stdClass Object ( [id] => 1323001 [title] => Ispovijest Danijela B.: ‘Bio sam na igli i na cracku, a u Splitu je kokain dobar i jeftin. Ali svemu sam rekao - dosta‘ [alias] => ispovijest-bivseg-zatvorenika-i-narkomana-daniela-b-split-je-pun-kokaina-ali-ja-sam-mu-rekao-dosta [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kolijevka većine nevolja, devijantnog ponašanja i njihovih posljedica jest – djetinjstvo i disfunkcionalna obitelj.

Potvrdit će to mnogi stručnjaci, a na svojoj je koži iskusio Daniel B. (48), bivši zatvorenik i izliječeni ovisnik o heroinu. I ne samo heroinu, nego čak i cracku, "drogi iz pakla" koja ga je dovela do psihotičnog stanja na rubu anoreksije, kad su ga s ulica Frankfurta dobri ljudi doslovce pokupili i izbavili...

Imao je manje od pedeset kilograma, ali to je možda najmanja nevolja koja ga je snašla. A zatvor na Bilicama, koji mu je bio dom zadnje dvije godine života, pak, bio je prekretnica nakon koje je odlučio reći: "Dosta je." Idemo dalje, u bolje sutra, popraviti što se može, nadoknaditi izgubljeno. Obećao je to sebi i svojem djetetu, koje zaslužuje dobrog oca.

Oca kakvog on, nažalost, nije imao.

– Mješanac sam Slavonke i Zagorca, rođen i odrastao u Njemačkoj, Dortmund – lijepo, staloženo pripovijeda Daniel, još uvijek mlad čovjek pred kojim "ima života". Dobroga zdravlja i, čini se, motivacije za nastavak. Korisnik je, napomenimo, stanovanja u splitskom stanu na tajnoj lokaciji (redakcija ima podatke, ali ih zbog diskrecije nećemo objaviti, kao ni Danijelov puni identitet, poštujući njegovu zamolbu). Stan u kojemu živi dijeli s tri cimera, a njime upravlja Liga za prevenciju ovisnosti Split uz stalnu akviziciju socijalnog radnika Zlatka Lovrića i ostatka stručnog tima.

Na tajnoj lokaciji u Splitu žive četiri momka. Iz zatvora su izišli bez ičega, ali ‘čisti‘. No sada žive u strahu...

Ante se trebao boriti za titulu prvaka Jugoslavije, ali onda je otkrio heroin, robijao po Europi. Ima samo jedan san

Naime, Daniel nakon izlaska s Bilica – nema gdje. No, sve je to još svježe, bitno da je našao posao. Radi na građevini od jutra do mraka, ali ima pristojnu plaću, samopoštovanje, podršku poslodavca koji cijeni njegov rad i – smisao. Nakon puno vremena...

– Mama me ostavila čim sam se rodio, živio sam s ocem koji se ženio pet puta, imam polubraće i polusestara... Moja mama bila je tatina prva žena, maćeha druga. Ona me nije voljela; već za dobro jutro bi me išamarala. Nikad se nisam osjećao sigurno niti zaštićeno u tom mom domu... Već s trinaest godina pušio sam hašiš. Morate znati da su okolnosti odrastanja u Njemačkoj, u velikom gradu, puno brutalnije; na školskom igralištu se najnormalnije prodavao heroin, ulicu dalje svoje su usluge nudile prostitutke. To je u Hrvatskoj ipak malo mekše, manje vidljivo... Dortmund je bio "hard core". A ja "slučajno dijete", nevoljeno, nezaštićeno, zlostavljano od maćehe.

Onaj kakav-takav privid doma koji sam imao definitivno se rasuo onoga dana kad je tata otvorio gostionicu. Još pamtim dan kad nam je ta gostionica "ukrala" Božić; nismo ga slavili jer je trebalo raditi. Tada je počela ta serija pijančevanja mojih nazovi-roditelja, stalno su s gostima pili i feštali. Uopće nisu marili gdje sam i što radim...

A radio sam svašta; pri kraju osnovne škole počeo sam dilati hašiš za Turčina. Išao sam po haš u Nizozemsku, bila je prek‘ puta, s četrnaest sam prodao svoj prvi kilogram. Turčin je vidio da dobro radim, pa mi je rekao: "Pusti hašiš, tu ti je slaba zarada. Uzmi za prodaju heroin, dobit ćeš triput više."

