stdClass Object ( [id] => 1042011 [title] => Superračunalo analiziralo što nam Covid-19 radi: ‘On je poput provalnika. Oluja bradikinina je mogući krivac teških simptoma korone‘ [alias] => superracunalo-analiziralo-sto-nam-covid-19-radi-on-je-poput-provalnika-oluja-bradikinina-je-moguci-krivac-teskih-simptoma-korone [catid] => 412 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Superračunalo "Summit" u nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju pokrenulo je početkom ljeta analizu podataka o više od 40.000 gena iz 17.000 genetskih uzoraka u pokušaju da se bolje razumije COVID-19.

Inače, "Summit" je drugo najbrže računalo na svijetu, a postupak ispitivanja koje je uključilo analizu 2,5 milijardi genetskih kombinacija ipak je trajao više od tjedan dana.

Kad je superračunalo obavilo svoj posao, istraživači su analizirali rezultate, a prema riječima dr. Daniela Jacobsona, vodećeg istraživača i glavnog znanstvenika za biologiju računalnih sustava na Oak Ridgeu, bio je to "eureka! trenutak". Računalo je otkrilo novu teoriju o tome kako COVID-19 utječe na tijelo - hipotezu o bradikininu.

Hipoteza pruža model koji objašnjava mnoge aspekte COVID-a 19, uključujući neke od njegovih najbizarnijih simptoma. Također sugerira desetak potencijalnih tretmana, od kojih su mnogi već odobreni od FDA.
Istraživači odmah ističu da "testiranje bilo koje od mogućih farmaceutskih intervencija treba provesti u dobro osmišljenim kliničkim ispitivanjima".

Što se tiče sljedećeg koraka u procesu, Jacobson je jasan: nalaz njegova tima neće izliječiti COVID-19.

No, intervencije vođene hipotezom o bradikininu mogle bi uvelike smanjiti patnju pacijenata - i potencijalno spasiti živote.
Prema nalazima Jacobsonova tima, naime, infekcija COVID-19 obično započinje kada virus uđe u tijelo preko ACE2 receptora u nosu. Virus zatim prolazi kroz tijelo, ulazeći u stanice na drugim mjestima gdje su također prisutni ACE2: u crijevima, bubrezima i srcu, što vjerojatno izazove neke od bolesti srca i probavnog sustava.

9 stvari koje su stručnjaci do sada naučili o COVID-u 19

Kada se COVID-19 učvrsti u tijelu, stvari počinju biti izuzetno zanimljive.

Analiza "Summitovih" podataka pokazuje da COVID-u 19 nije dovoljno to što jednostavno zarazi stanice koje već proizvode puno ACE2 receptora, nego aktivno osvaja pojedine sustave tijela, potičući ih da pojačaju ACE2 receptore na mjestima gdje se obično stvaraju na niskoj ili srednjoj razini, uključujući pluća.

U tom smislu COVID-19 je poput provalnika koji se uvuče kroz vaš otvoreni prozor na drugom katu i počne pretraživati vašu kuću. Kad uđe, on ne uzima samo vaše stvari, nego još i otvara sva vrata i prozore kako bi njegovi suučesnici receptori mogli požuriti i učinkovitije pomoći u pljački.

Sustav renin-angiotenzin (RAS) kontrolira mnoge aspekte krvožilnog sustava, uključujući tjelesne razine kemikalije zvane bradikinin, koja obično pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Prema analizi američkog tima, kada virus osvoji RAS, tjelesni mehanizmi za regulaciju bradikinina propadaju. Recepti za bradikinin su preosjetljivi, a tijelo također prestaje učinkovito razgrađivati ​​bradikinin.

(Bradikinin je kemijski spoj koji se proizvodi u organizmu aktivacijom stručno rečeno kininskog sustava u različitim upalnim situacijama. Radi se o spoju koji snažno djeluje na širenje krvnih žila, a ujedno povećava propusnost žilnog sustava, stimulira receptore za bol i uzrokuje stiskanje izvanžilnih glatkih mišića. U organizmu je njegovo djelovanje uvjetovano složenim sustavom nekoliko drugih kemijskih supstancija na tzv. visokomolekularni kininogen koji se nalazi u krvnoj plazmi, a razaraju ga različiti spojevi tzv. kininaza u plućnim i drugim tkivima.)

