StoryEditorOCM
ŽivotNAUČITE

Tijekom vrućina pazite na sebe, a što je s vašim ljubimcima? Znate li koji su simptomi toplotnog udara kod pasa?

Piše MOZAIK SD
19. srpnja 2023. - 07:31

Povodom sve učestalijih i jačih toplinskih valova koji pogađaju Hrvatsku, ali i druge dijelove svijeta, Prijatelji životinja napominju da se psi ne mogu znojiti već se hlade dahtanjem pa su za njih ekstremne vrućine vrlo opasne te mole sve skrbnike da zaštite svoje četveronožne članove obitelji od vrućine.

image
Shutterstock

Kada temperatura tijela prestigne 41 °C, pas je u opasnosti od dobivanja toplinskog udara, a simptomi su: staklaste oči, prekomjerno slinjenje, brz puls, vrtoglavica ili smanjena koordinacija, konvulzije, proljev, povraćanje, groznica, letargija i gubitak svijesti, pri čemu može doći do zatajenja srca, pa i drugih organa. Psa koji je doživio toplinski udar treba odmah smjestiti na hladnije mjesto, omotati mu tijelo hladnim mokrim ručnicima, smočiti mu uši i šape hladnom vodom, namočiti mu jezik vodom ili mu dati piti ako je pri svijesti i ako sam traži vodu te mu što prije osigurati veterinarsku pomoć.

image
Shutterstock

Iznimno je važno osigurati psima tijekom vrućih dana odmor u hladu, odnosno hladnijem zatvorenom prostoru, stalni pristup svježoj vodi i ne izlagati pse po vrućini i na suncu trčanju i drugim velikim tjelesnim naporima.

U najmanju ruku osigurajte psu mjesto u dubokom hladu tijekom ljetnih vrućina i izlazite van rano ujutro i kasno navečer kada vrućine nisu tako velike.

image
Shutterstock
image
Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:44