Pristao sam; ušavši u taj kartel, u društvu Turčina koji uživa ulični ugled osjećao sam se kao dio neke obitelji. Pripadao sam nekome tko drži do mene, iako je stvar bila u običnom iskorištavanju. Ali ja sam bio ponosan kad bih negdje došao u društvu tog Turčina, mog poslodavca, autoriteta. Imao sam obitelj – trpko će Daniel.

Posao nižerangiranog dilera tih kasnih osamdesetih bio je stresan, nije bilo mobitela, trebalo je fizički obići kupce, šuljati se po parkovima, stalno se skrivati od policije. Sve se to lakše podnosilo uz – malo heroina.

---

image

‘Na Bilicama je lakše dobiti drogu nego na ulici. Svaki dan su mi je nudili, ali nešto se u meni prelomilo. Donio sam odluku, skinuo se na suho‘

Saša BuriĆ/Cropix
---

– Zapališ heroin na foliju i sve brige nestanu, radiš opušteno i svejedno ti je. Znaš da moraš paziti, ali nisi u grču, nego ti je sve fino i lako – dočarava svoje početke konzumiranja opojne droge heroina. Tako je on nekoliko godina kuburio s dilanjem, drogiranjem, ali – začudo – uspio je završiti bez problema i njemačku gimnaziju. Vjerojatno mu je natprosječna inteligencija bila pri ruci i u najgorim fazama, uspijevao je funkcionirati kao učenik. Prvi teži udarac – onaj od policije – doživljava sa svojom punoljetnosti.

– Njemačka policija ulovila me u mrežu i tražila od mene da cinkam Turčina kako bi ga mogli osuditi. Bio sam stjeran u stupicu, ali nisam htio cinkati u zamjenu za slobodu. Nisam htio ni robijati, i napravio sam ludu stvar: pobjegao sam u Zagreb i prijavio se kao dragovoljac u gardu. Tako sam završio u Domovinskom ratu među "Tigrovima"...

Bilo je njemačkoj policiji tada nezgodno tražiti izručenje, Interpol još nije bio uhodan, a i ja sam, eto, napravio plemenitu stvar kao neko iskupljenje od lošeg starog života. Domovinski rat već je plamtio, dvije godine bio sam na bojištima u Hercegovini, Lici, na Velebitu, u Novskoj... Sve dok rat nije završio, a onda sam još četiri godine radio kao pirotehničar, za dobru plaću.

Tih šest godina ne da se nisam ostavio heroina, nego sam uredno prešao na iglu. Iznenadili biste se da znate koliko je bilo intravenskih ovisnika među gardistima tih godina. Heroin je bilo lako nabaviti, kao cigarete, a uvijek se našlo i novaca. Kasnije sam imao i odličnu plaću, a na igli je drogiranje jeftinije i nije bilo krize. Problem je nastao kad mi nisu produžili ugovor. Znali su da sam narkoman, u redu je što su me se riješili – pošteno će Daniel, koji tako besposlen donosi odluku da se preseli u Split. Za to je imao, vjerovao je tada, dobar razlog.

– Čuo sam da je u Splitu najbolji heroin – mirno veli. I tako je on uživao još neko vrijeme, dok nije stjeran pred zid; pala je odluka da se pokuša "skinuti". Ulazi u Reto centar na Klisu, boravi potom i u Barceloni, prolazi nekoliko godina i sređen izlazi van. Vraća se u Zagreb, ženi se, dobije dijete i – vraća se porocima.

– Ne stignem vam sve ispričati, u međuvremenu sam zbog dilanja dobio zabranu ulaska u Švicarsku, zaboravio sam reći i da sam kratko bio, s četrnaest, u maloljetničkom zatvoru u Kölnu. Da, bio sam i s 25 godina skoro tri godine, isto u zatvoru u Kölnu – lovi Daniel krhotine života. Vraća se na kronološki niz.

– Nakon raspada braka, prije desetak godina, boravim u Frankfurtu i tamo otkrivam crack, drogu broj jedan tada u tom njemačkom gradu. Heroin je mala beba za crack; kad uzmeš heroin ujutro, miran si do navečer, a crack moraš pušiti svakih deset minuta. Osjećaj je sjajan, ali konzumacija ubitačna; spao sam na 48 kila, jedva živog pokupili su me s ulice pripadnici neke ruske kršćanske komune. Spasili su me; kad sam se oporavio, izašao sam i – vratio se u Split, moj povremeni grad.

