stdClass Object ( [id] => 283238 [title] => Tetovažu platiš 1500, a skidanje 20 tisuća kuna [alias] => tetovazu-platis-1500-a-skidanje-20-tisuca-kuna [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Tetoviranje je trend koji je u posljednjem desetljeću zarazio mlade, pa one malo ocvalije generacije diljem svijeta. Neki će radije uložiti u oslikavanje tijela nego ga potrošiti za kupnju umjetničke slike ili putovanje u egzotične krajeve gdje je tattoo višestoljetna umjetnička tradicija. Zašto ne nositi na ramenu ili leđima, guzi... umjetničku sliku koju vam je naslikao vrhunski tattoo majstor, jer i to su trajne vrijednosti.

Avanture u JNA

Tetovaža zacijelo privlači poglede, svjedoči o nečijoj osobnosti i šalje poruku neovisno izaziva li ona kod okoline uzdah oduševljenja ili...vam je takav način ukrašavanja neprihvatljiv jer preferirate bijelu neosunčanu put, ili tek nježnu preplanulost. Stvar je osobne estetike, a o ukusima se ne raspravlja.
No, mnogi koji su se u nekom trenutku života odlučili na tetovažu, da bi iskazali ljubav, pripadnost, vjernost, žrtvovanje..., ali onda promijene mišljenje i rado bi ih se riješili zauvijek.

Tako su se mnogi, danas već djedovi, tetovirali za vrijeme služenja u JNA u bivšoj državi, a onda se 90-ih godina kad nas je ta ista JNA napala, okupirala, izdala, oslobađali starih vojničkih uspomena. Sjećate se, crtala su se obično srca, s godinom služenja, probodeno strjelicama, pa dodavalo još i ime drage koja ih je kod kuće čekala.

Bilo je tu i morskih sirena na čijim je bujnim grudima pisalo ime najdraže cure. A onda bi se to sa nadlaktice brisalo kad je Marijana pobjegla u zagrljaj drugome. Bilo je i dvojnih tetovaža u kojima su se na vrhuncu ljubavnog zanosa parovi zaklinjali na vječnu vjernost i obećavali da ih ni smrt neće rastaviti... kad bi veza pukla tetovaže su se skrivale dugim rukavima i majicama, ali i kirurški odstranjivale da se nova partnerica ne bi obeshrabrila, ali najčešće su odstajali ružni ožiljci često praćeni infekcijama ili gubitkom pigmenta na mjestu tetovaže.

Liječničke ordinacije

Sve su te priče zabilježene u liječničkim ordinacijama u kojima su sada prisutni neki novi trendovi.
Prvo, oslikavanje je dovedeno do savršenstva, bockanje manje boli, pravi majstori ih izvode u vrhunskim higijenskim uvjetima sterilnim priborom... ali novi se načini primjenjuju i u skidanju ovih ukrasa. Oni koji ih skidaju najčešće navode da su im dosadili, da su im čak i vrlo plemeniti simboli i poruke bili prepreka kod dobivanja posla.

Jedan nam je liječnik posvjedočio da nije dobio posao i jednoj zapadnoeuropskoj bolnici jer je imao tetovažu na vratu. Otvoreno su mu kazali da šalje pacijetima krivu poruku, da to djeluje prljavo i da je u njihovoj bolnici, istina privatnoj, tetovaža na tijelu je jednako nedopustiva kao i pušenje te da tako ukrašene liječnike ne zapošljavaju. No, dodali su da, ako skine tetovažu, može im se javiti jer cijene njegovu stručnost.

Cvjetne tetovaže

Mladić koji je za cvjetnu tetovažu na ramenu tattoo majstoru platio 1500 kuna prije nekoliko godina, povjerio nam je da će za njezino skidanje potrošiti 20-ak tisuća kuna, jer će zbog različitih boja morati možda i na desetak tretmana. Doduše može platiti na 6 do 12 rata. No, i dalje je u strahu da mu koža neće izgledati kao prije, naime velike tetovaže mogu ostaviti i nakon skidanja blage ‘mrlje’ na koži.

