stdClass Object ( [id] => 1378794 [title] => ‘Kao da mi se preko noći uselilo drugo dijete‘. Roditelji i struka ‘secirali‘ su današnje tinejdžere, ima tu svega... [alias] => kao-da-mi-se-preko-noci-uselilo-drugo-dijete-roditelji-i-struka-secirali-su-danasnje-tinejdzere-ima-tu-svega [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao da imam drugo dijete u kući! A stvarno je dosad bio dobar, odličan u školi. Odjednom ga više ništa ne zanima, ni škola, ni učenje, govori o nekakvim čudnim planovima, kao, neće on nikad raditi od osam do četiri, ali svejedno će zgrnuti velike pare. On je najpametniji, naravno, iako je tek na početku srednje škole.

Slična je i priča druge majke, koja ima 13-godišnju kćer: Ne zna se tko je luđi, ona ili ja. Prije sam je barem mogla natjerati da makne mobitel dok jedemo. Sada me samo prostrijeli pogledom, ajme, šta si dosadna! Diže se demonstrativno, lupa vratima. Kažem joj da pospremi sobu - aha, evo, sa‘ ću. Što ne dođe skoro nikad pa ja čistim za njom. Dođe mi da zaplačem od jada. A bila je dijete koje nije trpjelo ni fleku na haljinici!

Prepoznajete li se u ovim iskustvima? Pubertet, to burno doba koje ne uskomeša samo fizičke i psihičke odrednice djeteta, nego i odnose s vršnjacima, prijateljima, odnose unutar obitelji, općenito poljulja ravnotežu između djeteta i svijeta koji ga okružuje, pokucao je i na vaša vrata. Razdoblje je to koje na kušnju stavlja brojne odgojne točke koje ste kao roditelj dotad ustoličili, hrabro se nadajući da ste nesumnjivo na dobrom putu kada je u pitanju komunikacijski model koji ste razvili s vlastitim podmlatkom.

Nije to lako vrijeme ni za djecu, a mi koji svijet pamtimo iz vremena kada su se odgovori na čudne događaje u glavi i tijelu tražili u rubrici "Lastane, pomozi!", nekako uopćeno tumačimo nove generacije - te ih ne možeš "skinuti" s ekrana, lijeni su, nezainteresirani, ne znaju ništa raditi, te nemaju empatije, njihovi su "totemi" TikTok i Instagram (da ne idemo dalje), škola im je dosadna, vršnjaci okrutni i samo se gleda tko ima kakvu markiranu robu.

---

image

Konfliktne situacije gotovo je pa nemoguće izbjeći

/Shutterstock
---

To kakve im poruke mi kao odrasli šaljemo, dobro, o tome drugom prilikom.

Nerealna očekivanja od života

Je li danas teže nositi se s pubertetskim problemima i odgajati djecu u digitaliziranom vremenu u kojemu ni brojni roditelji nisu u stanju pratiti ubrzani razvoj tehnologije i događaja, procesa koji kroz ovu generaciju prirodno teku, a starijim generacijama zadaju glavobolje? Prema općenitoj klasifikaciji, trenutačno se u pubertetu nalaze posljednja godišta čuvenih "zoomera", generacije Z, to jest djece rođene između otprilike 1995./1997. do 2010./2012. godine (stručnjaci često upozoravaju kako je teško odrediti točne granice između pojedinih generacija, odnosno da se katkad preklapaju), a na "pubertetsku scenu" stupaju i prva godišta generacije alfi, djece rođene (ili će biti rođene) između 2010./2012. do 2025. godine.

Sve su to djeca koja najvećim dijelom ne poznaju vrijeme prije interneta, mobitela, koji žive svoje živote kroz različite aplikacije i brzu komunikaciju s prijateljima.

Dok ih odrasli gledaju isključivo kroz tu prizmu, stručnjaci se slažu - djeca su uvijek djeca, odgoj je uvijek odgoj i toj djeci treba, unatoč mogućim nesnalaženjima, prije svega ostati roditelj. Radeći ovu temu naišli smo na brojne komentare roditelja slične onima s početka teksta - pa tako jedna šala kaže: "Pubertet i adolescencija izgledaju kao da vam izvanzemaljci otmu dijete i vrate ga posve neprepoznatljivog."

---

image

Psihologinja Janina Pavić Jadrić

Privatna Arhiva/
---

Ali slijede i utješne riječi stručnjaka: "Pubertet će proći. To je misao koja bi roditeljima trebala pomoći kad im je najteže." Ili, kako bi rekao čuveni Mark Twain: "Kada sam imao 14 godina, moj je otac bio tako grozan da nisam mogao biti pokraj njega. Ali kada sam napunio 21 godinu, iznenadio sam se koliko je mnogo naučio i popravio se u sedam godina."

Mr. sc. Lucija Sabljić, diplomirana socijalna pedagoginja iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iz Zagreba, u svome predavanju "Generacije X, Y, Z… i kako se snaći u odgoju?", koje smo već imali prilike predstaviti, daje presjek pripadnika ovih generacija, uz napomenu kako se ono što govori, naravno, ne odnosi na sve pripadnike iste generacije. Pojedina obilježja dodatno ovise i o kulturi i podneblju u kojemu djeca rastu, ali općenite karakteristike i zajednički prevladavajući zbroj obilježja mogu se generalno vezati po generacijama.

- Pojedini istraživači pripadnike generacije Z ("zoomere") opisuju kao egoistične, okrenute sebi, razmažene, one koji su od društva dobili sve. Jesu li baš potpuno takvi? Ne bih se do kraja složila. "Zoomeri" su generacija koja ima puno teškoća na području mentalnog zdravlja, i to je tužna karakteristika ove generacije. Oni su, zapravo, najusamljenija generacija, provode beskrajne online sate koji još više pojačavaju osjećaj izoliranosti i depresije.

Što je više vremena provedeno na smartphonima, internetu, ekranima općenito, to je manje vremena za izgradnju značajnih odnosa s drugima - upozorava socijalna pedagoginja Lucija Sabljić, koja slične karakteristike pronalazi i kod djece sljedeće alfa generacije, koju još zovu i "milenijalcima na steroidima".

"Zoomeri", s druge strane, osim ovih obilježja, nerijetko imaju i nerealna očekivanja od života.

- To su djeca koja pokazuju slabu privrženost školi, a s druge strane imaju želju studirati. Često puta u svojim maštanjima, koja smatraju realnima, odlutaju pa iako ne rade, nemaju posao, ne idu u školu ili tek idu u školu, imaju ideju kako će se jednog dana odseliti od roditelja i živjeti s frendovima, pa će sve biti super, bez stvarnog uvida u ono što realan život donosi - ističe mr. sc. Lucija Sabljić. Ono što je, pak, dobro kod generacije Z, kaže ona, jest da je to prva generacija koja je otvoreno progovorila o svojim problemima vezanima za mentalno zdravlje, spremni su potražiti pomoć i ne brinu se toliko o tome što će drugi na to reći.

Izgubila se Gausova krivulja

Ali, kako prevladati njihov pubertet, adolescenciju, kako se snaći u tome razdoblju "bura i oluja", na koje snažan utjecaj danas imaju i digitalne platforme? Je li se, koliko i što promijenilo kada je u pitanju pubertet današnjih i prošlih generacija? Kome je teže, roditeljima ili djeci? To su samo neka od pitanja na koja smo odgovore potražili kod domaćih stručnjaka.

---

image

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić

Ranko Šuvar/Cropix
---

- Adolescencija je razdoblje razvoja u kojem djeca postaju odrasli ljudi. To je razdoblje promjene i transformacije. Neke se značajne morfološke i funkcionalne promjene događaju u mozgu adolescenta i to je oduvijek bilo tako. Međutim, znamo da ne prolazi svaki adolescent kroz "buru i oluju" u psihološkom smislu. Također znam kako svako razdoblje nosi svoje izazove i probleme, kao što to nosi i ovo trenutno digitalno doba - objašnjava Janina Pavić Jadrić, diplomirana psihologinja i kognitivno bihevioralna terapeutkinja iz Splita. Ne bih rekla, kaže nadalje, kako je čitava generacija ovisna o društvenim mrežama i platformama. Svi ih koristimo, bez obzira na životnu dob u kojoj se nalazimo, ali nismo svi ovisni o njima.