Mislim da sam nekih osam godina bio s jednom curom koja je na supstitucijskoj terapiji i dandanas. A ja sam – dilao, iako sam u međuvremenu izučio zanat za parketara. Nisam radio pošten posao, a u zatvor na Bilicama završio sam prije dvije godine zbog nanošenja TTO-a, teških tjelesnih ozljeda. Sukobio sam se s bandom na Pazaru, dilerski obračun.

Najviše sam dilao kokain, dobar je i jeftin, hit-droga u Splitu. Split je, vjerujte, pun kokaina. Heroin nije u trendu, loše je kvalitete i teško ga je nabaviti. Zato ga u Splitu skoro više nitko ni ne uzima, kokain je droga broj jedan.

Na Bilicama je lakše dobiti drogu nego na ulici. Svaki dan su mi je nudili, ali nešto se u meni prelomilo. Donio sam odluku, skinuo se "na suho". Zaboravite supstitucijske terapije, to je samo legalniji nastavak drogiranja. Zaboravite i komunu, nitko vam neće pomoći da se skinete dok sami ne odlučite. A ja sam s ulaskom u Bilice odlučio prestati, gotovo je, prošlo je previše vremena. Želim normalan život, raditi pošten posao za novac, doživjeti starost, nešto steći radom dok sam još u snazi. Pokušati popraviti odnos s djetetom, to mi je najvažnije.

Nije mi teško raditi na građevini cijeli dan, sretan sam što sam odmah našao posao i dobio pravo stanovanja ovdje neko vrijeme. Znam njemački, španjolski i engleski jezik, vjerujem da ću napredovati u ovoj novoj, poštenoj karijeri. Pobožan sam, ne mogu se baš pohvaliti da sam redovit na misi, ali pomolim se Bogu i zamolim ga da me pripazi. Pazim se i sam.

Volio bih ostati živjeti tu u Splitu; lijepo je biti na moru, volim more! Kad ne radim, otkad sam izašao iz zatvora išao sam se kupati nekoliko puta na Marjan.

Ne tražim previše od života, samo mir i obitelj, moje dijete, neki stan gdje ću ubuduće živjeti pod vlastitim krovom. I snage za rad, težak rad kojega se ne bojim – iskren je Daniel B., novi čovjek na dugom, svijetlom putu pred sobom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLAZ IZ PAKLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IZLAZ IZ PAKLA 2 0 8598 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-15 11:49:05 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-16 20:32:38 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2023-09-15 13:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ispovijest bivšeg zatvorenika i narkomana Daniela B.: 'Split je pun kokaina, ali ja sam mu rekao: Dosta!' [metakey] => Ispovijed narkomana, Crack, Heroinski ovisnik, zatvor Bilice, zatvorenik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25640543.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/24975809.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/24268389.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25628808.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25411462.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25621880.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","","","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Sa\u0161a Buri\u0106\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Nakon raspada braka, prije desetak godina, boravio sam u Frankfurtu i tamo otkrio crack...\u2018<\/p>","

kokain Split<\/p>","

kokain split<\/p>","

Split bay aerial view through stone window, Dalmatia, Croatia<\/p>","

Night aerial view of the Republic square in Split, Croatia<\/p>","

