StoryEditorOCM
ZdravljeVRIJEDI ZNATI

Stručnjaci otkrili da jedna šalica dnevno ovog čaja pomaže u kontroli krvnog šećera; smanjuje rizik od dijabetesa za 50%

Piše MOZAIK SD
6. listopada 2023. - 11:31

Nova studija pokazuje da svakodnevno pijenje tamnog čaja može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživači i znanstvenici sugeriraju da ispijanjem tamnog čaja povećavamo izlučivanje glukoze u urinu dok se istovremeno poboljšava otpornost na inzulin. Prema novom istraživanju objavljenom na ovogodišnjem godišnjem sastanku Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) u Hamburgu strručnjaci su ustvrdili da je ispijanje tamnog čaja dobar alat za kontrolu šećera u krvi, ali trebali biste uzeti u obzir i svoju cjelokupnu prehranu.

image
/Shutterstock

Istraživači sa Sveučilišta Adelaide u Australiji i Sveučilišta Southeast u Kini otkrili su da u usporedbi s onima koji nikad ne piju čaj, oni koji svakodnevno konzumiraju tamni čaj imaju 53% manji rizik od predijabetesa i 47% manji rizik od dijabetesa tipa 2. To je ustvrđeno čak i nakon uzimanja u obzir određenih čimbenika rizika od dijabetesa, kao što su dob, spol, etnička pripadnost i indeks tjelesne mase (BMI), piše Healthline.

Komentirajući nalaze, jedan od glavnih autora, izvanredni profesor Tongzhi Wu, rekao je: "Naši nalazi upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na regulaciju šećera u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze urinom, poboljšane inzulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi. Ove dobrobiti bile su najizraženije među onima koji svakodnevno piju tamni čaj.”

Crni čaj i rizik od dijabetesa: Koja je veza?

image
/Shutterstock

Nutricionistica Natalie Burrows impresionirana je nalazima. "Nisam jako iznenađena nalazima jer znamo koliko su listovi čaja bogati antioksidansima i kako antioksidansi i protuupalni spojevi mogu podržati vaskularno zdravlje i upale", kaže ona, prenosi Healthline.

“Međutim, stupanj u kojem svakodnevna konzumacija nezaslađenog tamnog čaja može poboljšati individualni rizik od dijabetesa tipa 2 je izvanredan. To još jednom ilustrira koliko priroda može biti moćna kada konzumiramo prirodnu hranu.”

Poput Burrow, nutricionist Harry Snell vjeruje da je to zbog sadržaja polifenola u tamnom čaju, no ističe koje se stvari ne bi trebale raditi ukoliko želimo da nam crni čaj pomogne reducirati rizik od dijabetesa: “Dodavanje šećera ili zaslađivača čaju otopit će njegove poznate dobrobiti za šećer u krvi”, upozorava. “Također bih preporučio uživanje u različitim čajevima; tamna, crna, zelena i bijela zbog svih različitih dobrobiti koje imaju na snižavanje šećera u krvi i poboljšanje upale i antioksidativnog statusa,” dodaje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 08:05