stdClass Object ( [id] => 140704 [title] => KUGA 20. STOLJEĆA Dr. Zorana Klišmanić: Diskriminacija gay populacije otvara vrata širenju AIDS-a [alias] => kuga-20-stoljeca-dr-zorana-klismanic-diskriminacija-gay-populacije-otvara-vrata-sirenju-aids-a [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => “Ni jedna nova infekcija i ni jedna smrt povezana s AIDS-om, naš je cilj do konca ovog desetljeća”, kazao je okupljenoj političkoj eliti generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun na trodnevnom skupu u New Yorku prigodom obilježavanja 30. godišnjice otkrića virusa HIV-a. Njegova izjava zvuči optimistično, ali zbog AIDS-a već danas nitko ne bi trebao umrijeti. Svijet ima tone lijekova, koji nažalost nisu dostupni milijunima oboljelih. Početkom lipnja 1981. godine američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) prvi je put objavio u svom službenom biltenu podatak da je pet muških osoba u Los Angelesu oboljelo od čudnog, do tada nepoznatog oblika upale pluća.

Karakteristično je bilo da su svi homoseksualci. Bio je to prvi podatak o pojavi bolesti kasnije prepoznatoj kao AIDS ili SIDA, ujedno prvi podatak o početku najteže pandemije u novijoj povijesti koja se vrlo brzo proširila diljem svijeta i danas ne postoji zemlja na svijetu u kojoj nisu zabilježeni oboljeli od HIV/AIDS-a. Mnogi su je nazvali kugom XX. stoljeća.
- Bolest je u početku bila usko povezana s populacijom homoseksualnih osoba, ali se u kratkom vremenu proširila i u heteroseksualnu populaciju. Prvih desetak godina nije bilo mogućnosti liječenja pa se AIDS opravdano smatrao smrtonosnom bolešću. Od 1997. godine postoje lijekovi kojima se može spriječiti pogoršanje bolesti, oboljelome produljiti život, poboljšati njegovu kvalitetu i smanjiti smrtnost.

Nedostatak ovih lijekova, ako to tako možemo nazvati, jest u tome što su vrlo skupi i liječenje se njima provodi u zemljama koje taj financijski trošak mogu podnijeti. Međutim, u mnogim nerazvijenim zemljama, posebno u Africi, liječenje se praktički ne provodi, pa je broj oboljelih iznimno velik, tako da su neka sela i čitava područja pred izumiranjem - ističe doc. dr. sc. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Dr. Klišmanić
I dok AIDS jedne pokapa, drugima je omogućio život na visokoj nozi. Farmaceutska je industrija basnoslovno zaradila, gumarska industrija je napravila biznis s rukavicama, a neki su opet preko AIDS-a vodili rat protiv kondoma, neki su ga povezivali sa sudnjim danom i osvetom bogova za razvratni život. Činjenica je, međutim, da ni jedan rat, ni jedna prirodna nesreća nije ostavila toliko žrtava i uzrokovala toliko jada koliko su na jugu Afrike napravili zajedno AIDS i tuberkuloza, gdje većina oboljelih umire za tjedan ili dva jer se ne počne liječiti dovoljno rano.

Pokretač borbe protiv AIDS-a u Hrvatskoj bio je prof. dr. sc. Slobodan Lang, koji je gotovo vizionarski počeo edukativnu kampanju protiv nepoznate bolesti i organizirao prvi kongres o AIDS-u u Zagrebu, ali i akciju besplatnog dijeljenja kondoma po metropoli i šire, na što su se mnogi skanjivali. No, Langov trud dobrim je dijelom zaslužan što je Hrvatska danas među zemljama s niskom razinom učestalosti AIDS-a, gdje bilježimo 15 novooboljelih u godinu dana.

- Broj novooboljelih, posebno u razvijenim zemljama, polako se usporava, ali još smo daleko od dana kada će se moći kazati da je ova pandemija pod kontrolom. U borbi za smanjenje broja oboljelih bolji rezultati se polučuju provođenjem mjera zdravstvenog prosvjećivanja čitavog stanovništva, a posebno školske djece prije nego što stupe u spolni život - kaže dr. Klišmanić, sigurna da je i ta aktivnost pomogla smanjenju broja novooboljelih i spasila mnoge živote.

