stdClass Object ( [id] => 1026357 [title] => Gdje su nestale Epsteinove pomagačice? Ghislaine nije viđena četiri godine, Marcinkova se navodno skriva u New Yorku, ali one nisu jedine suradnice [alias] => gdje-su-nestale-epsteinove-pomagacice-ghislaine-nije-videna-cetiri-godine-marcinkova-se-navodno-skriva-u-new-yorku-ali-one-nisu-jedine-suradnice [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svojim je gledateljima, a i puno šire, pravi šok priredio Sky News kad je u prilogu o istrazi nestanka britanske djevojčice Madeleine McCann prije 13 godina u Portugalu, pustio snimku princa Andrewa, srednjeg sina kraljice Elizabete II. koji je u nemilosti javnosti i svoje obitelji zbog povezanosti s američkim pedofilom Jeffreyem Epsteinom.

Sky News se odmah ispričao zbog „tehničke pogreške”, ali oni skloni teorijama zavjere krenuli su sa špekulacijama da se možda ipak radilo o "skrivenoj poruci”. Princa Andrewa je zaista teško na bilo koji način povezati s nestankom trogodišnje Maddie i njemačkim pedofilom Christianom Bruecknerom, sada glavnim osumnjičenikom za njezinu otmicu i moguće ubojstvo.

No, povezanost princa Andrewa i Jeffreya Epsteina, koji se u kolovozu prošle godine ubio u zatvoru gdje je čekao suđenje za trgovanje maloljetnicama zbog seksa, jako je dobro dokumentirana. Andrew i još tri osobe iz Velike Britanije FBI želi ispitati vezano za zločine koje je počinio američki milijarder koji je svoje bogatstvo koristio za lov na maloljetnice koje je silovao i tjerao na prostituciju. Među tim osobama je Epsteinova "madam”, 58-godišnja Ghislaine Maxwell, i još dvije žene koje bi mogle imati korisne informacije o podvođenju maloljetnica iz Britanije.

---

image
Sven Nackstrand/AFP
---

Rat s tužiteljima

Princ Andrew je trenutačno u "ratu” s američkim tužiteljima koji kažu da on odbija suradnju u slučaju Epstein, dok princ uporno tvrdi da je tri puta ponudio pomoć. No, američki istražitelji žele razgovor s njim obaviti licem u lice, dok je on spreman dati samo pismenu izjavu, nije voljan suočiti se s beskrajnim pitanjima.

Nije nikakvo čudo da Andrew izbjegava suočavanje s istražiteljima s obzirom da je njegov zadnji razgovor na tu temu, intervju za BBC u studenome prošle godine, bio totalna katastrofa koja je rezultirala njegovim povlačenjem iz javnog života. U tom je razgovoru Andrew negirao bilo kakvu umiješanost u kriminalne radnje svog prijatelja Epsteina, ali javnost ga je žestoko kritizirala jer nije pokazao nikakvu suosjećajnost s Epsteinovim žrtvama, a mnoga njegova objašnjenja bila su redikulozna.

I dok se čeka rasplet te situacije, hoće li američki tužitelji naći načina da prisile člana britanske kraljevske obitelji da pod zakletvom odgovara na njihova pitanja o Epsteinu, pozornost izazivaju i žene koje su činile uski krug njegovih osoba od povjerenja, čijim se radom za Epsteina, kao i ostalim aspektima života i zločina američkog pedofila, bavi i četverodijelni Netflixov dokumentarac „Jeffrey Epstein: Prljavo bogat”.

Upravo je Ghislaine Maxwell, kćerka medijskog tajkuna Roberta Maxwella, bivša Epsteinova djevojka i njegova glavna pomagačica, bila ta koja je princa Andrewa upoznala s američkim bogatašem 1999. godine. Andrew i Ghislaine su 2000. bili na odmoru s Epsteinom u klubu Mar-a-Lago sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi. Iste godine su Epstein i Ghislaine bili u dvorcu Windsor na zabavi koju je kraljica Elizabeta II. priredila povodom sinova 40. rođendana i još nekih obiteljskih jubileja.

Epstein je 2008. priznao navođenje na prostituiranje maloljetnica i osuđen je na 18 mjeseci zatvora, a 2010., kad je izašao iz zatvora, Andrew je snimljen s njim u Central Parku u New Yorku. Kasnije se otkrilo da je Andrew četiri dana boravio u milijarderovoj kući vrijednoj 70 milijuna dolara, ali tvrdio je da je posjetio Epsteina kako bi prekinuo njihovo prijateljstvo.

