StoryEditorOCM
ŽivotBRAČKA ZLATNA ŽILA

‘Moje čudo se počelo ostvarivati! Prije 10 godina kuća se prodavala za 20 iljada eura, a sada traže preko 300 tisuća!‘

9. listopada 2023. - 10:25

Širi se brački Beverly Hills, u jednoj od najekskluzivnijih ulica na zapadnom dijelu otoka, u malom brdskom Donjem Humcu, selu s tek 100 žitelja, s niti jednim nezaposlenim, s puno sezonaca koji dolaze sa svih strana, trend gradnje novih luksuznih kuća, vila s bazenima nastavlja se strelovitom brzinom. Samo u toj ulici već ih je 17, nekoliko više od našeg zadnjeg posjeta, obnavljaju se građevine diljem cijelog sela i okoline, a već su u planu i pripremi nove investicije. Sve što se moglo prodati, sve čistih papira već je našlo nove vlasnike. Bilo bi ih još i više, kupci traže, investitori nadiru, u oko im upadaju prekrasne stare kamene katnice, a s njima u paketu i potleušice, kokošinjci, staje, mirine i gomile. Da je čistih papira, da nema toliko vlasnika rasutih po svijetu, i to bi otišlo u sekundu.

image

Obnovljene stare kuće
 

Vojko Basic/Cropix

-Donji Humac, selo bez pogleda na more, udaljeno manje od deset minuta od supetarskog porta, doživjelo je ovo ljeto turistički boom – kaže Ivo Jugović, vlasnik poznatog humčanskog restorana Kopačina.

Priča nam kako je sezona bila fantastična, a očekivanja sada još i veća s obzirom da je otvorio prvi brački integralni hotel. Najavljivao je to već duže vrijeme, a s objedinjavanjem svog portfelja od 50 ležaja s centrom u restoranu, prikupio je svu dokumentaciju, finalizirao je postupak, i ideju u konkretnoj formi otvorio tržištu. E sada polako, ovo je važno za sve ostale, vrata i prozore svog integralnog kompleksa otvorio je i svim ostalim turističkim djelatnicima iz mjesta i okoline.

image
Vojko Basic/Cropix

-Sve ovo vrijeme sam vlasnicima apartmana za odmor u Donjem Humcu i okolici ponudio suradnju, pozvao ih na zajednički ulazak na turističko tržište. S brojnima sam pričao na ovu temu, puno me njih iz mjesta i okolice i samostalno zbog ovog pitanja kontaktiralo. Ali ništa nismo mogli realizirati jer nisam tada još pravno odradio posao oko prvog integralnog objekta u našem malom mistu, ali i na cijelom Braču.

I sada kada je gotovo, kada sam svojih 50 ležaja s nekoliko lokacija, iz soba, apartmana, dvije kuće za odmor, vile na osami, sa sjedištem u obiteljskom restoranu Kopačina stavio u pogon, pozivam i sve ostale da mi se pridruže. Intencija nam je zajednički nastup u marketinškom smislu u kojem bi se mjesto prezentiralo kao integralni sadržaj s nizom raspršenih jedinica. Umrežili bi se sto posto. Želja mi je razvoj mjesta, a da bi to postigli volio bi da se svi zajedno udružimo. Malo misto, a veliki hotel sa svim rasponom smještaja. Eto, to mi je želja – veli.

Pozivnicu šalje i vlasnicima turističkih objekata iz Nerežišća i Dračevice, s izoliranih imanja iz okružja. I navodi kako samo zajedničkim radom mogu postići ono najbolje za rast i razvoj.

Jer kada ovoliko ljudi s vizijom uđe u zajednički projekt onda će biti osvijetljenih ulica, obnovljenih kuća i suhozida, čistih lokaliteta, više aktivnosti, ponude i mogućnosti ne samo za goste, već i za domaće. Obnavljanje mjesta, vraćanje života u te naše male ruralne sredine, prioritet su onih koji stalno žive na otoku.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

-Naravno da nam je to cilj. Život na otoku nije lagan, sve je skuplje, fali nam toliko toga. Kada nastupamo kao zajednica onda smo puno jači u svim segmentima. Pa zašto ne bi onda poduprli tu ideju. Kad sam prije deset godina govorio ovo će bit mirakul, nisu mi virovali. Prije deset godina ovde se kuća prodavala za 20 iljada eura, a sada za obnovljenu traže preko 300 tisuća. Kuća do kuće i evo nam Beverly Hillsa. I ide sve skuplje jer je potražnja ogromna.

Momentalno se više ne može naći ništa jer ovome što je preostalo, a toga ima još, treba riješiti papire. A da je riješeno išlo bi u tren. Turizam nam je napravio čudo, a kada je već tako onda je vrijeme da krenemo korak naprijed. Ja prvi. Odlučio sam kako neću više zatvarati vrata svojih turističkih objekata pred zimu. Rujan i listopad su mi bili puni. A što to znači jeli znate – pita nas Jugović.

image

Ivo Jugović, vlasnik prvoj integralalnog hotela Sveta Ana
 

Vojko Basic/Cropix

E to znači da je Donji Humac, ta mala točka na bračkom zemljovidu pronašla zlatnu žilu. I Jugović veli kako je kao po nekoj tradiciji do sada svoje objekte konzervirao s dolaskom zime. A s obzirom da turizam ovdje cvjeta i nakon što je kod brojnih diljem obale već prije mjesec i pol dana presahnuo, uočavamo zanimljiv obrat situacije.

-Je, jer se čudo koje sam najavljivao prije deset godina počelo događati. I to vam je to. A da bi se dobar posao još više digao, zovem kolege iz turističke branše ovoga kraja da mi se priključe kako bi finalizirali naše dosadašnje razgovore. Papiri su tu, integralni hotel je počeo s radom. I sada možemo svi skupa krenuti u novu turističku priču – veli.

image
Vojko Basic/Cropix

Smijali su mu se na početku kada je krenuo sa svojom idejom. Čudili su mu s zašto kupuje stare kuće klimavice koje su vlasnici davali za sitnež samo da ih se riješi brige. I evo nam ga sada, sada njega kume i mole da im koju proda.

-Govorim ja već 15 godina ljudima, ljudi, ajmo u posal, imamo adute i karte. Sto puta sam rekao evo i ponavljam, moramo mislit na penziju, doće i gruba vrimena. Evo su i došla. Neki su me poslušali i počeli su obnavljati kuće. Neki nisu, neki su svoje prodali pa im je sad žaj, jer mali Donji Humac u kojem nema niti jednog nezaposlenog čovjeka traži još i radnike sa strane.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

A zamislite vi jedva sto stanovnika ima. Za malo misto kao ovo to vam je ravno mirakulu. A sada možemo i korak više, pa ih pozivam, ajmo, krenimo, ako sada ne krenemo kasnit ćemo. Neka cili ovaj kraj bude Beverly Hills – kaže Ivo Jugović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:13