- Odnos između mentalnog zdravlja te problematičnih ponašanja adolescenata i korištenja različitih digitalnih sadržaja kompleksan je. O ovisnosti o ovakvim sadržajima govorimo onda kada mlada osoba nema kontrolu nad konzumiranjem tih sadržaja. Kada ih toliko koristi da se ne uključuje u ostale aktivnosti u životu, ne izvršava školske obveze, nedovoljno spava i kada zbog toga ne održava odnose u realnom svijetu. Ovisnost podrazumijeva nemogućnost prestanka korištenja ovih sadržaja onda kada osoba to želi i laganje kako bi bila u mogućnosti biti izložena takvim sadržajima - ističe psihologinja Pavić Jadrić.

Alma Rovis Brandić, socijalna pedagoginja i predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga, upozorava i kako se danas izgubila Gausova krivulja (normalna raspodjela) kada je u pitanju roditeljska odgovornost prema djeci.

- Danas imate pojačan broj roditelja koji su sami prečesto na društvenim mrežama, toliko da u njihovu ponašanju pronalazimo elemente zanemarivanja djeteta. Više se bave sami sobom nego djecom, to je, po njima, dužnost svih drugih, poput škole ili društva. S druge strane, velik je broj onih koji prenaglašeno bdiju nad djecom, to su takozvani "helikopter" roditelji. Naravno, ima i onih koji mudro promišljaju o odgoju, odgovorni su roditelji. Nekako se čini da je najmanje prosječnih - smatra Alma Rovis Brandić.

---

image

Smatraju da će im budućnost biti lagodna, ali bez puno truda

/Shutterstock
---

Na pitanje kome je tijekom djetetova puberteta teže, roditeljima ili djeci samoj, psihologinja Janina Pavić Jadrić ističe:

- Razvojno gledano, razdoblje puberteta je razdoblje u kojem dijete počinje graditi vlastiti identitet, izvan obitelji. Taj proces može biti izazovan, a nesigurnost oko vlastitog identiteta može uzrokovati stres i anksioznost. Mladi se u ovom razdoblju često suočavaju s pritiscima vršnjaka, društva i medija u vezi s izgledom, ponašanjem, uspjehom i normama. Pokušavaju se prilagoditi tim očekivanjima. Uz ove pritiske mladi su izloženi i školskom pritisku. Povećani akademski zahtjevi, ispitivanja, ocjene te očekivanja roditelja i učitelja mogu stvarati pritisak na adolescente - kaže psihologinja Pavić Jadrić. Dakako, dodaje, oni osim toga prolaze intenzivne hormonalne i tjelesne promjene koje također zahtijevaju značajnu razinu prilagodbe i jasno je da im nije lako.

Sve im je nedostajalo

- S druge strane neka istraživanja koja su se bavila roditeljima pokazuju kako je najstresnije roditeljsko razdoblje ono u kojem su djeca u fazi puberteta i rane adolescencije. Stresno razdoblje kroz koje prolaze djeca očito se "prelije" i na njihove roditelje. Roditelji također u ovoj fazi osjećaju kako se dijete udaljava od njih, nije rijetko da se udaljava i od obiteljskih vrijednosti. Bolno za roditelja može biti i to da vidi svoje dijete kako je s vršnjacima prijateljski raspoloženo i nasmijano, dok negoduju na roditeljske postupke. Roditelji također osjećaju nesigurnost jer su zabrinuti za vlastitu djecu, nesigurni su u to kako će ovo razdoblje završiti te ne znaju koliko su adekvatni njihovi odgojni postupci - odgovara psihologinja na tjeskobe koje u ovom razdoblju prate brojne roditelje.

- Vjerujem kako roditelji imaju određenih teškoća kada je u pitanju odgoj tinejdžera, ali iz mog iskustva - djeci je u tome razdoblju teže. Roditelj je taj koji ima roditeljsku odgovornost, on je taj koji se treba brinuti o djetetu i naravno da je odgovornom roditelju odgoj u tome razdoblju zahtjevan. Ali, i djeca su zbunjena. Tu je utjecaj društvenih mreža, otuđenost, porast pasivnih problema u ponašanju, poput problema mentalnog zdravlja, anksioznosti, a kod neke djece, nažalost, i sklonosti samoozljeđivanju - kaže socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić.

---

image

Od mobitela ih teško itko može razdvojiti

/Shutterstock
------
image

Unatoč svemu, često su osamljeni, ali i depresivni

/Shutterstock
---

- Ne smijemo zaboraviti i da je to generacija koja je rasla u vremenu pandemije, iza ekrana, u online svijetu zbog kojega su bili okrenuti društvenim mrežama i samima sebi. Sve im je nedostajalo, i vršnjaci, i škola, i stvaran život, pa su u tome životu na daljinu brojni od njih ostali bez razvijenih socijalnih vještina. Znamo da su sada "na sceni" djeca generacije Z, a stižu i alfe, usamljene generacije, koje ne smijemo prepustiti samima sebi - poziva Alma Rovis Brandić.

Kod mnoge od te djece u nekoj fazi javljaju se problemi sa školom, ili ono kako stručnjaci kažu "slaba privrženost školi". Psihologinja Janina Pavić Jadrić ističe kako je škola zaista značajna i široka tema. Međutim, kako kaže, koliko god postoje individualni faktori koji za svako dijete i roditelja znače njihov vlastiti angažman i zainteresiranost, postoji i opći faktor organizacije školstva koji, čini se, i dalje propušta kvalitetno angažirati đaka, pružiti mu podršku u učenju i usmjeriti ga onim interesima koji ga intrinzično motiviraju.

- Ipak na toj individualnoj razini važno je nastojati poticati i podržavati znatiželju djece, u kojem god smjeru da ta njihova osobna znatiželja ide. Omogućiti djeci da ostvaruju vlastite interese, da biraju smjer unutar kojeg će se obrazovati, pa čak i ako taj smjer nije u potpunosti u skladu s onim što bi roditelj želio. Važno je poticati stjecanje znanja u formalnom smislu, unutar škole, održavajući interes za ono što dijete ima. Jako je važno poticati stjecanje znanja i u onim kontekstima koji nisu toliko formalni, ali koji pružaju djetetu da stječe nova znanja, širi vidike i otvara se novim iskustvima - poziva roditelje psihologinja Pavić Jadrić.

- Važno je imati na umu da smo mi ljudi znatiželjna bića, želja za znanjem i činjenjem je ono što nas potiče iznutra. Svatko tko ima mogućnost nešto naučiti iskoristit će priliku da to i napravi. To ide u skladu i s ovom vašom rečenicom kako mladi ne pokazuju privrženost školi, ali svejedno imaju ambicije to školovanje nastaviti - dodaje ona.

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić izuzetno važnim smatra uspostavljanje koordinacije i komunikacije između roditelja i škole, i to roditelja i svih službi, počevši od razrednika i nastavnika do stručnih službi poput školskih pedagoga, psihologa i ostalih.

- Važan je taj odnos povjerenja i suradnje među nama odraslima, između roditelja i institucije škole. Ako imamo nekakve pritužbe na rad pojedinih učitelja ili škole, to ne treba rješavati pred djetetom. Uvijek postoji način da se problemi, ako postoje, riješe na diskretan način, a ne scenama kakve smo, nažalost, imali prilike nedavno vidjeti u trogirskoj osnovnoj školi - upozorava socijalna pedagoginja.

Niste ravnopravni

Naposljetku - kako suživot roditelja i djeteta tinejdžera učiniti podnošljivijim, da bude puno uspješniji od "tvrde kohabitacije"? Kako prebroditi to teško vrijeme?

- Voljela bih da su roditelji svjesni kako rade zaista jako važan posao kada se brinu i nastoje odgajati svoju djecu. Istovremeno, to je jedan od stresnijih, fizički i emocionalno zahtjevnijih poslova na planeti i mislim da bi bilo dobro da se svakodnevno podsjete na to - poziva psihologinja Janina Pavić Jadrić te objašnjava:

- Kao i u svakom području, važno je usmjeriti se na prevenciju. Prevencija u roditeljstvu odnosila bi se na brigu roditelja o vlastitim potrebama, a to znači dovoljno odmora, dovoljno sna, briga o vlastitim nutritivnim potrebama, društvom koje će roditeljima pružiti emocionalnu podršku i ispuniti potrebu za zabavom. Zatim da se usmjere, onoliko koliko mogu, na pozitivan odnos sa svojim djetetom.