Jedna od Epsteinovih žrtava, Virginia Roberts, tvrdi da je tri puta, na što ju je Epstein prisilio, imala seksualni odnos s princom kad joj je bilo 17 godina, što Andrew također negira. Epsteinovim privatnim zrakoplovom dovezena je u London na susret s princem, njih dvoje su fotografirani zajedno u kući Ghiaslaine Maxwell. Druga dva seksualna susreta dogodila su se u Epsteinovoj kući u New Yorku i na orgijama na njegovom privatnom otoku na Karibima.

Tri djevojke dnevno

Osim Ghislaine Maxwell, koja se skriva već dulje vrijeme, još četiri žene se spominju kao one koje su Epsteinu osiguravale maloljetne žrtve. To su Sarah Kellen, Nadia Marcinkova, Adriana Ross i Lesley Groff. Sve četiri su dobile imunitet u okviru Epsteinova priznanja krivnje na temelju kojeg je osuđen za seksualnu trgovinu maloljetnicama.

Ghislaine je navodno bila glavna u "regrutiranju” djevojaka za njega budući da je dobro poznavala njegov ukus. FBI još uvijek istražuje tvrdnje da je ona pomagala Epsteinu u vođenju i zaštiti kruga seksualnog trgovanja, osiguravajući da su mu prosječno tri djevojke dnevno na raspolaganju za njegovo seksualno zadovoljstvo.

Njezina trenutačna lokacija nije poznata, nije viđena u javnosti od 2016. godine, ali je nekoliko dana nakon što je Epstein pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji objavljena njezina fotografija na kojoj sjedi za stolom zalogajnice u Los Angelesu. Prošle godine je princ Andrew potvrdio da je Ghislaine bila u Velikoj Britaniji zbog humanitarnog relija. Sarah je bila Epsteinova asistentica i prema tvrdnjama žrtava, bila je zadužena za organizaciju "masaža” za svog šefa. Nakon dobivanja imuniteta promijenila je prezime u Kensington i osnovala tvrtku za uređenje interijera SLK Designs. Ponovno je viđena s Epsteinom 2012. u New Yorku nakon što je on odslužio zatvorsku kaznu. Nadia Marcinkova je navodno Epsteinu dovedena s prostora bivše Jugoslavije, iako se u drugim izvorima navodi da je Slovakinja. Ona je navodno ohrabrivala i bila uključena u odnose sa žrtvama dok je Epstein promatrao. Epstein se hvalio da je Nadia njegova seksualna robinja koju je kupio od njezine obitelji kad joj je bilo 15 godina. U međuvremenu je postala pilotkinja, vjerojatno živi u New Yorku.

Adriana Ross (Mucinska) je bivša manekenka iz Poljske koja je pomagala organizirati Epsteinove "masaže" i druge aktivnosti. Došla je na Floridu 2002. godine i radila u njegovoj kući, a često je putovala njegovim privatnim zrakoplovom, nazvanim Lolita Express. Tijekom policijskog ispitivanja iskoristila je pravo na šutnju, a tijekom građanske parnice u ožujku 2010. godine opet je odbila odgovarati na pitanja o princu Andrewu i Epsteinu. Njezina trenutačna profesija i adresa nisu poznati.

Lesley Groff je bila Epsteinova asistentica koja je koordinirala planove putovanja njegovih žrtava i zakazivala „masaže”, a brinula se i da djevojke poštuju "pravila”. Kad je objavila da je trudna i pokušala otići 2004. godine, Epstein joj je kupio Mercedes kako bi joj bilo udobnije, a rekao je i da će joj plaćati dadilju. Groff je 2019. preko odvjetnika poručila kako nije imala ništa s Epsteinovim seksualnim zločinima. A ti su zločini trajali desetljećima. Prema jednoj priči, koja nije dokazana, ali je vrlo vjerojatna, Epsteinu je jedan prijatelj za rođendan poslao tri dvanaestogodišnje Francuskinje. Djevojke koje su Epstein i njegove pomagačice mamili luksuzom i obećanjima o dobroj zaradi boravile su na njegovim imanjima na kojima su morale zabavljati i njegove prijatelje. Tvrdi se da su među njima bili Bill Clinton, Trump, Harwey Weinstein, Woody Allen, Kevin Spacey, princ Andrew...

