stdClass Object ( [id] => 1309815 [title] => One su nekad bile i Google i društvene mreže. Na cijeni je bila njihova komunikativnost, ljubaznost, marljivost... [alias] => one-su-nekad-bile-i-google-i-drustvene-mreze-na-cijeni-je-bila-njihova-komunikativnost-ljubaznost-marljivost [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da je Alexander Graham Bell - koji je 1875. godine izumio prvi široko upotrebljivi električni telefon, koji se koristi od 1877. - mogao zamisliti dokle će doći i rasprostraniti se njegov izum, ostao bi možda kod dimnih signala ili dovikivanja s brda na brdo.

Jer telefon je odavno globalno prisutan skoro u svakome domu. Od odvojenoga mikrofona i slušalice došao je do slušalice i mikrofona u jednome, zatim na okretanje brojčanika, pa do botuna i tonskog biranja. Zatim se slušalica odvojila od uređaja i žice te dala mogućnost da se razgovara i šeće po kući ili, ako ste bili bogati, po luksuznom imanju.

Slobodna kabina

Poslije su došle i telefonske sekretarice, a kao kruna svega i možda najsnažniji udarac na telefone - njihova zmija u njedrima, kako bi rekao bjegunac s hrvatskih mobilnih mreža Zdravko Mamić - stigli su mobiteli.

Današnjoj mobitelskoj generaciji ne bi možda bilo toliko teško objasniti što je telefon, ali bilo bi teško objasniti što su telefonistice, odnosno telefonske operaterke. I u novijim američkim filmovima može se vidjeti da se iz stana, motela ili hotela kada se podigne slušalica razgovara s operaterom koji vas spaja s traženim brojem, naročito na međugradskim, “long distance” linijama. O takvim praksama svjedoče stare fotografije. Za one koji žele znati i vidjeti više o tome poslu, na Netflixu je dostupno šest sezona serije “Operaterke”, koja prati četiri zaposlenice španjolskoga Nacionalnog telefonskog poduzeća kako se nose s tada modernim poslom, prijateljstvima i ljubavima, ali i zazivaju revoluciju.

Mi se sjećamo poštanskih ureda i telefonskih kabina s kojima su nas povezivale telefonske operaterke. Ako je bila riječ o međugradskom pozivu, čekao si da jedna od kabina bude slobodna i da ti telefonistica - jer uglavnom je bila riječ o ženama, fino skockanim i pristojnim gospođama - kaže da možeš ući. Ako je bila riječ o pozivu u drugu državu, ponekad i republiku, napisao bi broj na papir i telefonistica bi te spojila.

---

image

Za one koji žele znati i vidjeti više o tome poslu, na Netflixu je dostupno šest sezona serije Operaterke‘...

AFP
---

Iz tih govornica u poštama zvali su iz sela u grad oni koji nisu imali telefon pa su im telefonistice strpljivo davale najkraću poduku iz telefonije, upozoravale ih da ne trebaju toliko vikati i da zatvore vrata kabine dok razgovaraju. Ako telefon nije imao ni sugovornik, onda bi se zakazivao razgovor u točni dan i sat, a njega su omogućavale telefonske operaterke s obje strane žice.

Iz govornica u poštama zvala su djeca sa studija, sinovi iz vojske, žene i muževi s privremenoga rada i u tim su se razgovorima osim impulsa obilno razmjenjivale i emocije, pa su telefonske slušalice znale biti vruće i vlažne, a kabine zagušljive.

Kada bi se čovjek sabrao ili obrisao suze, za plaćanje računa došao bi do telefonistice, koja je iz iskustva imala razumijevanja za prirodu razgovora koji se vodio. Međutim, brojači impulsa bili su neumoljivi i račun je trebalo platiti u paru, popusta na emocije i suze nije bilo. Ako bi te previše ponijelo, u stvarnost bi te vratila visina računa. Veze na daljinu su uvijek teške, a za vezanu telefoniju su još teže. I svaka ima svoju tarifu. Telefonistice su morale paziti i da netko ne ode nakon obavljenog, a neplaćenoga telefonskog razgovora.

Ljubaznost, ustrajnost...

