StoryEditorOCM
Životdobro je znati

Kineziolozi savjetuju koji su sportovi najbolji za djecu: evo kako odabrati odgovarajući trening prilagođen uzrastu...

Piše Sponzorirani sadržaj
21. kolovoza 2024. - 11:04

Sport igra ključnu ulogu u životu djece, a u Splitu, gradu s bogatom sportskom tradicijom, to je posebno izraženo. Split je poznat kao sportski grad i dom mnogih vrhunskih sportaša i klubova. Djeca u gradu pod Marjanom odrastaju u okruženju koje potiče bavljenje sportom, što im omogućuje ne samo fizički razvoj, već utječe na važne životne vještine i potiče stvaranje identiteta.

Međutim, odabir sporta za dijete može biti izazovan zadatak za roditelje, s obzirom na širok raspon mogućnosti i specifične potrebe svakog djeteta. Stoga smo istražili što to savjetuju stručnjaci kako odabrati odgovarajući sport za dijete ovisno o njegovoj dobi, kako bi se maksimalno iskoristile prednosti tjelesne aktivnosti.

Igra i razvoj osnovnih motoričkih vještina

Od prve do treće godine dijete prolazi intenzivnu fazu razvoja, tijekom koje je ključna uloga roditelja. Brojni stručnjaci naglašavaju važnost fizičke igre s djetetom, koja uključuje aktivnosti poput valjanja, puzanja, hodanja i penjanja. Ne zanemarimo da u toj dobi djeca najviše traže roditelje, pa je zajedničko provođenje vremena idealno za razvijanje osnovnih biotičkih motoričkih znanja. Roditeljima koji žele dodatno poticati razvoj djeteta kineziolozi preporučuju plivanje za bebe, gdje roditelj aktivno sudjeluje u treningu zajedno s djetetom.

Uvođenje grupnih aktivnosti

Nakon treće godine, djeca postaju zrelija i spremnija za sudjelovanje u grupnim aktivnostima. Programi kao što su "baby gym" treninzi, gdje roditelj još uvijek sudjeluje, idealni su za bržu adaptaciju djeteta na grupne sportove. Ove aktivnosti omogućuju djeci da se postupno prilagode grupnom radu, dok se još uvijek oslanjaju na prisutnost roditelja.

image
/Shutterstock

Najbolje vrijeme za uključivanje u sportske aktivnosti je oko četvrtog rođendana. Djeca su tada spremna za uključivanje u organizirane sportske programe pod vodstvom trenera. Kineziolozi preporučuje sportske škole koje stavljaju naglasak na igru, socijalizaciju i razvoj koordinacije, a ne na natjecanja. Razvoj koordinacije ključan je do šeste godine, te se u tom razdoblju preporučuju i sezonski sportovi, poput skijanja, klizanja ili rolanja.

Odabir sportskog kluba

Kad dijete svlada osnovne strukture gibanja do šeste godine, spremno je za daljnji sportski razvoj. Predškolska dob idealna je za odabir sportskog kluba, a kako dijete ne bi izgubilo interes za sportom, kineziolozi preporučuju bazične sportove kao što su gimnastika, plivanje, atletika, nogomet, tenis itd. Ovi sportovi omogućit će djetetu sudjelovanje bez obzira na njegove sposobnosti, pružajući temelj za daljnje bavljenje sportom.

Iako je odabir sporta važan, nije presudan za cijelo djetinjstvo. Ako dijete izgubi interes za određeni sport, roditelji trebaju biti otvoreni prema promjeni i ohrabriti dijete na isprobavanje novih aktivnosti. Ključno je da sport ostane izvor radosti i motivacije, a ne obaveza. I zapamtite – idealan sport za djecu je onaj koji odgovara konstituciji i temperamentu djeteta te se podudara s njegovim interesima.

image
/Tommy
image
/Tommy

Prednosti bavljenja sportom

Postoji mnogo razloga zašto je važno da se djeca bave sportom. Prije svega, sport pomaže u prevenciji različitih bolesti, uključujući pretilost te bolesti srca i krvnih žila. Kroz sport djeca razvijaju zdrave životne navike i uče se disciplini, upornosti i koncentraciji. Fizička aktivnost potiče razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, kao što su koordinacija, fleksibilnost, snaga, izdržljivost i brzina, dok trening poboljšava njihove kognitivne vještine, poput sposobnosti učenja i povećanja koncentracije.

