stdClass Object ( [id] => 322348 [title] => Nova ravnateljica DHMZ-a: Poplave i suše postat će nam uobičajene! [alias] => nova-ravnateljica-dhmz-a-poplave-i-suse-postat-ce-nam-uobicajene [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Državni hidrometeorološki zavod dobio je novu ravnateljicu, dr. sc. Natašu Strelec-Mahović. Prva žena krovne meteorološke institucije odgovara na pitanja kakvo nas vrijeme očekuje ovoga ljeta, kakva je uloga amatera iz Crometea i mnoge druge.

Izabrani ste na čelno mjesto DHMZ-a, koji su vaši prvi potezi.

- Od mojeg imenovanja ravnateljicom prošlo je tri mjeseca. To sam vrijeme uglavnom iskoristila za detaljno upoznavanje sa svim djelatnostima i aktivnostima DHMZ-a, odnosno tekućim poslovima pojedinih sektora i službi. U sljedećih nekoliko mjeseci kao svoj najvažniji zadatak vidim koordinaciju aktivnosti oko prijave triju kapitalnih projekata DHMZ-a za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije.

Realizacija tih projekata trebala bi osigurati modernizaciju i jačanje kapaciteta cjelokupne mreže meteoroloških i hidroloških mjernih postaja te postaja za mjerenje kvalitete zraka čime će se osigurati bolja kvaliteta usluga DHMZ-a prema javnosti u sljedećim desetljećima. Za to će također biti nužno napraviti i reorganizaciju službi i sektora u svrhu optimizacije rada te osigurati adekvatne radne uvjete, što planiramo izgradnjom nove upravne zgrade DHMZ-a, također sredstvima iz fondova EU.

Naravno, pritom ću nastaviti tekuće organizacijske, tehničke i stručne poslove i dobru suradnju s partnerima u Hrvatskoj te nastojati održavati dosadašnji nivo međunarodnih aktivnosti osobito onih vezanih uz uspostavljanje Regionalnog pomorskog meteorološkog centra za područje Jadrana kao entiteta novog informacijskog sustava Svjetske meteorološke organizacije.

Stižu novi radari

Nalazimo se usred klimatskih promjena, kako će se one odraziti na klimu kod nas u sljedećem razdoblju?

- Teško je točno reći kakve će sve posljedice u našim predjelima izazvati globalno zagrijavanje. Prema jednom od za okoliš najnepovoljnijih klimatskih scenarija, sredinom 21. stoljeća (2041. - 2070.) za područje Europe očekuje se porast prizemne temperature zraka u odnosu na temperaturu u klimi 20. stoljeća (1961. - 1990).

Zimi je za područje Hrvatske predviđeno prosječno zatopljenje između 1.5 i 3°C, dok će ljeti prosječna temperatura vjerojatno biti viša i za 4°C. Predviđene promjene oborine zimi će biti dvojakog karaktera - sjeverno od 45°N očekuje se povećanje, a južno od 45°N smanjenje oborine, dok ljeti klimatološki model prognozira smanjenje oborine posvuda u umjerenim širinama srednje i zapadne Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Ukratko, u prosjeku će biti toplije, a ljeti posvuda i sušnije.

Također, ono što možemo pretpostaviti na temelju klimatskih projekcija, ali i dosadašnjeg iskustva posljednjih godina, je da će vrijeme postati ekstremnije, odnosno da će ekstremne vremenske pojave biti učestalije. Tako će nam iznimno obilni pljuskovi, bujične poplave, jaka nevremena ili pak dugotrajna suša u sljedećim desetljećima možda postati i uobičajena pojava. No, tako nešto teško je prognozirati.

Hrvatskoj nedostaju meteorološki radari, hoće li se nešto promijeniti? Hoće li i Dalmacija dobiti ove uređaje?