Očito je da odluka o oslikavanju, može biti prilično skupa investicija kad se predomislite. Nakon prilično neuspješnih metoda dermoabrazije, mehaničkih i kemijskih peelinga, preko nježne plastične kirurgije koja ostavlja ožiljke, danas su dermatolozima na raspolaganju terapije laserom različitih generacija koje tetovaže uklanjaju ne ostavljajući ožiljak.

’Samo’ 20 godina

Interes za skidanje tetovaža raste i broj upita u liječničkim ordinacijama s kojima smo kontaktirali u nekoliko hrvatskih gradova je sve brojniji, kako muškaraca tako i žena. Što se tiče cijena, skidanje je ponekad i desetorostruko skuplje od oslikavanja jer je vrhunska laserska tehnologija skupa sama po sebi.

To je dobra vijest za vlasnike starih tetovaža kod kojih je došlo do dubljeg propadanja pigmenta i koje su pratički bile doživotne jer su se mogle samo izblijediti, s tim da žuta i crvena boja gotovo u potpunosti nestanu nakon dvadesetak godina.

Javorka Luetić

Daju bogatstvo da bi skinuli ‘slikarije’ sa sebe

Cijena uklanjanja tetovaže ovisi o površini tetovaže, vrsti lasera i tehnici uklanjanja te broju laserskih impulsa. Zato se svi liječnici ograđuju od davanja informacija o cijenama, dok ne vide konkretni zadatak.

No, načelno cijene se kreću od 1000 za male tetovaže do 10-ak centimetara do 3500 kuna za one velike, npr. na cijeloj nadlaktici za prvi tretman koji je inače i najskuplji, dok su sljedeći znatno jeftiniji. No, da bi se tetovaža u potpunosti skinula, laserski tretmani se moraju ponavljati nekoliko puta, pa skidanje jedne veće tetovaže može dosegnuti i cijenu od 20.000 kuna. Koliko bi koštalo skidanje slika s cijelih leđa, ili tijela, teško je izračunati, ali bilo bi to pravo bogatstvo. Cijenu na neki način određuje i to je li vam ovaj tretman hitan i neodgodiv. Naime, u hitnim slučajevima koristi se veći broj impulsa, tretman je intenziviji, manje se puta ponavlja, ali je i skuplji.

Koliko će tretmana biti potrebno ne može se unaprijed predvidjeti jer to ovisi o svakoj pojedinoj tetovaži – svjetlijima treba 3 do 5 tretmana, gušće iscrtanima 5 do 8, višebojnima 7-10, tamnima 12 do 16 tretmana...Zanimljivo je da se zelena i žuta boja najteže uklanjaju i potrebno im je više laserskih impulsa.

Cijene tetoviranja

• Tribal na leđima 4500 - 5500 kn

• Minijaturni zmaj na leđima 400 kn i više

• Vuk 1200 kn i više

• Kineski znakovi 1200 kn

• Sitni znakić na uhu ili prsten 400 - 500 kn

• Slova glagoljice zavisno o debljini 1100 - 2000 kn

ANKETA 'Da sam imao ovu pamet, nikad se ne bih tetovirao'

Svako Tetoviranje jest plošna slika na tijelu, no s vremenom može postati medalja s dvije strane; nimalo zanemariv postotak tetoviranih se, naime, pokaje zbog trenutne inspiracije koja je urodila trajnom sličicom ili nešto gabaritnijim uratkom. Slično se dogodlo i pojedincima iz naše ankete provedene na ulicama Splita.

Piše Lenka Gospodnetić

Ivan BRUNSKO (42), profesionalni vozač: MODNIK KRIK

- Nema kajanja, ne zanima me skidanje! Moje tetovaže možda nisu posljednji modni krik, ali zato imaju za mene emotivnu vrijednost, sadrže neke male zapise mog života. Prvu sam tetovažu napravio u Domovinskom ratu, točnije, napravio ju je moj pokojni prijatelj; samo nekoliko dana nakon što mi je tih ranih devedesetih utetovirao orla, poginuo je. Nema šanse da skinem tu uspomenu na njega. Druge dvije nastale su nedavno; na jednoj je glagoljicom upisano ime moje kćeri, a druga nije vidljiva kad sam odjeven i neću vam odati motiv, he he. Uglavnom, rado ih nosim i tako će biti i ubuduće jer je svaki moj tattoo pomno promišljen potez.