---

image

Mobitel i soba njihov su svijet

Afp
---

Da se uključe u zajedničke aktivnosti koje pune emocionalne baterije i roditelja i djeteta, čak i ako su te aktivnosti kratkotrajne. Važno je također, da se roditelji stalno podsjećaju kako je faza u kojoj se čini da njihovoj djeci više nije stalo do njih, faza koja će proći. Velika je vjerojatnost da će se vaš odnos značajno poboljšati u, i ne baš tako dalekoj, budućnosti - optimistično zaključuje naša sugovornica psihologinja Pavić Jadrić.

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić ne propušta dometnuti i ovo:

- Najvažnije je da roditelj preuzme roditeljsku odgovornost i da je ne dijeli s djetetom. Roditelj ne treba biti djetetu prijatelj, onaj koji je s njim ravnopravan. To ostavite njihovim vršnjacima. Važno je da roditelj promatra svoje dijete, što mu je izazov, što mu je teško, što lako. Neka ne forsira perfekcionizam, ne mora biti 5.0 ako ne ide. Potičite ga u onome gdje je dobro, gdje pokazuje određenu kvalitetu, ali razvijajte s njim i kritički odnos prema onome što za njega nije najbolje.

Ne može se dijete odgajati preko Facebooka! I kao što sam rekla, uložite trud i povežite se s onima koji rade s vašim djetetom, učiteljima, razrednicima. Ako vidite da za tim postoji potreba, nemojte se ustručavati potražiti i stručnu pomoć. Od stručnjaka možete dobiti drukčiji pogled na vlastito dijete od onoga koji vi možda imate o njemu - ističe Alma Rovis Brandić.

Ne skačite na prvu loptu

- Ne morate skakati na prvu loptu u svemu što dijete govori i radi. Ali, isto tako trebate razlikovati želje i potrebe djeteta. Ono što oni žele ne znači da im je i potrebno, dakle djecu treba odmalena učiti odgodi zadovoljenja potreba. Ne uklanjajte prepreke koje se ispriječe pred njima, uspjeh i neuspjeh dio su života i s tim se trebaju naučiti nositi. Dijete se samo treba izboriti za svoj status. Vremena i jesu i nisu drukčija. Dijete je dijete, roditelj je roditelj, učitelj je učitelj.

Djeca vape za razumijevanjem, kako nekada, tako i sada. Nisam bez optimizma kada su u pitanju današnje generacije, i dalje srećem prekrasnu djecu - eto jednoga svijetlog zaključka Alme Rovis Brandić. I još nešto - iako roditeljima treba puno strpljenja i hrabrosti da prebrode dječji pubertet, neka se sjete vlastitog. Vremena bunta i ludog uvjerenja da svijet i vrijeme koji su pred njima znaju i mogu promijeniti.

---

NEREDOVITO KORISTE KONDOME

Seksualno manje aktivni

Iako je percepcija potpuno drukčija, recentna istraživanja u Hrvatskoj pokazuju kako mladi u nas sve kasnije stupaju u seksualne odnose, seksualno su manje aktivni od prethodnih generacija te imaju manje partnera. To su pokazali i rezultati multidisciplinarnog znanstvenog projekta SERZAM2020, kojim se tijekom posljednjih petnaestak godina analiziralo seksualno ponašanje i stavovi o seksualnosti mladih od 18 do 25 godina. Provedena su tri vala studije i to 2005., 2010. i 2021. godine, a autori studije, predvođeni prof. dr. sc. Aleksandrom Štulhoferom s Katedre na seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, došli su do zanimljivih rezultata. Podsjetimo, studija je tako pokazala kako je udio seksualno aktivnih ispitanika pao u promatranom razdoblju za oko 12 posto u odnosu na prva dva vala te je u 2021. iznosio 73 posto. Porasla je i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine - kod mladića je to 17,5 godina, a kod djevojaka na 17,9 godina. Ipak, kondome i dalje neredovito koristi više od polovice mladića i oko 60 posto djevojaka.

Psihologinju Janinu Pavić Jadrić pitamo koja je i kolika uloga roditelja kada je u pitanju razgovor o "škakljivoj" temi seksualnosti, kao i negativnim stranama te teme, poput izloženosti i opasnosti u vidu internetskih sadržaja?

- Kada je seksualnost u pitanju, uloga roditelja je velika i značajna. Roditeljima su često ove teme neugodne i ne znaju kako će započeti razgovor o tome. S druge strane djeca su znatiželjna, seksualnost je dio života, pa oni traže odgovore na pitanja. Ako se ne osjećaju ugodno razgovarati s roditeljima o tome, okrenut će se drugim sadržajima s interneta i društvenih mreža. Vršnjaci će također biti izvor informacija - upozorava psihologinja.

- Naravno da ovo ne moraju biti dobri niti vjerodostojni izvori. Stoga je važno da su roditelji, unatoč vlastitoj nelagodi, spremni razgovarati i pružiti odgovore na pitanja koja djeca imaju. Razgovor o seksualnosti ne događa se jednom. To je kontinuirana priča za koju je najbolje da počne puno prije puberteta. U početku razgovaramo s djecom o dijelovima tijela i učimo ih o pristojnim, odnosno nepristojnim dodirima. Kasnije na taj razgovor nastavljamo kroz promjene koje se događaju u pubertetu, pričamo o sekundarnim spolnim karakteristikama, menstruaciji... Nakon toga razgovor o seksualnosti može podrazumijevati vrlo različitu tematiku, od riskantnih ponašanja, romantičnih vršnjačkih odnosa, društvenog pritiska u smislu seksualnog ponašanja, nasilja, kontracepcije, itd. Otvorenom razgovoru bih uvijek dala prednost u odnosu na kontrolu bilo ponašanja, ili internetskih sadržaja koje dijete pregledava - ističe Janina Pavić Jadrić.

---

---

TEŠKO JE ODREDITI GRANICE

U puburtet se ulazi sve ranije

Vrlo je teško precizno i uopćeno odrediti granice ulaska i izlaska iz puberteta, jer se u današnje vrijeme te granice sve više umanjuju, a razlike, naravno, postoje između dječaka i djevojčica. Tako stručnjaci navode kako pubertet kod djevojčica nastaje godinu do dvije ranije nego kod dječaka. Djevojčice ulaze u pubertet između 9. i 11. godine života, a dječaci najčešće između 10. i 12. godine. O prijevremenom pubertetu govori se kada se u djevojčica prvi znakovi jave prije osme godine života, a u dječaka prije devete. Zakasnjeli pubertet je češći kod dječaka i započinje iza 14. godine, a u djevojčica se o njemu govori ako promjena nema do 13. godine. U djevojčica obično završava između 15 i 17 godina, a u dječaka oko 16 ili 17 godina, dok se u klasifikaciji spominje i kako je vrijeme od 15. do 20. godine života razdoblje adolescencije. U 19. stoljeću, na primjer, pubertet je u oba spola počinjao tek oko 15. ili 16. godine života. Posljednjih više desetaka godina stručnjaci pokušavaju odgovoriti i zašto dolazi do enormnog pada početka ulaska u pubertet, osobito djevojčica, i to kada se dobna granica spušta na šest, sedam godina života. Kao potencijalni uzročnici najčešće se navode pretilost, kemikalije u određenoj plastici, kao i izloženost stresu.

---

---

image

Veliki je izazov pronaći zajednički jezik

/Shutterstock
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MLADOST-LUDOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MLADOST-LUDOST 2 0 16652 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-03 12:25:40 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-07 16:09:16 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-04-07 14:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Kao da mi se preko noći uselilo drugo dijete'. Roditelji i struka 'secirali' su današnje tinejdžere, ima tu svega... page_title='Kao da mi se preko noći uselilo drugo dijete'. Roditelji i struka 'secirali' su današnje tinejdžere, ima tu svega... [metakey] => Generacija Z, pubertet, tinejdžeri, Lucija Sabljić, janina pavić jadrić, alma rovis brandić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26226185.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26825706.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26809719.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26804937.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26772285.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26517848.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26489061.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/24837791.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26909677.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26665400.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/25111407.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Afp","\/Shutterstock","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Privatna Arhiva\/","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Ne uklanjajte prepreke koje se isprije\u010de pred njima, uspjeh i neuspjeh dio su \u017eivota i s tim se trebaju nau\u010diti nositi\u2018<\/p>","

Smatraju da \u0107e im budu\u0107nost biti lagodna, ali bez puno truda<\/p>","

Od mobitela ih te\u0161ko itko mo\u017ee razdvojiti<\/p>","