\u2018Na Bilicama je lak\u0161e dobiti drogu nego na ulici. Svaki dan su mi je nudili, ali ne\u0161to se u meni prelomilo. Donio sam odluku, skinuo se na suho\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25640543_1920.jpg":"1920x1080","k_25640543_1280.jpg":"1280x1280","k_25640543_1024.jpg":"1024x1024","k_25640543_640.jpg":"640x640","k_25640543_480.jpg":"480x480","k_25640543_340.jpg":"340x340","k_25640543_220.jpg":"220x220","o_25640543_1280.jpg":"1280x853","o_25640543_1024.jpg":"1024x682","o_25640543_640.jpg":"640x426","o_25640543_480.jpg":"480x320","o_25640543_340.jpg":"340x226","o_25640543_220.jpg":"220x146","h_25640543_1280.jpg":"1280x854","h_25640543_1024.jpg":"1024x683","h_25640543_640.jpg":"640x427","h_25640543_480.jpg":"480x320","h_25640543_340.jpg":"340x227","h_25640543_220.jpg":"220x147","pp_25640543_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640543_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640543_640.jpg":"640x814","pp_25640543_480.jpg":"480x611","pp_25640543_340.jpg":"340x432","pp_25640543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x588","hd_24975809_1920.jpg":"1920x1080","k_24975809_1280.jpg":"1280x1280","k_24975809_1024.jpg":"1024x1024","k_24975809_640.jpg":"640x640","k_24975809_480.jpg":"480x480","k_24975809_340.jpg":"340x340","k_24975809_220.jpg":"220x220","o_24975809_1280.jpg":"1280x1003","o_24975809_1024.jpg":"1024x802","o_24975809_640.jpg":"640x501","o_24975809_480.jpg":"480x376","o_24975809_340.jpg":"340x266","o_24975809_220.jpg":"220x172","h_24975809_1280.jpg":"1280x854","h_24975809_1024.jpg":"1024x683","h_24975809_640.jpg":"640x427","h_24975809_480.jpg":"480x320","h_24975809_340.jpg":"340x227","h_24975809_220.jpg":"220x147","pp_24975809_1280.jpg":"1280x1628","pp_24975809_1024.jpg":"1024x1303","pp_24975809_640.jpg":"640x814","pp_24975809_480.jpg":"480x611","pp_24975809_340.jpg":"340x432","pp_24975809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_24268389_1920.jpg":"1920x1080","k_24268389_1280.jpg":"1280x1280","k_24268389_1024.jpg":"1024x1024","k_24268389_640.jpg":"640x640","k_24268389_480.jpg":"480x480","k_24268389_340.jpg":"340x340","k_24268389_220.jpg":"220x220","o_24268389_1280.jpg":"1280x960","o_24268389_1024.jpg":"1024x768","o_24268389_640.jpg":"640x480","o_24268389_480.jpg":"480x360","o_24268389_340.jpg":"340x255","o_24268389_220.jpg":"220x165","h_24268389_1280.jpg":"1280x854","h_24268389_1024.jpg":"1024x683","h_24268389_640.jpg":"640x427","h_24268389_480.jpg":"480x320","h_24268389_340.jpg":"340x227","h_24268389_220.jpg":"220x147","pp_24268389_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268389_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268389_640.jpg":"640x814","pp_24268389_480.jpg":"480x611","pp_24268389_340.jpg":"340x432","pp_24268389_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25628808_1920.jpg":"1920x1080","k_25628808_1280.jpg":"1280x1280","k_25628808_1024.jpg":"1024x1024","k_25628808_640.jpg":"640x640","k_25628808_480.jpg":"480x480","k_25628808_340.jpg":"340x340","k_25628808_220.jpg":"220x220","o_25628808_1280.jpg":"1280x853","o_25628808_1024.jpg":"1024x682","o_25628808_640.jpg":"640x426","o_25628808_480.jpg":"480x320","o_25628808_340.jpg":"340x226","o_25628808_220.jpg":"220x146","h_25628808_1280.jpg":"1280x854","h_25628808_1024.jpg":"1024x683","h_25628808_640.jpg":"640x427","h_25628808_480.jpg":"480x320","h_25628808_340.jpg":"340x227","h_25628808_220.jpg":"220x147","pp_25628808_1280.jpg":"1280x1628","pp_25628808_1024.jpg":"1024x1303","pp_25628808_640.jpg":"640x814","pp_25628808_480.jpg":"480x611","pp_25628808_340.jpg":"340x432","pp_25628808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25411462_1920.jpg":"1920x1080","