Također, sport ima veliki utjecaj na socijalizaciju djeteta. Kroz zajedničke aktivnosti djeca se druže s vršnjacima, razvijaju osjećaj za timski rad i postaju uspješnija u međusobnoj komunikaciji i interakciji. Osim toga, sport pomaže djeci da postanu samouvjerenija, snažnija i otpornija, što im koristi u školi i kasnije u životu. Bavljenje sportom također značajno pridonosi razvoju samodiscipline, jer djeca kroz treninge i natjecanja uče poštovati pravila i raditi prema unaprijed postavljenim ciljevima.

Sportske igre mladih

Da je Split zaista grad koji ljubi sport, dokazuje i činjenica da su 1996. godine, baš u gradu podno Marjana, nastale Sportske igre mladih, koje i dandanas okupljaju velik broj mladih sportaša i potiču na bavljenje sportom te promoviraju sportski način života. Sportske igre mladih najveća su amaterska športska manifestacija u Europi organizirana za djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Učenici se natječu u 10 športskih disciplina: mali nogomet, rukomet, tenis, stolni tenis, šah, ulična košarka, odbojka, odbojka na pijesku, atletika i graničar. Uz revijalne utakmice i srčanu publiku, ove godine Sportske igre mladih okupile su 328.870 djece i mladih!

image
/Tommy
image
/Dario Horvat

Danas Split postaje središte natjecanja, igre, ali i druženja jer kreće 28. sezona Sportskih igara mladih. Ono čemu se posebno veselimo je Tommy turnir u malom nogometu, organiziran u sklopu Sportskih igara mladih, koji će pružiti svim mladim nogometašima do 12 godina priliku da pokažu svoje sportske vještine.

Sport je u samom srcu Splita, duboko ukorijenjen u njegovu povijest i tradiciju. Tommy, kao neizostavan dio te zajednice, već dugi niz godina s ponosom stoji uz naše najpoznatije splitske klubove, dijeleći s njima istu strast i ljubav prema sportu.

S HNK Hajduk, simbolom dalmatinske borbenosti i ponosa, Tommy dijeli viziju o hrabrom i nepokolebljivom duhu. S NK Dugopolje, gdje svaki uspjeh odjekuje u srcima svih nas, Tommy stoji kao čvrst partner, potičući rast i razvoj mladih talenata. S RK Split, klubom koji u sebi nosi tradiciju pobjeda i uspjeha u rukometu, Tommy dijeli vrijednosti timskog rada i predanosti. I naravno, s KK Split, klubom koji je iznjedrio košarkaške legende, Bobis - Tommy dijeli vjeru u snagu zajedništva i sportski duh.

image
/Tommy

Kroz ove suradnje, Tommy ne podržava samo klubove, već i čitavu sportsku tradiciju Splita, pomažući da se ona prenosi na nove generacije. Kao što sport čini Split posebnim, tako i Tommy svojim angažmanom i podrškom postaje neizostavan dio te priče, povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost sporta u našem gradu.

Ove godine ponovno je zlatni sponzor Sportskih igara mladih. Svoju lidersku poziciju na tržištu uspješno temelji na društvenoj odgovornosti kroz koju usmjerava mlade ljude u smjeru sporta i zdravog načina života, a kako bi se bolje pripremili i za početak nove školske godine, Tommy za svu djecu ima posebnu ponudu u kojoj mogu naći sve što je im potrebno za školu. Također, još više možete pronaći u njihovim katalozima i brojnim aktualnim akcijama, koje će vašoj djeci omogućiti još bolji početak nove školske godine.

image
/Tommy

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Tommyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 01:34