Sebastian ROSO (34), konobar: LAV, PA PREKO LAVA SUNCE I ZMAJ

- Pokajao sam se zbog tetoviranja stoput, ali zasad moram živjeti s tim. Vidite ovu sliku na mojoj nadlaktici; e, to su zapravo tri slike preko jedne! Najprije sam kao šesnaestogodišnjak utetovirao glavu lava, pa poslije preko toga sunce i ime majke uz svoje ime, da bih naposljetku preko te kaotične slike narisao zmaja! Moram priznati da bih sve to najradije skinuo, ali čuo sam da skidanje laserom na površini od četiri-pet centimetara stoji oko sto eura. Kod mene ima više od trideset centimetara tetovaže, pa izračunajte cijenu skidanja! U svjetlu činjenice da imam plaću četiristotinjak eura, to je za mene doista velik izdatak. Srećom pa ne boli. Neka stoji do daljnjega.

Eva DEKKERS (38), tatoo majstorica iz Nizozemske: POKLONICA TETOVIRANJA

- Ne moram ni govoriti da sam poklonica tetoviranja, od toga živim i sama se rado kitim. Nacrtala sam bezbroj slika po tijelima, pa i na mom vlastitom, gdje svaka slika po našoj tržišnoj cijeni vrijedi oko tisuću eura. Ipak, ne ponosim se svim tattooima; imam jedan početnički, pri dnu kralježnice (iznad stražnjice), koji je izblijedio i demodiran je; to je bila moja prva tetovaža kao dvadesetogodišnjakinje. Mislim da ću je uskoro prekriti nekim kvalitetnijim radom.

Boris PRELAS (63), škverski umirovljenik: TINEJDŽERSKI GRIJESI

- Imam na sebi dvije tetovaže stare skoro 45 godina, i da sam imao ovu pamet, ne bih ih stavljao! Doduše, ne smetaju me puno, pogotovo ovo prastaro sidro, ankora koja je simbol Dalmacije; nju mi je ručno, iglom i tintom, iscrtao davnih dana prijatelj, tada tinejdžer kao i ja. Na drugoj nadlaktici imam lošiju sliku, moje inicijale i nekog fantoma, štajaznam više šta je tu tribalo bit (smijeh). Uglavnom, Tetoviranje mi u životu nije tribalo, a sad mi je to skupo skidat jer mi penzija iznosi 1950 kuna. Znam da je to lipi broj koji označava godinu osnutka Torcide, ali prevedeno u kune to je malo i za život, a kamoli lasere i te monade.

‘Joj kako boli..’

Na postaji TLC postoji emisija o skidanju tetovaža. Veliki broj ljudi govori da su zažalili zbog tetoviranja, pa idu na dugotrajno i skupo skidanje tetovaža.

- Skidanje puno više boli od stavljanja tetovaže. Pale mi doslovce kožu ovom metodom. Preznojila sam se - kaže jedna ‘pacijentica’ dok joj skidaju ostatke boje. Neke tetovaže su toliko velike, s puno boja i njihovo skidanje traje mjesecima, da tetoviranima treba pravo malo bogatsvo kako bi ih maknuli.


Maori, berberi...

Najpoznatije i među najstarijima su facijalne tetovaže maorskih plemena s Novog Zelanda. Dio povjesničara smatra da riječ tetovaža (eng. Tattoo) dolazi od njihove riječi tatau.

U Africi se stoljećima tetoviraju berberska plemena, a u Južnoj Americi indijanska plemena.