k_25411462_1280.jpg":"1280x1280","k_25411462_1024.jpg":"1024x1024","k_25411462_640.jpg":"640x640","k_25411462_480.jpg":"480x480","k_25411462_340.jpg":"340x340","k_25411462_220.jpg":"220x220","o_25411462_1280.jpg":"1280x852","o_25411462_1024.jpg":"1024x682","o_25411462_640.jpg":"640x426","o_25411462_480.jpg":"480x319","o_25411462_340.jpg":"340x226","o_25411462_220.jpg":"220x146","h_25411462_1280.jpg":"1280x854","h_25411462_1024.jpg":"1024x683","h_25411462_640.jpg":"640x427","h_25411462_480.jpg":"480x320","h_25411462_340.jpg":"340x227","h_25411462_220.jpg":"220x147","pp_25411462_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411462_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411462_640.jpg":"640x814","pp_25411462_480.jpg":"480x611","pp_25411462_340.jpg":"340x432","pp_25411462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2771","hd_25621880_1920.jpg":"1920x1080","k_25621880_1280.jpg":"1280x1280","k_25621880_1024.jpg":"1024x1024","k_25621880_640.jpg":"640x640","k_25621880_480.jpg":"480x480","k_25621880_340.jpg":"340x340","k_25621880_220.jpg":"220x220","o_25621880_1280.jpg":"1280x1847","o_25621880_1024.jpg":"1024x1477","o_25621880_640.jpg":"640x923","o_25621880_480.jpg":"480x692","o_25621880_340.jpg":"340x490","o_25621880_220.jpg":"220x317","h_25621880_1280.jpg":"1280x854","h_25621880_1024.jpg":"1024x683","h_25621880_640.jpg":"640x427","h_25621880_480.jpg":"480x320","h_25621880_340.jpg":"340x227","h_25621880_220.jpg":"220x147","pp_25621880_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621880_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621880_640.jpg":"640x814","pp_25621880_480.jpg":"480x611","pp_25621880_340.jpg":"340x432","pp_25621880_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7497522 Threads: 3 Questions: 1538454944 Slow queries: 4680148 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110875252 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/zivot/ispovijest-bivseg-zatvorenika-i-narkomana-daniela-b-split-je-pun-kokaina-ali-ja-sam-mu-rekao-dosta-1323001 [printLink] => /mozaik/zivot/ispovijest-bivseg-zatvorenika-i-narkomana-daniela-b-split-je-pun-kokaina-ali-ja-sam-mu-rekao-dosta-1323001?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 730031 [name] => Ispovijed narkomana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 15:28:06 [main_article_id] => 0 [alias] => ispovijed-narkomana [link] => /tag/ispovijed-narkomana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 133778 [name] => crack [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crack [link] => /tag/crack ) [2] => stdClass Object ( [id] => 730032 [name] => Heroinski ovisnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 15:28:06 [main_article_id] => 0 [alias] => heroinski-ovisnik [link] => /tag/heroinski-ovisnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 491919 [name] => zatvor Bilice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvor-bilice [link] => /tag/zatvor-bilice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 518254 [name] => zatvorenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvorenik [link] => /tag/zatvorenik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLAZ IZ PAKLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ispovijest Danijela B.: ‘Bio sam na igli i na cracku, a u Splitu je kokain dobar i jeftin. Ali svemu sam rekao - dosta‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25640543.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Nakon raspada braka, prije desetak godina, boravio sam u Frankfurtu i tamo otkrio crack...‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25640543.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