- Upravo su meteorološki radari na Jadranu najveća komponenta projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže. Planira se nabava šest novih radara od kojih će tri zamijeniti postojeće u kontinentalnom dijelu, a tri biti postavljena na lokacijama na Jadranu. U planu je postavljanje radara u Istri, kod Zadra te na Pelješcu pri čemu će realizacija upravo tog dijela projekta modernizacije biti prioritet.

Ljude s razlogom zanimaju dnevne prognoze vremena, a što je s onim sezonskim, kolika je njihova ostvarivost?

- Prije svega treba naglasiti da sezonska prognoza nije prognoza vremena već statistički srednjak vremenskih prilika koje se očekuju tijekom sljedećih mjeseci odnosno "klima" sljedećih mjeseci! Unatoč kaotičnoj prirodi atmosfere, postoje neke komponente koje pokazuju varijabilnost na sezonskoj ili godišnjoj vremenskoj skali, a istovremeno ih se može do određene mjere prognozirati, pa se na njima temelje sezonske prognoze.

Najvažnija od tih komponenti je El Nino, južna oscilacija koja je ujedno i najveći poznati izvor varijabilnosti klime iz godine u godinu. Sezonske prognoze temelje se, dakle, na iznimno kompleksnim izračunima kombiniranih atmosfersko-oceanografskih modela u kojima oceanografska komponenta, odnosno temperatura mora, igra iznimno važnu ulogu. Osim toga, vremenske uvjete na sezonskoj skali može uvjetovati i pokrivenost tla snijegom kao i vlažnost tla.

Svi ti faktori koji imaju veliki utjecaj na atmosferska gibanja, osobito na većoj vremenskoj skali čine osnovu dugoročnih prognoza. Sam princip sezonskih prognoza je da se prognozira raspon vrijednosti unutar kojeg će biti npr. temperatura ili količina oborine sljedećih mjeseci.

U nekim slučajevima taj je raspon razmjerno malen, pa je u tom slučaju prognoza lakše razumljiva i primjenljiva. Međutim, od sezonskih prognoza nikad ne možemo očekivati prognozu vrijednosti na dnevnoj, pa ni na tjednoj bazi. Što se preciznosti tiče, verifikacija je pokazala da su sezonske prognoze vremena sve bolje, ali do potpune pouzdanosti još je veliki korak.

U zadnje vrijeme sve više su aktivni amateri Crometea s vrlo preciznim prognozama. Kakav je vaš stav o meteorolozima amaterima?

- Meteorolozi amateri nisu aktivni samo u Hrvatskoj, njihova prisutnost u meteorološkoj praksi vidljiva je u cijelom svijetu, više ili manje, ovisno o zakonskim regulativama pojedine zemlje. Njihove aktivnosti mogu biti korisne za zajednicu, jer im činjenica da se nalaze posvuda u zemlji omogućava da u realnom vremenu prate meteorološke pojave. I tu zapravo vidim njihovu iznimnu važnost za struku!

Dojavljivanjem pojedinih ekstremnih pojava kao što su tuča, tornada ili pijavice, olujni vjetar i sličnih, mogu u konačnici poboljšati naša saznanja o prostornoj raspodjeli takvih pojava, a time i prognoziranje istih. Upravo u tom smislu neke su zemlje iskoristile zainteresiranost amatera za vrijeme i sve se češće u prikupljanju podataka koristi metoda zvana „crowdsourcing", odnosno masovno prikupljanje podataka primjenom moderne tehnologije (pametnih telefona, tableta, GPS uređaja). To je nešto o čemu i u DHMZ-u razmišljamo i uz dogovor s amaterskom zajednicom ćemo pokušati pokrenuti u Hrvatskoj.

Što se pak samog prognoziranja tiče, tu sam ipak malo suzdržanija u pozitivnoj podršci amaterskoj zajednici. Naime, činjenica je da na internetu možete pronaći svakojake prognoze vremena koje nastaju kao produkt različitih meteoroloških modela. Takve prognoze mogu biti i vrlo precizne, iz sata u sat, no to ne znači nužno da su i točne!