Telefonistice su uglavnom bile i na brojevima servisnih informacija kao što su 988, 981 i drugima, gdje su davale brojeve drugih telefona ili odgovore na različita pitanja kojima se danas muče džokeri u “Milijunašu” ili lovci u “Potjeri”. Tu ih je danas zamijenio Google, koji ima puno više umreženih računala nego što su sve svjetske pošte zajedno imale umreženih telefonistica. Ženski je glas bio i na broju točnog vremena, 95. Iako je u toj branši bilo i još uvijek ima muškaraca, telefonista, reklo bi se da je to uglavnom ženski posao, baš kao što su pošta i telefonija ženskog roda. Muškarci su se, osim u školi, za telefoniste obučavali u vojsci, gdje su vrhunac do kojeg su došli bili indukcijski telefoni kojima su se, čitali smo o Lori, vršili teški ratni zločini.

Potreba za telefonisticama i telefonskim operaterkama nastala je iz same tehnologije po kojoj je netko fizički morao spajati razgovore. U tadašnjoj podjeli rada komuniciranje sa strankama, neposredno spajanje i ostvarivanje kontakta prepušteno je ženama. Na cijeni je bila i njihova komunikativnost, ljubaznost, ustrajnost i marljivost, sposobnost da se uključi prava sklopka ili da se pravi jack stavi u pravu rupicu kao igla u konac.

A vodilo se računa da i žene ravnopravno sudjeluju u radu i zaposlenosti. Ipak to vrijeme nije bilo toliko napredno da shvati kako se žene ne bi zbunile ni pred tisućama žica u razvodnoj kutiji ili u samoj pošti, kao što znaju slijediti potku i u najsloženijem tkanju ili pronaći sijedu vlas i u najdužoj kosi.

---

image

Danas ne samo da nema više telefonistica nego gotovo da nema više ni telefona

Damjan Tadić/Cropix
---

Veza žena i telefonije nastavila se i poslije, samo kako se izvitoperila telefonija, izvitoperile su se i telefonske usluge i metastazirale u sexy phone, direktnu telefonsku prodaju i call centre. Oni i danas maltretiraju preostale korisnike telefona prodajući sve i svašta, a najčešće baš telekomunikacijske usluge i pakete. U tome svoj kruh s nebrojeno puno kora grickaju žene i muškarci.

Danas ne samo da nema više telefonistica nego gotovo da nema više ni telefona. S prebacivanjem na jedan ili više mobitela, puno ljudi je otkazalo fiksnu liniju i mnogi bi se zaprepastili kada bi čuli da im treba netko treći da ostvare telefonski poziv, smatrali bi to zadiranjem u privatnost.

Mladi ne samo da su prešli na smartphone, nego uopće ne pričaju, uglavnom gledaju filmove i videa na društvenim mrežama, chataju i pišu poruke, mogli bi zaboraviti i razgovarati pa se nudi dosta tečajeva komuniciranja telefonom jer ima situacija u kojima se naprosto mora nekoga nazvati. Da ne govorimo koliko bi telefonske operaterke tu bile korisne kao predstupanj, toliko ljubazne i profesionalne da je anksioznost u razgovoru s njima bila svedena na najmanju moguću mjeru.

Od PTT-a do IT-a

Mnoge od pošta, posebno po manjim mjestima, zatvorile su vrata, malo tko se koristi uslugom telefonskih govornica u Pošti i one postoje više reda radi. Za razliku od nekih drugih država s tradicijom, ulične telefonske govornice - u kojima su se vodili povjerljivi poslovni i ljubavni razgovori, pa i sama ljubav - marljivo su sravnili sa zemljom da ne ostane ni traga od tehnološki zaostalih pojava.

---

image

Mnoge telefonske govornice sravnjenje su sa zemljom

Paun Paunović/Cropix
---

Telefonistice i telefonske operaterke pronašle su mir u mirovini, ili našle druga zanimanja, u Pošti ili izvan nje, pa spajaju samo svoje pozive i svojih najbližih. Mnogima od bivših korisnika poštanskih telefonskih usluga nedostaju njihovi glasovi, ljubaznost i upućenost.

Kao što danas kao naši vodiči kroz veliki i nepoznati svijet kompjutora i interneta posebnu važnost imaju IT stručnjaci, telefonistice su bile naši PTT stručnjaci, odnosno stručnjakinje, od pozivnih brojeva i tarifa pa nadalje. Ne zaboravimo da je uvođenje telefona izazvalo možda i veće zaprepaštenje nego prvi susreti s kompjutorom ili televizorom. Tehnološki neukije i mlade ljude zadivljavalo je kako se nasumično može okrenuti nekoliko brojeva pa da ti se netko javi pitajući se tko ga zove. Još ako je poziv bio u sitne sate, zadovoljstvo je bilo i veće. Neki su zadržali tu djetinju i neuku fascinaciju pa su i devedesetih godina s velikim ushitom nazivali ljude u kasne sate, vrijeđali, prijetili i savjetovali da se isele, skriveni iza anonimnosti nepoznatog broja.