‘Nakon raspada braka, prije desetak godina, boravio sam u Frankfurtu i tamo otkrio crack...‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/24975809.jpg [title] =>

kokain Split

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/24268389.jpg [title] =>

kokain split

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25628808.jpg [title] => /Shutterstock

Split bay aerial view through stone window, Dalmatia, Croatia

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25411462.jpg [title] => /Shutterstock

Night aerial view of the Republic square in Split, Croatia

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25621880.jpg [title] => Saša BuriĆ/Cropix

‘Na Bilicama je lakše dobiti drogu nego na ulici. Svaki dan su mi je nudili, ali nešto se u meni prelomilo. Donio sam odluku, skinuo se na suho‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kolijevka većine nevolja, devijantnog ponašanja i njihovih posljedica jest – djetinjstvo i disfunkcionalna obitelj.

Potvrdit će to mnogi stručnjaci, a na svojoj je koži iskusio Daniel B. (48), bivši zatvorenik i izliječeni ovisnik o heroinu. I ne samo heroinu, nego čak i cracku, "drogi iz pakla" koja ga je dovela do psihotičnog stanja na rubu anoreksije, kad su ga s ulica Frankfurta dobri ljudi doslovce pokupili i izbavili...

Imao je manje od pedeset kilograma, ali to je možda najmanja nevolja koja ga je snašla. A zatvor na Bilicama, koji mu je bio dom zadnje dvije godine života, pak, bio je prekretnica nakon koje je odlučio reći: "Dosta je." Idemo dalje, u bolje sutra, popraviti što se može, nadoknaditi izgubljeno. Obećao je to sebi i svojem djetetu, koje zaslužuje dobrog oca.

Oca kakvog on, nažalost, nije imao.

– Mješanac sam Slavonke i Zagorca, rođen i odrastao u Njemačkoj, Dortmund – lijepo, staloženo pripovijeda Daniel, još uvijek mlad čovjek pred kojim "ima života". Dobroga zdravlja i, čini se, motivacije za nastavak. Korisnik je, napomenimo, stanovanja u splitskom stanu na tajnoj lokaciji (redakcija ima podatke, ali ih zbog diskrecije nećemo objaviti, kao ni Danijelov puni identitet, poštujući njegovu zamolbu). Stan u kojemu živi dijeli s tri cimera, a njime upravlja Liga za prevenciju ovisnosti Split uz stalnu akviziciju socijalnog radnika Zlatka Lovrića i ostatka stručnog tima.

Na tajnoj lokaciji u Splitu žive četiri momka. Iz zatvora su izišli bez ičega, ali ‘čisti‘. No sada žive u strahu...

Ante se trebao boriti za titulu prvaka Jugoslavije, ali onda je otkrio heroin, robijao po Europi. Ima samo jedan san

Naime, Daniel nakon izlaska s Bilica – nema gdje. No, sve je to još svježe, bitno da je našao posao. Radi na građevini od jutra do mraka, ali ima pristojnu plaću, samopoštovanje, podršku poslodavca koji cijeni njegov rad i – smisao. Nakon puno vremena...

– Mama me ostavila čim sam se rodio, živio sam s ocem koji se ženio pet puta, imam polubraće i polusestara... Moja mama bila je tatina prva žena, maćeha druga. Ona me nije voljela; već za dobro jutro bi me išamarala. Nikad se nisam osjećao sigurno niti zaštićeno u tom mom domu... Već s trinaest godina pušio sam hašiš. Morate znati da su okolnosti odrastanja u Njemačkoj, u velikom gradu, puno brutalnije; na školskom igralištu se najnormalnije prodavao heroin, ulicu dalje svoje su usluge nudile prostitutke. To je u Hrvatskoj ipak malo mekše, manje vidljivo... Dortmund je bio "hard core". A ja "slučajno dijete", nevoljeno, nezaštićeno, zlostavljano od maćehe.

Onaj kakav-takav privid doma koji sam imao definitivno se rasuo onoga dana kad je tata otvorio gostionicu. Još pamtim dan kad nam je ta gostionica "ukrala" Božić; nismo ga slavili jer je trebalo raditi. Tada je počela ta serija pijančevanja mojih nazovi-roditelja, stalno su s gostima pili i feštali. Uopće nisu marili gdje sam i što radim...

A radio sam svašta; pri kraju osnovne škole počeo sam dilati hašiš za Turčina. Išao sam po haš u Nizozemsku, bila je prek‘ puta, s četrnaest sam prodao svoj prvi kilogram. Turčin je vidio da dobro radim, pa mi je rekao: "Pusti hašiš, tu ti je slaba zarada. Uzmi za prodaju heroin, dobit ćeš triput više."

Pristao sam; ušavši u taj kartel, u društvu Turčina koji uživa ulični ugled osjećao sam se kao dio neke obitelji. Pripadao sam nekome tko drži do mene, iako je stvar bila u običnom iskorištavanju. Ali ja sam bio ponosan kad bih negdje došao u društvu tog Turčina, mog poslodavca, autoriteta. Imao sam obitelj – trpko će Daniel.

Posao nižerangiranog dilera tih kasnih osamdesetih bio je stresan, nije bilo mobitela, trebalo je fizički obići kupce, šuljati se po parkovima, stalno se skrivati od policije. Sve se to lakše podnosilo uz – malo heroina.