Kod objavljivanja izravnih rezultata modela, odnosno takvih modelskih prognoza, javnost treba upoznati s time da se radi o matematičkom izračunu, a ne prognozi koju je izradio prognostičar. Prognostičari DHMZ-a školovani su na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i još dodatno obučeni (dodatna obuka traje godinu dana) upravo za izradu vremenske prognoze, jer se radi o vrlo kompleksnom poslu.

U svom radu koriste rezultate modela Aladin, koji se računa u DHMZ-u, modela Europskog centra za srednjeročnu prognozu vremena (ECMWF) te modela njemačke meteorološke službe, ali i brojne druge izvore podataka kao što su radarski podaci, satelitske snimke, podaci o električnom pražnjenju, itd. Na temelju podataka o vremenu, rezultata triju navedenih modela i svog poznavanja fizike atmosfere, koje je ključno u prognostičkom procesu, izrađuju prognozu vremena za područje Hrvatske.

Ne tvrdim da su te prognoze 100 posto točne, jer ni jedna prognoza ne može biti, ali se točnost tih prognoza prati i redovito verificira te poboljšava. S druge strane, meteorolozi amateri najčešće nisu fizičari, odnosno meteorolozi, već samo zaljubljenici u vremenske pojave pa često nemaju znanja potrebna za prognoziranje (osim rijetkih izuzetaka). Oni uglavnom samo tumače, neki bolje, neki lošije, rezultate modela koji su im na raspolaganju. Pritom, ukoliko je sam model bio točan u izračunu vremena, ta prognoza naravno može biti i točna, a kako su modeli sve precizniji često i jest.

U tom smislu teško bi bilo naći zamjerku kad meteorolozi amateri ne bi, osim interpretacije modela, često izdavali i upozorenja na opasne vremenske pojave. U tom dijelu sam apsolutno protiv uključivanja amaterske zajednice!

Opasni alarmi

Zašto?

- Kad je riječ o upozorenjima na opasne vremenske pojave, koje za posljedicu mogu imati materijalne štete pa čak i ljudske živote, iznimno je važno da nacionalna meteorološka služba (u našem slučaju DHMZ) bude jedinstveni autoritativni glas. Svako dodatno izdavanje upozorenja, a koje nije direktno prenošenje upozorenja nacionalne meteorološke službe, može zbuniti javnost i biti vrlo opasno. To je, uostalom, naglašeno i u dokumentima Svjetske meteorološke organizacije čiji je Hrvatska član.

DHMZ upozorenja izdaje u sklopu sustava Meteoalarm, putem kojeg upozorenja izdaju i ostale nacionalne meteorološke službe Europe. Iako se često krivo kaže da je "Meteoalarm izdao upozorenje...", to je službeno upozorenje koje izrađuju prognostičari DHMZ-a, a Meteoalarm je samo WEB platforma pomoću koje se prikupljaju i objavljuju upozorenja nacionalnih meteoroloških službi. Zaključno mogu reći da ulogu amatera vidim u prikupljanju vrijednih podataka, dok ćemo ostale aktivnosti uskoro regulirati i Zakonom o hidrometeorološkoj djelatnosti, koji je u pripremi.

I na kraju, što možemo očekivati od kolovoza, nastavlja li se dugo vruće ljeto?

- Čini se da. Naime, u kolovozu će srednja mjesečna temperatura biti oko klimatološkog srednjaka ili viša od njega. Pritom se u većini krajeva temperatura bliža prosjeku ili tek malo viša od njega očekuje u prvom tjednu te vjerojatno krajem mjeseca. Toplije od višegodišnjeg srednjaka bit će, čini se, u drugom i trećem tjednu kolovoza u cijeloj Hrvatskoj, uz moguće izraženije odstupanje u Dalmaciji.

