stdClass Object ( [id] => 1314883 [title] => Priča o imotskim tinelima: Namještaj i klaviri nabavljani su iz Austrije i Italije, a onda brodom u Rijeku ili Split [alias] => prica-o-imotskim-tinelima-namjestaj-i-klaviri-nabavljani-su-iz-austrije-i-italije-a-onda-brodom-u-rijeku-ili-split [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Imotski je zasigurno najpoznatiji gradić Dalmatinske zagore.

Splićani mu, recimo, “tepaju” da je glavni grad Vlaške, tamo iza brda, što Imoćanima ne smeta, dapače, za njih je njihov grad najljepši, sa svojim prirodnim ljepotama, kulturom življenja, plejadom poznatih ljudi, umjetnika, pjesnika, pisaca, akademika, nogometaša, političara....

O domoljublju na djelu da i ne govorimo. Spomenusmo kulturu življenja u Imotskom. Upravo u ovoj priči govorimo o ostacima bogate građanske povijesti Grada na gori, koja, nažalost, živi u samo još nekoliko njegovih kuća, no zorno svjedoči o kulturi toga gradića, kulturi života.

Je li stigla u Imotski dolaskom mnogih kultura koje su bile obučene u uniforme što su ih nosili Francuzi, Austrijanci, Talijani, s vojskama koje su prolazile ovim krajevima Dalmatinske zagore?

No činjenica je da je ta kultura pala na plodno tlo i u nastavku povijesti samo se obogaćivala mišlju, riječju i djelom pametnih Imoćana. Jedan od detalja te kulture života bijahu i poznati imotski tineli.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

Tineli, ondašnje primaće sobe, posebni kultni prostor imotskih kuća, ali ne i dnevni boravak ukućana. Zašto? Zbog jednostavnog razloga što su se u taj prostor primali gosti, ma kojega formata i navika bili, ali su za Imoćane bili gosti. Tineli su služili za posebne prigode, za obiteljske fešte, jedinstvene obiteljske ručkove ili večere prigodom rođenja novog ukućanina, krštenja, krizme... Tinel je bio mjesto za primanje darova, okupljanja za neke značajne obiteljske datume. U njemu se kitio božićni bor, pravio se minijaturni Betlehem. U njemu su se nalazile najveće dragocjenosti imotskih obitelji, umjetničke slike, porculanski i kristalni servisi za piće i jelo, u ondašnjim argentijerima čuvali su se srebrni i zlatni te ostali pribori za jelo, u njemu su bili pijanina, klaviri, rukotvorine vrsnih umjetnika.

I još nešto. U nekim su tinelima u svojim posljednjim satima na ovozemaljskom svijetu, prije ukopa, na odru ležali mrtvi članovi obitelji, koji bi se baš tu čuvali cijelu noć prije ukopa.

A namještaj u njima bile su rukotvorine vrsnih majstora ondašnje Europe, iz Italije i Austrije. Brodovima bi dolazio do Rijeke ili Splita, a potom bi danima putovao do Imotskog umotan u posebnu ambalažu.

Tineli su u nekim imotskim obiteljima imali i neka svoja specifična imena. Tako su se zvali Crni tinel, jer je sav namještaj bio obojen u crno, pa Bijeli tinel, Zlatni, Crno-ljubičasti... U tinelu su visjeli secesijski lusteri, prava remek-djela ruku također vrsnih majstora iz Europe. Tinel je bio prava riznica rukotvorina Imoćanki, ali ne samo njih, nego i drugih vrsnih meštrica vezenja čipke. Poznati miljei, inkolani (uširkani) u raznim bojama konca, bili su posebni ukrasi vitrina, kredenaca, etažera.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

Zavjese iliti koltrine bile su poseban ukras prozora u tinelima, gdje su s bonagracijama činile i zasebne kutke tinela dajući mu poseban ugođaj. Sam podatak da je nekada u glavnoj imotskoj ulici, Pjaci (Ulica Ante Starčevića), od njezina početka od ulice Ispod volta pa do ulaza u Modro jezero u tadašnjim kućama bilo ni više ni manje nego dvadesetak pijanina i klavira. Ne tako nevažna činjenica.

Ima li danas u Imotskom tog nekadašnjeg građanskog blaga, tinela i svega onoga što je bilo u njima? Ima. Samo ih je nekoliko koji su ostali u svojem izvornom stanju, onakvi kakvi su bili prije više od stotinu godina.

U prelijepom tinelu obitelji Marka i Marine Benzon, u samom srcu Imotskog, sve je isto kako je bilo i prije stotinjak godina. Sve je na svome mjestu. Jedino je stari pijanino zamijenjen nešto modernijim klavirom jer im starija kći, već poznata mlada pijanistica, ipak treba vježbati na većem klaviru. Stare koltrine i njihovi zeleni ukrasi ostali su isti, etažeri, luster, kanape, porculanski i kristalni servisi, rekami, ručni radovi još od njegove prabake, stol i stolice iste su kao prije stotinjak godina, umjetničke slike s impresivnim okvirima, djela ruku nekadašnjih vrsnih majstora. Predivna zamrznuta povijest Imotskog na jednome mjestu.

U tinelu obitelji Nikolić-Giamonja navlas isto. Sve na svojem mjestu, kako je bilo početkom dvadesetog stoljeća. Čak su i zidovi obojeni i ukrašeni radom nekadašnjih imotskih starih pitura. O čajnicima, etažerima, pijaninu da i ne govorimo...

– Ovakav je tinel bio otkada ga ja znam, otkada ga poznaje i moja majka, kojoj je 85 godina. A tinel je od njene bake, naslijedila ga je njena majka. Moj did Frane oženio se davne 1928. godine i doveo je moju baku Aninku u ovaj tinel. Tu je primio i vjenčane darove i još su neki tu očuvani do danas. Tu su obiteljske slike, secesijski luster, sjećam se infraška kad se pripremao u tinelu, a to vam je kao danas predjelo. Meni i mojoj sestri bilo je skoro pa zabranjeno ući u tinel – rekao nam je dr. Hary Nikolić, sin gospođe Maje, koji je silno zaljubljen u svoj tinel.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

I za kraj ove lijepe priče o zamrznutoj povijesti Imotskog, o potvrdi kulture življenja u tom gradu kroz prohujala stoljeća, evo i razmišljanja profesorice Gordane Radić-Rako, osvjedočene čuvarice imotskog baštinskog nasljeđa:

– Građanski život grada Imotskoga dugo je bio na margini istraživanja i proučavanja, a njegove značajke minorizirane su na račun nekih drugih društvenih i političkih kretanja i populističkih ponašanja. Tek zahvaljujući pojedincima, pratiteljima i istraživačima kulturne baštine grada Imotskoga, mnogi elementi slojevitog života jednoga grada “iz zaleđa” prezentirani su javnosti, ali time priča o tom gradu i kulturi življenja njegovih stanovnika nipošto nije gotova.