Velik broj stručnjaka u laboratorijima diljem svijeta ulaže značajne napore za nalaženje cjepiva protiv HIV/AIDS-a, ali za sada tek s neznatnim uspjehom. Kada se jednog dana dobije uspješno cjepivo, u što mnoge državne i privatne institucije ulažu enormna financijska sredstva, moći će početi konačna borba za eliminiranje ove teške bolesti.

Prvi slučaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji

- Na području Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) prvi slučaj zaraze HIV-om zabilježen je 1985. godine. Do kraja 2010. godine ukupno je na ovom području zaraženo 116 osoba, od kojih je do sada 44 razvilo bolest, a 23 ih je umrlo. Neki su se zarazili na našem području, a neki negdje u svijetu.

Najviše zaraženih bilo je u dobnoj skupini od 30-39 godina. Muškaraca je bilo 86 (74 posto), a žena 30 (26 posto). Najmlađi je imao šest godina, a najstariji 61 godinu. Prema vjerojatnom putu prijenosa infekcije, na prvome mjestu na području naše županije su promiskuitetne heteroseksualne osobe (33 posto) i njihovi partneri (28 posto) - otkriva dr. Klišmanić i dodaje da su to najčešće naši pomorci i osobe na radu u inozemstvu, koji na povratku zaraze svoje partnere, najčešće svoje supruge, dok su na drugome mjestu homobiseksualne (MSM) osobe koje čine 24 posto od ukupnog broja zaraženih, s tim da se u zadnjih nekoliko godina učešće ove rizične skupine povećava, dok intravenozni narkomani čine oko 8 posto zaraženih.


Nažalost, još uvijek nema kontinuiranog programa edukacije, u čemu bi i roditelji morali dati svoj doprinos. Osim toga, u Splitu se već od 1997. godine u Udruzi HELP provodi aktivnost besplatne zamjene šprica i igala za populaciju intravenoznih narkomana, čime se također donekle smanjuje mogućnost širenja virusa HIV-a, kao hepatisa B i C.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u suradnji s udrugom HELP već se od 2003. godine provodi sistem dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog testiranja krvi na HIV infekciju kao i na prisutnost biljega hepatitisa B i C, a na koje se godišnje javi 400 osoba.
Do sada ih je testirano 2888, među kojima je otkriveno 18 novozaraženih, koji su odmah upućeni na liječnje.

Pandemija će nas nadživjeti

Pandemija HIV/AIDS-a još nije ni izdaleka na svom vrhuncu, iako se broj novooboljelih smanjuje, kaže dr. Klišmanić i sa žaljenjem prognozira da će ova pandemija nadživjeti sve one koji danas provode aktivnosti u borbi protiv ove bolesti. Primjera radi, trebalo je gotovo 200 godina otkad je pronađeno cjepivo protiv velikih boginja da bi se ova vrlo teška bolest eliminirala sa zemaljske kugle. Zaželimo da se, s obzirom na veliki tehnički i znanstveni napredak, AIDS eliminira brže nego velike boginje, ali u tom smislu treba osnažiti napore u zaštiti ljudskih prava, poglavito na hranu i zdravlje, ali i boriti se protiv diskriminacije gay populacije koja je još i te kako prisutna, pa mnogi svoju bolest skrivaju i ne liječe se pravodobno.

 javorka luetić

Milijuni zaraženih

“Nema opravdanja za deset milijuna zaraženih bez ikakve mogućnosti liječenja”, poručuju državnicima svijeta Liječnici bez granica, najveća humanitarna organizacija liječnika na svijetu koja se više nego ijedna vladina ili nevladina organizacija susreće s posljedicama zaraze virusom HIV-a.