Unato\u010d svemu, \u010desto su osamljeni, ali i depresivni<\/p>","

\u010cesto nisu raspolo\u017eeni za komunikaciju s roditeljima<\/p>","

\u2018Roditelj ne treba biti djetetu prijatelj, onaj koji je s njim ravnopravan. To ostavite njihovim vr\u0161njacima\u2018<\/p>","

Mobitel i soba njihov su svijet<\/p>","

Veliki je izazov prona\u0107i zajedni\u010dki jezik<\/p>","

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandi\u0107<\/p>","

Psihologinja Janina Pavi\u0107 Jadri\u0107<\/p>","

Konfliktne situacije gotovo je pa nemogu\u0107e izbje\u0107i<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26226185_1920.jpg":"1920x1080","k_26226185_1280.jpg":"1280x1280","k_26226185_1024.jpg":"1024x1024","k_26226185_640.jpg":"640x640","k_26226185_480.jpg":"480x480","k_26226185_340.jpg":"340x340","k_26226185_220.jpg":"220x220","o_26226185_1280.jpg":"1280x853","o_26226185_1024.jpg":"1024x682","o_26226185_640.jpg":"640x426","o_26226185_480.jpg":"480x320","o_26226185_340.jpg":"340x226","o_26226185_220.jpg":"220x146","h_26226185_1280.jpg":"1280x854","h_26226185_1024.jpg":"1024x683","h_26226185_640.jpg":"640x427","h_26226185_480.jpg":"480x320","h_26226185_340.jpg":"340x227","h_26226185_220.jpg":"220x147","pp_26226185_1280.jpg":"1280x1628","pp_26226185_1024.jpg":"1024x1303","pp_26226185_640.jpg":"640x814","pp_26226185_480.jpg":"480x611","pp_26226185_340.jpg":"340x432","pp_26226185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_26825706_1920.jpg":"1920x1080","k_26825706_1280.jpg":"1280x1280","k_26825706_1024.jpg":"1024x1024","k_26825706_640.jpg":"640x640","k_26825706_480.jpg":"480x480","k_26825706_340.jpg":"340x340","k_26825706_220.jpg":"220x220","o_26825706_1280.jpg":"1280x810","o_26825706_1024.jpg":"1024x648","o_26825706_640.jpg":"640x405","o_26825706_480.jpg":"480x303","o_26825706_340.jpg":"340x215","o_26825706_220.jpg":"220x139","h_26825706_1280.jpg":"1280x854","h_26825706_1024.jpg":"1024x683","h_26825706_640.jpg":"640x427","h_26825706_480.jpg":"480x320","h_26825706_340.jpg":"340x227","h_26825706_220.jpg":"220x147","pp_26825706_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825706_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825706_640.jpg":"640x814","pp_26825706_480.jpg":"480x611","pp_26825706_340.jpg":"340x432","pp_26825706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809719_1920.jpg":"1920x1080","k_26809719_1280.jpg":"1280x1280","k_26809719_1024.jpg":"1024x1024","k_26809719_640.jpg":"640x640","k_26809719_480.jpg":"480x480","k_26809719_340.jpg":"340x340","k_26809719_220.jpg":"220x220","o_26809719_1280.jpg":"1280x853","o_26809719_1024.jpg":"1024x682","o_26809719_640.jpg":"640x426","o_26809719_480.jpg":"480x320","o_26809719_340.jpg":"340x226","o_26809719_220.jpg":"220x146","h_26809719_1280.jpg":"1280x854","h_26809719_1024.jpg":"1024x683","h_26809719_640.jpg":"640x427","h_26809719_480.jpg":"480x320","h_26809719_340.jpg":"340x227","h_26809719_220.jpg":"220x147","pp_26809719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809719_640.jpg":"640x814","pp_26809719_480.jpg":"480x611","pp_26809719_340.jpg":"340x432","pp_26809719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26804937_1920.jpg":"1920x1080","k_26804937_1280.jpg":"1280x1280","k_26804937_1024.jpg":"1024x1024","k_26804937_640.jpg":"640x640","k_26804937_480.jpg":"480x480","k_26804937_340.jpg":"340x340","k_26804937_220.jpg":"220x220","o_26804937_1280.jpg":"1280x853","o_26804937_1024.jpg":"1024x682","o_26804937_640.jpg":"640x426","o_26804937_480.jpg":"480x320","o_26804937_340.jpg":"340x226","o_26804937_220.jpg":"220x146","h_26804937_1280.jpg":"1280x854","h_26804937_1024.jpg":"1024x683","h_26804937_640.jpg":"640x427","h_26804937_480.jpg":"480x320","h_26804937_340.jpg":"340x227","h_26804937_220.jpg":"220x147","pp_26804937_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804937_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804937_640.jpg":"640x814","pp_26804937_480.jpg":"480x611","pp_26804937_340.jpg":"340x432","pp_26804937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26772285_1920.jpg":"1920x1080","k_26772285_1280.jpg":"1280x1280","k_26772285_1024.jpg":"1024x1024","k_26772285_640.jpg":"640x640","k_26772285_480.jpg":"480x480","k_26772285_340.jpg":"340x340","k_26772285_220.jpg":"220x220","o_26772285_1280.jpg":"1280x853","o_26772285_1024.jpg":"1024x682","o_26772285_640.jpg":"640x426","o_26772285_480.jpg":"480x320","o_26772285_340.jpg":"340x226","o_26772285_220.jpg":"220x146","h_26772285_1280.jpg":"1280x854","h_26772285_1024.jpg":"1024x683","h_26772285_640.jpg":"640x427","h_26772285_480.jpg":"480x320","h_26772285_340.jpg":"340x227","h_26772285_220.jpg":"220x147","pp_26772285_1280.jpg":"1280x1628","pp_26772285_1024.jpg":"1024x1303","pp_26772285_640.jpg":"640x814","pp_26772285_480.jpg":"480x611","pp_26772285_340.jpg":"340x432","pp_26772285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26517848_1920.jpg":"1920x1080","k_26517848_1280.jpg":"1280x1280","k_26517848_1024.jpg":"1024x1024","k_26517848_640.jpg":"640x640","k_26517848_480.jpg":"480x480","k_26517848_340.jpg":"340x340","k_26517848_220.jpg":"220x220","o_26517848_1280.jpg":"1280x853","o_26517848_1024.jpg":"1024x682","o_26517848_640.jpg":"640x426","o_26517848_480.jpg":"480x320","o_26517848_340.jpg":"340x226","o_26517848_220.jpg":"220x146","h_26517848_1280.jpg":"1280x854","h_26517848_1024.jpg":"1024x683","h_26517848_640.jpg":"640x427","h_26517848_480.jpg":"480x320","h_26517848_340.jpg":"340x227","h_26517848_220.jpg":"220x147","pp_26517848_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517848_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517848_640.jpg":"640x814","pp_26517848_480.jpg":"480x611","pp_26517848_340.jpg":"340x432","pp_26517848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26489061_1920.jpg":"1920x1080","k_26489061_1280.jpg":"1280x1280","k_26489061_1024.jpg":"1024x1024","k_26489061_640.jpg":"640x640","k_26489061_480.jpg":"480x480","k_26489061_340.jpg":"340x340","k_26489061_220.jpg":"220x220","o_26489061_1280.jpg":"1280x853","o_26489061_1024.jpg":"1024x682","o_26489061_640.jpg":"640x426","o_26489061_480.jpg":"480x320","o_26489061_340.jpg":"340x226","o_26489061_220.jpg":"220x146","h_26489061_1280.jpg":"1280x854","h_26489061_1024.jpg":"1024x683","h_26489061_640.jpg":"640x427","h_26489061_480.jpg":"480x320","h_26489061_340.jpg":"340x227","h_26489061_220.jpg":"220x147","pp_26489061_1280.jpg":"1280x1628","pp_26489061_1024.jpg":"1024x1303","pp_26489061_640.jpg":"640x814","pp_26489061_480.jpg":"480x611","pp_26489061_340.jpg":"340x432","pp_26489061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24837791_1920.jpg":"1920x1080","k_24837791_1280.jpg":"1280x1280","k_24837791_1024.jpg":"1024x1024","k_24837791_640.jpg":"640x640","k_24837791_480.jpg":"480x480","k_24837791_340.jpg":"340x340","k_24837791_220.jpg":"220x220","o_24837791_1280.jpg":"1280x853","o_24837791_1024.jpg":"1024x682","o_24837791_640.jpg":"640x426","o_24837791_480.jpg":"480x320","o_24837791_340.jpg":"340x226","o_24837791_220.jpg":"220x146","h_24837791_1280.jpg":"1280x854","h_24837791_1024.jpg":"1024x683","h_24837791_640.jpg":"640x427","h_24837791_480.jpg":"480x320","h_24837791_340.jpg":"340x227","h_24837791_220.jpg":"220x147","pp_24837791_1280.jpg":"1280x1628","pp_24837791_1024.jpg":"1024x1303","pp_24837791_640.jpg":"640x814","pp_24837791_480.jpg":"480x611","pp_24837791_340.jpg":"340x432","pp_24837791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26909677_1920.jpg":"1920x1080","k_26909677_1280.jpg":"1280x1280","k_26909677_1024.jpg":"1024x1024","k_26909677_640.jpg":"640x640","k_26909677_480.jpg":"480x480","k_26909677_340.jpg":"340x340","k_26909677_220.jpg":"220x220","o_26909677_1280.jpg":"1280x1920","o_26909677_1024.jpg":"1024x1536","o_26909677_640.jpg":"640x960","o_26909677_480.jpg":"480x720","o_26909677_340.jpg":"340x510","o_26909677_220.jpg":"220x330","h_26909677_1280.jpg":"1280x854","h_26909677_1024.jpg":"1024x683","h_26909677_640.jpg":"640x427","h_26909677_480.jpg":"480x320","h_26909677_340.jpg":"340x227","h_26909677_220.jpg":"220x147","pp_26909677_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909677_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909677_640.jpg":"640x814","pp_26909677_480.jpg":"480x611","pp_26909677_340.jpg":"340x432","pp_26909677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1592x3264","hd_26665400_1920.jpg":"1920x1080","k_26665400_1280.jpg":"1280x1280","k_26665400_1024.jpg":"1024x1024","k_26665400_640.jpg":"640x640","k_26665400_480.jpg":"480x480","k_26665400_340.jpg":"340x340","k_26665400_220.jpg":"220x220","o_26665400_1280.jpg":"1280x2624","o_26665400_1024.jpg":"1024x2099","o_26665400_640.jpg":"640x1312","o_26665400_480.jpg":"480x984","o_26665400_340.jpg":"340x697","o_26665400_220.jpg":"220x451","h_26665400_1280.jpg":"1280x854","h_26665400_1024.jpg":"1024x683","h_26665400_640.jpg":"640x427","h_26665400_480.jpg":"480x320","h_26665400_340.jpg":"340x227","h_26665400_220.jpg":"220x147","pp_26665400_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665400_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665400_640.jpg":"640x814","pp_26665400_480.jpg":"480x611","pp_26665400_340.jpg":"340x432","pp_26665400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25111407_1920.jpg":"1920x1080","k_25111407_1280.jpg":"1280x1280","k_25111407_1024.jpg":"1024x1024","k_25111407_640.jpg":"640x640","k_25111407_480.jpg":"480x480","k_25111407_340.jpg":"340x340","k_25111407_220.jpg":"220x220","o_25111407_1280.jpg":"1280x853","o_25111407_1024.jpg":"1024x682","o_25111407_640.jpg":"640x426","o_25111407_480.jpg":"480x320","o_25111407_340.jpg":"340x226","o_25111407_220.jpg":"220x146","h_25111407_1280.jpg":"1280x854","h_25111407_1024.jpg":"1024x683","h_25111407_640.jpg":"640x427","h_25111407_480.jpg":"480x320","h_25111407_340.jpg":"340x227","h_25111407_220.jpg":"220x147","pp_25111407_1280.jpg":"1280x1628","pp_25111407_1024.jpg":"1024x1303","pp_25111407_640.jpg":"640x814","pp_25111407_480.jpg":"480x611","pp_25111407_340.jpg":"340x432","pp_25111407_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7570151 Threads: 2 Questions: 1546062291 Slow queries: 4708613 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111077011 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/kao-da-mi-se-preko-noci-uselilo-drugo-dijete-roditelji-i-struka-secirali-su-danasnje-tinejdzere-ima-tu-svega-1378794 [printLink] => /mozaik/zivot/kao-da-mi-se-preko-noci-uselilo-drugo-dijete-roditelji-i-struka-secirali-su-danasnje-tinejdzere-ima-tu-svega-1378794?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476985 [name] => Generacija Z [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => generacija-z [link] => /tag/generacija-z ) [1] => stdClass Object ( [id] => 419339 [name] => pubertet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pubertet [link] => /tag/pubertet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 366997 [name] => tinejdžeri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tinejdzeri [link] => /tag/tinejdzeri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753811 [name] => Lucija Sabljić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:52:19 [main_article_id] => 0 [alias] => lucija-sabljic [link] => /tag/lucija-sabljic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 736985 [name] => janina pavić jadrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 22:16:36 [main_article_id] => 0 [alias] => janina-pavic-jadric [link] => /tag/janina-pavic-jadric ) [5] => stdClass Object ( [id] => 754534 [name] => alma rovis brandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 15:27:16 [main_article_id] => 0 [alias] => alma-rovis-brandic [link] => /tag/alma-rovis-brandic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MLADOST-LUDOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Kao da mi se preko noći uselilo drugo dijete‘. Roditelji i struka ‘secirali‘ su današnje tinejdžere, ima tu svega... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26226185.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