ACE normalno razgrađuju bradikinin, ali kad ga virus smanji, to ne može činiti dovoljno učinkovito.
Istraživači kažu da je krajnji rezultat oslobađanje oluje bradikinina - masovnih nakupina bradikinina u tijelu. Prema hipotezi o bradikininu, upravo je ta oluja na kraju odgovorna za mnoge smrtonosne posljedice COVID-a 19. Jacobsonov tim u svom radu kaže da je "patologija COVID-a 19 vjerojatno posljedica oluje bradikinina, a ne oluje citokina", koje su prethodno bile identificirane kod pacijenata s COVID-om, ali da "to dvoje može biti i povezano".

Kako se bradikinin nakuplja u tijelu, dramatično povećava propadanje krvnih žila čineći ih nepropusnima pa se COVID sve češće promatra prvenstveno kao vaskularnu bolest, a ne kao respiratorna. Ali COVID još uvijek ima ogroman utjecaj na pluća. Kako krvne žile počinju propadati zbog oluje bradikinina, kažu istraživači, pluća se pune tekućinom, imunološke stanice također istječu u pluća, utvrdio je Jacobsonov tim, što uzrokuje upalu.

Još jedan trik

A COVID-19 ima još jedan posebno podmukli trik - povećava proizvodnju hijaluronske kiseline (HLA) u plućima. HLA se često koristi u sapunima i losionima zbog svoje sposobnosti da apsorbira više od 1000 puta veću količinu tekućine. Kad se kombinira s curenjem tekućine u pluća, rezultati su katastrofalni: stvara se hidrogel koji nekim pacijentima može ispuniti pluća. Prema Jacobsonu, kad se to jednom dogodi, "to je poput pokušaja disanja kroz želatinu".

To može objasniti zašto su se ventilatori pokazali manje učinkovitima u liječenju uznapredovalog COVID-a 19 nego što su liječnici prvotno očekivali, na temelju iskustava s drugim virusima.

"Dolazi do točke u kojoj, bez obzira na količinu kisika koju pumpate, nema olakšanja, jer su alveole u plućima ispunjene ovim hidrogelom", kaže Jacobson. "Pluća postaju poput vodenog balona." Pacijenti se mogu ugušiti čak i ako dobivaju potpunu potporu disanju.

Učinak na srce

Hipoteza o bradikininu širi se i na mnoge učinke COVID-a 19 na srce. Otprilike jedan od pet hospitaliziranih pacijenata s COVID-om 19 ima oštećenja na srcu, čak i ako nikada prije nije imao srčanih problema. Nešto od toga vjerojatno je zbog virusa koji zaražava srce izravno putem svojih ACE2 receptora. Ali RAS također kontrolira aspekte srčanih kontrakcija i krvnog tlaka. Oluja bradikinina može urokovati aritmije i nizak krvni tlak, što se često viđa kod pacijenata s COVID-om 19.

Hipoteza o bradikininu objašnjava i neurološke učinke COVID-a 19 koji su neočekivani, poput vrtoglavice, napadaja, delirija i moždanog udara... a prisutni su u čak polovice hospitaliziranih COVID bolesnika.

Bradikinin u visokim dozama može dovesti do sloma krvno-moždane barijere. U normalnim okolnostima ova barijera djeluje kao filtar između mozga i ostatka krvožilnog sustava. Propušta hranjive sastojke i male molekule koji su potrebni mozgu da bi funkcionirao, istodobno zadržavajući toksine i patogene i održavajući unutarnju okolinu mozga čvrsto reguliranom.

