StoryEditorOCM
Životsurova stvarnost

Šokantno iskustvo gastarbajtera u Njemačkoj: ‘Radim od 5 ujutro do 7 navečer, a onda dobijem otkaz jer sam bolesan!‘

Piše MOZAIK SD
25. kolovoza 2023. - 17:34

Priča srpskog gastarbajtera na mrežama šokirala je mnoge. Na jednoj od grupa koja okuplja naše ljude koji žive i rade u Njemačkoj tražio je pomoć jer nije znao kako se izvući iz neobične situacije.

Iz svega što je napisao čini se da ni on sam ne zna što bi, ali kako tamo živi i radi, traži barem privremeno rješenje dok ne nađe novi posao, piše blic.rs.

Iako mnogi misle da je tamošnji život bajka, stvarnost je drugačija. Svojim je riječima sve to stavio pod upitnik, tim više što se radi o zemlji u kojoj više od 50 godina svoje živote grade deseci tisuća naših ljudi.

Ono što mu se dogodilo čini se naprosto nevjerojatnim, pogotovo kada je u pitanju dužina radnog vremena i mobing koji je navodno trpio na radnom mjestu, a u svojoj objavi je napisao sljedeće:

‘Poštovani članovi grupe,

Želim s vama podijeliti svoju trenutnu situaciju na radnom mjestu u Njemačkoj. Nažalost, stvari nisu onakve kakve sam zamišljao kad sam došao raditi kod svog poslodavca.

U početku me trebao prijaviti u općinu i priložiti sve potrebne dokumente, ali nije. Bila sam bolesna samo jedan dan, a on je bez pogovora i dogovora odlučio da više ne dolazi na posao. Sada se suočavam s problemima kao što su nedostatak poreznog broja, nepodmiren bankovni račun i, što je najvažnije, nedostatak zdravstvenog osiguranja.

Situacija je postala još teža jer svakodnevno trpim uvrede i uvrede od kolege na poslu. Osjećam se poniženo i frustrirano jer se sam suočavam s tim izazovima i ne znam kako dalje.

Moje radno vrijeme je izuzetno dugo, radni dan počinjem u 5 ujutro, a završavam oko 19 sati ili čak kasnije. Plaća koju primam nije primjerena teškim uvjetima rada i troškovima života. Nakon plaćanja stanarine ostaje mi vrlo malo novca za sve ostale potrebe.

Kada sam tražio plaću nakon što mi je rečeno da više ne dolazim na posao, poslodavac me odbio isplatiti. Sada se pitam koji je najbolji postupak za mene u ovoj situaciji.

Imam nekoliko pitanja: Imam li pravo podnijeti zahtjev za "Zusstimmung" (radnu dozvolu) ako napustim trenutnog poslodavca? Ako dobijem otkaz, mogu li koristiti "Zusstimmung" za traženje drugog posla kod drugog poslodavca? Također, zabrinut sam može li moj trenutni poslodavac otkazati moju ulaznu vizu.

Molim sve vas koji imate iskustva ili korisne informacije da podijelite svoje mišljenje i savjet. Stvarno mi treba podrška i pomoć u ovoj teškoj situaciji.

Unaprijed hvala na vašem vremenu i podršci.‘

Osim što se požalio da svakodnevno trpi uvrede od osobe s kojom radi, kao i da mu poslodavac nije u potpunosti isplatio plaću, nije poznato kakav posao obavlja i gdje radi. Nije ni spomenuo grad u Njemačkoj u kojem živi.

No, iz njegove objave se vidi da se boji za ulaznu vizu, pa pita može li poslodavac koji mu je dao tu vizu i poništiti?!

Evo kakav je odgovor dobio:

- Poslodavac vam ne može poništiti ulaznu vizu, niti na to može utjecati. Viza se ne poništava tek tako i bez opravdanog razloga, i to u iznimno malom postotku. Viza se obično ne produžuje. Uz odobrenje, možete dobiti posao gdje god želite. Zatražite novog poslodavca i novu suglasnost. Što se poslodavca tiče - ako imate dokaz da toliko radite ili ste radili, pravac Arbeitsgericht.

Oni će se pobrinuti da vam sve bude isplaćeno i pobrinut će se da vas poslodavac zapamti i da više nikada nikoga ne iskorištava. Za prijavu vam ne treba odvjetnik, već netko tko solidno govori jezik. Ništa se ne plaća. Ako vam postane neizdrživo raditi dok ne dobijete dozvolu, razgovarajte s liječnikom, dobit ćete plaćeno bolovanje temeljem "mobinga".

Što se tiče ostalih problema, vezanih uz porezni broj i ostalo... Ako ne poznajete dovoljno jezik, zamolite nekoga od svojih bližnjih da vam pomogne riješiti sve u jednom danu. Ima voljnih ljudi u grupama koji će vam pomoći, treba vam netko tko vam je fizički blizu.

Poslodavac je dužan pridržavati se svega iz ugovora. Sumnjičavo mi je radno vrijeme i ako nemaš čip za očitavanje vremena dolaska i odlaska s posla probaj napisati koliko dnevno radiš. Poslodavac je prekršio zakon ako toliko radite svaki dan, osim nedjelje. Dužni ste samo poštovati ono što je napisano u ugovoru, časno i pošteno. Sve ostalo je vaša dobra volja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:43