‘Ne uklanjajte prepreke koje se ispriječe pred njima, uspjeh i neuspjeh dio su života i s tim se trebaju naučiti nositi‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26226185.jpg [title] =>

‘Ne uklanjajte prepreke koje se ispriječe pred njima, uspjeh i neuspjeh dio su života i s tim se trebaju naučiti nositi‘

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26825706.jpg [title] =>

Smatraju da će im budućnost biti lagodna, ali bez puno truda

/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26809719.jpg [title] =>

Od mobitela ih teško itko može razdvojiti

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26804937.jpg [title] =>

Unatoč svemu, često su osamljeni, ali i depresivni

/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26772285.jpg [title] =>

Često nisu raspoloženi za komunikaciju s roditeljima

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26517848.jpg [title] =>

‘Roditelj ne treba biti djetetu prijatelj, onaj koji je s njim ravnopravan. To ostavite njihovim vršnjacima‘

/Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26489061.jpg [title] =>

Mobitel i soba njihov su svijet

Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/24837791.jpg [title] =>

Veliki je izazov pronaći zajednički jezik

/Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26909677.jpg [title] =>

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić

Ranko Šuvar/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26665400.jpg [title] =>

Psihologinja Janina Pavić Jadrić

Privatna Arhiva/ ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/25111407.jpg [title] =>

Konfliktne situacije gotovo je pa nemoguće izbjeći

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao da imam drugo dijete u kući! A stvarno je dosad bio dobar, odličan u školi. Odjednom ga više ništa ne zanima, ni škola, ni učenje, govori o nekakvim čudnim planovima, kao, neće on nikad raditi od osam do četiri, ali svejedno će zgrnuti velike pare. On je najpametniji, naravno, iako je tek na početku srednje škole.

Slična je i priča druge majke, koja ima 13-godišnju kćer: Ne zna se tko je luđi, ona ili ja. Prije sam je barem mogla natjerati da makne mobitel dok jedemo. Sada me samo prostrijeli pogledom, ajme, šta si dosadna! Diže se demonstrativno, lupa vratima. Kažem joj da pospremi sobu - aha, evo, sa‘ ću. Što ne dođe skoro nikad pa ja čistim za njom. Dođe mi da zaplačem od jada. A bila je dijete koje nije trpjelo ni fleku na haljinici!

Prepoznajete li se u ovim iskustvima? Pubertet, to burno doba koje ne uskomeša samo fizičke i psihičke odrednice djeteta, nego i odnose s vršnjacima, prijateljima, odnose unutar obitelji, općenito poljulja ravnotežu između djeteta i svijeta koji ga okružuje, pokucao je i na vaša vrata. Razdoblje je to koje na kušnju stavlja brojne odgojne točke koje ste kao roditelj dotad ustoličili, hrabro se nadajući da ste nesumnjivo na dobrom putu kada je u pitanju komunikacijski model koji ste razvili s vlastitim podmlatkom.