Tetoviranje Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj se prvenstveno veže za početak turskih osvajanja, naime tvrdi se da su naši preci na sebe ‘utiskivali’ kršćanske simbole kako bi bili neprivlačni Turcima, da ih ne bi regrutirali u svoju vojsku...
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRO PROMISLITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-16 17:19:24 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-16 22:25:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-16 22:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16408 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/08\/16\/Magazin\/shutterstock_224263015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/nicola.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/7d08b85b3ab84b6b2f17e8d3cf9ba8fa.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/8b3edcb9_shutterstock_182773955.xxxlarge_2x.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/anketa_tetovaze1-120815.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/anketa_tetovaze2-120815.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/anketa_tetovaze3-120815.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/anketa_tetovaze4-120815.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/before-and-after-laser-tattoo-removal.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/cucanj_slika_1a.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/cura_tetovaze1-260715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/cura_tetovaze3-260715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/tetoviranje_split10-260914.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/shutterstock_173513567.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/shutterstock_224263015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/shutterstock_82112761.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/shutterstock_29355775.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/tattoo_beforeafter.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/tattoo-removal-11.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/tattoo-removal-4.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/tattoo-removal-dec-15.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/tattoo-removal-dec-16.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/08\/16\/Magazin\/Tetova\u017ee\/tetovaze_moda7-310814.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"751x629"},{"size0":"800x357"},{"size0":"415x629"},{"size0":"800x532"},{"size0":"412x629"},{"size0":"418x629"},{"size0":"418x629"},{"size0":"418x629"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x288"},{"size0":"371x629"},{"size0":"382x629"},{"size0":"414x629"},{"size0":"535x629"},{"size0":"751x629"},{"size0":"745x629"},{"size0":"800x531"},{"size0":"800x472"},{"size0":"800x286"},{"size0":"800x263"},{"size0":"800x520"},{"size0":"800x278"},{"size0":"402x629"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7794230 Threads: 2 Questions: 1636638937 Slow queries: 4863491 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111413879 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/tetovazu-platis-1500-a-skidanje-20-tisuca-kuna-283238 [printLink] => /mozaik/zivot/tetovazu-platis-1500-a-skidanje-20-tisuca-kuna-283238?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 318139 [name] => tetoviranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tetoviranje [link] => /tag/tetoviranje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRO PROMISLITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tetovažu platiš 1500, a skidanje 20 tisuća kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-12-54-27-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/16/Magazin/shutterstock_224263015.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/16/Magazin/shutterstock_224263015.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/nicola.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/7d08b85b3ab84b6b2f17e8d3cf9ba8fa.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/8b3edcb9_shutterstock_182773955.xxxlarge_2x.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/anketa_tetovaze1-120815.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/anketa_tetovaze2-120815.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/anketa_tetovaze3-120815.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/anketa_tetovaze4-120815.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/before-and-after-laser-tattoo-removal.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/cucanj_slika_1a.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/cura_tetovaze1-260715.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/cura_tetovaze3-260715.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/tetoviranje_split10-260914.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/shutterstock_173513567.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/shutterstock_224263015.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/shutterstock_82112761.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/shutterstock_29355775.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/tattoo_beforeafter.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/tattoo-removal-11.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/tattoo-removal-4.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/tattoo-removal-dec-15.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/tattoo-removal-dec-16.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/08/16/Magazin/Tetovaže/tetovaze_moda7-310814.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Tetoviranje je trend koji je u posljednjem desetljeću zarazio mlade, pa one malo ocvalije generacije diljem svijeta. Neki će radije uložiti u oslikavanje tijela nego ga potrošiti za kupnju umjetničke slike ili putovanje u egzotične krajeve gdje je tattoo višestoljetna umjetnička tradicija. Zašto ne nositi na ramenu ili leđima, guzi... umjetničku sliku koju vam je naslikao vrhunski tattoo majstor, jer i to su trajne vrijednosti.

Avanture u JNA

Tetovaža zacijelo privlači poglede, svjedoči o nečijoj osobnosti i šalje poruku neovisno izaziva li ona kod okoline uzdah oduševljenja ili...vam je takav način ukrašavanja neprihvatljiv jer preferirate bijelu neosunčanu put, ili tek nježnu preplanulost. Stvar je osobne estetike, a o ukusima se ne raspravlja.
No, mnogi koji su se u nekom trenutku života odlučili na tetovažu, da bi iskazali ljubav, pripadnost, vjernost, žrtvovanje..., ali onda promijene mišljenje i rado bi ih se riješili zauvijek.