---

image

Sam telefon kao uređaj ne treba otpisivati, novi mobiteli kao opciju imaju zvona telefona iz osamdesetih, retro dizajn mogao bi vratiti i stare telefone umjesto mobitela

Davor Pongracic/Cropix
---

Međutim, sam telefon kao uređaj ne treba otpisivati, novi mobiteli kao opciju imaju zvona telefona iz osamdesetih, retro dizajn mogao bi vratiti i stare telefone umjesto mobitela. Stara telefonska slušalica bila je ergonomski tako dizajnirana da se njome u afektu može lupati po stolu bez opasnosti da ozlijediš šaku, a ako je pritom razbiješ, možeš promijeniti samo nju, a ne cijeli telefon. Pa i telefon bačen u zid u takvom stanju bio je znatno manji trošak nego danas mobitel koji se otplaćuje na kredit.

Dakle, kako su se u optjecaj vratili gramofoni i analogni zvuk, mogli bi se vratiti i telefoni i analogno biranje. Možda se to dogodi već za dvije ili četiri godine, 2025. ili 2027., kako se globalno odabere, kada bi trebalo obilježiti 150 godina od epohalnoga Bellova izuma. I to kako drukčije nego telefoniranjem! I to ne s mobitela, nego s fiksnog telefona. Oni koji to više ne znaju raditi, za pomoć bi se moglo zamoliti telefonistice, odnosno operaterke, da žene zarade koji euro, da nas spoje s vremenima kada je telefoniranje bilo čudo, a poruke su se slale poštom ili ostavljale na stolu ili frižideru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => radnička zanimanja 2 0 8566 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-02 18:52:39 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-26 10:00:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-26 10:00:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=One su nekad bile i Google i društvene mreže. Na cijeni je bila njihova komunikativnost, ljubaznost, marljivost... [metakey] => telefonistice, telefonske operaterke, Leksikon radničkih zanimanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/02\/24083272.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/02\/24083268.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/02\/24083262.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/02\/24083263.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/02\/24083264.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/02\/24083266.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/02\/24083269.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dana\u0161njoj mobitelskoj generaciji ne bi mo\u017eda bilo toliko te\u0161ko objasniti \u0161to je telefon, ali bilo bi te\u0161ko objasniti \u0161to su telefonistice<\/p>","

Za one koji \u017eele znati i vidjeti vi\u0161e o tome poslu, na Netflixu je dostupno \u0161est sezona serije Operaterke\u2018...<\/p>","","

Danas ne samo da nema vi\u0161e telefonistica nego gotovo da nema vi\u0161e ni telefona<\/p>","

Sam telefon kao ure\u0111aj ne treba otpisivati, novi mobiteli kao opciju imaju zvona telefona iz osamdesetih, retro dizajn mogao bi vratiti i stare telefone umjesto mobitela<\/p>","

Mnoge telefonske\u00a0govornice sravnjenje su sa zemljom<\/p>","