---

Princ Edward negira optužbe

Jedna od Epsteinovih žrtava, Virginia Roberts, tvrdi da je tri puta imala seksualni odnos s princom kad joj je bilo 17 godina, što Andrew negira. Jednom kad je zrakoplovom dovezena u London, drugi put u Epsteinovoj kući u New Yorku te na na orgijama na njegovu privatnom otoku na Karibima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slučaj pedofilskog lanca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => Slučaj pedofilskog lanca 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-11 08:51:16 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-13 19:30:00 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2020-06-13 19:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3124 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870386.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13864694.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/11\/13870384.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mega\/The Mega Agency\/Profimedia","Lindsey Parnaby\/AFP","Sven Nackstrand\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"843x600","k_13870386_1280.jpg":"1280x1280","k_13870386_1024.jpg":"1024x1024","k_13870386_640.jpg":"640x640","k_13870386_480.jpg":"480x480","k_13870386_340.jpg":"340x340","k_13870386_220.jpg":"220x220","o_13870386_1280.jpg":"1280x911","o_13870386_1024.jpg":"1024x728","o_13870386_640.jpg":"640x455","o_13870386_480.jpg":"480x341","o_13870386_340.jpg":"340x241","o_13870386_220.jpg":"220x156","h_13870386_1280.jpg":"1280x854","h_13870386_1024.jpg":"1024x683","h_13870386_640.jpg":"640x427","h_13870386_480.jpg":"480x320","h_13870386_340.jpg":"340x227","h_13870386_220.jpg":"220x147","pp_13870386_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870386_1024.jpg":"805x1024","pp_13870386_640.jpg":"503x640","pp_13870386_480.jpg":"377x480","pp_13870386_340.jpg":"267x340","pp_13870386_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1703x2555","k_13864694_1280.jpg":"1280x1280","k_13864694_1024.jpg":"1024x1024","k_13864694_640.jpg":"640x640","k_13864694_480.jpg":"480x480","k_13864694_340.jpg":"340x340","k_13864694_220.jpg":"220x220","o_13864694_1280.jpg":"1280x1920","o_13864694_1024.jpg":"1024x1536","o_13864694_640.jpg":"640x960","o_13864694_480.jpg":"480x720","o_13864694_340.jpg":"340x510","o_13864694_220.jpg":"220x330","h_13864694_1280.jpg":"1280x854","h_13864694_1024.jpg":"1024x683","h_13864694_640.jpg":"640x427","h_13864694_480.jpg":"480x320","h_13864694_340.jpg":"340x227","h_13864694_220.jpg":"220x147","pp_13864694_1280.jpg":"1006x1280","pp_13864694_1024.jpg":"805x1024","pp_13864694_640.jpg":"503x640","pp_13864694_480.jpg":"377x480","pp_13864694_340.jpg":"267x340","pp_13864694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_13870384_1280.jpg":"1280x1280","k_13870384_1024.jpg":"1024x1024","k_13870384_640.jpg":"640x640","k_13870384_480.jpg":"480x480","k_13870384_340.jpg":"340x340","k_13870384_220.jpg":"220x220","o_13870384_1280.jpg":"1280x1920","o_13870384_1024.jpg":"1024x1536","o_13870384_640.jpg":"640x960","o_13870384_480.jpg":"480x720","o_13870384_340.jpg":"340x510","o_13870384_220.jpg":"220x330","h_13870384_1280.jpg":"1280x854","h_13870384_1024.jpg":"1024x683","h_13870384_640.jpg":"640x427","h_13870384_480.jpg":"480x320","h_13870384_340.jpg":"340x227","h_13870384_220.jpg":"220x147","pp_13870384_1280.jpg":"1006x1280","pp_13870384_1024.jpg":"805x1024","pp_13870384_640.jpg":"503x640","pp_13870384_480.jpg":"377x480","pp_13870384_340.jpg":"267x340","pp_13870384_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7395746 Threads: 6 Questions: 1528612553 Slow queries: 4648164 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110604321 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/gdje-su-nestale-epsteinove-pomagacice-ghislaine-nije-videna-cetiri-godine-marcinkova-se-navodno-skriva-u-new-yorku-ali-one-nisu-jedine-suradnice-1026357 [printLink] => /mozaik/zivot/gdje-su-nestale-epsteinove-pomagacice-ghislaine-nije-videna-cetiri-godine-marcinkova-se-navodno-skriva-u-new-yorku-ali-one-nisu-jedine-suradnice-1026357?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 479903 [name] => Jeffrey Epstein [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jeffrey-epstein [link] => /tag/jeffrey-epstein ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610391 [name] => ghislaine maxwell [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 21:32:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ghislaine-maxwell [link] => /tag/ghislaine-maxwell ) [2] => stdClass Object ( [id] => 519133 [name] => princ andrew [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => princ-andrew [link] => /tag/princ-andrew ) [3] => stdClass Object ( [id] => 610392 [name] => virginia roberts [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 21:32:14 [main_article_id] => 0 [alias] => virginia-roberts [link] => /tag/virginia-roberts ) [4] => stdClass Object ( [id] => 610393 [name] => sarah kellen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 21:32:14 [main_article_id] => 0 [alias] => sarah-kellen [link] => /tag/sarah-kellen ) [5] => stdClass Object ( [id] => 610394 [name] => lesley groff [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 21:32:14 [main_article_id] => 0 [alias] => lesley-groff [link] => /tag/lesley-groff ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slučaj pedofilskog lanca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gdje su nestale Epsteinove pomagačice? Ghislaine nije viđena četiri godine, Marcinkova se navodno skriva u New Yorku, ali one nisu jedine suradnice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870386.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mega/The Mega Agency/Profimedia [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870386.jpg [title] => Mega/The Mega Agency/Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13864694.jpg [title] => Lindsey Parnaby/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/11/13870384.jpg [title] => Sven Nackstrand/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svojim je gledateljima, a i puno šire, pravi šok priredio Sky News kad je u prilogu o istrazi nestanka britanske djevojčice Madeleine McCann prije 13 godina u Portugalu, pustio snimku princa Andrewa, srednjeg sina kraljice Elizabete II. koji je u nemilosti javnosti i svoje obitelji zbog povezanosti s američkim pedofilom Jeffreyem Epsteinom.