Tako su se mnogi, danas već djedovi, tetovirali za vrijeme služenja u JNA u bivšoj državi, a onda se 90-ih godina kad nas je ta ista JNA napala, okupirala, izdala, oslobađali starih vojničkih uspomena. Sjećate se, crtala su se obično srca, s godinom služenja, probodeno strjelicama, pa dodavalo još i ime drage koja ih je kod kuće čekala.

Bilo je tu i morskih sirena na čijim je bujnim grudima pisalo ime najdraže cure. A onda bi se to sa nadlaktice brisalo kad je Marijana pobjegla u zagrljaj drugome. Bilo je i dvojnih tetovaža u kojima su se na vrhuncu ljubavnog zanosa parovi zaklinjali na vječnu vjernost i obećavali da ih ni smrt neće rastaviti... kad bi veza pukla tetovaže su se skrivale dugim rukavima i majicama, ali i kirurški odstranjivale da se nova partnerica ne bi obeshrabrila, ali najčešće su odstajali ružni ožiljci često praćeni infekcijama ili gubitkom pigmenta na mjestu tetovaže.

Liječničke ordinacije

Sve su te priče zabilježene u liječničkim ordinacijama u kojima su sada prisutni neki novi trendovi.
Prvo, oslikavanje je dovedeno do savršenstva, bockanje manje boli, pravi majstori ih izvode u vrhunskim higijenskim uvjetima sterilnim priborom... ali novi se načini primjenjuju i u skidanju ovih ukrasa. Oni koji ih skidaju najčešće navode da su im dosadili, da su im čak i vrlo plemeniti simboli i poruke bili prepreka kod dobivanja posla.

Jedan nam je liječnik posvjedočio da nije dobio posao i jednoj zapadnoeuropskoj bolnici jer je imao tetovažu na vratu. Otvoreno su mu kazali da šalje pacijetima krivu poruku, da to djeluje prljavo i da je u njihovoj bolnici, istina privatnoj, tetovaža na tijelu je jednako nedopustiva kao i pušenje te da tako ukrašene liječnike ne zapošljavaju. No, dodali su da, ako skine tetovažu, može im se javiti jer cijene njegovu stručnost.

Cvjetne tetovaže

Mladić koji je za cvjetnu tetovažu na ramenu tattoo majstoru platio 1500 kuna prije nekoliko godina, povjerio nam je da će za njezino skidanje potrošiti 20-ak tisuća kuna, jer će zbog različitih boja morati možda i na desetak tretmana. Doduše može platiti na 6 do 12 rata. No, i dalje je u strahu da mu koža neće izgledati kao prije, naime velike tetovaže mogu ostaviti i nakon skidanja blage ‘mrlje’ na koži.

Očito je da odluka o oslikavanju, može biti prilično skupa investicija kad se predomislite. Nakon prilično neuspješnih metoda dermoabrazije, mehaničkih i kemijskih peelinga, preko nježne plastične kirurgije koja ostavlja ožiljke, danas su dermatolozima na raspolaganju terapije laserom različitih generacija koje tetovaže uklanjaju ne ostavljajući ožiljak.

’Samo’ 20 godina

Interes za skidanje tetovaža raste i broj upita u liječničkim ordinacijama s kojima smo kontaktirali u nekoliko hrvatskih gradova je sve brojniji, kako muškaraca tako i žena. Što se tiče cijena, skidanje je ponekad i desetorostruko skuplje od oslikavanja jer je vrhunska laserska tehnologija skupa sama po sebi.

To je dobra vijest za vlasnike starih tetovaža kod kojih je došlo do dubljeg propadanja pigmenta i koje su pratički bile doživotne jer su se mogle samo izblijediti, s tim da žuta i crvena boja gotovo u potpunosti nestanu nakon dvadesetak godina.

Javorka Luetić

Daju bogatstvo da bi skinuli ‘slikarije’ sa sebe

Cijena uklanjanja tetovaže ovisi o površini tetovaže, vrsti lasera i tehnici uklanjanja te broju laserskih impulsa. Zato se svi liječnici ograđuju od davanja informacija o cijenama, dok ne vide konkretni zadatak.