Telephonists in rank and file at a long table, telephone fully automatic, 1956 (Photo by Scheidl\/Austrian National Library\/APA-PictureDesk via AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["58:49","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"682x1024","hd_24083272_1920.jpg":"1920x1080","k_24083272_1280.jpg":"1280x1280","k_24083272_1024.jpg":"1024x1024","k_24083272_640.jpg":"640x640","k_24083272_480.jpg":"480x480","k_24083272_340.jpg":"340x340","k_24083272_220.jpg":"220x220","o_24083272_1280.jpg":"1280x1921","o_24083272_1024.jpg":"1024x1537","o_24083272_640.jpg":"640x960","o_24083272_480.jpg":"480x720","o_24083272_340.jpg":"340x510","o_24083272_220.jpg":"220x330","h_24083272_1280.jpg":"1280x854","h_24083272_1024.jpg":"1024x683","h_24083272_640.jpg":"640x427","h_24083272_480.jpg":"480x320","h_24083272_340.jpg":"340x227","h_24083272_220.jpg":"220x147","pp_24083272_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083272_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083272_640.jpg":"640x814","pp_24083272_480.jpg":"480x611","pp_24083272_340.jpg":"340x432","pp_24083272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"894x1024","hd_24083268_1920.jpg":"1920x1080","k_24083268_1280.jpg":"1280x1280","k_24083268_1024.jpg":"1024x1024","k_24083268_640.jpg":"640x640","k_24083268_480.jpg":"480x480","k_24083268_340.jpg":"340x340","k_24083268_220.jpg":"220x220","o_24083268_1280.jpg":"1280x1466","o_24083268_1024.jpg":"1024x1172","o_24083268_640.jpg":"640x733","o_24083268_480.jpg":"480x549","o_24083268_340.jpg":"340x389","o_24083268_220.jpg":"220x251","h_24083268_1280.jpg":"1280x854","h_24083268_1024.jpg":"1024x683","h_24083268_640.jpg":"640x427","h_24083268_480.jpg":"480x320","h_24083268_340.jpg":"340x227","h_24083268_220.jpg":"220x147","pp_24083268_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083268_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083268_640.jpg":"640x814","pp_24083268_480.jpg":"480x611","pp_24083268_340.jpg":"340x432","pp_24083268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1201","hd_24083262_1920.jpg":"1920x1080","k_24083262_1280.jpg":"1280x1280","k_24083262_1024.jpg":"1024x1024","k_24083262_640.jpg":"640x640","k_24083262_480.jpg":"480x480","k_24083262_340.jpg":"340x340","k_24083262_220.jpg":"220x220","o_24083262_1280.jpg":"1280x800","o_24083262_1024.jpg":"1024x640","o_24083262_640.jpg":"640x400","o_24083262_480.jpg":"480x300","o_24083262_340.jpg":"340x212","o_24083262_220.jpg":"220x137","h_24083262_1280.jpg":"1280x854","h_24083262_1024.jpg":"1024x683","h_24083262_640.jpg":"640x427","h_24083262_480.jpg":"480x320","h_24083262_340.jpg":"340x227","h_24083262_220.jpg":"220x147","pp_24083262_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083262_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083262_640.jpg":"640x814","pp_24083262_480.jpg":"480x611","pp_24083262_340.jpg":"340x432","pp_24083262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24083263_1920.jpg":"1920x1080","k_24083263_1280.jpg":"1280x1280","k_24083263_1024.jpg":"1024x1024","k_24083263_640.jpg":"640x640","k_24083263_480.jpg":"480x480","k_24083263_340.jpg":"340x340","k_24083263_220.jpg":"220x220","o_24083263_1280.jpg":"1280x852","o_24083263_1024.jpg":"1024x682","o_24083263_640.jpg":"640x426","o_24083263_480.jpg":"480x319","o_24083263_340.jpg":"340x226","o_24083263_220.jpg":"220x146","h_24083263_1280.jpg":"1280x854","h_24083263_1024.jpg":"1024x683","h_24083263_640.jpg":"640x427","h_24083263_480.jpg":"480x320","h_24083263_340.jpg":"340x227","h_24083263_220.jpg":"220x147","pp_24083263_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083263_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083263_640.jpg":"640x814","pp_24083263_480.jpg":"480x611","pp_24083263_340.jpg":"340x432","pp_24083263_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_24083264_1920.jpg":"1920x1080","k_24083264_1280.jpg":"1280x1280","k_24083264_1024.jpg":"1024x1024