Kad sam 1995. godine s grupom imotskih entuzijasta organizirala izložbu o građanskom životu Imotskoga s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća, bila je to možda prva izložba “secesijskog tipa” na našem području, pa smo neke elemente s te izložbe sa zadovoljstvom mogli uspoređivati s onima na veličanstvenoj izložbi “Secesija u Hrvatskoj” priređenoj kasnije u Zagrebu 2003./2004. godine.

Imotski je svoj građanski život razvijao postupno, osobito nakon oslobođenja od Turaka i dolaskom mletačke vlasti te polaganim naseljavanjem novih stanovnika i miješanjem kultura, smjenama sustava i vladalačkih činjenica. Fascinantna je građanska posvećenost u opremanju i uređenju kuća, u kojoj je važno mjesto pripadalo tinelu – počasnom prostoru građanske činovničke, posjedničke ili trgovačke obitelji.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

To su bili svojevrsni saloni za trenutke opuštanja i primanja opremljeni namještajem i ponegdje pijaninom, ako je obitelj bila glazbeno obrazovana, a takvih je u Imotskom bilo nekoliko. Namještaj se nabavljao najviše iz središta u kojima je već bila poznata majstorska izrada drva, poput Venecije i drugih potvrđenih središta u Italiji, potom iz središta Austro-Ugarske Monarhije, a transportirao se morskim putem do jadranske obale i kolskim prijevozom s kopna u njezino zaleđe. Tome je posebno doprinijelo otvaranje riječke luke...

U 19. stoljeću počinje domaća radinost izrade namještaja u Splitu, najbližem središtu, pa se nabava namještaja mogla lakše organizirati. U Imotskom danas postoji nekoliko dobro očuvanih tinela, neki su “aktivni”, neki zatvoreni u, nažalost, zatvorenim kućama, prepušteni vremenu, neki su se “odselili” sa svojim vlasnicima u druge gradove (Split, Zagreb, Makarsko primorje), a od tridesetak glasovira iz građanskog vlasništva koji su pratili ambijente imotskih tinela, kao i njihova preseljenja u druga mjesta, znam samo za jedan, nadam se da je preživio do danas. Ostaje nam obveza i zadaća da se imotski tineli ili njihovi dijelovi sustavno istraže i valoriziraju dok ih još zub vremena ili druge okolnosti nisu zatrli, zaključuje Gordana Radić - Rako. •

---

image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image

Evo i starog obiteljskog grba

BRACO ĆOSIĆ
------
image

I kubura je sačuvana, kao da je sada napravljena

BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image

Odlično je sačuvan i drveni aparat za gledanje fotografija, kao na filmu. I fotografije su sačuvane

BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJEDOCI GRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVJEDOCI GRADA 2 0 7722 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-10 09:07:16 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => braco ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-14 15:58:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-14 15:58:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o imotskim tinelima: Namještaj i klaviri nabavljani su iz Austrije i Italije, a onda brodom u Rijeku ili Split [metakey] => Imotski tineli, Dalmatinska zagora, klavir, Građanski život [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415931.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415947.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415946.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415945.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415944.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415943.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415941.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415942.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415939.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415940.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415938.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415937.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415936.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415935.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415934.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415933.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415932.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415929.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415930.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415923.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415918.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415915.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415914.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106","BRACO \u0106OSI\u0106"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U prelijepom tinelu obitelji Marka i Marine Benzon sve je isto kako je bilo i prije stotinjak godina. Jedino je stari pijanino zamijenjen ne\u0161to modernijim klavirom<\/p>","","","","","","","","","","","","","

Evo i starog obiteljskog grba<\/p>","

I kubura je sa\u010duvana, kao da je sada napravljena<\/p>","","","

