori su im orkestri J. i T. Dorseyja, B. Goodmana, H. Jamesa i G. Millera. Uz Brajevića, u orkestru je i više znamenitih splitskih jazz-glazbenika: saksofonisti Ivica Bašić i Josip Biskupović, trubač Anđelko Đeki Srbljenović, trombonisti Ivo Mosettig i Tonči Špan, te bubnjar Mirko Čović.

Među glazbenicima koji su njegovali taj stil valja spomenuti i Petra Bergama, Ivu Frua, Arsena Lukića, Antu Reića i druge. Orkestar je izvodio poznate jazz-standarde, glazbu iz filmova, francuske šansone, njemačke šlagere, ruske pjesme i talijanske kancone, no zbog glazbenog izričaja koji su njegovali glazbenici su bili “sumnjivi” i pod stalnim prismotrom tadašnje vlasti. Prve aranžmane Brajeviću je slao stric Ljudevit iz Amerike, a s vremenom su članovi orkestra počeli pisati svoje skladbe i aranžmane.

Nakon nekoliko godina big bandu je dodana gudačka sekcija i pjevački zbor te je 1952. prerastao u revijski orkestar OKUD-a Mozaik, koji je brojio trideset članova, a imali su veliki utjecaj na daljnji razvoj splitske i hrvatske zabavne glazbe – zaključuje Ivan Bošković, dodajući kako zvučni zapisi prvih generacija splitskih jazz-glazbenika nisu sačuvani, ako su uopće i postojali, no prema sačuvanim zapisima u stručnoj i znanstvenoj literaturi i sjećanjima svjedoka koji su posredno ili neposredno sudjelovali u stvaranju splitske jazz-scene moguće je s popriličnom točnošću rekonstruirati prva desetljeća splitskog jazza.

I, premda je lanjska, stota obljetnica ostala neobilježena, istaknimo s ponosom: Split je bio prvi grad u Hrvatskoj (i šire) koji je čuo – sav taj jazz!

---

Najmarkantnija osoba poslijeratne splitske scene

Mihovil Mićo Brajević (1928. – 1991.) najmarkantnija je osoba poslijeratne splitske jazz i zabavne scene. Od najranijeg djetinjstva bio je okružen glazbom u obiteljskom domu, a u jazz se zaljubio. U Splitu je od 1945. do 1957. djelovao kao instrumentalist-trubač, pedagog, dirigent, pokretač i umjetnički voditelj brojnih glazbenih sastava koji su svirali jazz.

U tom je razdoblju Brajević bio i umjetnički suradnik i skladatelj u Omladinskom domu, Dječjem kazalištu “Titovi mornari” i HNK-u... Rodni grad napušta 1957., kad je postao prvi stalni urednik zabavne glazbe na Radio Zagrebu, a potom na TV Zagrebu, a od 1982. do mirovine 1985. je i zamjenik glavnog urednika.

U Zagrebu se ozbiljnije posvećuje skladanju, te je napisao veliki broj skladbi za kazalište, TV i radiodrame, dokumentarne filmove, skladao je i nekoliko kratkih baleta te veći broj zabavnih i dječjih pjesama. Gotovo da nije bilo festivala zabavne glazbe u tom razdoblju kojima Mihovil Brajević nije bio suorganizator i urednik, a među najzaslužnijima je i za gostovanja svjetskih izvođača na domaćim festivalima.

---

---

Obnova jazz scene

Velika obnova splitske jazz-scene dogodila se devedesetih, kad su na Split Jazz Festivalu kroz tri godine nastupali velikani poput Diane Krall, McCoya Tynera, Triloka Gurtua, Michaela Breckera, Marca Ribota...