---

image

‘Na Bilicama je lakše dobiti drogu nego na ulici. Svaki dan su mi je nudili, ali nešto se u meni prelomilo. Donio sam odluku, skinuo se na suho‘

Saša BuriĆ/Cropix
---

– Zapališ heroin na foliju i sve brige nestanu, radiš opušteno i svejedno ti je. Znaš da moraš paziti, ali nisi u grču, nego ti je sve fino i lako – dočarava svoje početke konzumiranja opojne droge heroina. Tako je on nekoliko godina kuburio s dilanjem, drogiranjem, ali – začudo – uspio je završiti bez problema i njemačku gimnaziju. Vjerojatno mu je natprosječna inteligencija bila pri ruci i u najgorim fazama, uspijevao je funkcionirati kao učenik. Prvi teži udarac – onaj od policije – doživljava sa svojom punoljetnosti.

– Njemačka policija ulovila me u mrežu i tražila od mene da cinkam Turčina kako bi ga mogli osuditi. Bio sam stjeran u stupicu, ali nisam htio cinkati u zamjenu za slobodu. Nisam htio ni robijati, i napravio sam ludu stvar: pobjegao sam u Zagreb i prijavio se kao dragovoljac u gardu. Tako sam završio u Domovinskom ratu među "Tigrovima"...

Bilo je njemačkoj policiji tada nezgodno tražiti izručenje, Interpol još nije bio uhodan, a i ja sam, eto, napravio plemenitu stvar kao neko iskupljenje od lošeg starog života. Domovinski rat već je plamtio, dvije godine bio sam na bojištima u Hercegovini, Lici, na Velebitu, u Novskoj... Sve dok rat nije završio, a onda sam još četiri godine radio kao pirotehničar, za dobru plaću.

Tih šest godina ne da se nisam ostavio heroina, nego sam uredno prešao na iglu. Iznenadili biste se da znate koliko je bilo intravenskih ovisnika među gardistima tih godina. Heroin je bilo lako nabaviti, kao cigarete, a uvijek se našlo i novaca. Kasnije sam imao i odličnu plaću, a na igli je drogiranje jeftinije i nije bilo krize. Problem je nastao kad mi nisu produžili ugovor. Znali su da sam narkoman, u redu je što su me se riješili – pošteno će Daniel, koji tako besposlen donosi odluku da se preseli u Split. Za to je imao, vjerovao je tada, dobar razlog.

– Čuo sam da je u Splitu najbolji heroin – mirno veli. I tako je on uživao još neko vrijeme, dok nije stjeran pred zid; pala je odluka da se pokuša "skinuti". Ulazi u Reto centar na Klisu, boravi potom i u Barceloni, prolazi nekoliko godina i sređen izlazi van. Vraća se u Zagreb, ženi se, dobije dijete i – vraća se porocima.

– Ne stignem vam sve ispričati, u međuvremenu sam zbog dilanja dobio zabranu ulaska u Švicarsku, zaboravio sam reći i da sam kratko bio, s četrnaest, u maloljetničkom zatvoru u Kölnu. Da, bio sam i s 25 godina skoro tri godine, isto u zatvoru u Kölnu – lovi Daniel krhotine života. Vraća se na kronološki niz.

– Nakon raspada braka, prije desetak godina, boravim u Frankfurtu i tamo otkrivam crack, drogu broj jedan tada u tom njemačkom gradu. Heroin je mala beba za crack; kad uzmeš heroin ujutro, miran si do navečer, a crack moraš pušiti svakih deset minuta. Osjećaj je sjajan, ali konzumacija ubitačna; spao sam na 48 kila, jedva živog pokupili su me s ulice pripadnici neke ruske kršćanske komune. Spasili su me; kad sam se oporavio, izašao sam i – vratio se u Split, moj povremeni grad.

Mislim da sam nekih osam godina bio s jednom curom koja je na supstitucijskoj terapiji i dandanas. A ja sam – dilao, iako sam u međuvremenu izučio zanat za parketara. Nisam radio pošten posao, a u zatvor na Bilicama završio sam prije dvije godine zbog nanošenja TTO-a, teških tjelesnih ozljeda. Sukobio sam se s bandom na Pazaru, dilerski obračun.

Najviše sam dilao kokain, dobar je i jeftin, hit-droga u Splitu. Split je, vjerujte, pun kokaina. Heroin nije u trendu, loše je kvalitete i teško ga je nabaviti. Zato ga u Splitu skoro više nitko ni ne uzima, kokain je droga broj jedan.