Odli\u010dno je sa\u010duvan i drveni aparat za gledanje fotografija, kao na filmu. I fotografije su sa\u010duvane<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1066","hd_25415931_1920.jpg":"1920x1080","k_25415931_1280.jpg":"1280x1280","k_25415931_1024.jpg":"1024x1024","k_25415931_640.jpg":"640x640","k_25415931_480.jpg":"480x480","k_25415931_340.jpg":"340x340","k_25415931_220.jpg":"220x220","o_25415931_1280.jpg":"1280x852","o_25415931_1024.jpg":"1024x682","o_25415931_640.jpg":"640x426","o_25415931_480.jpg":"480x319","o_25415931_340.jpg":"340x226","o_25415931_220.jpg":"220x146","h_25415931_1280.jpg":"1280x854","h_25415931_1024.jpg":"1024x683","h_25415931_640.jpg":"640x427","h_25415931_480.jpg":"480x320","h_25415931_340.jpg":"340x227","h_25415931_220.jpg":"220x147","pp_25415931_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415931_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415931_640.jpg":"640x814","pp_25415931_480.jpg":"480x611","pp_25415931_340.jpg":"340x432","pp_25415931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415947_1920.jpg":"1920x1080","k_25415947_1280.jpg":"1280x1280","k_25415947_1024.jpg":"1024x1024","k_25415947_640.jpg":"640x640","k_25415947_480.jpg":"480x480","k_25415947_340.jpg":"340x340","k_25415947_220.jpg":"220x220","o_25415947_1280.jpg":"1280x852","o_25415947_1024.jpg":"1024x682","o_25415947_640.jpg":"640x426","o_25415947_480.jpg":"480x319","o_25415947_340.jpg":"340x226","o_25415947_220.jpg":"220x146","h_25415947_1280.jpg":"1280x854","h_25415947_1024.jpg":"1024x683","h_25415947_640.jpg":"640x427","h_25415947_480.jpg":"480x320","h_25415947_340.jpg":"340x227","h_25415947_220.jpg":"220x147","pp_25415947_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415947_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415947_640.jpg":"640x814","pp_25415947_480.jpg":"480x611","pp_25415947_340.jpg":"340x432","pp_25415947_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415946_1920.jpg":"1920x1080","k_25415946_1280.jpg":"1280x1280","k_25415946_1024.jpg":"1024x1024","k_25415946_640.jpg":"640x640","k_25415946_480.jpg":"480x480","k_25415946_340.jpg":"340x340","k_25415946_220.jpg":"220x220","o_25415946_1280.jpg":"1280x852","o_25415946_1024.jpg":"1024x682","o_25415946_640.jpg":"640x426","o_25415946_480.jpg":"480x319","o_25415946_340.jpg":"340x226","o_25415946_220.jpg":"220x146","h_25415946_1280.jpg":"1280x854","h_25415946_1024.jpg":"1024x683","h_25415946_640.jpg":"640x427","h_25415946_480.jpg":"480x320","h_25415946_340.jpg":"340x227","h_25415946_220.jpg":"220x147","pp_25415946_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415946_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415946_640.jpg":"640x814","pp_25415946_480.jpg":"480x611","pp_25415946_340.jpg":"340x432","pp_25415946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415945_1920.jpg":"1920x1080","k_25415945_1280.jpg":"1280x1280","k_25415945_1024.jpg":"1024x1024","k_25415945_640.jpg":"640x640","k_25415945_480.jpg":"480x480","k_25415945_340.jpg":"340x340","k_25415945_220.jpg":"220x220","o_25415945_1280.jpg":"1280x852","o_25415945_1024.jpg":"1024x682","o_25415945_640.jpg":"640x426","o_25415945_480.jpg":"480x319","o_25415945_340.jpg":"340x226","o_25415945_220.jpg":"220x146","h_25415945_1280.jpg":"1280x854","h_25415945_1024.jpg":"1024x683","h_25415945_640.jpg":"640x427","h_25415945_480.jpg":"480x320","h_25415945_340.jpg":"340x227","h_25415945_220.jpg":"220x147","pp_25415945_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415945_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415945_640.jpg":"640x814","pp_25415945_480.jpg":"480x611","pp_25415945_340.jpg":"340x432","pp_25415945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415944_1920.jpg":"1920x1080","k_25415944_1280.jpg":"1280x1280","k_25415944_1024.jpg":"1024x1024","k_25415944_640.jpg":"640x640","k_25415944_480.jpg":"480x480","k_25415944_340.jpg":"340x340","k_25415944_220.jpg":"220x220","o_25415944_1280.jpg":"1280x852","o_25415944_1024.jpg":"1024x682","o_25415944_640.jpg":"640x426","o_25415944_480.jpg":"480x319","o_25415944_340.jpg":"340x226","o_25415944_220.jpg":"220x146","h_25415944_1280.jpg":"1280x854","h_25415944_1024.jpg":"1024x683","h_25415944_640.jpg":"640x427","h_25415944_480.jpg":"480x320","h_25415944_340.jpg":"340x227","h_25415944_220.jpg":"220x147","pp_25415944_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415944_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415944_640.jpg":"640x814","pp_25415944_480.jpg":"480x611","pp_25415944_340.jpg":"340x432","pp_25415944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415943_1920.jpg":"1920x1080","k_25415943_1280.jpg":"1280x1280","k_25415943_1024.jpg":"1024x1024","k_25415943_640.jpg":"640x640","k_25415943_480.jpg":"480x480","k_25415943_340.jpg":"340x340","k_25415943_220.jpg":"220x220","o_25415943_1280.jpg":"1280x852","o_25415943_1024.jpg":"1024x682","o_25415943_640.jpg":"640x426","o_25415943_480.jpg":"480x319","o_25415943_340.jpg":"340x226","o_25415943_220.jpg":"220x146","h_25415943_1280.jpg":"1280x854","h_25415943_1024.jpg":"1024x683","h_25415943_640.jpg":"640x427","h_25415943_480.jpg":"480x320","h_25415943_340.jpg":"340x227","h_25415943_220.jpg":"220x147","pp_25415943_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415943_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415943_640.jpg":"640x814","pp_25415943_480.jpg":"480x611","pp_25415943_340.jpg":"340x432","pp_25415943_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415941_1920.jpg":"1920x1080","k_25415941_1280.jpg":"1280x1280","k_25415941_1024.jpg":"1024x1024","k_25415941_640.jpg":"640x640","k_25415941_480.jpg":"480x480","k_25415941_340.jpg":"340x340","k_25415941_220.jpg":"220x220","o_25415941_1280.jpg":"1280x852","o_25415941_1024.jpg":"1024x682","o_25