Količina oborine će, pak, u sljedeća četiri tjedna najvjerojatnije biti oko višegodišnjeg prosjeka, ponegdje i malo veća od njega. U prvom i trećem tjednu kolovoza moguće su veće količine kiše od tjednog srednjaka, ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Budući da se uglavnom očekuju pljuskovite oborine, i na kopnu i na moru, količina kiše bit će najvjerojatnije neravnomjerno raspoređena, pa lokalno može pasti više kiše od tjednog srednjeg prosjeka, a ponegdje oborine mogu i posve izostati, osobito u Dalmaciji i na otocima.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OĆE KIŠA ILI SUNCE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-08-07 13:22:35 [created_by] => 39111 [created_by_alias] => Ojdana Koharević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-08-07 13:32:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-08-07 13:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3300 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/08\/06\/Mozaik\/strelec_mahovic7-060516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/06\/Mozaik\/strelec_mahovic1-060516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/06\/Mozaik\/poplava_slavonija_665886S1.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/06\/Mozaik\/05_2014_CROPIX_izbor5.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/06\/Mozaik\/vrucine_trg-210607.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"652x326"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x607"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8035239 Threads: 3 Questions: 1599736400 Slow queries: 4891092 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112528422 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/nova-ravnateljica-dhmz-a-poplave-i-suse-postat-ce-nam-uobicajene-322348 [printLink] => /mozaik/zivot/nova-ravnateljica-dhmz-a-poplave-i-suse-postat-ce-nam-uobicajene-322348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251297 [name] => Nataša Strelec-Mahović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natasa-strelec-mahovic [link] => /tag/natasa-strelec-mahovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OĆE KIŠA ILI SUNCE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nova ravnateljica DHMZ-a: Poplave i suše postat će nam uobičajene! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-16-13-39111 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/06/Mozaik/strelec_mahovic7-060516.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/06/Mozaik/strelec_mahovic7-060516.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/06/Mozaik/strelec_mahovic1-060516.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/06/Mozaik/poplava_slavonija_665886S1.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/06/Mozaik/05_2014_CROPIX_izbor5.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/06/Mozaik/vrucine_trg-210607.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Državni hidrometeorološki zavod dobio je novu ravnateljicu, dr. sc. Natašu Strelec-Mahović. Prva žena krovne meteorološke institucije odgovara na pitanja kakvo nas vrijeme očekuje ovoga ljeta, kakva je uloga amatera iz Crometea i mnoge druge.

Izabrani ste na čelno mjesto DHMZ-a, koji su vaši prvi potezi.

- Od mojeg imenovanja ravnateljicom prošlo je tri mjeseca. To sam vrijeme uglavnom iskoristila za detaljno upoznavanje sa svim djelatnostima i aktivnostima DHMZ-a, odnosno tekućim poslovima pojedinih sektora i službi. U sljedećih nekoliko mjeseci kao svoj najvažniji zadatak vidim koordinaciju aktivnosti oko prijave triju kapitalnih projekata DHMZ-a za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije.

Realizacija tih projekata trebala bi osigurati modernizaciju i jačanje kapaciteta cjelokupne mreže meteoroloških i hidroloških mjernih postaja te postaja za mjerenje kvalitete zraka čime će se osigurati bolja kvaliteta usluga DHMZ-a prema javnosti u sljedećim desetljećima. Za to će također biti nužno napraviti i reorganizaciju službi i sektora u svrhu optimizacije rada te osigurati adekvatne radne uvjete, što planiramo izgradnjom nove upravne zgrade DHMZ-a, također sredstvima iz fondova EU.

Naravno, pritom ću nastaviti tekuće organizacijske, tehničke i stručne poslove i dobru suradnju s partnerima u Hrvatskoj te nastojati održavati dosadašnji nivo međunarodnih aktivnosti osobito onih vezanih uz uspostavljanje Regionalnog pomorskog meteorološkog centra za područje Jadrana kao entiteta novog informacijskog sustava Svjetske meteorološke organizacije.

Stižu novi radari

Nalazimo se usred klimatskih promjena, kako će se one odraziti na klimu kod nas u sljedećem razdoblju?