Zastrašujuća statistika


Statistika UN-a kaže da je na svijetu 34 milijuna oboljelih od AIDS-a, zaraženih je 60 milijuna, do sada je bolest odnijela 22 milijuna života, odnosno oko 2 milijuna godišnje, od kojih najviše u podsaharskoj Africi i na jugu Afrike. Svaki dan se zarazi 7 tisuća ljudi, ali točnu brojku zaraženih i onih koji umiru nitko ne zna u svjetlu činjenica da svaki dan rijeke izbjeglica bježe od smrti između sjevernog i južnog Sudana i iz Somalije, da je najveće izbjegličko naselje na svijetu Dadaab u istočnoj Keniji prepuno i da je novinarima tamo pristup zabranjen, da gladni u Swazilandu jedu iznutrice životinja da ne umru od gladi, da se na sve strane događaju masovna silovanja, a milijuni ljudi nisu nikad u životu vidjeli liječnika.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako danas postoje lijekovi u mnogim nerazvijenim zemljama, posebno u Africi, liječenje se praktički ne provodi, pa je broj oboljelih iznimno velik, tako da su neka sela i čitava područja pred izumiranjem - ističe doc. dr. Zorana Klišmanić, koja sa žaljen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-08-19 18:55:08 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-08-20 23:35:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-08-20 22:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7083 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/08/18/scena/pride_split76-110611.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x399" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7427743 Threads: 4 Questions: 1531621887 Slow queries: 4656989 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110678883 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/kuga-20-stoljeca-dr-zorana-klismanic-diskriminacija-gay-populacije-otvara-vrata-sirenju-aids-a-140704 [printLink] => /mozaik/zivot/kuga-20-stoljeca-dr-zorana-klismanic-diskriminacija-gay-populacije-otvara-vrata-sirenju-aids-a-140704?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 220453 [name] => aids [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aids [link] => /tag/aids ) [1] => stdClass Object ( [id] => 207200 [name] => sida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sida [link] => /tag/sida ) [2] => stdClass Object ( [id] => 128781 [name] => zoranaklišmanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoranaklismanic [link] => /tag/zoranaklismanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako danas postoje lijekovi u mnogim nerazvijenim zemljama, posebno u Africi, liječenje se praktički ne provodi, pa je broj oboljelih iznimno velik, tako da su neka sela i čitava područja pred izumiranjem - ističe doc. dr. Zorana Klišmanić, koja sa žaljen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KUGA 20. STOLJEĆA Dr. Zorana Klišmanić: Diskriminacija gay populacije otvara vrata širenju AIDS-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-31-17-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/18/scena/pride_split76-110611.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/18/scena/pride_split76-110611.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}“Ni jedna nova infekcija i ni jedna smrt povezana s AIDS-om, naš je cilj do konca ovog desetljeća”, kazao je okupljenoj političkoj eliti generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun na trodnevnom skupu u New Yorku prigodom obilježavanja 30. godišnjice otkrića virusa HIV-a. Njegova izjava zvuči optimistično, ali zbog AIDS-a već danas nitko ne bi trebao umrijeti. Svijet ima tone lijekova, koji nažalost nisu dostupni milijunima oboljelih. Početkom lipnja 1981. godine američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) prvi je put objavio u svom službenom biltenu podatak da je pet muških osoba u Los Angelesu oboljelo od čudnog, do tada nepoznatog oblika upale pluća.

Karakteristično je bilo da su svi homoseksualci. Bio je to prvi podatak o pojavi bolesti kasnije prepoznatoj kao AIDS ili SIDA, ujedno prvi podatak o početku najteže pandemije u novijoj povijesti koja se vrlo brzo proširila diljem svijeta i danas ne postoji zemlja na svijetu u kojoj nisu zabilježeni oboljeli od HIV/AIDS-a. Mnogi su je nazvali kugom XX. stoljeća.
- Bolest je u početku bila usko povezana s populacijom homoseksualnih osoba, ali se u kratkom vremenu proširila i u heteroseksualnu populaciju. Prvih desetak godina nije bilo mogućnosti liječenja pa se AIDS opravdano smatrao smrtonosnom bolešću. Od 1997. godine postoje lijekovi kojima se može spriječiti pogoršanje bolesti, oboljelome produljiti život, poboljšati njegovu kvalitetu i smanjiti smrtnost.