415941_640.jpg":"640x426","o_25415941_480.jpg":"480x319","o_25415941_340.jpg":"340x226","o_25415941_220.jpg":"220x146","h_25415941_1280.jpg":"1280x854","h_25415941_1024.jpg":"1024x683","h_25415941_640.jpg":"640x427","h_25415941_480.jpg":"480x320","h_25415941_340.jpg":"340x227","h_25415941_220.jpg":"220x147","pp_25415941_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415941_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415941_640.jpg":"640x814","pp_25415941_480.jpg":"480x611","pp_25415941_340.jpg":"340x432","pp_25415941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415942_1920.jpg":"1920x1080","k_25415942_1280.jpg":"1280x1280","k_25415942_1024.jpg":"1024x1024","k_25415942_640.jpg":"640x640","k_25415942_480.jpg":"480x480","k_25415942_340.jpg":"340x340","k_25415942_220.jpg":"220x220","o_25415942_1280.jpg":"1280x852","o_25415942_1024.jpg":"1024x682","o_25415942_640.jpg":"640x426","o_25415942_480.jpg":"480x319","o_25415942_340.jpg":"340x226","o_25415942_220.jpg":"220x146","h_25415942_1280.jpg":"1280x854","h_25415942_1024.jpg":"1024x683","h_25415942_640.jpg":"640x427","h_25415942_480.jpg":"480x320","h_25415942_340.jpg":"340x227","h_25415942_220.jpg":"220x147","pp_25415942_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415942_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415942_640.jpg":"640x814","pp_25415942_480.jpg":"480x611","pp_25415942_340.jpg":"340x432","pp_25415942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415939_1920.jpg":"1920x1080","k_25415939_1280.jpg":"1280x1280","k_25415939_1024.jpg":"1024x1024","k_25415939_640.jpg":"640x640","k_25415939_480.jpg":"480x480","k_25415939_340.jpg":"340x340","k_25415939_220.jpg":"220x220","o_25415939_1280.jpg":"1280x852","o_25415939_1024.jpg":"1024x682","o_25415939_640.jpg":"640x426","o_25415939_480.jpg":"480x319","o_25415939_340.jpg":"340x226","o_25415939_220.jpg":"220x146","h_25415939_1280.jpg":"1280x854","h_25415939_1024.jpg":"1024x683","h_25415939_640.jpg":"640x427","h_25415939_480.jpg":"480x320","h_25415939_340.jpg":"340x227","h_25415939_220.jpg":"220x147","pp_25415939_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415939_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415939_640.jpg":"640x814","pp_25415939_480.jpg":"480x611","pp_25415939_340.jpg":"340x432","pp_25415939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415940_1920.jpg":"1920x1080","k_25415940_1280.jpg":"1280x1280","k_25415940_1024.jpg":"1024x1024","k_25415940_640.jpg":"640x640","k_25415940_480.jpg":"480x480","k_25415940_340.jpg":"340x340","k_25415940_220.jpg":"220x220","o_25415940_1280.jpg":"1280x852","o_25415940_1024.jpg":"1024x682","o_25415940_640.jpg":"640x426","o_25415940_480.jpg":"480x319","o_25415940_340.jpg":"340x226","o_25415940_220.jpg":"220x146","h_25415940_1280.jpg":"1280x854","h_25415940_1024.jpg":"1024x683","h_25415940_640.jpg":"640x427","h_25415940_480.jpg":"480x320","h_25415940_340.jpg":"340x227","h_25415940_220.jpg":"220x147","pp_25415940_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415940_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415940_640.jpg":"640x814","pp_25415940_480.jpg":"480x611","pp_25415940_340.jpg":"340x432","pp_25415940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415938_1920.jpg":"1920x1080","k_25415938_1280.jpg":"1280x1280","k_25415938_1024.jpg":"1024x1024","k_25415938_640.jpg":"640x640","k_25415938_480.jpg":"480x480","k_25415938_340.jpg":"340x340","k_25415938_220.jpg":"220x220","o_25415938_1280.jpg":"1280x852","o_25415938_1024.jpg":"1024x682","o_25415938_640.jpg":"640x426","o_25415938_480.jpg":"480x319","o_25415938_340.jpg":"340x226","o_25415938_220.jpg":"220x146","h_25415938_1280.jpg":"1280x854","h_25415938_1024.jpg":"1024x683","h_25415938_640.jpg":"640x427","h_25415938_480.jpg":"480x320","h_25415938_340.jpg":"340x227","h_25415938_220.jpg":"220x147","pp_25415938_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415938_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415938_640.jpg":"640x814","pp_25415938_480.jpg":"480x611","pp_25415938_340.jpg":"340x432","pp_25415938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1066x1600","hd_25415937_1920.jpg":"1920x1080","k_25415937_1280.jpg":"1280x1280","k_25415937_1024.jpg":"1024x1024","k_25415937_640.jpg":"640x640","k_25415937_480.jpg":"480x480","k_25415937_340.jpg":"340x340","k_25415937_220.jpg":"220x220","o_25415937_1280.jpg":"1280x1921","o_25415937_1024.jpg":"1024x1536","o_25415937_640.jpg":"640x960","o_25415937_480.jpg":"480x720","o_25415937_340.jpg":"340x510","o_25415937_220.jpg":"220x330","h_25415937_1280.jpg":"1280x854","h_25415937_1024.jpg":"1024x683","h_25415937_640.jpg":"640x427","h_25415937_480.jpg":"480x320","h_25415937_340.jpg":"340x227","h_25415937_220.jpg":"220x147","pp_25415937_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415937_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415937_640.jpg":"640x814","pp_25415937_480.jpg":"480x611","pp_25415937_340.jpg":"340x432","pp_25415937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415936_1920.jpg":"1920x1080","k_25415936_1280.jpg":"1280x1280","k_25415936_1024.jpg":"1024x1024","k_25415936_640.jpg":"640x640","k_25415936_480.jpg":"480x480","k_25415936_340.jpg":"340x340","k_25415936_220.jpg":"220x220","o_25415936_1280.jpg":"1280x852","o_25415936_1024.jpg":"1024x682","o_25415936_640.jpg":"640x426","o_25415936_480.jpg":"480x319","o_25415936_340.jpg":"340x226","o_25415936_220.jpg":"220x146","h_25415936_1280.jpg":"1280x854","h_25415936_1024.jpg":"1024x683","h_25415936_640.jpg":"640x427","h_25415936_480.jpg":"480x320","h_25415936_340.jpg":"340x227","h_25415936_220.jpg":"220x147","pp_25415936_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415936_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415936_640.jpg":"640