U Gradskom kazalištu lutaka već deset godina organizira se JazZima (ranije Jazz u veljači) na kojem se predstavljaju uglavnom imena iz jugoistočne Europe, koji često jazz spajaju s lokalnim glazbenim utjecajima, no ima tu i pravog, klasičnog jazza.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sav taj jazz! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => Sav taj jazz! 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-03 15:09:43 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-06 11:36:29 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2020-03-05 15:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13152480.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13129838.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13138632.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13138634.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13138636.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13138638.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13138640.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13138654.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/03\/13138656.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["splitskerazglednice.net","splitskerazglednice.net","Duje Klari\u0107\/ Hanza Media","Duje Klari\u0107\/ Hanza Media","Jo\u0161ko \u0160upic\/Hanza Media","Privatni album, Ronald Gor\u0161i\u0107\/Hanza Media","Duje Klari\u0107\/ Hanza Media","Privatni album","Obiteljski arhiv"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Ivan Bo\u0161kovi\u0107 napisao je kratku, ali va\u017enu povijest splitskoga jazza\u00a0","Ivan Bo\u0161kovi\u0107 napisao je kratku, ali va\u017enu povijest splitskoga jazza\u00a0","Pokojni slikar Frano Missia 30-ih godina pro\u0161log stolje\u0107a svirao je jazz","Ivo Tijardovi\u0107 s jazzom se upoznao prije drugih Spli\u0107ana, 1918. u Solunu","Na fotografiji: Ivan Bo\u0161kovi\u0107","Jedan od nekoliko plakata Ive Tijardovi\u0107a posve\u0107enih jazzu","\u0110eki Srbljenovi\u0107 i Mi\u0107o Brajevi\u0107 nastupaju s orkestrom u Splitu 1948. godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1769x1065","k_13152480_1280.jpg":"1280x1280","k_13152480_1024.jpg":"1024x1024","k_13152480_640.jpg":"640x640","k_13152480_480.jpg":"480x480","k_13152480_340.jpg":"340x340","k_13152480_220.jpg":"220x220","o_13152480_1280.jpg":"1280x770","o_13152480_1024.jpg":"1024x616","o_13152480_640.jpg":"640x385","o_13152480_480.jpg":"480x288","o_13152480_340.jpg":"340x204","o_13152480_220.jpg":"220x132","h_13152480_1280.jpg":"1280x854","h_13152480_1024.jpg":"1024x683","h_13152480_640.jpg":"640x427","h_13152480_480.jpg":"480x320","h_13152480_340.jpg":"340x227","h_13152480_220.jpg":"220x147","pp_13152480_1280.jpg":"1006x1280","pp_13152480_1024.jpg":"805x1024","pp_13152480_640.jpg":"503x640","pp_13152480_480.jpg":"377x480","pp_13152480_340.jpg":"267x340","pp_13152480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1835x1222","k_13129838_1280.jpg":"1280x1280","k_13129838_1024.jpg":"1024x1024","k_13129838_640.jpg":"640x640","k_13129838_480.jpg":"480x480","k_13129838_340.jpg":"340x340","k_13129838_220.jpg":"220x220","o_13129838_1280.jpg":"1280x852","o_13129838_1024.jpg":"1024x681","o_13129838_640.jpg":"640x426","o_13129838_480.jpg":"480x319","o_13129838_340.jpg":"340x226","o_13129838_220.jpg":"220x146","h_13129838_1280.jpg":"1280x854","h_13129838_1024.jpg":"1024x683","h_13129838_640.jpg":"640x427","h_13129838_480.jpg":"480x320","h_13129838_340.jpg":"340x227","h_13129838_220.jpg":"220x147","pp_13129838_1280.jpg":"1006x1280","pp_13129838_1024.jpg":"805x1024","pp_13129838_640.jpg":"503x640","pp_13129838_480.jpg":"377x480","pp_13129838_340.jpg":"267x340","pp_13129838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3091","k_13138632_1280.jpg":"1280x1280","k_13138632_1024.jpg":"1024x1024","k_13138632_640.jpg":"640x640","k_13138632_480.jpg":"480x480","k_13138632_340.jpg":"340x340","k_13138632_220.jpg":"220x220","o_13138632_1280.jpg":"1280x2060","o_13138632_1024.jpg":"1024x1648","o_13138632_640.jpg":"640x1030","o_13138632_480.jpg":"480x772","o_13138632_340.jpg":"340x547","o_13138632_220.jpg":"220x354","h_13138632_1280.jpg":"1280x854","h_13138632_1024