Nije to lako vrijeme ni za djecu, a mi koji svijet pamtimo iz vremena kada su se odgovori na čudne događaje u glavi i tijelu tražili u rubrici "Lastane, pomozi!", nekako uopćeno tumačimo nove generacije - te ih ne možeš "skinuti" s ekrana, lijeni su, nezainteresirani, ne znaju ništa raditi, te nemaju empatije, njihovi su "totemi" TikTok i Instagram (da ne idemo dalje), škola im je dosadna, vršnjaci okrutni i samo se gleda tko ima kakvu markiranu robu.

---

image

Konfliktne situacije gotovo je pa nemoguće izbjeći

/Shutterstock
---

To kakve im poruke mi kao odrasli šaljemo, dobro, o tome drugom prilikom.

Nerealna očekivanja od života

Je li danas teže nositi se s pubertetskim problemima i odgajati djecu u digitaliziranom vremenu u kojemu ni brojni roditelji nisu u stanju pratiti ubrzani razvoj tehnologije i događaja, procesa koji kroz ovu generaciju prirodno teku, a starijim generacijama zadaju glavobolje? Prema općenitoj klasifikaciji, trenutačno se u pubertetu nalaze posljednja godišta čuvenih "zoomera", generacije Z, to jest djece rođene između otprilike 1995./1997. do 2010./2012. godine (stručnjaci često upozoravaju kako je teško odrediti točne granice između pojedinih generacija, odnosno da se katkad preklapaju), a na "pubertetsku scenu" stupaju i prva godišta generacije alfi, djece rođene (ili će biti rođene) između 2010./2012. do 2025. godine.

Sve su to djeca koja najvećim dijelom ne poznaju vrijeme prije interneta, mobitela, koji žive svoje živote kroz različite aplikacije i brzu komunikaciju s prijateljima.

Dok ih odrasli gledaju isključivo kroz tu prizmu, stručnjaci se slažu - djeca su uvijek djeca, odgoj je uvijek odgoj i toj djeci treba, unatoč mogućim nesnalaženjima, prije svega ostati roditelj. Radeći ovu temu naišli smo na brojne komentare roditelja slične onima s početka teksta - pa tako jedna šala kaže: "Pubertet i adolescencija izgledaju kao da vam izvanzemaljci otmu dijete i vrate ga posve neprepoznatljivog."

---

image

Psihologinja Janina Pavić Jadrić

Privatna Arhiva/
---

Ali slijede i utješne riječi stručnjaka: "Pubertet će proći. To je misao koja bi roditeljima trebala pomoći kad im je najteže." Ili, kako bi rekao čuveni Mark Twain: "Kada sam imao 14 godina, moj je otac bio tako grozan da nisam mogao biti pokraj njega. Ali kada sam napunio 21 godinu, iznenadio sam se koliko je mnogo naučio i popravio se u sedam godina."

Mr. sc. Lucija Sabljić, diplomirana socijalna pedagoginja iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iz Zagreba, u svome predavanju "Generacije X, Y, Z… i kako se snaći u odgoju?", koje smo već imali prilike predstaviti, daje presjek pripadnika ovih generacija, uz napomenu kako se ono što govori, naravno, ne odnosi na sve pripadnike iste generacije. Pojedina obilježja dodatno ovise i o kulturi i podneblju u kojemu djeca rastu, ali općenite karakteristike i zajednički prevladavajući zbroj obilježja mogu se generalno vezati po generacijama.

- Pojedini istraživači pripadnike generacije Z ("zoomere") opisuju kao egoistične, okrenute sebi, razmažene, one koji su od društva dobili sve. Jesu li baš potpuno takvi? Ne bih se do kraja složila. "Zoomeri" su generacija koja ima puno teškoća na području mentalnog zdravlja, i to je tužna karakteristika ove generacije. Oni su, zapravo, najusamljenija generacija, provode beskrajne online sate koji još više pojačavaju osjećaj izoliranosti i depresije.

Što je više vremena provedeno na smartphonima, internetu, ekranima općenito, to je manje vremena za izgradnju značajnih odnosa s drugima - upozorava socijalna pedagoginja Lucija Sabljić, koja slične karakteristike pronalazi i kod djece sljedeće alfa generacije, koju još zovu i "milenijalcima na steroidima".

"Zoomeri", s druge strane, osim ovih obilježja, nerijetko imaju i nerealna očekivanja od života.

- To su djeca koja pokazuju slabu privrženost školi, a s druge strane imaju želju studirati. Često puta u svojim maštanjima, koja smatraju realnima, odlutaju pa iako ne rade, nemaju posao, ne idu u školu ili tek idu u školu, imaju ideju kako će se jednog dana odseliti od roditelja i živjeti s frendovima, pa će sve biti super, bez stvarnog uvida u ono što realan život donosi - ističe mr. sc. Lucija Sabljić. Ono što je, pak, dobro kod generacije Z, kaže ona, jest da je to prva generacija koja je otvoreno progovorila o svojim problemima vezanima za mentalno zdravlje, spremni su potražiti pomoć i ne brinu se toliko o tome što će drugi na to reći.

Izgubila se Gausova krivulja

Ali, kako prevladati njihov pubertet, adolescenciju, kako se snaći u tome razdoblju "bura i oluja", na koje snažan utjecaj danas imaju i digitalne platforme? Je li se, koliko i što promijenilo kada je u pitanju pubertet današnjih i prošlih generacija? Kome je teže, roditeljima ili djeci? To su samo neka od pitanja na koja smo odgovore potražili kod domaćih stručnjaka.

---

image

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić

Ranko Šuvar/Cropix
---

- Adolescencija je razdoblje razvoja u kojem djeca postaju odrasli ljudi. To je razdoblje promjene i transformacije. Neke se značajne morfološke i funkcionalne promjene događaju u mozgu adolescenta i to je oduvijek bilo tako. Međutim, znamo da ne prolazi svaki adolescent kroz "buru i oluju" u psihološkom smislu. Također znam kako svako razdoblje nosi svoje izazove i probleme, kao što to nosi i ovo trenutno digitalno doba - objašnjava Janina Pavić Jadrić, diplomirana psihologinja i kognitivno bihevioralna terapeutkinja iz Splita. Ne bih rekla, kaže nadalje, kako je čitava generacija ovisna o društvenim mrežama i platformama. Svi ih koristimo, bez obzira na životnu dob u kojoj se nalazimo, ali nismo svi ovisni o njima.

- Odnos između mentalnog zdravlja te problematičnih ponašanja adolescenata i korištenja različitih digitalnih sadržaja kompleksan je. O ovisnosti o ovakvim sadržajima govorimo onda kada mlada osoba nema kontrolu nad konzumiranjem tih sadržaja. Kada ih toliko koristi da se ne uključuje u ostale aktivnosti u životu, ne izvršava školske obveze, nedovoljno spava i kada zbog toga ne održava odnose u realnom svijetu. Ovisnost podrazumijeva nemogućnost prestanka korištenja ovih sadržaja onda kada osoba to želi i laganje kako bi bila u mogućnosti biti izložena takvim sadržajima - ističe psihologinja Pavić Jadrić.

Alma Rovis Brandić, socijalna pedagoginja i predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga, upozorava i kako se danas izgubila Gausova krivulja (normalna raspodjela) kada je u pitanju roditeljska odgovornost prema djeci.

- Danas imate pojačan broj roditelja koji su sami prečesto na društvenim mrežama, toliko da u njihovu ponašanju pronalazimo elemente zanemarivanja djeteta. Više se bave sami sobom nego djecom, to je, po njima, dužnost svih drugih, poput škole ili društva. S druge strane, velik je broj onih koji prenaglašeno bdiju nad djecom, to su takozvani "helikopter" roditelji. Naravno, ima i onih koji mudro promišljaju o odgoju, odgovorni su roditelji. Nekako se čini da je najmanje prosječnih - smatra Alma Rovis Brandić.

---

image

Smatraju da će im budućnost biti lagodna, ali bez puno truda

/Shutterstock
---

Na pitanje kome je tijekom djetetova puberteta teže, roditeljima ili djeci samoj, psihologinja Janina Pavić Jadrić ističe:

- Razvojno gledano, razdoblje puberteta je razdoblje u kojem dijete počinje graditi vlastiti identitet, izvan obitelji. Taj proces može biti izazovan, a nesigurnost oko vlastitog identiteta može uzrokovati stres i anksioznost. Mladi se u ovom razdoblju često suočavaju s pritiscima vršnjaka, društva i medija u vezi s izgledom, ponašanjem, uspjehom i normama. Pokušavaju se prilagoditi tim očekivanjima. Uz ove pritiske mladi su izloženi i školskom pritisku. Povećani akademski zahtjevi, ispitivanja, ocjene te očekivanja roditelja i učitelja mogu stvarati pritisak na adolescente - kaže psihologinja Pavić Jadrić. Dakako, dodaje, oni osim toga prolaze intenzivne hormonalne i tjelesne promjene koje također zahtijevaju značajnu razinu prilagodbe i jasno je da im nije lako.