x814","pp_25415936_480.jpg":"480x611","pp_25415936_340.jpg":"340x432","pp_25415936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1066x1600","hd_25415935_1920.jpg":"1920x1080","k_25415935_1280.jpg":"1280x1280","k_25415935_1024.jpg":"1024x1024","k_25415935_640.jpg":"640x640","k_25415935_480.jpg":"480x480","k_25415935_340.jpg":"340x340","k_25415935_220.jpg":"220x220","o_25415935_1280.jpg":"1280x1921","o_25415935_1024.jpg":"1024x1536","o_25415935_640.jpg":"640x960","o_25415935_480.jpg":"480x720","o_25415935_340.jpg":"340x510","o_25415935_220.jpg":"220x330","h_25415935_1280.jpg":"1280x854","h_25415935_1024.jpg":"1024x683","h_25415935_640.jpg":"640x427","h_25415935_480.jpg":"480x320","h_25415935_340.jpg":"340x227","h_25415935_220.jpg":"220x147","pp_25415935_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415935_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415935_640.jpg":"640x814","pp_25415935_480.jpg":"480x611","pp_25415935_340.jpg":"340x432","pp_25415935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415934_1920.jpg":"1920x1080","k_25415934_1280.jpg":"1280x1280","k_25415934_1024.jpg":"1024x1024","k_25415934_640.jpg":"640x640","k_25415934_480.jpg":"480x480","k_25415934_340.jpg":"340x340","k_25415934_220.jpg":"220x220","o_25415934_1280.jpg":"1280x852","o_25415934_1024.jpg":"1024x682","o_25415934_640.jpg":"640x426","o_25415934_480.jpg":"480x319","o_25415934_340.jpg":"340x226","o_25415934_220.jpg":"220x146","h_25415934_1280.jpg":"1280x854","h_25415934_1024.jpg":"1024x683","h_25415934_640.jpg":"640x427","h_25415934_480.jpg":"480x320","h_25415934_340.jpg":"340x227","h_25415934_220.jpg":"220x147","pp_25415934_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415934_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415934_640.jpg":"640x814","pp_25415934_480.jpg":"480x611","pp_25415934_340.jpg":"340x432","pp_25415934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415933_1920.jpg":"1920x1080","k_25415933_1280.jpg":"1280x1280","k_25415933_1024.jpg":"1024x1024","k_25415933_640.jpg":"640x640","k_25415933_480.jpg":"480x480","k_25415933_340.jpg":"340x340","k_25415933_220.jpg":"220x220","o_25415933_1280.jpg":"1280x852","o_25415933_1024.jpg":"1024x682","o_25415933_640.jpg":"640x426","o_25415933_480.jpg":"480x319","o_25415933_340.jpg":"340x226","o_25415933_220.jpg":"220x146","h_25415933_1280.jpg":"1280x854","h_25415933_1024.jpg":"1024x683","h_25415933_640.jpg":"640x427","h_25415933_480.jpg":"480x320","h_25415933_340.jpg":"340x227","h_25415933_220.jpg":"220x147","pp_25415933_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415933_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415933_640.jpg":"640x814","pp_25415933_480.jpg":"480x611","pp_25415933_340.jpg":"340x432","pp_25415933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415932_1920.jpg":"1920x1080","k_25415932_1280.jpg":"1280x1280","k_25415932_1024.jpg":"1024x1024","k_25415932_640.jpg":"640x640","k_25415932_480.jpg":"480x480","k_25415932_340.jpg":"340x340","k_25415932_220.jpg":"220x220","o_25415932_1280.jpg":"1280x852","o_25415932_1024.jpg":"1024x682","o_25415932_640.jpg":"640x426","o_25415932_480.jpg":"480x319","o_25415932_340.jpg":"340x226","o_25415932_220.jpg":"220x146","h_25415932_1280.jpg":"1280x854","h_25415932_1024.jpg":"1024x683","h_25415932_640.jpg":"640x427","h_25415932_480.jpg":"480x320","h_25415932_340.jpg":"340x227","h_25415932_220.jpg":"220x147","pp_25415932_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415932_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415932_640.jpg":"640x814","pp_25415932_480.jpg":"480x611","pp_25415932_340.jpg":"340x432","pp_25415932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25415929_1920.jpg":"1920x1080","k_25415929_1280.jpg":"1280x1280","k_25415929_1024.jpg":"1024x1024","k_25415929_640.jpg":"640x640","k_25415929_480.jpg":"480x480","k_25415929_340.jpg":"340x340","k_25415929_220.jpg":"220x220","o_25415929_1280.jpg":"1280x852","o_25415929_1024.jpg":"1024x682","o_25415929_640.jpg":"640x426","o_25415929_480.jpg":"480x319","o_25415929_340.jpg":"340x226","o_25415929_220.jpg":"220x146","h_25415929_1280.jpg":"1280x854","h_25415929_1024.jpg":"1024x683","h_25415929_640.jpg":"640x427","h_25415929_480.jpg":"480x320","h_25415929_340.jpg":"340x227","h_25415929_220.jpg":"220x147","pp_25415929_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415929_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415929_640.jpg":"640x814","pp_25415929_480.jpg":"480x611","pp_25415929_340.jpg":"340x432","pp_25415929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1066x1600","hd_25415930_1920.jpg":"1920x1080","k_25415930_1280.jpg":"1280x1280","k_25415930_1024.jpg":"1024x1024","k_25415930_640.jpg":"640x640","k_25415930_480.jpg":"480x480","k_25415930_340.jpg":"340x340","k_25415930_220.jpg":"220x220","o_25415930_1280.jpg":"1280x1921","o_25415930_1024.jpg":"1024x1536","o_25415930_640.jpg":"640x960","o_25415930_480.jpg":"480x720","o_25415930_340.jpg":"340x510","o_25415930_220.jpg":"220x330","h_25415930_1280.jpg":"1280x854","h_25415930_1024.jpg":"1024x683","h_25415930_640.jpg":"640x427","h_25415930_480.jpg":"480x320","h_25415930_340.jpg":"340x227","h_25415930_220.jpg":"220x147","pp_25415930_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415930_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415930_640.jpg":"640x814","pp_25415930_480.jpg":"480x611","pp_25415930_340.jpg":"340x432","pp_25415930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1066x1600","hd_25415923_1920.jpg":"1920x1080","k_25415923_1280.jpg":"1280x1280","k_25415923_1024.jpg":"1024x1024","k_25415923_640.jpg":"640x640","k_25415923_480.jpg":"480x480","k_25415923_340.jpg":"340x340","k_25415923_220.jpg":"220x220","o_25415923_1280.jpg":"1280x1921","o_25415923_1024.jpg":"1024