- Teško je točno reći kakve će sve posljedice u našim predjelima izazvati globalno zagrijavanje. Prema jednom od za okoliš najnepovoljnijih klimatskih scenarija, sredinom 21. stoljeća (2041. - 2070.) za područje Europe očekuje se porast prizemne temperature zraka u odnosu na temperaturu u klimi 20. stoljeća (1961. - 1990).

Zimi je za područje Hrvatske predviđeno prosječno zatopljenje između 1.5 i 3°C, dok će ljeti prosječna temperatura vjerojatno biti viša i za 4°C. Predviđene promjene oborine zimi će biti dvojakog karaktera - sjeverno od 45°N očekuje se povećanje, a južno od 45°N smanjenje oborine, dok ljeti klimatološki model prognozira smanjenje oborine posvuda u umjerenim širinama srednje i zapadne Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Ukratko, u prosjeku će biti toplije, a ljeti posvuda i sušnije.

Također, ono što možemo pretpostaviti na temelju klimatskih projekcija, ali i dosadašnjeg iskustva posljednjih godina, je da će vrijeme postati ekstremnije, odnosno da će ekstremne vremenske pojave biti učestalije. Tako će nam iznimno obilni pljuskovi, bujične poplave, jaka nevremena ili pak dugotrajna suša u sljedećim desetljećima možda postati i uobičajena pojava. No, tako nešto teško je prognozirati.

Hrvatskoj nedostaju meteorološki radari, hoće li se nešto promijeniti? Hoće li i Dalmacija dobiti ove uređaje?

- Upravo su meteorološki radari na Jadranu najveća komponenta projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže. Planira se nabava šest novih radara od kojih će tri zamijeniti postojeće u kontinentalnom dijelu, a tri biti postavljena na lokacijama na Jadranu. U planu je postavljanje radara u Istri, kod Zadra te na Pelješcu pri čemu će realizacija upravo tog dijela projekta modernizacije biti prioritet.

Ljude s razlogom zanimaju dnevne prognoze vremena, a što je s onim sezonskim, kolika je njihova ostvarivost?

- Prije svega treba naglasiti da sezonska prognoza nije prognoza vremena već statistički srednjak vremenskih prilika koje se očekuju tijekom sljedećih mjeseci odnosno "klima" sljedećih mjeseci! Unatoč kaotičnoj prirodi atmosfere, postoje neke komponente koje pokazuju varijabilnost na sezonskoj ili godišnjoj vremenskoj skali, a istovremeno ih se može do određene mjere prognozirati, pa se na njima temelje sezonske prognoze.

Najvažnija od tih komponenti je El Nino, južna oscilacija koja je ujedno i najveći poznati izvor varijabilnosti klime iz godine u godinu. Sezonske prognoze temelje se, dakle, na iznimno kompleksnim izračunima kombiniranih atmosfersko-oceanografskih modela u kojima oceanografska komponenta, odnosno temperatura mora, igra iznimno važnu ulogu. Osim toga, vremenske uvjete na sezonskoj skali može uvjetovati i pokrivenost tla snijegom kao i vlažnost tla.

Svi ti faktori koji imaju veliki utjecaj na atmosferska gibanja, osobito na većoj vremenskoj skali čine osnovu dugoročnih prognoza. Sam princip sezonskih prognoza je da se prognozira raspon vrijednosti unutar kojeg će biti npr. temperatura ili količina oborine sljedećih mjeseci.

U nekim slučajevima taj je raspon razmjerno malen, pa je u tom slučaju prognoza lakše razumljiva i primjenljiva. Međutim, od sezonskih prognoza nikad ne možemo očekivati prognozu vrijednosti na dnevnoj, pa ni na tjednoj bazi. Što se preciznosti tiče, verifikacija je pokazala da su sezonske prognoze vremena sve bolje, ali do potpune pouzdanosti još je veliki korak.