Ako bradikininske oluje poruše krvno-moždane barijere, to omogućuje ulazak štetnih stanica i spojeva u mozak, što dovodi do upale, potencijalnog oštećenja mozga i mnogih neuroloških simptoma kod pacijenata s COVID-om. Jacobson kaže: "Razumna je hipoteza da bi mnogi neurološki simptomi kod COVID-a 19 mogli biti posljedica viška bradikinina. Pokazalo se da bradikinin vjerojatno povećava propusnost krvno-moždane barijere. Uz to, slični neurološki simptomi primijećeni su i kod drugih bolesti koje su posljedica viška bradikinina."

Povećana razina bradikinina mogla bi također objasniti i druge uobičajene simptome COVID-a 19. ACE inhibitori - klasa lijekova koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka - imaju sličan učinak na RAS sustav kao COVID-19, povećavajući razinu bradikinina. Zapravo, Jacobson i njegov tim primjećuju u svom radu da "virus... farmakološki djeluje kao ACE inhibitor", gotovo izravno odražavajući djelovanje ovih lijekova.

Djelujući kao prirodni ACE inhibitor, COVID-19 može uzrokovati iste učinke koje hipertoničari ponekad imaju kada uzimaju lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Poznato je da ACE inhibitori uzrokuju suhi kašalj i umor, dva školska simptoma COVID-a 19. A mogu potencijalno povećati razinu kalija u krvi, što je također primijećeno u bolesnika s COVID-om. Sličnosti između nuspojava ACE inhibitora i simptoma COVID-a 19 jačaju hipotezu o bradikininu - kažu istraživači.

Gubitak okusa i mirisa

Također je poznato da ACE inhibitori uzrokuju gubitak okusa i mirisa. Jacobson ističe da je ovaj simptom vjerojatniji zbog virusa koji "utječe na stanice koje okružuju njušne živčane stanice" nego izravnog učinka bradikinina.

Iako još uvijek nova teorija, hipoteza o bradikininu objašnjava nekoliko drugih naoko bizarnih simptoma COVID-a 19. Jacobson i njegov tim nagađaju da bi propusnost krvih žila uzrokovana olujama bradikinina mogla biti odgovorna za "COVID nožne prste", stanje koje uključuje otečene, natučene prste na nozi koje imaju neki pacijenti s COVID-om. Bradikinin se također može povezati s promjenama na štitnjači, koje su također primijećene kod nekih pacijenata.

Hipoteza o bradikininu također bi mogla objasniti neke šire demografske obrasce širenja bolesti. Istraživači primjećuju da su neki aspekti RAS sustava povezani sa spolom, s proteinima za nekoliko receptora (poput onoga nazvanog TMSB4X) koji se nalaze na X kromosomu. To znači da bi "žene imale dvostruko više razine ovog proteina od muškaraca". Jacobsonov tim zaključuje da bi to "moglo objasniti nižu incidenciju smrtnosti izazvane COVID-om 19 kod žena", a genetska neobičnost RAS-a mogla bi pružiti ženama dodatnu zaštitu od bolesti.

Hipoteza o bradikininu daje model koji pridonosi boljem razumijevanju COVID-a 19 i dodaje novost postojećoj literaturi - ističu znanstvenici Frank van de Veerdonk, Jos WM van der Meer i Roger Little, koji su recenzirali timski list. Predviđa gotovo sve simptome bolesti, čak i one (poput modrica na prstima) koje su se isprva činile slučajnima, ali i predlaže nove načine liječenja bolesti.

COVID-19 ističe se i razmjerom globalnog utjecaja i očitom slučajnošću mnogih simptoma. Liječnici su se borili za razumijevanje bolesti i iznijeli jedinstvenu teoriju o tome kako ona djeluje. Iako još uvijek nije dokazana, hipoteza o bradikininu pruža takvu teoriju. I kao i sve dobre hipoteze, također pruža specifična, provjerljiva predviđanja - u ovom slučaju stvarne lijekove koji bi mogli pružiti olakšanje stvarnim pacijentima.