x1536","o_25415923_640.jpg":"640x960","o_25415923_480.jpg":"480x720","o_25415923_340.jpg":"340x510","o_25415923_220.jpg":"220x330","h_25415923_1280.jpg":"1280x854","h_25415923_1024.jpg":"1024x683","h_25415923_640.jpg":"640x427","h_25415923_480.jpg":"480x320","h_25415923_340.jpg":"340x227","h_25415923_220.jpg":"220x147","pp_25415923_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415923_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415923_640.jpg":"640x814","pp_25415923_480.jpg":"480x611","pp_25415923_340.jpg":"340x432","pp_25415923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25415918_1920.jpg":"1920x1080","k_25415918_1280.jpg":"1280x1280","k_25415918_1024.jpg":"1024x1024","k_25415918_640.jpg":"640x640","k_25415918_480.jpg":"480x480","k_25415918_340.jpg":"340x340","k_25415918_220.jpg":"220x220","o_25415918_1280.jpg":"1280x960","o_25415918_1024.jpg":"1024x768","o_25415918_640.jpg":"640x480","o_25415918_480.jpg":"480x360","o_25415918_340.jpg":"340x255","o_25415918_220.jpg":"220x165","h_25415918_1280.jpg":"1280x854","h_25415918_1024.jpg":"1024x683","h_25415918_640.jpg":"640x427","h_25415918_480.jpg":"480x320","h_25415918_340.jpg":"340x227","h_25415918_220.jpg":"220x147","pp_25415918_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415918_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415918_640.jpg":"640x814","pp_25415918_480.jpg":"480x611","pp_25415918_340.jpg":"340x432","pp_25415918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25415915_1920.jpg":"1920x1080","k_25415915_1280.jpg":"1280x1280","k_25415915_1024.jpg":"1024x1024","k_25415915_640.jpg":"640x640","k_25415915_480.jpg":"480x480","k_25415915_340.jpg":"340x340","k_25415915_220.jpg":"220x220","o_25415915_1280.jpg":"1280x960","o_25415915_1024.jpg":"1024x768","o_25415915_640.jpg":"640x480","o_25415915_480.jpg":"480x360","o_25415915_340.jpg":"340x255","o_25415915_220.jpg":"220x165","h_25415915_1280.jpg":"1280x854","h_25415915_1024.jpg":"1024x683","h_25415915_640.jpg":"640x427","h_25415915_480.jpg":"480x320","h_25415915_340.jpg":"340x227","h_25415915_220.jpg":"220x147","pp_25415915_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415915_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415915_640.jpg":"640x814","pp_25415915_480.jpg":"480x611","pp_25415915_340.jpg":"340x432","pp_25415915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25415914_1920.jpg":"1920x1080","k_25415914_1280.jpg":"1280x1280","k_25415914_1024.jpg":"1024x1024","k_25415914_640.jpg":"640x640","k_25415914_480.jpg":"480x480","k_25415914_340.jpg":"340x340","k_25415914_220.jpg":"220x220","o_25415914_1280.jpg":"1280x960","o_25415914_1024.jpg":"1024x768","o_25415914_640.jpg":"640x480","o_25415914_480.jpg":"480x360","o_25415914_340.jpg":"340x255","o_25415914_220.jpg":"220x165","h_25415914_1280.jpg":"1280x854","h_25415914_1024.jpg":"1024x683","h_25415914_640.jpg":"640x427","h_25415914_480.jpg":"480x320","h_25415914_340.jpg":"340x227","h_25415914_220.jpg":"220x147","pp_25415914_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415914_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415914_640.jpg":"640x814","pp_25415914_480.jpg":"480x611","pp_25415914_340.jpg":"340x432","pp_25415914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25415913_1920.jpg":"1920x1080","k_25415913_1280.jpg":"1280x1280","k_25415913_1024.jpg":"1024x1024","k_25415913_640.jpg":"640x640","k_25415913_480.jpg":"480x480","k_25415913_340.jpg":"340x340","k_25415913_220.jpg":"220x220","o_25415913_1280.jpg":"1280x960","o_25415913_1024.jpg":"1024x768","o_25415913_640.jpg":"640x480","o_25415913_480.jpg":"480x360","o_25415913_340.jpg":"340x255","o_25415913_220.jpg":"220x165","h_25415913_1280.jpg":"1280x854","h_25415913_1024.jpg":"1024x683","h_25415913_640.jpg":"640x427","h_25415913_480.jpg":"480x320","h_25415913_340.jpg":"340x227","h_25415913_220.jpg":"220x147","pp_25415913_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415913_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415913_640.jpg":"640x814","pp_25415913_480.jpg":"480x611","pp_25415913_340.jpg":"340x432","pp_25415913_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7808804 Threads: 9 Questions: 1573050019 Slow queries: 4799700 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111811140 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/zivot/prica-o-imotskim-tinelima-namjestaj-i-klaviri-nabavljani-su-iz-austrije-i-italije-a-onda-brodom-u-rijeku-ili-split-1314883 [printLink] => /mozaik/zivot/prica-o-imotskim-tinelima-namjestaj-i-klaviri-nabavljani-su-iz-austrije-i-italije-a-onda-brodom-u-rijeku-ili-split-1314883?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726514 [name] => Imotski tineli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 17:58:44 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski-tineli [link] => /tag/imotski-tineli ) [1] => stdClass Object ( [id] => 433022 [name] => Dalmatinska zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-zagora [link] => /tag/dalmatinska-zagora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 3886 [name] => klavir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klavir [link] => /tag/klavir ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726515 [name] => Građanski život [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 17:58:44 [main_article_id] => 0 [alias] => gradanski-zivot [link] => /tag/gradanski-zivot ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJEDOCI GRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o imotskim tinelima: Namještaj i klaviri nabavljani su iz Austrije i Italije, a onda brodom u Rijeku ili Split [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415931.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => BRACO ĆOSIĆ [mainImageDesc] =>