.jpg":"1024x683","h_13138632_640.jpg":"640x427","h_13138632_480.jpg":"480x320","h_13138632_340.jpg":"340x227","h_13138632_220.jpg":"220x147","pp_13138632_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138632_1024.jpg":"805x1024","pp_13138632_640.jpg":"503x640","pp_13138632_480.jpg":"377x480","pp_13138632_340.jpg":"267x340","pp_13138632_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1524x2322","k_13138634_1280.jpg":"1280x1280","k_13138634_1024.jpg":"1024x1024","k_13138634_640.jpg":"640x640","k_13138634_480.jpg":"480x480","k_13138634_340.jpg":"340x340","k_13138634_220.jpg":"220x220","o_13138634_1280.jpg":"1280x1950","o_13138634_1024.jpg":"1024x1560","o_13138634_640.jpg":"640x975","o_13138634_480.jpg":"480x731","o_13138634_340.jpg":"340x518","o_13138634_220.jpg":"220x335","h_13138634_1280.jpg":"1280x854","h_13138634_1024.jpg":"1024x683","h_13138634_640.jpg":"640x427","h_13138634_480.jpg":"480x320","h_13138634_340.jpg":"340x227","h_13138634_220.jpg":"220x147","pp_13138634_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138634_1024.jpg":"805x1024","pp_13138634_640.jpg":"503x640","pp_13138634_480.jpg":"377x480","pp_13138634_340.jpg":"267x340","pp_13138634_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1204","k_13138636_1280.jpg":"1280x1280","k_13138636_1024.jpg":"1024x1024","k_13138636_640.jpg":"640x640","k_13138636_480.jpg":"480x480","k_13138636_340.jpg":"340x340","k_13138636_220.jpg":"220x220","o_13138636_1280.jpg":"1280x802","o_13138636_1024.jpg":"1024x642","o_13138636_640.jpg":"640x401","o_13138636_480.jpg":"480x301","o_13138636_340.jpg":"340x213","o_13138636_220.jpg":"220x137","h_13138636_1280.jpg":"1280x854","h_13138636_1024.jpg":"1024x683","h_13138636_640.jpg":"640x427","h_13138636_480.jpg":"480x320","h_13138636_340.jpg":"340x227","h_13138636_220.jpg":"220x147","pp_13138636_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138636_1024.jpg":"805x1024","pp_13138636_640.jpg":"503x640","pp_13138636_480.jpg":"377x480","pp_13138636_340.jpg":"267x340","pp_13138636_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2692","k_13138638_1280.jpg":"1280x1280","k_13138638_1024.jpg":"1024x1024","k_13138638_640.jpg":"640x640","k_13138638_480.jpg":"480x480","k_13138638_340.jpg":"340x340","k_13138638_220.jpg":"220x220","o_13138638_1280.jpg":"1280x1794","o_13138638_1024.jpg":"1024x1435","o_13138638_640.jpg":"640x897","o_13138638_480.jpg":"480x673","o_13138638_340.jpg":"340x476","o_13138638_220.jpg":"220x308","h_13138638_1280.jpg":"1280x854","h_13138638_1024.jpg":"1024x683","h_13138638_640.jpg":"640x427","h_13138638_480.jpg":"480x320","h_13138638_340.jpg":"340x227","h_13138638_220.jpg":"220x147","pp_13138638_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138638_1024.jpg":"805x1024","pp_13138638_640.jpg":"503x640","pp_13138638_480.jpg":"377x480","pp_13138638_340.jpg":"267x340","pp_13138638_220.jpg":"173x220"},{"size0":"665x995","k_13138640_1280.jpg":"1280x1280","k_13138640_1024.jpg":"1024x1024","k_13138640_640.jpg":"640x640","k_13138640_480.jpg":"480x480","k_13138640_340.jpg":"340x340","k_13138640_220.jpg":"220x220","o_13138640_1280.jpg":"1280x1915","o_13138640_1024.jpg":"1024x1532","o_13138640_640.jpg":"640x957","o_13138640_480.jpg":"480x718","o_13138640_340.jpg":"340x508","o_13138640_220.jpg":"220x329","h_13138640_1280.jpg":"1280x854","h_13138640_1024.jpg":"1024x683","h_13138640_640.jpg":"640x427","h_13138640_480.jpg":"480x320","h_13138640_340.jpg":"340x227","h_13138640_220.jpg":"220x147","pp_13138640_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138640_1024.jpg":"805x1024","pp_13138640_640.jpg":"503x640","pp_13138640_480.jpg":"377x480","pp_13138640_340.jpg":"267x340","pp_13138640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1584x2479","k_13138654_1280.jpg":"1280x1280","k_13138654_1024.jpg":"1024x1024","k_13138654_640.jpg":"640x640","k_13138654_480.jpg":"480x480","k_13138654_340.jpg":"340x340","k_13138654_220.jpg":"220x220","o_13138654_1280.jpg":"1280x2003","o_13138654_1024.jpg":"1024x1602","o_13138654_640.jpg":"640x1001","o_13138654_480.jpg":"480x751","o_13138654_340.jpg":"340x532","o_13138654_220.jpg":"220x344","h_13138654_1280.jpg":"1280x854","h_13138654_1024.jpg":"1024x683","h_13138654_640.jpg":"