---

Novi lijekovi i vitamin D

Kao što Jacobson i tim ističu, nekoliko lijekova cilja na aspekte RAS-a i već su odobreni i mogli bi se primijeniti i na liječenje COVID-a 19. Nekoliko njih, poput danazola, stanozolola i ekalantida, smanjuju proizvodnju bradikinina i potencijalno mogu zaustaviti smrtonosnu oluju bradikinina. Drugi, poput ikatibanta, smanjuju signalizaciju bradikinina i mogli bi ublažiti njegove učinke kad je već u tijelu. I vitamin D predlaže se kao potencijalno koristan lijek za COVID-19. Vitamin je uključen u RAS sustav i mogao bi biti koristan u smanjenju drugog spoja, poznatog kao REN. Ovo bi moglo zaustaviti stvaranje potencijalno smrtonosnih oluja bradikinina. Istraživači napominju da je dokazano da vitamin D pomaže onima koji pate od COVID-a 19. Vitamin je dostupan bez recepta, a oko 20 posto populacije ima manjak. Ako se doista vitamin pokaže učinkovitim u smanjenju ozbiljnosti oluje od bradikinina, to bi mogao biti jednostavan, relativno siguran način za smanjenje posljedica virusa.
No, u sprječavanju simptoma povezanih s olujama bradikinina mogu pomoći još neki kemijski spojevi. Primjerice, himekromon bi mogao smanjiti razinu hijaluronske kiseline, potencijalno zaustavljajući stvaranje smrtonosnog hidrogela u plućima. A timbetasin bi mogao oponašati mehanizam za koji istraživači vjeruju da štiti žene od ozbiljnijih infekcija COVID-19. Sve su ovo potencijalni tretmani koje treba proučavati u strogo kontroliranim uvjetima prije nego što se utvrdi njihova učinkovitost i preporuči šira upotreba.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zanimljiva teorija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => zanimljiva teorija 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-02 10:54:45 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-07 11:58:50 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2020-09-02 21:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 412 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--u-fokusu [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Najnovije vijesti i kolumne s područja turizma, gospodarstva, kulture i crne kronike u Hrvatskoj i svijetu [menu-meta_keywords] => hrvatska, svijet, crna kronika, turizam, gospodarstvo, kultura, mišljenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => U fokusu [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/02\/14550474.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1286","k_14550474_1280.jpg":"1280x1280","k_14550474_1024.jpg":"1024x1024","k_14550474_640.jpg":"640x640","k_14550474_480.jpg":"480x480","k_14550474_340.jpg":"340x340","k_14550474_220.jpg":"220x220","o_14550474_1280.jpg":"1280x857","o_14550474_1024.jpg":"1024x685","o_14550474_640.jpg":"640x428","o_14550474_480.jpg":"480x321","o_14550474_340.jpg":"340x227","o_14550474_220.jpg":"220x147","h_14550474_1280.jpg":"1280x854","h_14550474_1024.jpg":"1024x683","h_14550474_640.jpg":"640x427","h_14550474_480.jpg":"480x320","h_14550474_340.jpg":"340x227","h_14550474_220.jpg":"220x147","pp_14550474_1280.jpg":"1006x1280","pp_14550474_1024.jpg":"805x1024","pp_14550474_640.jpg":"503x640","pp_14550474_480.jpg":"377x480","pp_14550474_340.jpg":"267x340","pp_14550474_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 412 [name] => U fokusu [alias] => u-fokusu [description] => [parent] => 265 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15317793 Threads: 4 Questions: 3182246750 Slow queries: 7139568 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235618834 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje/u-fokusu ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/u-fokusu/superracunalo-analiziralo-sto-nam-covid-19-radi-on-je-poput-provalnika-oluja-bradikinina-je-moguci-krivac-teskih-simptoma-korone-1042011 [printLink] => /mozaik/zdravlje/u-fokusu/superracunalo-analiziralo-sto-nam-covid-19-radi-on-je-poput-provalnika-oluja-bradikinina-je-moguci-krivac-teskih-simptoma-korone-1042011?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 616714 [name] => analiza superračunala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 23:02:07 [main_article_id] => 0 [alias] => analiza-superracunala [link] => /tag/analiza-superracunala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 602999 [name] => covid-19 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-04 12:20:58 [main_article_id] => 0 [alias] => covid-19 [link] => /tag/covid-19 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 616715 [name] => bradikinin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 23:02:07 [main_article_id] => 0 [alias] => bradikinin [link] => /tag/bradikinin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 616716 [name] => teški simptomi korone [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 23:02:07 [main_article_id] => 0 [alias] => teski-simptomi-korone [link] => /tag/teski-simptomi-korone ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zanimljiva teorija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Superračunalo analiziralo što nam Covid-19 radi: ‘On je poput provalnika. Oluja bradikinina je mogući krivac teških simptoma korone‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/02/14550474.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/02/14550474.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Superračunalo "Summit" u nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju pokrenulo je početkom ljeta analizu podataka o više od 40.000 gena iz 17.000 genetskih uzoraka u pokušaju da se bolje razumije COVID-19.