U prelijepom tinelu obitelji Marka i Marine Benzon sve je isto kako je bilo i prije stotinjak godina. Jedino je stari pijanino zamijenjen nešto modernijim klavirom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415931.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ

U prelijepom tinelu obitelji Marka i Marine Benzon sve je isto kako je bilo i prije stotinjak godina. Jedino je stari pijanino zamijenjen nešto modernijim klavirom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415947.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415946.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415945.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415944.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415943.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415941.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415942.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415939.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415940.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415938.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415937.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415936.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415935.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ

Evo i starog obiteljskog grba

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415934.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ

I kubura je sačuvana, kao da je sada napravljena

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415933.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415932.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415929.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ

Odlično je sačuvan i drveni aparat za gledanje fotografija, kao na filmu. I fotografije su sačuvane

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415930.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415923.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415918.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415915.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415914.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415913.jpg [title] => BRACO ĆOSIĆ ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Imotski je zasigurno najpoznatiji gradić Dalmatinske zagore.

Splićani mu, recimo, “tepaju” da je glavni grad Vlaške, tamo iza brda, što Imoćanima ne smeta, dapače, za njih je njihov grad najljepši, sa svojim prirodnim ljepotama, kulturom življenja, plejadom poznatih ljudi, umjetnika, pjesnika, pisaca, akademika, nogometaša, političara....

O domoljublju na djelu da i ne govorimo. Spomenusmo kulturu življenja u Imotskom. Upravo u ovoj priči govorimo o ostacima bogate građanske povijesti Grada na gori, koja, nažalost, živi u samo još nekoliko njegovih kuća, no zorno svjedoči o kulturi toga gradića, kulturi života.

Je li stigla u Imotski dolaskom mnogih kultura koje su bile obučene u uniforme što su ih nosili Francuzi, Austrijanci, Talijani, s vojskama koje su prolazile ovim krajevima Dalmatinske zagore?

No činjenica je da je ta kultura pala na plodno tlo i u nastavku povijesti samo se obogaćivala mišlju, riječju i djelom pametnih Imoćana. Jedan od detalja te kulture života bijahu i poznati imotski tineli.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

Tineli, ondašnje primaće sobe, posebni kultni prostor imotskih kuća, ali ne i dnevni boravak ukućana. Zašto? Zbog jednostavnog razloga što su se u taj prostor primali gosti, ma kojega formata i navika bili, ali su za Imoćane bili gosti. Tineli su služili za posebne prigode, za obiteljske fešte, jedinstvene obiteljske ručkove ili večere prigodom rođenja novog ukućanina, krštenja, krizme... Tinel je bio mjesto za primanje darova, okupljanja za neke značajne obiteljske datume. U njemu se kitio božićni bor, pravio se minijaturni Betlehem. U njemu su se nalazile najveće dragocjenosti imotskih obitelji, umjetničke slike, porculanski i kristalni servisi za piće i jelo, u ondašnjim argentijerima čuvali su se srebrni i zlatni te ostali pribori za jelo, u njemu su bili pijanina, klaviri, rukotvorine vrsnih umjetnika.

I još nešto. U nekim su tinelima u svojim posljednjim satima na ovozemaljskom svijetu, prije ukopa, na odru ležali mrtvi članovi obitelji, koji bi se baš tu čuvali cijelu noć prije ukopa.

A namještaj u njima bile su rukotvorine vrsnih majstora ondašnje Europe, iz Italije i Austrije. Brodovima bi dolazio do Rijeke ili Splita, a potom bi danima putovao do Imotskog umotan u posebnu ambalažu.

Tineli su u nekim imotskim obiteljima imali i neka svoja specifična imena. Tako su se zvali Crni tinel, jer je sav namještaj bio obojen u crno, pa Bijeli tinel, Zlatni, Crno-ljubičasti... U tinelu su visjeli secesijski lusteri, prava remek-djela ruku također vrsnih majstora iz Europe. Tinel je bio prava riznica rukotvorina Imoćanki, ali ne samo njih, nego i drugih vrsnih meštrica vezenja čipke. Poznati miljei, inkolani (uširkani) u raznim bojama konca, bili su posebni ukrasi vitrina, kredenaca, etažera.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

Zavjese iliti koltrine bile su poseban ukras prozora u tinelima, gdje su s bonagracijama činile i zasebne kutke tinela dajući mu poseban ugođaj. Sam podatak da je nekada u glavnoj imotskoj ulici, Pjaci (Ulica Ante Starčevića), od njezina početka od ulice Ispod volta pa do ulaza u Modro jezero u tadašnjim kućama bilo ni više ni manje nego dvadesetak pijanina i klavira. Ne tako nevažna činjenica.

Ima li danas u Imotskom tog nekadašnjeg građanskog blaga, tinela i svega onoga što je bilo u njima? Ima. Samo ih je nekoliko koji su ostali u svojem izvornom stanju, onakvi kakvi su bili prije više od stotinu godina.

U prelijepom tinelu obitelji Marka i Marine Benzon, u samom srcu Imotskog, sve je isto kako je bilo i prije stotinjak godina. Sve je na svome mjestu. Jedino je stari pijanino zamijenjen nešto modernijim klavirom jer im starija kći, već poznata mlada pijanistica, ipak treba vježbati na većem klaviru. Stare koltrine i njihovi zeleni ukrasi ostali su isti, etažeri, luster, kanape, porculanski i kristalni servisi, rekami, ručni radovi još od njegove prabake, stol i stolice iste su kao prije stotinjak godina, umjetničke slike s impresivnim okvirima, djela ruku nekadašnjih vrsnih majstora. Predivna zamrznuta povijest Imotskog na jednome mjestu.

U tinelu obitelji Nikolić-Giamonja navlas isto. Sve na svojem mjestu, kako je bilo početkom dvadesetog stoljeća. Čak su i zidovi obojeni i ukrašeni radom nekadašnjih imotskih starih pitura. O čajnicima, etažerima, pijaninu da i ne govorimo...

– Ovakav je tinel bio otkada ga ja znam, otkada ga poznaje i moja majka, kojoj je 85 godina. A tinel je od njene bake, naslijedila ga je njena majka. Moj did Frane oženio se davne 1928. godine i doveo je moju baku Aninku u ovaj tinel. Tu je primio i vjenčane darove i još su neki tu očuvani do danas. Tu su obiteljske slike, secesijski luster, sjećam se infraška kad se pripremao u tinelu, a to vam je kao danas predjelo. Meni i mojoj sestri bilo je skoro pa zabranjeno ući u tinel – rekao nam je dr. Hary Nikolić, sin gospođe Maje, koji je silno zaljubljen u svoj tinel.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

I za kraj ove lijepe priče o zamrznutoj povijesti Imotskog, o potvrdi kulture življenja u tom gradu kroz prohujala stoljeća, evo i razmišljanja profesorice Gordane Radić-Rako, osvjedočene čuvarice imotskog baštinskog nasljeđa:

– Građanski život grada Imotskoga dugo je bio na margini istraživanja i proučavanja, a njegove značajke minorizirane su na račun nekih drugih društvenih i političkih kretanja i populističkih ponašanja. Tek zahvaljujući pojedincima, pratiteljima i istraživačima kulturne baštine grada Imotskoga, mnogi elementi slojevitog života jednoga grada “iz zaleđa” prezentirani su javnosti, ali time priča o tom gradu i kulturi življenja njegovih stanovnika nipošto nije gotova.