No, načelno cijene se kreću od 1000 za male tetovaže do 10-ak centimetara do 3500 kuna za one velike, npr. na cijeloj nadlaktici za prvi tretman koji je inače i najskuplji, dok su sljedeći znatno jeftiniji. No, da bi se tetovaža u potpunosti skinula, laserski tretmani se moraju ponavljati nekoliko puta, pa skidanje jedne veće tetovaže može dosegnuti i cijenu od 20.000 kuna. Koliko bi koštalo skidanje slika s cijelih leđa, ili tijela, teško je izračunati, ali bilo bi to pravo bogatstvo. Cijenu na neki način određuje i to je li vam ovaj tretman hitan i neodgodiv. Naime, u hitnim slučajevima koristi se veći broj impulsa, tretman je intenziviji, manje se puta ponavlja, ali je i skuplji.

Koliko će tretmana biti potrebno ne može se unaprijed predvidjeti jer to ovisi o svakoj pojedinoj tetovaži – svjetlijima treba 3 do 5 tretmana, gušće iscrtanima 5 do 8, višebojnima 7-10, tamnima 12 do 16 tretmana...Zanimljivo je da se zelena i žuta boja najteže uklanjaju i potrebno im je više laserskih impulsa.

Cijene tetoviranja

• Tribal na leđima 4500 - 5500 kn

• Minijaturni zmaj na leđima 400 kn i više

• Vuk 1200 kn i više

• Kineski znakovi 1200 kn

• Sitni znakić na uhu ili prsten 400 - 500 kn

• Slova glagoljice zavisno o debljini 1100 - 2000 kn

ANKETA 'Da sam imao ovu pamet, nikad se ne bih tetovirao'

Svako Tetoviranje jest plošna slika na tijelu, no s vremenom može postati medalja s dvije strane; nimalo zanemariv postotak tetoviranih se, naime, pokaje zbog trenutne inspiracije koja je urodila trajnom sličicom ili nešto gabaritnijim uratkom. Slično se dogodlo i pojedincima iz naše ankete provedene na ulicama Splita.

Piše Lenka Gospodnetić

Ivan BRUNSKO (42), profesionalni vozač: MODNIK KRIK

- Nema kajanja, ne zanima me skidanje! Moje tetovaže možda nisu posljednji modni krik, ali zato imaju za mene emotivnu vrijednost, sadrže neke male zapise mog života. Prvu sam tetovažu napravio u Domovinskom ratu, točnije, napravio ju je moj pokojni prijatelj; samo nekoliko dana nakon što mi je tih ranih devedesetih utetovirao orla, poginuo je. Nema šanse da skinem tu uspomenu na njega. Druge dvije nastale su nedavno; na jednoj je glagoljicom upisano ime moje kćeri, a druga nije vidljiva kad sam odjeven i neću vam odati motiv, he he. Uglavnom, rado ih nosim i tako će biti i ubuduće jer je svaki moj tattoo pomno promišljen potez.

Sebastian ROSO (34), konobar: LAV, PA PREKO LAVA SUNCE I ZMAJ

- Pokajao sam se zbog tetoviranja stoput, ali zasad moram živjeti s tim. Vidite ovu sliku na mojoj nadlaktici; e, to su zapravo tri slike preko jedne! Najprije sam kao šesnaestogodišnjak utetovirao glavu lava, pa poslije preko toga sunce i ime majke uz svoje ime, da bih naposljetku preko te kaotične slike narisao zmaja! Moram priznati da bih sve to najradije skinuo, ali čuo sam da skidanje laserom na površini od četiri-pet centimetara stoji oko sto eura. Kod mene ima više od trideset centimetara tetovaže, pa izračunajte cijenu skidanja! U svjetlu činjenice da imam plaću četiristotinjak eura, to je za mene doista velik izdatak. Srećom pa ne boli. Neka stoji do daljnjega.