Inače, "Summit" je drugo najbrže računalo na svijetu, a postupak ispitivanja koje je uključilo analizu 2,5 milijardi genetskih kombinacija ipak je trajao više od tjedan dana.

Kad je superračunalo obavilo svoj posao, istraživači su analizirali rezultate, a prema riječima dr. Daniela Jacobsona, vodećeg istraživača i glavnog znanstvenika za biologiju računalnih sustava na Oak Ridgeu, bio je to "eureka! trenutak". Računalo je otkrilo novu teoriju o tome kako COVID-19 utječe na tijelo - hipotezu o bradikininu.

Hipoteza pruža model koji objašnjava mnoge aspekte COVID-a 19, uključujući neke od njegovih najbizarnijih simptoma. Također sugerira desetak potencijalnih tretmana, od kojih su mnogi već odobreni od FDA.
Istraživači odmah ističu da "testiranje bilo koje od mogućih farmaceutskih intervencija treba provesti u dobro osmišljenim kliničkim ispitivanjima".

Što se tiče sljedećeg koraka u procesu, Jacobson je jasan: nalaz njegova tima neće izliječiti COVID-19.

No, intervencije vođene hipotezom o bradikininu mogle bi uvelike smanjiti patnju pacijenata - i potencijalno spasiti živote.
Prema nalazima Jacobsonova tima, naime, infekcija COVID-19 obično započinje kada virus uđe u tijelo preko ACE2 receptora u nosu. Virus zatim prolazi kroz tijelo, ulazeći u stanice na drugim mjestima gdje su također prisutni ACE2: u crijevima, bubrezima i srcu, što vjerojatno izazove neke od bolesti srca i probavnog sustava.

9 stvari koje su stručnjaci do sada naučili o COVID-u 19

Kada se COVID-19 učvrsti u tijelu, stvari počinju biti izuzetno zanimljive.

Analiza "Summitovih" podataka pokazuje da COVID-u 19 nije dovoljno to što jednostavno zarazi stanice koje već proizvode puno ACE2 receptora, nego aktivno osvaja pojedine sustave tijela, potičući ih da pojačaju ACE2 receptore na mjestima gdje se obično stvaraju na niskoj ili srednjoj razini, uključujući pluća.

U tom smislu COVID-19 je poput provalnika koji se uvuče kroz vaš otvoreni prozor na drugom katu i počne pretraživati vašu kuću. Kad uđe, on ne uzima samo vaše stvari, nego još i otvara sva vrata i prozore kako bi njegovi suučesnici receptori mogli požuriti i učinkovitije pomoći u pljački.

Sustav renin-angiotenzin (RAS) kontrolira mnoge aspekte krvožilnog sustava, uključujući tjelesne razine kemikalije zvane bradikinin, koja obično pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Prema analizi američkog tima, kada virus osvoji RAS, tjelesni mehanizmi za regulaciju bradikinina propadaju. Recepti za bradikinin su preosjetljivi, a tijelo također prestaje učinkovito razgrađivati ​​bradikinin.