Sky News se odmah ispričao zbog „tehničke pogreške”, ali oni skloni teorijama zavjere krenuli su sa špekulacijama da se možda ipak radilo o "skrivenoj poruci”. Princa Andrewa je zaista teško na bilo koji način povezati s nestankom trogodišnje Maddie i njemačkim pedofilom Christianom Bruecknerom, sada glavnim osumnjičenikom za njezinu otmicu i moguće ubojstvo.

No, povezanost princa Andrewa i Jeffreya Epsteina, koji se u kolovozu prošle godine ubio u zatvoru gdje je čekao suđenje za trgovanje maloljetnicama zbog seksa, jako je dobro dokumentirana. Andrew i još tri osobe iz Velike Britanije FBI želi ispitati vezano za zločine koje je počinio američki milijarder koji je svoje bogatstvo koristio za lov na maloljetnice koje je silovao i tjerao na prostituciju. Među tim osobama je Epsteinova "madam”, 58-godišnja Ghislaine Maxwell, i još dvije žene koje bi mogle imati korisne informacije o podvođenju maloljetnica iz Britanije.

---

image
Sven Nackstrand/AFP
---

Rat s tužiteljima

Princ Andrew je trenutačno u "ratu” s američkim tužiteljima koji kažu da on odbija suradnju u slučaju Epstein, dok princ uporno tvrdi da je tri puta ponudio pomoć. No, američki istražitelji žele razgovor s njim obaviti licem u lice, dok je on spreman dati samo pismenu izjavu, nije voljan suočiti se s beskrajnim pitanjima.

Nije nikakvo čudo da Andrew izbjegava suočavanje s istražiteljima s obzirom da je njegov zadnji razgovor na tu temu, intervju za BBC u studenome prošle godine, bio totalna katastrofa koja je rezultirala njegovim povlačenjem iz javnog života. U tom je razgovoru Andrew negirao bilo kakvu umiješanost u kriminalne radnje svog prijatelja Epsteina, ali javnost ga je žestoko kritizirala jer nije pokazao nikakvu suosjećajnost s Epsteinovim žrtvama, a mnoga njegova objašnjenja bila su redikulozna.

