Japan se često spominje kao zemlja izuteno zdravih ljudi. Tome u prilog ide podatak kako ova zemlja ima samo 4,5 posto pretilih u populaciji, što je jedna od najnižih stopa pretilosti među razvijenim zemljama.
Njihov način života i svakodnevne navike ključne su za održavanje vitke linije, kako oni smatraju nije riječ o disciplini, već o jednostavnim odlukama koje integriraju u svoj život.
1. Svuda idu pješke
Jedna od ključnih razlika je koliko se Japanci kreću. Istraživanje japanskog Ministarstva zdravstva iz 2019. pokazalo je da muškarci u prosjeku naprave oko 7000 koraka dnevno, dok žene naprave nešto manje od 6000.
Grad Nagano, koji je nekada imao visoku stopu moždanih udara, izgradio je brojne pješačke staze, drastično poboljšavajući zdravlje svojih stanovnika. Japan danas ima jedan od najdužih životnih vijekova na svijetu, 85 godina.
2. Jedu umjereno
Iako moderna japanska prehrana nije imuna na brzu hranu, ključ je umjerenost. Porcije su manje nego na Zapadu, a obroci uravnoteženi. Umjesto prejedanja, Japanci često biraju manje porcije, bogate povrćem i zdravim ugljikohidratima poput rezanaca s povrćem. To im omogućuje da uživaju u svojoj omiljenoj hrani bez strogih ograničenja.
3. Pojednostavljuju kuhanje
Jednostavnost je ključ kad je riječ o kuhanju u Japanu. Umjesto kompliciranih jela, Japanci često biraju brze metode pripreme, poput mikrovalne pećnice za pripremu povrća.Tako imaju zdrav obrok bez previše truda, što im omogućuje da se drže zdravih navika čak i kada su zaposleni.
4. Vježbanje je radost
U Japanu se na vježbanje ne gleda kao na dužnost, već kao na zadovoljstvo. Škole jednom godišnje održavaju ‘Dan sporta‘ na kojem svi sudjeluju u različitim aktivnostima, poput atletike ili potezanja konopa.
Ova praksa kod djece razvija ljubav prema kretanju, dok se odrasli često odlučuju za aktivnosti koje im pričinjavaju zadovoljstvo.
5. Kvaliteta hrane važnija je od kvantitete
U Japanu se dekadencija u hrani povezuje s kvalitetom, a ne veličinom obroka. Umjesto velikih porcija, Japanci biraju visokokvalitetnu hranu, često sezonsku i lokalno proizvedenu, kako bi njegovali svoje tijelo.