","k_24083264_640.jpg":"640x640","k_24083264_480.jpg":"480x480","k_24083264_340.jpg":"340x340","k_24083264_220.jpg":"220x220","o_24083264_1280.jpg":"1280x834","o_24083264_1024.jpg":"1024x667","o_24083264_640.jpg":"640x417","o_24083264_480.jpg":"480x312","o_24083264_340.jpg":"340x221","o_24083264_220.jpg":"220x143","h_24083264_1280.jpg":"1280x854","h_24083264_1024.jpg":"1024x683","h_24083264_640.jpg":"640x427","h_24083264_480.jpg":"480x320","h_24083264_340.jpg":"340x227","h_24083264_220.jpg":"220x147","pp_24083264_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083264_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083264_640.jpg":"640x814","pp_24083264_480.jpg":"480x611","pp_24083264_340.jpg":"340x432","pp_24083264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_24083266_1920.jpg":"1920x1080","k_24083266_1280.jpg":"1280x1280","k_24083266_1024.jpg":"1024x1024","k_24083266_640.jpg":"640x640","k_24083266_480.jpg":"480x480","k_24083266_340.jpg":"340x340","k_24083266_220.jpg":"220x220","o_24083266_1280.jpg":"1280x828","o_24083266_1024.jpg":"1024x662","o_24083266_640.jpg":"640x414","o_24083266_480.jpg":"480x310","o_24083266_340.jpg":"340x220","o_24083266_220.jpg":"220x142","h_24083266_1280.jpg":"1280x854","h_24083266_1024.jpg":"1024x683","h_24083266_640.jpg":"640x427","h_24083266_480.jpg":"480x320","h_24083266_340.jpg":"340x227","h_24083266_220.jpg":"220x147","pp_24083266_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083266_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083266_640.jpg":"640x814","pp_24083266_480.jpg":"480x611","pp_24083266_340.jpg":"340x432","pp_24083266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x1024","hd_24083269_1920.jpg":"1920x1080","k_24083269_1280.jpg":"1280x1280","k_24083269_1024.jpg":"1024x1024","k_24083269_640.jpg":"640x640","k_24083269_480.jpg":"480x480","k_24083269_340.jpg":"340x340","k_24083269_220.jpg":"220x220","o_24083269_1280.jpg":"1280x1280","o_24083269_1024.jpg":"1024x1024","o_24083269_640.jpg":"640x640","o_24083269_480.jpg":"480x480","o_24083269_340.jpg":"340x340","o_24083269_220.jpg":"220x220","h_24083269_1280.jpg":"1280x854","h_24083269_1024.jpg":"1024x683","h_24083269_640.jpg":"640x427","h_24083269_480.jpg":"480x320","h_24083269_340.jpg":"340x227","h_24083269_220.jpg":"220x147","pp_24083269_1280.jpg":"1280x1628","pp_24083269_1024.jpg":"1024x1303","pp_24083269_640.jpg":"640x814","pp_24083269_480.jpg":"480x611","pp_24083269_340.jpg":"340x432","pp_24083269_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8131258 Threads: 9 Questions: 1612103192 Slow queries: 4936310 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112836855 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/one-su-nekad-bile-i-google-i-drustvene-mreze-na-cijeni-je-bila-njihova-komunikativnost-ljubaznost-marljivost-1309815 [printLink] => /mozaik/zivot/one-su-nekad-bile-i-google-i-drustvene-mreze-na-cijeni-je-bila-njihova-komunikativnost-ljubaznost-marljivost-1309815?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 724421 [name] => telefonistice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-25 11:56:42 [main_article_id] => 0 [alias] => telefonistice [link] => /tag/telefonistice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724422 [name] => telefonske operaterke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-25 11:56:42 [main_article_id] => 0 [alias] => telefonske-operaterke [link] => /tag/telefonske-operaterke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => One su nekad bile i Google i društvene mreže. Na cijeni je bila njihova komunikativnost, ljubaznost, marljivost... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083272.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Današnjoj mobitelskoj generaciji ne bi možda bilo toliko teško objasniti što je telefon, ali bilo bi teško objasniti što su telefonistice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083272.jpg [title] => AFP