I dok se čeka rasplet te situacije, hoće li američki tužitelji naći načina da prisile člana britanske kraljevske obitelji da pod zakletvom odgovara na njihova pitanja o Epsteinu, pozornost izazivaju i žene koje su činile uski krug njegovih osoba od povjerenja, čijim se radom za Epsteina, kao i ostalim aspektima života i zločina američkog pedofila, bavi i četverodijelni Netflixov dokumentarac „Jeffrey Epstein: Prljavo bogat”.

Upravo je Ghislaine Maxwell, kćerka medijskog tajkuna Roberta Maxwella, bivša Epsteinova djevojka i njegova glavna pomagačica, bila ta koja je princa Andrewa upoznala s američkim bogatašem 1999. godine. Andrew i Ghislaine su 2000. bili na odmoru s Epsteinom u klubu Mar-a-Lago sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi. Iste godine su Epstein i Ghislaine bili u dvorcu Windsor na zabavi koju je kraljica Elizabeta II. priredila povodom sinova 40. rođendana i još nekih obiteljskih jubileja.

Epstein je 2008. priznao navođenje na prostituiranje maloljetnica i osuđen je na 18 mjeseci zatvora, a 2010., kad je izašao iz zatvora, Andrew je snimljen s njim u Central Parku u New Yorku. Kasnije se otkrilo da je Andrew četiri dana boravio u milijarderovoj kući vrijednoj 70 milijuna dolara, ali tvrdio je da je posjetio Epsteina kako bi prekinuo njihovo prijateljstvo.

Jedna od Epsteinovih žrtava, Virginia Roberts, tvrdi da je tri puta, na što ju je Epstein prisilio, imala seksualni odnos s princom kad joj je bilo 17 godina, što Andrew također negira. Epsteinovim privatnim zrakoplovom dovezena je u London na susret s princem, njih dvoje su fotografirani zajedno u kući Ghiaslaine Maxwell. Druga dva seksualna susreta dogodila su se u Epsteinovoj kući u New Yorku i na orgijama na njegovom privatnom otoku na Karibima.

Tri djevojke dnevno

Osim Ghislaine Maxwell, koja se skriva već dulje vrijeme, još četiri žene se spominju kao one koje su Epsteinu osiguravale maloljetne žrtve. To su Sarah Kellen, Nadia Marcinkova, Adriana Ross i Lesley Groff. Sve četiri su dobile imunitet u okviru Epsteinova priznanja krivnje na temelju kojeg je osuđen za seksualnu trgovinu maloljetnicama.

Ghislaine je navodno bila glavna u "regrutiranju” djevojaka za njega budući da je dobro poznavala njegov ukus. FBI još uvijek istražuje tvrdnje da je ona pomagala Epsteinu u vođenju i zaštiti kruga seksualnog trgovanja, osiguravajući da su mu prosječno tri djevojke dnevno na raspolaganju za njegovo seksualno zadovoljstvo.

Njezina trenutačna lokacija nije poznata, nije viđena u javnosti od 2016. godine, ali je nekoliko dana nakon što je Epstein pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji objavljena njezina fotografija na kojoj sjedi za stolom zalogajnice u Los Angelesu. Prošle godine je princ Andrew potvrdio da je Ghislaine bila u Velikoj Britaniji zbog humanitarnog relija. Sarah je bila Epsteinova asistentica i prema tvrdnjama žrtava, bila je zadužena za organizaciju "masaža” za svog šefa. Nakon dobivanja imuniteta promijenila je prezime u Kensington i osnovala tvrtku za uređenje interijera SLK Designs. Ponovno je viđena s Epsteinom 2012. u New Yorku nakon što je on odslužio zatvorsku kaznu. Nadia Marcinkova je navodno Epsteinu dovedena s prostora bivše Jugoslavije, iako se u drugim izvorima navodi da je Slovakinja. Ona je navodno ohrabrivala i bila uključena u odnose sa žrtvama dok je Epstein promatrao. Epstein se hvalio da je Nadia njegova seksualna robinja koju je kupio od njezine obitelji kad joj je bilo 15 godina. U međuvremenu je postala pilotkinja, vjerojatno živi u New Yorku.

