StoryEditorOCM
ŽivotTeror odgajateljica

Roditelji zaprepašteni metodom kojom su im u vrtiću ‘umirivali djecu‘! Sve se otkrilo nakon promjene ponašanja mališana

Piše L. Go
8. travnja 2024. - 07:30

Skandalozno ponašanje odgajateljica u jednom vrtiću u Grčkoj odjeknulo je u cijeloj regiji, a riječ je o – blago rečeno – osebujnim odgojnim metodama koje su primjenjivane na mlađi vrtićki uzrast.

Naime, u Alexadropolisu je ustanovljeno da su djeca "umirivana" zaključavanjem u svojevrsnu samicu, najčešće skučen prostor nalik smočnici, bez danjeg svjetla (bez prozora), ali i bez umjetne rasvjete.

Dvije odgajateljice su pod istragom zbog sumnje da su najmanje jedno dijete zaključavale u smočnicu bez svjetla, "po kazni".

Istraga je pokrenuta nakon što je otac trogodišnje djevojčice iznio primjedbe koje su šokirale čak i upravu vrtića. Nadležnima se obratio nakon što je uočio čudne pojave u kćerinu ponašanju tijekom igre.

image
Via Afp

Što se dogodilo? Čovjek se igrao s malenom kćeri, no u jednom je trenutku djevojčica uzela lutku, počela vikati na nju te je potom gurnula u smočnicu i isključila svjetlo. Kad ju je upitao zašto je to uradila i gdje je vidjela takvo što, malena je rekla: "Tako to nama radi teta u vrtiću!".

Kakva obrana!

Jedna je odgajateljica navodno već priznala da je koristila rečenu metodu "da smiri nemirnu djecu", te je uputila pismenu ispriku roditeljima. U pisanom očitovanju je dometnula da "djeca nisu bila zatvorena u mračnoj prostorijici duže od dvije do tri minute".

- Tada su nam neke stvari postale jasnije. Moje dijete, koje nije plahe prirode, zadnjih se nekoliko mjeseci počelo bojati mraka. Budilo se i tijekom noći, te ponavljalo da ne želi ići u vrtić – posvjedočila je jedna majka.

image
/Shutterstock

Nakon pobune roditelja na te "odgojne metode", problematična odgajateljica je otpuštena, a djeca su preraspodijeljena u druge grupe. Zamjenik gradonačelnika grčkog grada u kojemu se ovo zbilo, Alexandropolisa, rekao je da se "grad kategorički protivi takvoj praksi".

- To nije u skladu s ulogom odgoja i obrazovanja, posebice kod tako male djece – među ostalim je rekao Ilias Dasteridis, zamjenik gradonačelnika u poruci podrške roditeljima koji su podnijeli tužbu protiv vrtića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:55