Kad sam 1995. godine s grupom imotskih entuzijasta organizirala izložbu o građanskom životu Imotskoga s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća, bila je to možda prva izložba “secesijskog tipa” na našem području, pa smo neke elemente s te izložbe sa zadovoljstvom mogli uspoređivati s onima na veličanstvenoj izložbi “Secesija u Hrvatskoj” priređenoj kasnije u Zagrebu 2003./2004. godine.

Imotski je svoj građanski život razvijao postupno, osobito nakon oslobođenja od Turaka i dolaskom mletačke vlasti te polaganim naseljavanjem novih stanovnika i miješanjem kultura, smjenama sustava i vladalačkih činjenica. Fascinantna je građanska posvećenost u opremanju i uređenju kuća, u kojoj je važno mjesto pripadalo tinelu – počasnom prostoru građanske činovničke, posjedničke ili trgovačke obitelji.

---

image
BRACO ĆOSIĆ
---

To su bili svojevrsni saloni za trenutke opuštanja i primanja opremljeni namještajem i ponegdje pijaninom, ako je obitelj bila glazbeno obrazovana, a takvih je u Imotskom bilo nekoliko. Namještaj se nabavljao najviše iz središta u kojima je već bila poznata majstorska izrada drva, poput Venecije i drugih potvrđenih središta u Italiji, potom iz središta Austro-Ugarske Monarhije, a transportirao se morskim putem do jadranske obale i kolskim prijevozom s kopna u njezino zaleđe. Tome je posebno doprinijelo otvaranje riječke luke...

U 19. stoljeću počinje domaća radinost izrade namještaja u Splitu, najbližem središtu, pa se nabava namještaja mogla lakše organizirati. U Imotskom danas postoji nekoliko dobro očuvanih tinela, neki su “aktivni”, neki zatvoreni u, nažalost, zatvorenim kućama, prepušteni vremenu, neki su se “odselili” sa svojim vlasnicima u druge gradove (Split, Zagreb, Makarsko primorje), a od tridesetak glasovira iz građanskog vlasništva koji su pratili ambijente imotskih tinela, kao i njihova preseljenja u druga mjesta, znam samo za jedan, nadam se da je preživio do danas. Ostaje nam obveza i zadaća da se imotski tineli ili njihovi dijelovi sustavno istraže i valoriziraju dok ih još zub vremena ili druge okolnosti nisu zatrli, zaključuje Gordana Radić - Rako. •

---

image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image

Evo i starog obiteljskog grba

BRACO ĆOSIĆ
------
image

I kubura je sačuvana, kao da je sada napravljena

BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image

Odlično je sačuvan i drveni aparat za gledanje fotografija, kao na filmu. I fotografije su sačuvane

BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
------
image
BRACO ĆOSIĆ
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ BRACO ĆOSIĆ
BRACO ĆOSIĆ

U prelijepom tinelu obitelji Marka i Marine Benzon sve je isto kako je bilo i prije stotinjak godina. Jedino je stari pijanino zamijenjen nešto modernijim klavirom

BRACO ĆOSIĆ

Evo i starog obiteljskog grba

BRACO ĆOSIĆ

I kubura je sačuvana, kao da je sada napravljena

BRACO ĆOSIĆ

Odlično je sačuvan i drveni aparat za gledanje fotografija, kao na filmu. I fotografije su sačuvane

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/prica-o-imotskim-tinelima-namjestaj-i-klaviri-nabavljani-su-iz-austrije-i-italije-a-onda-brodom-u-rijeku-ili-split-1314883 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=736581d2d0f210c0116934fe223ef6fc370bb409 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+imotskim+tinelima%3A+Namje%C5%A1taj+i+klaviri+nabavljani+su+iz+Austrije+i+Italije%2C+a+onda+brodom+u+Rijeku+ili+Split&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprica-o-imotskim-tinelima-namjestaj-i-klaviri-nabavljani-su-iz-austrije-i-italije-a-onda-brodom-u-rijeku-ili-split-1314883 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprica-o-imotskim-tinelima-namjestaj-i-klaviri-nabavljani-su-iz-austrije-i-italije-a-onda-brodom-u-rijeku-ili-split-1314883 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJEDOCI GRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSVJEDOCI GRADA

Priča o imotskim tinelima: Namještaj i klaviri nabavljani su iz Austrije i Italije, a onda brodom u Rijeku ili Split

Piše braco ćosić
14. kolovoza 2023. - 17:58
U prelijepom tinelu obitelji Marka i Marine Benzon sve je isto kako je bilo i prije stotinjak godina. Jedino je stari pijanino zamijenjen nešto modernijim klaviromBRACO ĆOSIĆ

Imotski je zasigurno najpoznatiji gradić Dalmatinske zagore.

Splićani mu, recimo, “tepaju” da je glavni grad Vlaške, tamo iza brda, što Imoćanima ne smeta, dapače, za njih je njihov grad najljepši, sa svojim prirodnim ljepotama, kulturom življenja, plejadom poznatih ljudi, umjetnika, pjesnika, pisaca, akademika, nogometaša, političara....

O domoljublju na djelu da i ne govorimo. Spomenusmo kulturu življenja u Imotskom. Upravo u ovoj priči govorimo o ostacima bogate građanske povijesti Grada na gori, koja, nažalost, živi u samo još nekoliko njegovih kuća, no zorno svjedoči o kulturi toga gradića, kulturi života.

Je li stigla u Imotski dolaskom mnogih kultura koje su bile obučene u uniforme što su ih nosili Francuzi, Austrijanci, Talijani, s vojskama koje su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:22