(Bradikinin je kemijski spoj koji se proizvodi u organizmu aktivacijom stručno rečeno kininskog sustava u različitim upalnim situacijama. Radi se o spoju koji snažno djeluje na širenje krvnih žila, a ujedno povećava propusnost žilnog sustava, stimulira receptore za bol i uzrokuje stiskanje izvanžilnih glatkih mišića. U organizmu je njegovo djelovanje uvjetovano složenim sustavom nekoliko drugih kemijskih supstancija na tzv. visokomolekularni kininogen koji se nalazi u krvnoj plazmi, a razaraju ga različiti spojevi tzv. kininaza u plućnim i drugim tkivima.)

ACE normalno razgrađuju bradikinin, ali kad ga virus smanji, to ne može činiti dovoljno učinkovito.
Istraživači kažu da je krajnji rezultat oslobađanje oluje bradikinina - masovnih nakupina bradikinina u tijelu. Prema hipotezi o bradikininu, upravo je ta oluja na kraju odgovorna za mnoge smrtonosne posljedice COVID-a 19. Jacobsonov tim u svom radu kaže da je "patologija COVID-a 19 vjerojatno posljedica oluje bradikinina, a ne oluje citokina", koje su prethodno bile identificirane kod pacijenata s COVID-om, ali da "to dvoje može biti i povezano".

Kako se bradikinin nakuplja u tijelu, dramatično povećava propadanje krvnih žila čineći ih nepropusnima pa se COVID sve češće promatra prvenstveno kao vaskularnu bolest, a ne kao respiratorna. Ali COVID još uvijek ima ogroman utjecaj na pluća. Kako krvne žile počinju propadati zbog oluje bradikinina, kažu istraživači, pluća se pune tekućinom, imunološke stanice također istječu u pluća, utvrdio je Jacobsonov tim, što uzrokuje upalu.

Još jedan trik

A COVID-19 ima još jedan posebno podmukli trik - povećava proizvodnju hijaluronske kiseline (HLA) u plućima. HLA se često koristi u sapunima i losionima zbog svoje sposobnosti da apsorbira više od 1000 puta veću količinu tekućine. Kad se kombinira s curenjem tekućine u pluća, rezultati su katastrofalni: stvara se hidrogel koji nekim pacijentima može ispuniti pluća. Prema Jacobsonu, kad se to jednom dogodi, "to je poput pokušaja disanja kroz želatinu".

To može objasniti zašto su se ventilatori pokazali manje učinkovitima u liječenju uznapredovalog COVID-a 19 nego što su liječnici prvotno očekivali, na temelju iskustava s drugim virusima.

"Dolazi do točke u kojoj, bez obzira na količinu kisika koju pumpate, nema olakšanja, jer su alveole u plućima ispunjene ovim hidrogelom", kaže Jacobson. "Pluća postaju poput vodenog balona." Pacijenti se mogu ugušiti čak i ako dobivaju potpunu potporu disanju.

Učinak na srce

Hipoteza o bradikininu širi se i na mnoge učinke COVID-a 19 na srce. Otprilike jedan od pet hospitaliziranih pacijenata s COVID-om 19 ima oštećenja na srcu, čak i ako nikada prije nije imao srčanih problema. Nešto od toga vjerojatno je zbog virusa koji zaražava srce izravno putem svojih ACE2 receptora. Ali RAS također kontrolira aspekte srčanih kontrakcija i krvnog tlaka. Oluja bradikinina može urokovati aritmije i nizak krvni tlak, što se često viđa kod pacijenata s COVID-om 19.

Hipoteza o bradikininu objašnjava i neurološke učinke COVID-a 19 koji su neočekivani, poput vrtoglavice, napadaja, delirija i moždanog udara... a prisutni su u čak polovice hospitaliziranih COVID bolesnika.

Bradikinin u visokim dozama može dovesti do sloma krvno-moždane barijere. U normalnim okolnostima ova barijera djeluje kao filtar između mozga i ostatka krvožilnog sustava. Propušta hranjive sastojke i male molekule koji su potrebni mozgu da bi funkcionirao, istodobno zadržavajući toksine i patogene i održavajući unutarnju okolinu mozga čvrsto reguliranom.