Na Bilicama je lakše dobiti drogu nego na ulici. Svaki dan su mi je nudili, ali nešto se u meni prelomilo. Donio sam odluku, skinuo se "na suho". Zaboravite supstitucijske terapije, to je samo legalniji nastavak drogiranja. Zaboravite i komunu, nitko vam neće pomoći da se skinete dok sami ne odlučite. A ja sam s ulaskom u Bilice odlučio prestati, gotovo je, prošlo je previše vremena. Želim normalan život, raditi pošten posao za novac, doživjeti starost, nešto steći radom dok sam još u snazi. Pokušati popraviti odnos s djetetom, to mi je najvažnije.

Nije mi teško raditi na građevini cijeli dan, sretan sam što sam odmah našao posao i dobio pravo stanovanja ovdje neko vrijeme. Znam njemački, španjolski i engleski jezik, vjerujem da ću napredovati u ovoj novoj, poštenoj karijeri. Pobožan sam, ne mogu se baš pohvaliti da sam redovit na misi, ali pomolim se Bogu i zamolim ga da me pripazi. Pazim se i sam.

Volio bih ostati živjeti tu u Splitu; lijepo je biti na moru, volim more! Kad ne radim, otkad sam izašao iz zatvora išao sam se kupati nekoliko puta na Marjan.

Ne tražim previše od života, samo mir i obitelj, moje dijete, neki stan gdje ću ubuduće živjeti pod vlastitim krovom. I snage za rad, težak rad kojega se ne bojim – iskren je Daniel B., novi čovjek na dugom, svijetlom putu pred sobom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix /Shutterstock /Shutterstock Saša BuriĆ/Cropix
Saša Burić/Cropix

‘Nakon raspada braka, prije desetak godina, boravio sam u Frankfurtu i tamo otkrio crack...‘


kokain Split


kokain split

/Shutterstock

Split bay aerial view through stone window, Dalmatia, Croatia

/Shutterstock

Night aerial view of the Republic square in Split, Croatia

Saša BuriĆ/Cropix

‘Na Bilicama je lakše dobiti drogu nego na ulici. Svaki dan su mi je nudili, ali nešto se u meni prelomilo. Donio sam odluku, skinuo se na suho‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ispovijest-bivseg-zatvorenika-i-narkomana-daniela-b-split-je-pun-kokaina-ali-ja-sam-mu-rekao-dosta-1323001 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=796c2fad9c2f450e504f535a7969b191f4afca8d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ispovijest+Danijela+B.%3A+%E2%80%98Bio+sam+na+igli+i+na+cracku%2C+a+u+Splitu+je+kokain+dobar+i+jeftin.+Ali+svemu+sam+rekao+-+dosta%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fispovijest-bivseg-zatvorenika-i-narkomana-daniela-b-split-je-pun-kokaina-ali-ja-sam-mu-rekao-dosta-1323001 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fispovijest-bivseg-zatvorenika-i-narkomana-daniela-b-split-je-pun-kokaina-ali-ja-sam-mu-rekao-dosta-1323001 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLAZ IZ PAKLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotIZLAZ IZ PAKLA

Ispovijest Danijela B.: ‘Bio sam na igli i na cracku, a u Splitu je kokain dobar i jeftin. Ali svemu sam rekao - dosta‘

15. rujna 2023. - 15:39

Kolijevka većine nevolja, devijantnog ponašanja i njihovih posljedica jest – djetinjstvo i disfunkcionalna obitelj.

Potvrdit će to mnogi stručnjaci, a na svojoj je koži iskusio Daniel B. (48), bivši zatvorenik i izliječeni ovisnik o heroinu. I ne samo heroinu, nego čak i cracku, "drogi iz pakla" koja ga je dovela do psihotičnog stanja na rubu anoreksije, kad su ga s ulica Frankfurta dobri ljudi doslovce pokupili i izbavili...

Imao je manje od pedeset kilograma, ali to je možda najmanja nevolja koja ga je snašla. A zatvor na Bilicama, koji mu je bio dom zadnje dvije godine života, pak, bio je prekretnica nakon koje je odlučio reći: "Dosta je." Idemo dalje, u bolje sutra, popraviti što se može, nadoknaditi izgubljeno. Obećao je to sebi i svojem djetetu, koje zaslužuje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:54