640x427","h_13138654_480.jpg":"480x320","h_13138654_340.jpg":"340x227","h_13138654_220.jpg":"220x147","pp_13138654_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138654_1024.jpg":"805x1024","pp_13138654_640.jpg":"503x640","pp_13138654_480.jpg":"377x480","pp_13138654_340.jpg":"267x340","pp_13138654_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1535x945","k_13138656_1280.jpg":"1280x1280","k_13138656_1024.jpg":"1024x1024","k_13138656_640.jpg":"640x640","k_13138656_480.jpg":"480x480","k_13138656_340.jpg":"340x340","k_13138656_220.jpg":"220x220","o_13138656_1280.jpg":"1280x788","o_13138656_1024.jpg":"1024x630","o_13138656_640.jpg":"640x394","o_13138656_480.jpg":"480x295","o_13138656_340.jpg":"340x209","o_13138656_220.jpg":"220x135","h_13138656_1280.jpg":"1280x854","h_13138656_1024.jpg":"1024x683","h_13138656_640.jpg":"640x427","h_13138656_480.jpg":"480x320","h_13138656_340.jpg":"340x227","h_13138656_220.jpg":"220x147","pp_13138656_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138656_1024.jpg":"805x1024","pp_13138656_640.jpg":"503x640","pp_13138656_480.jpg":"377x480","pp_13138656_340.jpg":"267x340","pp_13138656_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7897930 Threads: 1 Questions: 1648507784 Slow queries: 4900171 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111719937 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/u-splitsku-luku-1919-je-uplovio-americki-ratni-brod-olympia-i-nista-nije-bilo-isto-na-neobicne-zvuke-navukla-se-prvo-mladez-sve-je-zivnulo-1007307 [printLink] => /mozaik/zivot/u-splitsku-luku-1919-je-uplovio-americki-ratni-brod-olympia-i-nista-nije-bilo-isto-na-neobicne-zvuke-navukla-se-prvo-mladez-sve-je-zivnulo-1007307?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 332320 [name] => jazz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jazz [link] => /tag/jazz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sav taj jazz! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U splitsku luku 1919. je uplovio američki ratni brod ‘Olympia‘ i ništa nije bilo isto! Na neobične zvuke navukla se prvo mladež, sve je živnulo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13152480.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => splitskerazglednice.net [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13152480.jpg [title] => splitskerazglednice.net ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13129838.jpg [title] => splitskerazglednice.net ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13138632.jpg [title] => Ivan Bošković napisao je kratku, ali važnu povijest splitskoga jazza  Duje Klarić/ Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13138634.jpg [title] => Ivan Bošković napisao je kratku, ali važnu povijest splitskoga jazza  Duje Klarić/ Hanza Media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13138636.jpg [title] => Pokojni slikar Frano Missia 30-ih godina prošlog stoljeća svirao je jazz Joško Šupic/Hanza Media ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13138638.jpg [title] => Ivo Tijardović s jazzom se upoznao prije drugih Splićana, 1918. u Solunu Privatni album, Ronald Goršić/Hanza Media ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13138640.jpg [title] => Na fotografiji: Ivan Bošković Duje Klarić/ Hanza Media ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13138654.jpg [title] => Jedan od nekoliko plakata Ive Tijardovića posvećenih jazzu Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/03/13138656.jpg [title] => Đeki Srbljenović i Mićo Brajević nastupaju s orkestrom u Splitu 1948. godine Obiteljski arhiv ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pokušate li se zanimati za povijest jazza u Hrvatskoj, američkoga glazbenog fenomena koji je obilježio građansku muziku dvadesetog stoljeća, uvijek ćete naići na jednak podatak: “Hrvatski jazz se rodio u Zagrebu sredinom dvadesetih godina.” Kako u svom radu navodi muzikolog Aldo Foško, počeci jazza u Zagrebu ogrnuti su “fluidnošću, nagađanjima i mutnim sjećanjima”. Naime, smatralo se kako je glazbenik Zvonimir Bradić osnovao dixieland ansambl “Bingo Boys” 1923. godine, no prvi i jedini vjerodostojni podatak o nastupu toga sastava je iz 1932. godine...