Ako bradikininske oluje poruše krvno-moždane barijere, to omogućuje ulazak štetnih stanica i spojeva u mozak, što dovodi do upale, potencijalnog oštećenja mozga i mnogih neuroloških simptoma kod pacijenata s COVID-om. Jacobson kaže: "Razumna je hipoteza da bi mnogi neurološki simptomi kod COVID-a 19 mogli biti posljedica viška bradikinina. Pokazalo se da bradikinin vjerojatno povećava propusnost krvno-moždane barijere. Uz to, slični neurološki simptomi primijećeni su i kod drugih bolesti koje su posljedica viška bradikinina."

Povećana razina bradikinina mogla bi također objasniti i druge uobičajene simptome COVID-a 19. ACE inhibitori - klasa lijekova koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka - imaju sličan učinak na RAS sustav kao COVID-19, povećavajući razinu bradikinina. Zapravo, Jacobson i njegov tim primjećuju u svom radu da "virus... farmakološki djeluje kao ACE inhibitor", gotovo izravno odražavajući djelovanje ovih lijekova.

Djelujući kao prirodni ACE inhibitor, COVID-19 može uzrokovati iste učinke koje hipertoničari ponekad imaju kada uzimaju lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Poznato je da ACE inhibitori uzrokuju suhi kašalj i umor, dva školska simptoma COVID-a 19. A mogu potencijalno povećati razinu kalija u krvi, što je također primijećeno u bolesnika s COVID-om. Sličnosti između nuspojava ACE inhibitora i simptoma COVID-a 19 jačaju hipotezu o bradikininu - kažu istraživači.

Gubitak okusa i mirisa

Također je poznato da ACE inhibitori uzrokuju gubitak okusa i mirisa. Jacobson ističe da je ovaj simptom vjerojatniji zbog virusa koji "utječe na stanice koje okružuju njušne živčane stanice" nego izravnog učinka bradikinina.

Iako još uvijek nova teorija, hipoteza o bradikininu objašnjava nekoliko drugih naoko bizarnih simptoma COVID-a 19. Jacobson i njegov tim nagađaju da bi propusnost krvih žila uzrokovana olujama bradikinina mogla biti odgovorna za "COVID nožne prste", stanje koje uključuje otečene, natučene prste na nozi koje imaju neki pacijenti s COVID-om. Bradikinin se također može povezati s promjenama na štitnjači, koje su također primijećene kod nekih pacijenata.

Hipoteza o bradikininu također bi mogla objasniti neke šire demografske obrasce širenja bolesti. Istraživači primjećuju da su neki aspekti RAS sustava povezani sa spolom, s proteinima za nekoliko receptora (poput onoga nazvanog TMSB4X) koji se nalaze na X kromosomu. To znači da bi "žene imale dvostruko više razine ovog proteina od muškaraca". Jacobsonov tim zaključuje da bi to "moglo objasniti nižu incidenciju smrtnosti izazvane COVID-om 19 kod žena", a genetska neobičnost RAS-a mogla bi pružiti ženama dodatnu zaštitu od bolesti.

Hipoteza o bradikininu daje model koji pridonosi boljem razumijevanju COVID-a 19 i dodaje novost postojećoj literaturi - ističu znanstvenici Frank van de Veerdonk, Jos WM van der Meer i Roger Little, koji su recenzirali timski list. Predviđa gotovo sve simptome bolesti, čak i one (poput modrica na prstima) koje su se isprva činile slučajnima, ali i predlaže nove načine liječenja bolesti.

COVID-19 ističe se i razmjerom globalnog utjecaja i očitom slučajnošću mnogih simptoma. Liječnici su se borili za razumijevanje bolesti i iznijeli jedinstvenu teoriju o tome kako ona djeluje. Iako još uvijek nije dokazana, hipoteza o bradikininu pruža takvu teoriju. I kao i sve dobre hipoteze, također pruža specifična, provjerljiva predviđanja - u ovom slučaju stvarne lijekove koji bi mogli pružiti olakšanje stvarnim pacijentima.