U zadnje vrijeme sve više su aktivni amateri Crometea s vrlo preciznim prognozama. Kakav je vaš stav o meteorolozima amaterima?

- Meteorolozi amateri nisu aktivni samo u Hrvatskoj, njihova prisutnost u meteorološkoj praksi vidljiva je u cijelom svijetu, više ili manje, ovisno o zakonskim regulativama pojedine zemlje. Njihove aktivnosti mogu biti korisne za zajednicu, jer im činjenica da se nalaze posvuda u zemlji omogućava da u realnom vremenu prate meteorološke pojave. I tu zapravo vidim njihovu iznimnu važnost za struku!

Dojavljivanjem pojedinih ekstremnih pojava kao što su tuča, tornada ili pijavice, olujni vjetar i sličnih, mogu u konačnici poboljšati naša saznanja o prostornoj raspodjeli takvih pojava, a time i prognoziranje istih. Upravo u tom smislu neke su zemlje iskoristile zainteresiranost amatera za vrijeme i sve se češće u prikupljanju podataka koristi metoda zvana „crowdsourcing", odnosno masovno prikupljanje podataka primjenom moderne tehnologije (pametnih telefona, tableta, GPS uređaja). To je nešto o čemu i u DHMZ-u razmišljamo i uz dogovor s amaterskom zajednicom ćemo pokušati pokrenuti u Hrvatskoj.

Što se pak samog prognoziranja tiče, tu sam ipak malo suzdržanija u pozitivnoj podršci amaterskoj zajednici. Naime, činjenica je da na internetu možete pronaći svakojake prognoze vremena koje nastaju kao produkt različitih meteoroloških modela. Takve prognoze mogu biti i vrlo precizne, iz sata u sat, no to ne znači nužno da su i točne!

Kod objavljivanja izravnih rezultata modela, odnosno takvih modelskih prognoza, javnost treba upoznati s time da se radi o matematičkom izračunu, a ne prognozi koju je izradio prognostičar. Prognostičari DHMZ-a školovani su na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i još dodatno obučeni (dodatna obuka traje godinu dana) upravo za izradu vremenske prognoze, jer se radi o vrlo kompleksnom poslu.

U svom radu koriste rezultate modela Aladin, koji se računa u DHMZ-u, modela Europskog centra za srednjeročnu prognozu vremena (ECMWF) te modela njemačke meteorološke službe, ali i brojne druge izvore podataka kao što su radarski podaci, satelitske snimke, podaci o električnom pražnjenju, itd. Na temelju podataka o vremenu, rezultata triju navedenih modela i svog poznavanja fizike atmosfere, koje je ključno u prognostičkom procesu, izrađuju prognozu vremena za područje Hrvatske.

Ne tvrdim da su te prognoze 100 posto točne, jer ni jedna prognoza ne može biti, ali se točnost tih prognoza prati i redovito verificira te poboljšava. S druge strane, meteorolozi amateri najčešće nisu fizičari, odnosno meteorolozi, već samo zaljubljenici u vremenske pojave pa često nemaju znanja potrebna za prognoziranje (osim rijetkih izuzetaka). Oni uglavnom samo tumače, neki bolje, neki lošije, rezultate modela koji su im na raspolaganju. Pritom, ukoliko je sam model bio točan u izračunu vremena, ta prognoza naravno može biti i točna, a kako su modeli sve precizniji često i jest.

U tom smislu teško bi bilo naći zamjerku kad meteorolozi amateri ne bi, osim interpretacije modela, često izdavali i upozorenja na opasne vremenske pojave. U tom dijelu sam apsolutno protiv uključivanja amaterske zajednice!

Opasni alarmi

Zašto?

- Kad je riječ o upozorenjima na opasne vremenske pojave, koje za posljedicu mogu imati materijalne štete pa čak i ljudske živote, iznimno je važno da nacionalna meteorološka služba (u našem slučaju DHMZ) bude jedinstveni autoritativni glas. Svako dodatno izdavanje upozorenja, a koje nije direktno prenošenje upozorenja nacionalne meteorološke službe, može zbuniti javnost i biti vrlo opasno. To je, uostalom, naglašeno i u dokumentima Svjetske meteorološke organizacije čiji je Hrvatska član.