Usmena i općeprihvaćena predaja smješta početke jazza u 1925. godinu i vezuje uz ime poznatog filmaša Oktavijana Miletića, koji je u Beču nabavio i naučio svirati saksofon te osnovao sastave Jazz-Sinchopaters i kvartet Toranj. Te 1925. objavljen je i prvi osvrt na jazz, skladatelja Luje Šafraneka-Kavića, ali on ne spominje nijedan hrvatski orkestar... Drži se i kako je prvi put riječ “jazz” spomenuta na plakatu Veselog zagrebačkog zbora iz 1927. godine.

Tako su, eto, po svim dostupnim izvorima i legendama, ali i Hrvatskoj enciklopediji, hrvatski glazboljupci prvi put čuli jazz prije 95 godina u Zagrebu. Nigdje ni spomena da su tada, u nedalekoj dalmatinskoj provinciji, u Splitu, poznavali i nadahnjivali se jazzom već punih šest godina!

Split ispred Ljubljane

A upravo se time u svom radu “Kratki pregled početaka i razvoja jazza u Splitu” bavio mladi splitski muzikolog prof. Ivan Bošković, dokazavši kako se jazz u Splitu svirao i slušao još 1919. godine, i to ne na temelju legendi, nagađanja i mutnih sjećanja, nego s imenima, programima i datumima. Valja znati kako su nakon španjolsko-američkog rata 1898. rashodovana vojna glazbala postala dostupna crnim glazbenicima, koji razvijaju više glazbenih stilova, poput bluesa i ragtimea, iz kojih se razvija novi stil – jazz, najznačajniji američki doprinos svjetskoj glazbenoj umjetnosti.

---

image
Na fotografiji: Ivan Bošković
Duje Klarić/ Hanza Media
---

Kako navodi Bošković, godine 1914. u Chicagu je pet bijelih glazbenika iz New Orleansa osnovalo sastav “Original Dixieland Jass band”, a tri godine kasnije u New Yorku su snimili prvu ploču i tako proširili glazbenu epidemiju koja je ubrzo zarazila cijeli svijet. Jazz uskoro prelazi Atlantik, prvi orkestri osnivaju se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a, prema predaji, 1922. prvi put se čuje i u Kraljevini Jugoslaviji kad slovenski pijanist Miljutin Negode osniva četveročlani jazz-sastav u Ljubljani. Opet, tri godine nakon Splita!

Nakon završetka Prvog svjetskog rata Split postaje grad koji se najbrže razvija u novoj državi, on je dinamična sredina u kojoj ujedno napreduje i kulturni život. Jazz je Splitom prvi put zazvučao nekoliko mjeseci nakon dolaska savezničkih flota u humanitarno-mirovnoj misiji koncem 1918. godine, dok se još pregovaralo o sudbini ostataka Austro-Ugarske i formiranju Države SHS.