Adriana Ross (Mucinska) je bivša manekenka iz Poljske koja je pomagala organizirati Epsteinove "masaže" i druge aktivnosti. Došla je na Floridu 2002. godine i radila u njegovoj kući, a često je putovala njegovim privatnim zrakoplovom, nazvanim Lolita Express. Tijekom policijskog ispitivanja iskoristila je pravo na šutnju, a tijekom građanske parnice u ožujku 2010. godine opet je odbila odgovarati na pitanja o princu Andrewu i Epsteinu. Njezina trenutačna profesija i adresa nisu poznati.

Lesley Groff je bila Epsteinova asistentica koja je koordinirala planove putovanja njegovih žrtava i zakazivala „masaže”, a brinula se i da djevojke poštuju "pravila”. Kad je objavila da je trudna i pokušala otići 2004. godine, Epstein joj je kupio Mercedes kako bi joj bilo udobnije, a rekao je i da će joj plaćati dadilju. Groff je 2019. preko odvjetnika poručila kako nije imala ništa s Epsteinovim seksualnim zločinima. A ti su zločini trajali desetljećima. Prema jednoj priči, koja nije dokazana, ali je vrlo vjerojatna, Epsteinu je jedan prijatelj za rođendan poslao tri dvanaestogodišnje Francuskinje. Djevojke koje su Epstein i njegove pomagačice mamili luksuzom i obećanjima o dobroj zaradi boravile su na njegovim imanjima na kojima su morale zabavljati i njegove prijatelje. Tvrdi se da su među njima bili Bill Clinton, Trump, Harwey Weinstein, Woody Allen, Kevin Spacey, princ Andrew...

---

Princ Edward negira optužbe

Jedna od Epsteinovih žrtava, Virginia Roberts, tvrdi da je tri puta imala seksualni odnos s princom kad joj je bilo 17 godina, što Andrew negira. Jednom kad je zrakoplovom dovezena u London, drugi put u Epsteinovoj kući u New Yorku te na na orgijama na njegovu privatnom otoku na Karibima.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mega/The Mega Agency/Profimedia Lindsey Parnaby/AFP Sven Nackstrand/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/gdje-su-nestale-epsteinove-pomagacice-ghislaine-nije-videna-cetiri-godine-marcinkova-se-navodno-skriva-u-new-yorku-ali-one-nisu-jedine-suradnice-1026357 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56df5641af968c072693d3bae3c5e3484259a2bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gdje+su+nestale+Epsteinove+pomaga%C4%8Dice%3F+Ghislaine+nije+vi%C4%91ena+%C4%8Detiri+godine%2C+Marcinkova+se+navodno+skriva+u+New+Yorku%2C+ali+one+nisu+jedine+suradnice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fgdje-su-nestale-epsteinove-pomagacice-ghislaine-nije-videna-cetiri-godine-marcinkova-se-navodno-skriva-u-new-yorku-ali-one-nisu-jedine-suradnice-1026357 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fgdje-su-nestale-epsteinove-pomagacice-ghislaine-nije-videna-cetiri-godine-marcinkova-se-navodno-skriva-u-new-yorku-ali-one-nisu-jedine-suradnice-1026357 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slučaj pedofilskog lanca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSlučaj pedofilskog lanca

Gdje su nestale Epsteinove pomagačice? Ghislaine nije viđena četiri godine, Marcinkova se navodno skriva u New Yorku, ali one nisu jedine suradnice

13. lipnja 2020. - 21:30

Svojim je gledateljima, a i puno šire, pravi šok priredio Sky News kad je u prilogu o istrazi nestanka britanske djevojčice Madeleine McCann prije 13 godina u Portugalu, pustio snimku princa Andrewa, srednjeg sina kraljice Elizabete II. koji je u nemilosti javnosti i svoje obitelji zbog povezanosti s američkim pedofilom Jeffreyem Epsteinom.

Sky News se odmah ispričao zbog „tehničke pogreške”, ali oni skloni teorijama zavjere krenuli su sa špekulacijama da se možda ipak radilo o "skrivenoj poruci”. Princa Andrewa je zaista teško na bilo koji način povezati s nestankom trogodišnje Maddie i njemačkim pedofilom Christianom Bruecknerom, sada glavnim osumnjičenikom za njezinu otmicu i moguće ubojstvo.

No, povezanost princa Andrewa i Jeffreya Epsteina, koji se u kolovozu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:38