Sve im je nedostajalo

- S druge strane neka istraživanja koja su se bavila roditeljima pokazuju kako je najstresnije roditeljsko razdoblje ono u kojem su djeca u fazi puberteta i rane adolescencije. Stresno razdoblje kroz koje prolaze djeca očito se "prelije" i na njihove roditelje. Roditelji također u ovoj fazi osjećaju kako se dijete udaljava od njih, nije rijetko da se udaljava i od obiteljskih vrijednosti. Bolno za roditelja može biti i to da vidi svoje dijete kako je s vršnjacima prijateljski raspoloženo i nasmijano, dok negoduju na roditeljske postupke. Roditelji također osjećaju nesigurnost jer su zabrinuti za vlastitu djecu, nesigurni su u to kako će ovo razdoblje završiti te ne znaju koliko su adekvatni njihovi odgojni postupci - odgovara psihologinja na tjeskobe koje u ovom razdoblju prate brojne roditelje.

- Vjerujem kako roditelji imaju određenih teškoća kada je u pitanju odgoj tinejdžera, ali iz mog iskustva - djeci je u tome razdoblju teže. Roditelj je taj koji ima roditeljsku odgovornost, on je taj koji se treba brinuti o djetetu i naravno da je odgovornom roditelju odgoj u tome razdoblju zahtjevan. Ali, i djeca su zbunjena. Tu je utjecaj društvenih mreža, otuđenost, porast pasivnih problema u ponašanju, poput problema mentalnog zdravlja, anksioznosti, a kod neke djece, nažalost, i sklonosti samoozljeđivanju - kaže socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić.

---

image

Od mobitela ih teško itko može razdvojiti

/Shutterstock
------
image

Unatoč svemu, često su osamljeni, ali i depresivni

/Shutterstock
---

- Ne smijemo zaboraviti i da je to generacija koja je rasla u vremenu pandemije, iza ekrana, u online svijetu zbog kojega su bili okrenuti društvenim mrežama i samima sebi. Sve im je nedostajalo, i vršnjaci, i škola, i stvaran život, pa su u tome životu na daljinu brojni od njih ostali bez razvijenih socijalnih vještina. Znamo da su sada "na sceni" djeca generacije Z, a stižu i alfe, usamljene generacije, koje ne smijemo prepustiti samima sebi - poziva Alma Rovis Brandić.

Kod mnoge od te djece u nekoj fazi javljaju se problemi sa školom, ili ono kako stručnjaci kažu "slaba privrženost školi". Psihologinja Janina Pavić Jadrić ističe kako je škola zaista značajna i široka tema. Međutim, kako kaže, koliko god postoje individualni faktori koji za svako dijete i roditelja znače njihov vlastiti angažman i zainteresiranost, postoji i opći faktor organizacije školstva koji, čini se, i dalje propušta kvalitetno angažirati đaka, pružiti mu podršku u učenju i usmjeriti ga onim interesima koji ga intrinzično motiviraju.

- Ipak na toj individualnoj razini važno je nastojati poticati i podržavati znatiželju djece, u kojem god smjeru da ta njihova osobna znatiželja ide. Omogućiti djeci da ostvaruju vlastite interese, da biraju smjer unutar kojeg će se obrazovati, pa čak i ako taj smjer nije u potpunosti u skladu s onim što bi roditelj želio. Važno je poticati stjecanje znanja u formalnom smislu, unutar škole, održavajući interes za ono što dijete ima. Jako je važno poticati stjecanje znanja i u onim kontekstima koji nisu toliko formalni, ali koji pružaju djetetu da stječe nova znanja, širi vidike i otvara se novim iskustvima - poziva roditelje psihologinja Pavić Jadrić.

- Važno je imati na umu da smo mi ljudi znatiželjna bića, želja za znanjem i činjenjem je ono što nas potiče iznutra. Svatko tko ima mogućnost nešto naučiti iskoristit će priliku da to i napravi. To ide u skladu i s ovom vašom rečenicom kako mladi ne pokazuju privrženost školi, ali svejedno imaju ambicije to školovanje nastaviti - dodaje ona.

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić izuzetno važnim smatra uspostavljanje koordinacije i komunikacije između roditelja i škole, i to roditelja i svih službi, počevši od razrednika i nastavnika do stručnih službi poput školskih pedagoga, psihologa i ostalih.

- Važan je taj odnos povjerenja i suradnje među nama odraslima, između roditelja i institucije škole. Ako imamo nekakve pritužbe na rad pojedinih učitelja ili škole, to ne treba rješavati pred djetetom. Uvijek postoji način da se problemi, ako postoje, riješe na diskretan način, a ne scenama kakve smo, nažalost, imali prilike nedavno vidjeti u trogirskoj osnovnoj školi - upozorava socijalna pedagoginja.

Niste ravnopravni

Naposljetku - kako suživot roditelja i djeteta tinejdžera učiniti podnošljivijim, da bude puno uspješniji od "tvrde kohabitacije"? Kako prebroditi to teško vrijeme?

- Voljela bih da su roditelji svjesni kako rade zaista jako važan posao kada se brinu i nastoje odgajati svoju djecu. Istovremeno, to je jedan od stresnijih, fizički i emocionalno zahtjevnijih poslova na planeti i mislim da bi bilo dobro da se svakodnevno podsjete na to - poziva psihologinja Janina Pavić Jadrić te objašnjava:

- Kao i u svakom području, važno je usmjeriti se na prevenciju. Prevencija u roditeljstvu odnosila bi se na brigu roditelja o vlastitim potrebama, a to znači dovoljno odmora, dovoljno sna, briga o vlastitim nutritivnim potrebama, društvom koje će roditeljima pružiti emocionalnu podršku i ispuniti potrebu za zabavom. Zatim da se usmjere, onoliko koliko mogu, na pozitivan odnos sa svojim djetetom.

---

image

Mobitel i soba njihov su svijet

Afp
---

Da se uključe u zajedničke aktivnosti koje pune emocionalne baterije i roditelja i djeteta, čak i ako su te aktivnosti kratkotrajne. Važno je također, da se roditelji stalno podsjećaju kako je faza u kojoj se čini da njihovoj djeci više nije stalo do njih, faza koja će proći. Velika je vjerojatnost da će se vaš odnos značajno poboljšati u, i ne baš tako dalekoj, budućnosti - optimistično zaključuje naša sugovornica psihologinja Pavić Jadrić.

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić ne propušta dometnuti i ovo:

- Najvažnije je da roditelj preuzme roditeljsku odgovornost i da je ne dijeli s djetetom. Roditelj ne treba biti djetetu prijatelj, onaj koji je s njim ravnopravan. To ostavite njihovim vršnjacima. Važno je da roditelj promatra svoje dijete, što mu je izazov, što mu je teško, što lako. Neka ne forsira perfekcionizam, ne mora biti 5.0 ako ne ide. Potičite ga u onome gdje je dobro, gdje pokazuje određenu kvalitetu, ali razvijajte s njim i kritički odnos prema onome što za njega nije najbolje.

Ne može se dijete odgajati preko Facebooka! I kao što sam rekla, uložite trud i povežite se s onima koji rade s vašim djetetom, učiteljima, razrednicima. Ako vidite da za tim postoji potreba, nemojte se ustručavati potražiti i stručnu pomoć. Od stručnjaka možete dobiti drukčiji pogled na vlastito dijete od onoga koji vi možda imate o njemu - ističe Alma Rovis Brandić.

Ne skačite na prvu loptu

- Ne morate skakati na prvu loptu u svemu što dijete govori i radi. Ali, isto tako trebate razlikovati želje i potrebe djeteta. Ono što oni žele ne znači da im je i potrebno, dakle djecu treba odmalena učiti odgodi zadovoljenja potreba. Ne uklanjajte prepreke koje se ispriječe pred njima, uspjeh i neuspjeh dio su života i s tim se trebaju naučiti nositi. Dijete se samo treba izboriti za svoj status. Vremena i jesu i nisu drukčija. Dijete je dijete, roditelj je roditelj, učitelj je učitelj.