---

Novi lijekovi i vitamin D

Kao što Jacobson i tim ističu, nekoliko lijekova cilja na aspekte RAS-a i već su odobreni i mogli bi se primijeniti i na liječenje COVID-a 19. Nekoliko njih, poput danazola, stanozolola i ekalantida, smanjuju proizvodnju bradikinina i potencijalno mogu zaustaviti smrtonosnu oluju bradikinina. Drugi, poput ikatibanta, smanjuju signalizaciju bradikinina i mogli bi ublažiti njegove učinke kad je već u tijelu. I vitamin D predlaže se kao potencijalno koristan lijek za COVID-19. Vitamin je uključen u RAS sustav i mogao bi biti koristan u smanjenju drugog spoja, poznatog kao REN. Ovo bi moglo zaustaviti stvaranje potencijalno smrtonosnih oluja bradikinina. Istraživači napominju da je dokazano da vitamin D pomaže onima koji pate od COVID-a 19. Vitamin je dostupan bez recepta, a oko 20 posto populacije ima manjak. Ako se doista vitamin pokaže učinkovitim u smanjenju ozbiljnosti oluje od bradikinina, to bi mogao biti jednostavan, relativno siguran način za smanjenje posljedica virusa.
No, u sprječavanju simptoma povezanih s olujama bradikinina mogu pomoći još neki kemijski spojevi. Primjerice, himekromon bi mogao smanjiti razinu hijaluronske kiseline, potencijalno zaustavljajući stvaranje smrtonosnog hidrogela u plućima. A timbetasin bi mogao oponašati mehanizam za koji istraživači vjeruju da štiti žene od ozbiljnijih infekcija COVID-19. Sve su ovo potencijalni tretmani koje treba proučavati u strogo kontroliranim uvjetima prije nego što se utvrdi njihova učinkovitost i preporuči šira upotreba.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/u-fokusu/superracunalo-analiziralo-sto-nam-covid-19-radi-on-je-poput-provalnika-oluja-bradikinina-je-moguci-krivac-teskih-simptoma-korone-1042011 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=366a14cbb32a5a454a92c7c1db69deb1cfa5caee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Superra%C4%8Dunalo+analiziralo+%C5%A1to+nam+Covid-19+radi%3A+%E2%80%98On+je+poput+provalnika.+Oluja+bradikinina+je+mogu%C4%87i+krivac+te%C5%A1kih+simptoma+korone%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fu-fokusu%2Fsuperracunalo-analiziralo-sto-nam-covid-19-radi-on-je-poput-provalnika-oluja-bradikinina-je-moguci-krivac-teskih-simptoma-korone-1042011 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fu-fokusu%2Fsuperracunalo-analiziralo-sto-nam-covid-19-radi-on-je-poput-provalnika-oluja-bradikinina-je-moguci-krivac-teskih-simptoma-korone-1042011 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zanimljiva teorija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
U fokusuzanimljiva teorija

Superračunalo analiziralo što nam Covid-19 radi: ‘On je poput provalnika. Oluja bradikinina je mogući krivac teških simptoma korone‘

2. rujna 2020. - 23:01

Superračunalo "Summit" u nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju pokrenulo je početkom ljeta analizu podataka o više od 40.000 gena iz 17.000 genetskih uzoraka u pokušaju da se bolje razumije COVID-19.

Inače, "Summit" je drugo najbrže računalo na svijetu, a postupak ispitivanja koje je uključilo analizu 2,5 milijardi genetskih kombinacija ipak je trajao više od tjedan dana.

Kad je superračunalo obavilo svoj posao, istraživači su analizirali rezultate, a prema riječima dr. Daniela Jacobsona, vodećeg istraživača i glavnog znanstvenika za biologiju računalnih sustava na Oak Ridgeu, bio je to "eureka! trenutak". Računalo je otkrilo novu teoriju o tome kako COVID-19 utječe na tijelo - hipotezu o bradikininu.

Hipoteza pruža model koji objašnjava mnoge aspekte COVID-a ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:07