Današnjoj mobitelskoj generaciji ne bi možda bilo toliko teško objasniti što je telefon, ali bilo bi teško objasniti što su telefonistice

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083268.jpg [title] => AFP

Za one koji žele znati i vidjeti više o tome poslu, na Netflixu je dostupno šest sezona serije Operaterke‘...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083262.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083263.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Danas ne samo da nema više telefonistica nego gotovo da nema više ni telefona

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083264.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix

Sam telefon kao uređaj ne treba otpisivati, novi mobiteli kao opciju imaju zvona telefona iz osamdesetih, retro dizajn mogao bi vratiti i stare telefone umjesto mobitela

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083266.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Mnoge telefonske govornice sravnjenje su sa zemljom

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/02/24083269.jpg [title] => AFP

Telephonists in rank and file at a long table, telephone fully automatic, 1956 (Photo by Scheidl/Austrian National Library/APA-PictureDesk via AFP)

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Da je Alexander Graham Bell - koji je 1875. godine izumio prvi široko upotrebljivi električni telefon, koji se koristi od 1877. - mogao zamisliti dokle će doći i rasprostraniti se njegov izum, ostao bi možda kod dimnih signala ili dovikivanja s brda na brdo.

Jer telefon je odavno globalno prisutan skoro u svakome domu. Od odvojenoga mikrofona i slušalice došao je do slušalice i mikrofona u jednome, zatim na okretanje brojčanika, pa do botuna i tonskog biranja. Zatim se slušalica odvojila od uređaja i žice te dala mogućnost da se razgovara i šeće po kući ili, ako ste bili bogati, po luksuznom imanju.

Slobodna kabina

Poslije su došle i telefonske sekretarice, a kao kruna svega i možda najsnažniji udarac na telefone - njihova zmija u njedrima, kako bi rekao bjegunac s hrvatskih mobilnih mreža Zdravko Mamić - stigli su mobiteli.

Današnjoj mobitelskoj generaciji ne bi možda bilo toliko teško objasniti što je telefon, ali bilo bi teško objasniti što su telefonistice, odnosno telefonske operaterke. I u novijim američkim filmovima može se vidjeti da se iz stana, motela ili hotela kada se podigne slušalica razgovara s operaterom koji vas spaja s traženim brojem, naročito na međugradskim, “long distance” linijama. O takvim praksama svjedoče stare fotografije. Za one koji žele znati i vidjeti više o tome poslu, na Netflixu je dostupno šest sezona serije “Operaterke”, koja prati četiri zaposlenice španjolskoga Nacionalnog telefonskog poduzeća kako se nose s tada modernim poslom, prijateljstvima i ljubavima, ali i zazivaju revoluciju.

Mi se sjećamo poštanskih ureda i telefonskih kabina s kojima su nas povezivale telefonske operaterke. Ako je bila riječ o međugradskom pozivu, čekao si da jedna od kabina bude slobodna i da ti telefonistica - jer uglavnom je bila riječ o ženama, fino skockanim i pristojnim gospođama - kaže da možeš ući. Ako je bila riječ o pozivu u drugu državu, ponekad i republiku, napisao bi broj na papir i telefonistica bi te spojila.

---

image

Za one koji žele znati i vidjeti više o tome poslu, na Netflixu je dostupno šest sezona serije Operaterke‘...

AFP
---

Iz tih govornica u poštama zvali su iz sela u grad oni koji nisu imali telefon pa su im telefonistice strpljivo davale najkraću poduku iz telefonije, upozoravale ih da ne trebaju toliko vikati i da zatvore vrata kabine dok razgovaraju. Ako telefon nije imao ni sugovornik, onda bi se zakazivao razgovor u točni dan i sat, a njega su omogućavale telefonske operaterke s obje strane žice.

Iz govornica u poštama zvala su djeca sa studija, sinovi iz vojske, žene i muževi s privremenoga rada i u tim su se razgovorima osim impulsa obilno razmjenjivale i emocije, pa su telefonske slušalice znale biti vruće i vlažne, a kabine zagušljive.

Kada bi se čovjek sabrao ili obrisao suze, za plaćanje računa došao bi do telefonistice, koja je iz iskustva imala razumijevanja za prirodu razgovora koji se vodio. Međutim, brojači impulsa bili su neumoljivi i račun je trebalo platiti u paru, popusta na emocije i suze nije bilo. Ako bi te previše ponijelo, u stvarnost bi te vratila visina računa. Veze na daljinu su uvijek teške, a za vezanu telefoniju su još teže. I svaka ima svoju tarifu. Telefonistice su morale paziti i da netko ne ode nakon obavljenog, a neplaćenoga telefonskog razgovora.

Ljubaznost, ustrajnost...

Telefonistice su uglavnom bile i na brojevima servisnih informacija kao što su 988, 981 i drugima, gdje su davale brojeve drugih telefona ili odgovore na različita pitanja kojima se danas muče džokeri u “Milijunašu” ili lovci u “Potjeri”. Tu ih je danas zamijenio Google, koji ima puno više umreženih računala nego što su sve svjetske pošte zajedno imale umreženih telefonistica. Ženski je glas bio i na broju točnog vremena, 95. Iako je u toj branši bilo i još uvijek ima muškaraca, telefonista, reklo bi se da je to uglavnom ženski posao, baš kao što su pošta i telefonija ženskog roda. Muškarci su se, osim u školi, za telefoniste obučavali u vojsci, gdje su vrhunac do kojeg su došli bili indukcijski telefoni kojima su se, čitali smo o Lori, vršili teški ratni zločini.