– U splitsku gradsku luku 21. veljače 1919. uplovljava američki ratni brod USS “Olympia”, a saveznički vojnici ubrzo se sprijateljuju s građanima, posebno mlađima, koji od Amerikanaca uče nove sportove, ali i glazbene stilove. Prvi put u povijesti ovih prostora Splitom odjekuju zvuci jazz-glazbe, a poznato je i koji glazbenici su ih proizvodili: Jacob M. Bregar, A.T. Carpenter, C. Cimaglia, Milton Goldsmith, Karl Match, William Moran i J.O. Turner. Imena glazbenika koji su donijeli jazz u Split sačuvana su u brodskom dnevniku ratnog broda “Olympia”, a te je podatke detaljno istražio povjesničar Vjekoslav Perica u knjizi “Pax Americana”, o međunarodnoj mirovnoj misiji u Splitu nakon Prvog svjetskog rata.

Jazzeri antifašisti

Novi glazbeni stil privukao je pozornost splitske mladeži te postaje dio svakodnevnog repertoara splitskih glazbenika. “Olympia” završetkom mirovne misije napušta splitsku luku, 1921. godine, ali “novotarije” iz područja glazbe i sporta koje su tijekom boravka u Splitu američki mornari približili lokalnom stanovništvu postaju dijelom njihova života – tumači Ivan Bošković.
Splitski glazbenik koji je među prvima prihvatio jazz i djelomično stvarao pod utjecajem novog stila je Ivo Tijardović, koji je jazz čuo još ranije, početkom 1918., u Solunu, kad je kao mladi časnik Jugoslavenskog dobrovoljačkog korpusa prisustvovao uličnom koncertu glazbenika američke ratne mornarice. Skladatelj Tijardović, ujedno i talentirani ilustrator, izradio je i nekoliko plakata pod naslovom “Jazz”, koji su i danas poznati, a utjecaj jazza zamjetan je i u nekim njegovim djelima.

Tako je američki jazz otplovio iz Splita četiri godine prije negoli su ga Zagrepčani uopće čuli, a u dalmatinskoj metropoli je trajno zaživio. U sljedećem razdoblju splitski glazbenici prihvaćaju jazz te osnivaju više ansambala, combo i big bandova. Vještiji među njima skladaju vlastite jazz-skladbe po uzoru na strane, većinom američke skladatelje. A tridesetih godina doživljava pravu renesansu.

---

image
Pokojni slikar Frano Missia 30-ih godina prošlog stoljeća svirao je jazz
Joško Šupic/Hanza Media
---

– Bubnjar Srećko Ivančić Juti osnovao je i vodio jazz-orkestar “Midnight Club”, a suvremena glazba tog vremena izvodila se na više mjesta u gradu: u hotelu “Ambasador”, kavani hotela “Bellevue”, terasama hotela “Matić”, “Park” i drugdje. U gradu djeluju vrsni glazbenici, saksofonisti Miro Kanazir i Boris Nikolanci, trubač Edi Radosavljević, violončelist Fedor Feđa Čatipović...

Jazzom se bavilo i nekoliko mladih Splićana koje je kasnije život odveo u drugom smjeru, poput Tonka Radišića, autora prvog objavljenog “Splitskog rječnika”, ili slikara Frane Missije. Za vrijeme ljetnih praznika u Splitu su gostovali zagrebački glazbeni sastavi i orkestri: “Colibri jazz”, pod vodstvom Krešimira Kovačevića, orkestar braće Milin, a tako je bilo i početkom četrdesetih godina, kad su nastupali orkestar “Milin & his Swingers”, trubač Charlie Pavić, nekoliko godina redovito je svirao orkestar “Stach-Zillbauer”. 

Osim u orkestru “Midnight Club”, splitski jazz-glazbenici djelovali su i u sastavu “Quick”. No početak Drugog svjetskog rata naglo je prekinuo djelovanje splitskih i zagrebačkih jazzera. Tako se jazz za vrijeme rata mogao čuti samo u talijanskoj plesnoj školi “Scotti”, dok su nastupi domaćih muzičara bili zabranjeni, a dobar broj ih je već sudjelovao i u antifašističkom pokretu – iznosi prof. Bošković, koji razdoblje nakon oslobođenja grada od fašista ističe kao najznačajnije u povijesti splitskog jazza.

Tri brata jazzera

Sastaju se muzičari iz prijeratnih jazz-orkestara, a pridružuju im se i mlađi kolege.

