StoryEditorOCM
ZdravljeEVO KAKO

Znanstvenici poručuju da ne biste trebali stavljati papir na dasku WC školjke, ali daju rješenje i za taj problem

Piše MOZAIK SD
15. siječnja 2024. - 11:39

Stavljanje toalet papira na WC školjku izvan vlastitog doma navika je koju imaju mnogi ljudi. Vjeruju da će se time zaštiti od bakterija koje ‘vrebaju‘ na WC školjkama. No, je li stavljanje WC papira zapravo uopće potrebno, odnosno pruža li ikakvu zaštitu, pitaju se mnogi.

Pri korištenju javnog WC-a uvijek moramo biti pažljivi kako ne bismo pobrali neželjene viruse i bakterije. Prevencije radi većina nas na sjedalo školjke stavlja WC papir kako bi se spriječio direktan dodir sa sjedalom, no istraživanja su pokazala da se na taj način zapravo uopće ne štitimo od bakterija i virusa.

image
Shutterstock

Ova navika, zapravo ima potpuno suprotan efekt te se zbog nje možete čak i zaraziti. Stručnjaci s instituta NYU Langone Medical Center, s odjela mikrobiologije otkrili su kako upravo pokrivanjem daske s toalet papirom na kožu možete prenijeti veliki broj bakterija i virusa.  Glavni razlog je taj što se opasnosti za zdravlje kriju na samom papiru. Naime, nakon korištenja javnog toaleta svi povlačimo vodu, ali nikada ne spuštamo dasku.

Istraživanje je potvrdilo kako nakon puštanja vode iz vodokotlića, kapljice mogu završiti na visini od gotovo dva metra te se raspršuju svugdje oko nas. Upravo u tim kapljicama skrivaju se fekalne bakterije koje završavaju na toalet papiru koji je smješten pored WC školjke.

Stručnjaci ipak nude i jendostavno rješenje: ovu naviku možete zadržati ako sa sobom nosite vlastite papirnate maramice koje onda možete koristiti kako zaštitu za WC dasku.

‘Većina WC sjedala čišća su od većine kuhinjskih sudopera‘, ističe Philip Tierno, profesor na njujorškom medicinskom centru NYU Langone Medical Center. Kada je riječ o spolno prenosivim bolestima poput herpesa, većina ih se vrlo rijetko nađe na sjedalu WC školjke, a većina bakterija koje se ondje pojave vrlo brzo nestanu – virus herpes, klamidije i gonoreje ne može preživjeti izvan tijela duže od 10 sekundi.
Kada se govori o bolestima koje se prenose krvlju poput virusa HIV-a i Zika virusa, dok god nemate otvorenu ranu kroz koju tuđe tjelesne tekućine mogu ući u vaš organizam dok obavljate nuždu, bit će sve u redu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:39