Potreba za telefonisticama i telefonskim operaterkama nastala je iz same tehnologije po kojoj je netko fizički morao spajati razgovore. U tadašnjoj podjeli rada komuniciranje sa strankama, neposredno spajanje i ostvarivanje kontakta prepušteno je ženama. Na cijeni je bila i njihova komunikativnost, ljubaznost, ustrajnost i marljivost, sposobnost da se uključi prava sklopka ili da se pravi jack stavi u pravu rupicu kao igla u konac.

A vodilo se računa da i žene ravnopravno sudjeluju u radu i zaposlenosti. Ipak to vrijeme nije bilo toliko napredno da shvati kako se žene ne bi zbunile ni pred tisućama žica u razvodnoj kutiji ili u samoj pošti, kao što znaju slijediti potku i u najsloženijem tkanju ili pronaći sijedu vlas i u najdužoj kosi.

---

image

Danas ne samo da nema više telefonistica nego gotovo da nema više ni telefona

Damjan Tadić/Cropix
---

Veza žena i telefonije nastavila se i poslije, samo kako se izvitoperila telefonija, izvitoperile su se i telefonske usluge i metastazirale u sexy phone, direktnu telefonsku prodaju i call centre. Oni i danas maltretiraju preostale korisnike telefona prodajući sve i svašta, a najčešće baš telekomunikacijske usluge i pakete. U tome svoj kruh s nebrojeno puno kora grickaju žene i muškarci.

Danas ne samo da nema više telefonistica nego gotovo da nema više ni telefona. S prebacivanjem na jedan ili više mobitela, puno ljudi je otkazalo fiksnu liniju i mnogi bi se zaprepastili kada bi čuli da im treba netko treći da ostvare telefonski poziv, smatrali bi to zadiranjem u privatnost.

Mladi ne samo da su prešli na smartphone, nego uopće ne pričaju, uglavnom gledaju filmove i videa na društvenim mrežama, chataju i pišu poruke, mogli bi zaboraviti i razgovarati pa se nudi dosta tečajeva komuniciranja telefonom jer ima situacija u kojima se naprosto mora nekoga nazvati. Da ne govorimo koliko bi telefonske operaterke tu bile korisne kao predstupanj, toliko ljubazne i profesionalne da je anksioznost u razgovoru s njima bila svedena na najmanju moguću mjeru.

Od PTT-a do IT-a

Mnoge od pošta, posebno po manjim mjestima, zatvorile su vrata, malo tko se koristi uslugom telefonskih govornica u Pošti i one postoje više reda radi. Za razliku od nekih drugih država s tradicijom, ulične telefonske govornice - u kojima su se vodili povjerljivi poslovni i ljubavni razgovori, pa i sama ljubav - marljivo su sravnili sa zemljom da ne ostane ni traga od tehnološki zaostalih pojava.

---

image

Mnoge telefonske govornice sravnjenje su sa zemljom

Paun Paunović/Cropix
---

Telefonistice i telefonske operaterke pronašle su mir u mirovini, ili našle druga zanimanja, u Pošti ili izvan nje, pa spajaju samo svoje pozive i svojih najbližih. Mnogima od bivših korisnika poštanskih telefonskih usluga nedostaju njihovi glasovi, ljubaznost i upućenost.

Kao što danas kao naši vodiči kroz veliki i nepoznati svijet kompjutora i interneta posebnu važnost imaju IT stručnjaci, telefonistice su bile naši PTT stručnjaci, odnosno stručnjakinje, od pozivnih brojeva i tarifa pa nadalje. Ne zaboravimo da je uvođenje telefona izazvalo možda i veće zaprepaštenje nego prvi susreti s kompjutorom ili televizorom. Tehnološki neukije i mlade ljude zadivljavalo je kako se nasumično može okrenuti nekoliko brojeva pa da ti se netko javi pitajući se tko ga zove. Još ako je poziv bio u sitne sate, zadovoljstvo je bilo i veće. Neki su zadržali tu djetinju i neuku fascinaciju pa su i devedesetih godina s velikim ushitom nazivali ljude u kasne sate, vrijeđali, prijetili i savjetovali da se isele, skriveni iza anonimnosti nepoznatog broja.