Eva DEKKERS (38), tatoo majstorica iz Nizozemske: POKLONICA TETOVIRANJA

- Ne moram ni govoriti da sam poklonica tetoviranja, od toga živim i sama se rado kitim. Nacrtala sam bezbroj slika po tijelima, pa i na mom vlastitom, gdje svaka slika po našoj tržišnoj cijeni vrijedi oko tisuću eura. Ipak, ne ponosim se svim tattooima; imam jedan početnički, pri dnu kralježnice (iznad stražnjice), koji je izblijedio i demodiran je; to je bila moja prva tetovaža kao dvadesetogodišnjakinje. Mislim da ću je uskoro prekriti nekim kvalitetnijim radom.

Boris PRELAS (63), škverski umirovljenik: TINEJDŽERSKI GRIJESI

- Imam na sebi dvije tetovaže stare skoro 45 godina, i da sam imao ovu pamet, ne bih ih stavljao! Doduše, ne smetaju me puno, pogotovo ovo prastaro sidro, ankora koja je simbol Dalmacije; nju mi je ručno, iglom i tintom, iscrtao davnih dana prijatelj, tada tinejdžer kao i ja. Na drugoj nadlaktici imam lošiju sliku, moje inicijale i nekog fantoma, štajaznam više šta je tu tribalo bit (smijeh). Uglavnom, Tetoviranje mi u životu nije tribalo, a sad mi je to skupo skidat jer mi penzija iznosi 1950 kuna. Znam da je to lipi broj koji označava godinu osnutka Torcide, ali prevedeno u kune to je malo i za život, a kamoli lasere i te monade.

‘Joj kako boli..’

Na postaji TLC postoji emisija o skidanju tetovaža. Veliki broj ljudi govori da su zažalili zbog tetoviranja, pa idu na dugotrajno i skupo skidanje tetovaža.

- Skidanje puno više boli od stavljanja tetovaže. Pale mi doslovce kožu ovom metodom. Preznojila sam se - kaže jedna ‘pacijentica’ dok joj skidaju ostatke boje. Neke tetovaže su toliko velike, s puno boja i njihovo skidanje traje mjesecima, da tetoviranima treba pravo malo bogatsvo kako bi ih maknuli.


Maori, berberi...

Najpoznatije i među najstarijima su facijalne tetovaže maorskih plemena s Novog Zelanda. Dio povjesničara smatra da riječ tetovaža (eng. Tattoo) dolazi od njihove riječi tatau.

U Africi se stoljećima tetoviraju berberska plemena, a u Južnoj Americi indijanska plemena.

Tetoviranje Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj se prvenstveno veže za početak turskih osvajanja, naime tvrdi se da su naši preci na sebe ‘utiskivali’ kršćanske simbole kako bi bili neprivlačni Turcima, da ih ne bi regrutirali u svoju vojsku...
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/tetovazu-platis-1500-a-skidanje-20-tisuca-kuna-283238 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=20fb268b386143c87bf230ee59620e45b0bb0e9f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tetova%C5%BEu+plati%C5%A1+1500%2C+a+skidanje+20+tisu%C4%87a+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftetovazu-platis-1500-a-skidanje-20-tisuca-kuna-283238 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftetovazu-platis-1500-a-skidanje-20-tisuca-kuna-283238 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBRO PROMISLITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDOBRO PROMISLITE

Tetovažu platiš 1500, a skidanje 20 tisuća kuna

Piše PSD.
17. kolovoza 2015. - 00:17
Tetoviranje je trend koji je u posljednjem desetljeću zarazio mlade, pa one malo ocvalije generacije diljem svijeta. Neki će radije uložiti u oslikavanje tijela nego ga potrošiti za kupnju umjetničke slike ili putovanje u egzotične krajeve gdje je tattoo višestoljetna umjetnička tradicija. Zašto ne nositi na ramenu ili leđima, guzi... umjetničku sliku koju vam je naslikao vrhunski tattoo majstor, jer i to su trajne vrijednosti.

Avanture u JNA

Tetovaža zacijelo privlači poglede, svjedoči o nečijoj osobnosti i šalje poruku neovisno izaziva li ona kod okoline uzdah oduševljenja ili...vam je takav način ukrašavanja neprihvatljiv jer preferirate bijelu neosunčanu put, ili tek nježnu preplanulost. Stvar je osobne estetike, a o ukusima se ne raspravlja.
No, mnogi koji su se u...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:54