DHMZ upozorenja izdaje u sklopu sustava Meteoalarm, putem kojeg upozorenja izdaju i ostale nacionalne meteorološke službe Europe. Iako se često krivo kaže da je "Meteoalarm izdao upozorenje...", to je službeno upozorenje koje izrađuju prognostičari DHMZ-a, a Meteoalarm je samo WEB platforma pomoću koje se prikupljaju i objavljuju upozorenja nacionalnih meteoroloških službi. Zaključno mogu reći da ulogu amatera vidim u prikupljanju vrijednih podataka, dok ćemo ostale aktivnosti uskoro regulirati i Zakonom o hidrometeorološkoj djelatnosti, koji je u pripremi.

I na kraju, što možemo očekivati od kolovoza, nastavlja li se dugo vruće ljeto?

- Čini se da. Naime, u kolovozu će srednja mjesečna temperatura biti oko klimatološkog srednjaka ili viša od njega. Pritom se u većini krajeva temperatura bliža prosjeku ili tek malo viša od njega očekuje u prvom tjednu te vjerojatno krajem mjeseca. Toplije od višegodišnjeg srednjaka bit će, čini se, u drugom i trećem tjednu kolovoza u cijeloj Hrvatskoj, uz moguće izraženije odstupanje u Dalmaciji.

Količina oborine će, pak, u sljedeća četiri tjedna najvjerojatnije biti oko višegodišnjeg prosjeka, ponegdje i malo veća od njega. U prvom i trećem tjednu kolovoza moguće su veće količine kiše od tjednog srednjaka, ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Budući da se uglavnom očekuju pljuskovite oborine, i na kopnu i na moru, količina kiše bit će najvjerojatnije neravnomjerno raspoređena, pa lokalno može pasti više kiše od tjednog srednjeg prosjeka, a ponegdje oborine mogu i posve izostati, osobito u Dalmaciji i na otocima.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nova-ravnateljica-dhmz-a-poplave-i-suse-postat-ce-nam-uobicajene-322348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=485aea20e68ddbd13625fd91a46086b45139754f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nova+ravnateljica+DHMZ-a%3A+Poplave+i+su%C5%A1e+postat+%C4%87e+nam+uobi%C4%8Dajene%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnova-ravnateljica-dhmz-a-poplave-i-suse-postat-ce-nam-uobicajene-322348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnova-ravnateljica-dhmz-a-poplave-i-suse-postat-ce-nam-uobicajene-322348 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OĆE KIŠA ILI SUNCE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotOĆE KIŠA ILI SUNCE?

Nova ravnateljica DHMZ-a: Poplave i suše postat će nam uobičajene!

Piše Ojdana Koharević
7. kolovoza 2016. - 15:33

Državni hidrometeorološki zavod dobio je novu ravnateljicu, dr. sc. Natašu Strelec-Mahović. Prva žena krovne meteorološke institucije odgovara na pitanja kakvo nas vrijeme očekuje ovoga ljeta, kakva je uloga amatera iz Crometea i mnoge druge.

Izabrani ste na čelno mjesto DHMZ-a, koji su vaši prvi potezi.

- Od mojeg imenovanja ravnateljicom prošlo je tri mjeseca. To sam vrijeme uglavnom iskoristila za detaljno upoznavanje sa svim djelatnostima i aktivnostima DHMZ-a, odnosno tekućim poslovima pojedinih sektora i službi. U sljedećih nekoliko mjeseci kao svoj najvažniji zadatak vidim koordinaciju aktivnosti oko prijave triju kapitalnih projekata DHMZ-a za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije.

Realizacija tih projekata trebala bi osigurati modernizaciju i jačanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:16