Nedostatak ovih lijekova, ako to tako možemo nazvati, jest u tome što su vrlo skupi i liječenje se njima provodi u zemljama koje taj financijski trošak mogu podnijeti. Međutim, u mnogim nerazvijenim zemljama, posebno u Africi, liječenje se praktički ne provodi, pa je broj oboljelih iznimno velik, tako da su neka sela i čitava područja pred izumiranjem - ističe doc. dr. sc. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Dr. Klišmanić
I dok AIDS jedne pokapa, drugima je omogućio život na visokoj nozi. Farmaceutska je industrija basnoslovno zaradila, gumarska industrija je napravila biznis s rukavicama, a neki su opet preko AIDS-a vodili rat protiv kondoma, neki su ga povezivali sa sudnjim danom i osvetom bogova za razvratni život. Činjenica je, međutim, da ni jedan rat, ni jedna prirodna nesreća nije ostavila toliko žrtava i uzrokovala toliko jada koliko su na jugu Afrike napravili zajedno AIDS i tuberkuloza, gdje većina oboljelih umire za tjedan ili dva jer se ne počne liječiti dovoljno rano.

Pokretač borbe protiv AIDS-a u Hrvatskoj bio je prof. dr. sc. Slobodan Lang, koji je gotovo vizionarski počeo edukativnu kampanju protiv nepoznate bolesti i organizirao prvi kongres o AIDS-u u Zagrebu, ali i akciju besplatnog dijeljenja kondoma po metropoli i šire, na što su se mnogi skanjivali. No, Langov trud dobrim je dijelom zaslužan što je Hrvatska danas među zemljama s niskom razinom učestalosti AIDS-a, gdje bilježimo 15 novooboljelih u godinu dana.

- Broj novooboljelih, posebno u razvijenim zemljama, polako se usporava, ali još smo daleko od dana kada će se moći kazati da je ova pandemija pod kontrolom. U borbi za smanjenje broja oboljelih bolji rezultati se polučuju provođenjem mjera zdravstvenog prosvjećivanja čitavog stanovništva, a posebno školske djece prije nego što stupe u spolni život - kaže dr. Klišmanić, sigurna da je i ta aktivnost pomogla smanjenju broja novooboljelih i spasila mnoge živote.

Velik broj stručnjaka u laboratorijima diljem svijeta ulaže značajne napore za nalaženje cjepiva protiv HIV/AIDS-a, ali za sada tek s neznatnim uspjehom. Kada se jednog dana dobije uspješno cjepivo, u što mnoge državne i privatne institucije ulažu enormna financijska sredstva, moći će početi konačna borba za eliminiranje ove teške bolesti.

Prvi slučaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji

- Na području Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) prvi slučaj zaraze HIV-om zabilježen je 1985. godine. Do kraja 2010. godine ukupno je na ovom području zaraženo 116 osoba, od kojih je do sada 44 razvilo bolest, a 23 ih je umrlo. Neki su se zarazili na našem području, a neki negdje u svijetu.

Najviše zaraženih bilo je u dobnoj skupini od 30-39 godina. Muškaraca je bilo 86 (74 posto), a žena 30 (26 posto). Najmlađi je imao šest godina, a najstariji 61 godinu. Prema vjerojatnom putu prijenosa infekcije, na prvome mjestu na području naše županije su promiskuitetne heteroseksualne osobe (33 posto) i njihovi partneri (28 posto) - otkriva dr. Klišmanić i dodaje da su to najčešće naši pomorci i osobe na radu u inozemstvu, koji na povratku zaraze svoje partnere, najčešće svoje supruge, dok su na drugome mjestu homobiseksualne (MSM) osobe koje čine 24 posto od ukupnog broja zaraženih, s tim da se u zadnjih nekoliko godina učešće ove rizične skupine povećava, dok intravenozni narkomani čine oko 8 posto zaraženih.


Nažalost, još uvijek nema kontinuiranog programa edukacije, u čemu bi i roditelji morali dati svoj doprinos. Osim toga, u Splitu se već od 1997. godine u Udruzi HELP provodi aktivnost besplatne zamjene šprica i igala za populaciju intravenoznih narkomana, čime se također donekle smanjuje mogućnost širenja virusa HIV-a, kao hepatisa B i C.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u suradnji s udrugom HELP već se od 2003. godine provodi sistem dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog testiranja krvi na HIV infekciju kao i na prisutnost biljega hepatitisa B i C, a na koje se godišnje javi 400 osoba.
Do sada ih je testirano 2888, među kojima je otkriveno 18 novozaraženih, koji su odmah upućeni na liječnje.