– Već 1944. godine u “Omladinskom domu” djeluju gudački i zabavni orkestar kojim je ravnao trubač Draško Tomić, a među glazbenicima tog orkestra bili su Ivica Bašić, Josip Biskupović i Mihovil Mićo Brajević, redom značajna imena poslijeratne jazz-scene grada. Mladi trubač Mićo Brajević, koji se u jazz zaljubio preko starije braće – trubača Ljube i saksofonista i violinista Frane koji su jazz svirali prije rata – godine 1947. osnovao je big band “Mićo”, prvi veliki plesni orkestar u Dalmaciji, a bio je standardnog sastava: pet saksofona, tri ili četiri trube, dva ili tri trombona, glasovir, akustična gitara, kontrabas i bubnjevi.

---

image
Đeki Srbljenović i Mićo Brajević nastupaju s orkestrom u Splitu 1948. godine
Obiteljski arhiv
---

Probe su redovito održavane na trećem katu obiteljske kuće Brajević u Krešimirovoj ulici, a uzori su im orkestri J. i T. Dorseyja, B. Goodmana, H. Jamesa i G. Millera. Uz Brajevića, u orkestru je i više znamenitih splitskih jazz-glazbenika: saksofonisti Ivica Bašić i Josip Biskupović, trubač Anđelko Đeki Srbljenović, trombonisti Ivo Mosettig i Tonči Špan, te bubnjar Mirko Čović.

Među glazbenicima koji su njegovali taj stil valja spomenuti i Petra Bergama, Ivu Frua, Arsena Lukića, Antu Reića i druge. Orkestar je izvodio poznate jazz-standarde, glazbu iz filmova, francuske šansone, njemačke šlagere, ruske pjesme i talijanske kancone, no zbog glazbenog izričaja koji su njegovali glazbenici su bili “sumnjivi” i pod stalnim prismotrom tadašnje vlasti. Prve aranžmane Brajeviću je slao stric Ljudevit iz Amerike, a s vremenom su članovi orkestra počeli pisati svoje skladbe i aranžmane.

Nakon nekoliko godina big bandu je dodana gudačka sekcija i pjevački zbor te je 1952. prerastao u revijski orkestar OKUD-a Mozaik, koji je brojio trideset članova, a imali su veliki utjecaj na daljnji razvoj splitske i hrvatske zabavne glazbe – zaključuje Ivan Bošković, dodajući kako zvučni zapisi prvih generacija splitskih jazz-glazbenika nisu sačuvani, ako su uopće i postojali, no prema sačuvanim zapisima u stručnoj i znanstvenoj literaturi i sjećanjima svjedoka koji su posredno ili neposredno sudjelovali u stvaranju splitske jazz-scene moguće je s popriličnom točnošću rekonstruirati prva desetljeća splitskog jazza.

I, premda je lanjska, stota obljetnica ostala neobilježena, istaknimo s ponosom: Split je bio prvi grad u Hrvatskoj (i šire) koji je čuo – sav taj jazz!

---

Najmarkantnija osoba poslijeratne splitske scene

Mihovil Mićo Brajević (1928. – 1991.) najmarkantnija je osoba poslijeratne splitske jazz i zabavne scene. Od najranijeg djetinjstva bio je okružen glazbom u obiteljskom domu, a u jazz se zaljubio. U Splitu je od 1945. do 1957. djelovao kao instrumentalist-trubač, pedagog, dirigent, pokretač i umjetnički voditelj brojnih glazbenih sastava koji su svirali jazz.

U tom je razdoblju Brajević bio i umjetnički suradnik i skladatelj u Omladinskom domu, Dječjem kazalištu “Titovi mornari” i HNK-u... Rodni grad napušta 1957., kad je postao prvi stalni urednik zabavne glazbe na Radio Zagrebu, a potom na TV Zagrebu, a od 1982. do mirovine 1985. je i zamjenik glavnog urednika.

U Zagrebu se ozbiljnije posvećuje skladanju, te je napisao veliki broj skladbi za kazalište, TV i radiodrame, dokumentarne filmove, skladao je i nekoliko kratkih baleta te veći broj zabavnih i dječjih pjesama. Gotovo da nije bilo festivala zabavne glazbe u tom razdoblju kojima Mihovil Brajević nije bio suorganizator i urednik, a među najzaslužnijima je i za gostovanja svjetskih izvođača na domaćim festivalima.