Djeca vape za razumijevanjem, kako nekada, tako i sada. Nisam bez optimizma kada su u pitanju današnje generacije, i dalje srećem prekrasnu djecu - eto jednoga svijetlog zaključka Alme Rovis Brandić. I još nešto - iako roditeljima treba puno strpljenja i hrabrosti da prebrode dječji pubertet, neka se sjete vlastitog. Vremena bunta i ludog uvjerenja da svijet i vrijeme koji su pred njima znaju i mogu promijeniti.

---

NEREDOVITO KORISTE KONDOME

Seksualno manje aktivni

Iako je percepcija potpuno drukčija, recentna istraživanja u Hrvatskoj pokazuju kako mladi u nas sve kasnije stupaju u seksualne odnose, seksualno su manje aktivni od prethodnih generacija te imaju manje partnera. To su pokazali i rezultati multidisciplinarnog znanstvenog projekta SERZAM2020, kojim se tijekom posljednjih petnaestak godina analiziralo seksualno ponašanje i stavovi o seksualnosti mladih od 18 do 25 godina. Provedena su tri vala studije i to 2005., 2010. i 2021. godine, a autori studije, predvođeni prof. dr. sc. Aleksandrom Štulhoferom s Katedre na seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, došli su do zanimljivih rezultata. Podsjetimo, studija je tako pokazala kako je udio seksualno aktivnih ispitanika pao u promatranom razdoblju za oko 12 posto u odnosu na prva dva vala te je u 2021. iznosio 73 posto. Porasla je i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine - kod mladića je to 17,5 godina, a kod djevojaka na 17,9 godina. Ipak, kondome i dalje neredovito koristi više od polovice mladića i oko 60 posto djevojaka.

Psihologinju Janinu Pavić Jadrić pitamo koja je i kolika uloga roditelja kada je u pitanju razgovor o "škakljivoj" temi seksualnosti, kao i negativnim stranama te teme, poput izloženosti i opasnosti u vidu internetskih sadržaja?

- Kada je seksualnost u pitanju, uloga roditelja je velika i značajna. Roditeljima su često ove teme neugodne i ne znaju kako će započeti razgovor o tome. S druge strane djeca su znatiželjna, seksualnost je dio života, pa oni traže odgovore na pitanja. Ako se ne osjećaju ugodno razgovarati s roditeljima o tome, okrenut će se drugim sadržajima s interneta i društvenih mreža. Vršnjaci će također biti izvor informacija - upozorava psihologinja.

- Naravno da ovo ne moraju biti dobri niti vjerodostojni izvori. Stoga je važno da su roditelji, unatoč vlastitoj nelagodi, spremni razgovarati i pružiti odgovore na pitanja koja djeca imaju. Razgovor o seksualnosti ne događa se jednom. To je kontinuirana priča za koju je najbolje da počne puno prije puberteta. U početku razgovaramo s djecom o dijelovima tijela i učimo ih o pristojnim, odnosno nepristojnim dodirima. Kasnije na taj razgovor nastavljamo kroz promjene koje se događaju u pubertetu, pričamo o sekundarnim spolnim karakteristikama, menstruaciji... Nakon toga razgovor o seksualnosti može podrazumijevati vrlo različitu tematiku, od riskantnih ponašanja, romantičnih vršnjačkih odnosa, društvenog pritiska u smislu seksualnog ponašanja, nasilja, kontracepcije, itd. Otvorenom razgovoru bih uvijek dala prednost u odnosu na kontrolu bilo ponašanja, ili internetskih sadržaja koje dijete pregledava - ističe Janina Pavić Jadrić.

---

---

TEŠKO JE ODREDITI GRANICE

U puburtet se ulazi sve ranije

Vrlo je teško precizno i uopćeno odrediti granice ulaska i izlaska iz puberteta, jer se u današnje vrijeme te granice sve više umanjuju, a razlike, naravno, postoje između dječaka i djevojčica. Tako stručnjaci navode kako pubertet kod djevojčica nastaje godinu do dvije ranije nego kod dječaka. Djevojčice ulaze u pubertet između 9. i 11. godine života, a dječaci najčešće između 10. i 12. godine. O prijevremenom pubertetu govori se kada se u djevojčica prvi znakovi jave prije osme godine života, a u dječaka prije devete. Zakasnjeli pubertet je češći kod dječaka i započinje iza 14. godine, a u djevojčica se o njemu govori ako promjena nema do 13. godine. U djevojčica obično završava između 15 i 17 godina, a u dječaka oko 16 ili 17 godina, dok se u klasifikaciji spominje i kako je vrijeme od 15. do 20. godine života razdoblje adolescencije. U 19. stoljeću, na primjer, pubertet je u oba spola počinjao tek oko 15. ili 16. godine života. Posljednjih više desetaka godina stručnjaci pokušavaju odgovoriti i zašto dolazi do enormnog pada početka ulaska u pubertet, osobito djevojčica, i to kada se dobna granica spušta na šest, sedam godina života. Kao potencijalni uzročnici najčešće se navode pretilost, kemikalije u određenoj plastici, kao i izloženost stresu.

---

---

image

Veliki je izazov pronaći zajednički jezik

/Shutterstock
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock Afp /Shutterstock Ranko Šuvar/Cropix Privatna Arhiva/ /Shutterstock
/Shutterstock

‘Ne uklanjajte prepreke koje se ispriječe pred njima, uspjeh i neuspjeh dio su života i s tim se trebaju naučiti nositi‘

/Shutterstock

Smatraju da će im budućnost biti lagodna, ali bez puno truda

/Shutterstock

Od mobitela ih teško itko može razdvojiti

/Shutterstock

Unatoč svemu, često su osamljeni, ali i depresivni

/Shutterstock

Često nisu raspoloženi za komunikaciju s roditeljima

/Shutterstock

‘Roditelj ne treba biti djetetu prijatelj, onaj koji je s njim ravnopravan. To ostavite njihovim vršnjacima‘

Afp

Mobitel i soba njihov su svijet

/Shutterstock

Veliki je izazov pronaći zajednički jezik

Ranko Šuvar/Cropix

Socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić

Privatna Arhiva/

Psihologinja Janina Pavić Jadrić

/Shutterstock

Konfliktne situacije gotovo je pa nemoguće izbjeći

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/kao-da-mi-se-preko-noci-uselilo-drugo-dijete-roditelji-i-struka-secirali-su-danasnje-tinejdzere-ima-tu-svega-1378794 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=29dea613d17f6db841302b7f1921886a55df8262 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Kao+da+mi+se+preko+no%C4%87i+uselilo+drugo+dijete%E2%80%98.+Roditelji+i+struka+%E2%80%98secirali%E2%80%98+su+dana%C5%A1nje+tinejd%C5%BEere%2C+ima+tu+svega...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkao-da-mi-se-preko-noci-uselilo-drugo-dijete-roditelji-i-struka-secirali-su-danasnje-tinejdzere-ima-tu-svega-1378794 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkao-da-mi-se-preko-noci-uselilo-drugo-dijete-roditelji-i-struka-secirali-su-danasnje-tinejdzere-ima-tu-svega-1378794 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MLADOST-LUDOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMLADOST-LUDOST

‘Kao da mi se preko noći uselilo drugo dijete‘. Roditelji i struka ‘secirali‘ su današnje tinejdžere, ima tu svega...

Piše Marijana Cvrtila
7. travnja 2024. - 16:29
‘Ne uklanjajte prepreke koje se ispriječe pred njima, uspjeh i neuspjeh dio su života i s tim se trebaju naučiti nositi‘/Shutterstock

Kao da imam drugo dijete u kući! A stvarno je dosad bio dobar, odličan u školi. Odjednom ga više ništa ne zanima, ni škola, ni učenje, govori o nekakvim čudnim planovima, kao, neće on nikad raditi od osam do četiri, ali svejedno će zgrnuti velike pare. On je najpametniji, naravno, iako je tek na početku srednje škole.

Slična je i priča druge majke, koja ima 13-godišnju kćer: Ne zna se tko je luđi, ona ili ja. Prije sam je barem mogla natjerati da makne mobitel dok jedemo. Sada me samo prostrijeli pogledom, ajme, šta si dosadna! Diže se demonstrativno, lupa vratima. Kažem joj da pospremi sobu - aha, evo, sa‘ ću. Što ne dođe skoro nikad pa ja čistim za njom. Dođe mi da zaplačem od jada. A bila je dijete koje nije trpjelo ni fleku na haljinici!

Prepoznajete li se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:04