Pandemija će nas nadživjeti

Pandemija HIV/AIDS-a još nije ni izdaleka na svom vrhuncu, iako se broj novooboljelih smanjuje, kaže dr. Klišmanić i sa žaljenjem prognozira da će ova pandemija nadživjeti sve one koji danas provode aktivnosti u borbi protiv ove bolesti. Primjera radi, trebalo je gotovo 200 godina otkad je pronađeno cjepivo protiv velikih boginja da bi se ova vrlo teška bolest eliminirala sa zemaljske kugle. Zaželimo da se, s obzirom na veliki tehnički i znanstveni napredak, AIDS eliminira brže nego velike boginje, ali u tom smislu treba osnažiti napore u zaštiti ljudskih prava, poglavito na hranu i zdravlje, ali i boriti se protiv diskriminacije gay populacije koja je još i te kako prisutna, pa mnogi svoju bolest skrivaju i ne liječe se pravodobno.

 javorka luetić

Milijuni zaraženih

“Nema opravdanja za deset milijuna zaraženih bez ikakve mogućnosti liječenja”, poručuju državnicima svijeta Liječnici bez granica, najveća humanitarna organizacija liječnika na svijetu koja se više nego ijedna vladina ili nevladina organizacija susreće s posljedicama zaraze virusom HIV-a.

Zastrašujuća statistika


Statistika UN-a kaže da je na svijetu 34 milijuna oboljelih od AIDS-a, zaraženih je 60 milijuna, do sada je bolest odnijela 22 milijuna života, odnosno oko 2 milijuna godišnje, od kojih najviše u podsaharskoj Africi i na jugu Afrike. Svaki dan se zarazi 7 tisuća ljudi, ali točnu brojku zaraženih i onih koji umiru nitko ne zna u svjetlu činjenica da svaki dan rijeke izbjeglica bježe od smrti između sjevernog i južnog Sudana i iz Somalije, da je najveće izbjegličko naselje na svijetu Dadaab u istočnoj Keniji prepuno i da je novinarima tamo pristup zabranjen, da gladni u Swazilandu jedu iznutrice životinja da ne umru od gladi, da se na sve strane događaju masovna silovanja, a milijuni ljudi nisu nikad u životu vidjeli liječnika.



[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/kuga-20-stoljeca-dr-zorana-klismanic-diskriminacija-gay-populacije-otvara-vrata-sirenju-aids-a-140704 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c9f9192d910e252c7b0b217b40613b69d2e59d7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KUGA++20.+STOLJE%C4%86A+Dr.+Zorana+Kli%C5%A1mani%C4%87%3A+Diskriminacija+gay+populacije+otvara+vrata+%C5%A1irenju+AIDS-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkuga-20-stoljeca-dr-zorana-klismanic-diskriminacija-gay-populacije-otvara-vrata-sirenju-aids-a-140704 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkuga-20-stoljeca-dr-zorana-klismanic-diskriminacija-gay-populacije-otvara-vrata-sirenju-aids-a-140704 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako danas postoje lijekovi u mnogim nerazvijenim zemljama, posebno u Africi, liječenje se praktički ne provodi, pa je broj oboljelih iznimno velik, tako da su neka sela i čitava područja pred izumiranjem - ističe doc. dr. Zorana Klišmanić, koja sa žaljen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

KUGA 20. STOLJEĆA Dr. Zorana Klišmanić: Diskriminacija gay populacije otvara vrata širenju AIDS-a

Piše PSD.
21. kolovoza 2011. - 00:55
“Ni jedna nova infekcija i ni jedna smrt povezana s AIDS-om, naš je cilj do konca ovog desetljeća”, kazao je okupljenoj političkoj eliti generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun na trodnevnom skupu u New Yorku prigodom obilježavanja 30. godišnjice otkrića virusa HIV-a. Njegova izjava zvuči optimistično, ali zbog AIDS-a već danas nitko ne bi trebao umrijeti. Svijet ima tone lijekova, koji nažalost nisu dostupni milijunima oboljelih. Početkom lipnja 1981. godine američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) prvi je put objavio u svom službenom biltenu podatak da je pet muških osoba u Los Angelesu oboljelo od čudnog, do tada nepoznatog oblika upale pluća.

Karakteristično je bilo da su svi homoseksualci. Bio je to prvi podatak o pojavi bolesti kasnije prepoznatoj...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:31