---

image

Sam telefon kao uređaj ne treba otpisivati, novi mobiteli kao opciju imaju zvona telefona iz osamdesetih, retro dizajn mogao bi vratiti i stare telefone umjesto mobitela

Davor Pongracic/Cropix
---

Međutim, sam telefon kao uređaj ne treba otpisivati, novi mobiteli kao opciju imaju zvona telefona iz osamdesetih, retro dizajn mogao bi vratiti i stare telefone umjesto mobitela. Stara telefonska slušalica bila je ergonomski tako dizajnirana da se njome u afektu može lupati po stolu bez opasnosti da ozlijediš šaku, a ako je pritom razbiješ, možeš promijeniti samo nju, a ne cijeli telefon. Pa i telefon bačen u zid u takvom stanju bio je znatno manji trošak nego danas mobitel koji se otplaćuje na kredit.

Dakle, kako su se u optjecaj vratili gramofoni i analogni zvuk, mogli bi se vratiti i telefoni i analogno biranje. Možda se to dogodi već za dvije ili četiri godine, 2025. ili 2027., kako se globalno odabere, kada bi trebalo obilježiti 150 godina od epohalnoga Bellova izuma. I to kako drukčije nego telefoniranjem! I to ne s mobitela, nego s fiksnog telefona. Oni koji to više ne znaju raditi, za pomoć bi se moglo zamoliti telefonistice, odnosno operaterke, da žene zarade koji euro, da nas spoje s vremenima kada je telefoniranje bilo čudo, a poruke su se slale poštom ili ostavljale na stolu ili frižideru.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Jure Mišković/Cropix Damjan Tadić/Cropix Davor Pongracic/Cropix Paun Paunović/Cropix AFP
AFP

Današnjoj mobitelskoj generaciji ne bi možda bilo toliko teško objasniti što je telefon, ali bilo bi teško objasniti što su telefonistice

AFP

Za one koji žele znati i vidjeti više o tome poslu, na Netflixu je dostupno šest sezona serije Operaterke‘...

Damjan Tadić/Cropix

Danas ne samo da nema više telefonistica nego gotovo da nema više ni telefona

Davor Pongracic/Cropix

Sam telefon kao uređaj ne treba otpisivati, novi mobiteli kao opciju imaju zvona telefona iz osamdesetih, retro dizajn mogao bi vratiti i stare telefone umjesto mobitela

Paun Paunović/Cropix

Mnoge telefonske govornice sravnjenje su sa zemljom

AFP

Telephonists in rank and file at a long table, telephone fully automatic, 1956 (Photo by Scheidl/Austrian National Library/APA-PictureDesk via AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/one-su-nekad-bile-i-google-i-drustvene-mreze-na-cijeni-je-bila-njihova-komunikativnost-ljubaznost-marljivost-1309815 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96b73864b701f1aa41715617e6d336c700b4a981 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=One+su+nekad+bile+i+Google+i+dru%C5%A1tvene+mre%C5%BEe.+Na+cijeni+je+bila+njihova+komunikativnost%2C+ljubaznost%2C+marljivost...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fone-su-nekad-bile-i-google-i-drustvene-mreze-na-cijeni-je-bila-njihova-komunikativnost-ljubaznost-marljivost-1309815 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fone-su-nekad-bile-i-google-i-drustvene-mreze-na-cijeni-je-bila-njihova-komunikativnost-ljubaznost-marljivost-1309815 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životradnička zanimanja

One su nekad bile i Google i društvene mreže. Na cijeni je bila njihova komunikativnost, ljubaznost, marljivost...

Piše Siniša Kekez
26. srpnja 2023. - 12:00
Današnjoj mobitelskoj generaciji ne bi možda bilo toliko teško objasniti što je telefon, ali bilo bi teško objasniti što su telefonisticeAFP

Da je Alexander Graham Bell - koji je 1875. godine izumio prvi široko upotrebljivi električni telefon, koji se koristi od 1877. - mogao zamisliti dokle će doći i rasprostraniti se njegov izum, ostao bi možda kod dimnih signala ili dovikivanja s brda na brdo.

Jer telefon je odavno globalno prisutan skoro u svakome domu. Od odvojenoga mikrofona i slušalice došao je do slušalice i mikrofona u jednome, zatim na okretanje brojčanika, pa do botuna i tonskog biranja. Zatim se slušalica odvojila od uređaja i žice te dala mogućnost da se razgovara i šeće po kući ili, ako ste bili bogati, po luksuznom imanju.

Slobodna kabina

Poslije su došle i telefonske sekretarice, a kao kruna svega i možda najsnažniji udarac na telefone - njihova zmija u njedrima, kako bi rekao bjegunac s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:56