---

---

Obnova jazz scene

Velika obnova splitske jazz-scene dogodila se devedesetih, kad su na Split Jazz Festivalu kroz tri godine nastupali velikani poput Diane Krall, McCoya Tynera, Triloka Gurtua, Michaela Breckera, Marca Ribota...

U Gradskom kazalištu lutaka već deset godina organizira se JazZima (ranije Jazz u veljači) na kojem se predstavljaju uglavnom imena iz jugoistočne Europe, koji često jazz spajaju s lokalnim glazbenim utjecajima, no ima tu i pravog, klasičnog jazza.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
splitskerazglednice.net splitskerazglednice.net Duje Klarić/ Hanza Media Duje Klarić/ Hanza Media Joško Šupic/Hanza Media Privatni album, Ronald Goršić/Hanza Media Duje Klarić/ Hanza Media Privatni album Obiteljski arhiv
Duje Klarić/ Hanza Media
Ivan Bošković napisao je kratku, ali važnu povijest splitskoga jazza 
Duje Klarić/ Hanza Media
Ivan Bošković napisao je kratku, ali važnu povijest splitskoga jazza 
Joško Šupic/Hanza Media
Pokojni slikar Frano Missia 30-ih godina prošlog stoljeća svirao je jazz
Privatni album, Ronald Goršić/Hanza Media
Ivo Tijardović s jazzom se upoznao prije drugih Splićana, 1918. u Solunu
Duje Klarić/ Hanza Media
Na fotografiji: Ivan Bošković
Privatni album
Jedan od nekoliko plakata Ive Tijardovića posvećenih jazzu
Obiteljski arhiv
Đeki Srbljenović i Mićo Brajević nastupaju s orkestrom u Splitu 1948. godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/u-splitsku-luku-1919-je-uplovio-americki-ratni-brod-olympia-i-nista-nije-bilo-isto-na-neobicne-zvuke-navukla-se-prvo-mladez-sve-je-zivnulo-1007307 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bf48bcae66ebe169ebc6cab8157a37681f624a19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+splitsku+luku+1919.+je%C2%A0uplovio+ameri%C4%8Dki+ratni+brod+%E2%80%98Olympia%E2%80%98%C2%A0i+ni%C5%A1ta+nije+bilo+isto%21+Na+neobi%C4%8Dne+zvuke+navukla+se+prvo+mlade%C5%BE%2C+sve+je+%C5%BEivnulo...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-splitsku-luku-1919-je-uplovio-americki-ratni-brod-olympia-i-nista-nije-bilo-isto-na-neobicne-zvuke-navukla-se-prvo-mladez-sve-je-zivnulo-1007307 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-splitsku-luku-1919-je-uplovio-americki-ratni-brod-olympia-i-nista-nije-bilo-isto-na-neobicne-zvuke-navukla-se-prvo-mladez-sve-je-zivnulo-1007307 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sav taj jazz! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSav taj jazz!

U splitsku luku 1919. je uplovio američki ratni brod ‘Olympia‘ i ništa nije bilo isto! Na neobične zvuke navukla se prvo mladež, sve je živnulo...

5. ožujka 2020. - 16:44

Pokušate li se zanimati za povijest jazza u Hrvatskoj, američkoga glazbenog fenomena koji je obilježio građansku muziku dvadesetog stoljeća, uvijek ćete naići na jednak podatak: “Hrvatski jazz se rodio u Zagrebu sredinom dvadesetih godina.” Kako u svom radu navodi muzikolog Aldo Foško, počeci jazza u Zagrebu ogrnuti su “fluidnošću, nagađanjima i mutnim sjećanjima”. Naime, smatralo se kako je glazbenik Zvonimir Bradić osnovao dixieland ansambl “Bingo Boys” 1923. godine, no prvi i jedini vjerodostojni podatak o nastupu toga sastava je iz 1932. godine...

Usmena i općeprihvaćena predaja smješta početke jazza u 1925. godinu i vezuje uz ime poznatog filmaša Oktavijana Miletića, koji je u Beču nabavio i naučio svirati saksofon te osnovao sastave Jazz-Sinchopaters...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:42