stdClass Object ( [id] => 1350260 [title] => Posao, troje djece, balet, sport...Šefica neurologije KBC-a Zagreb je žena ‘zmaj‘ i top ‘meštrica‘ bezglutenske spize [alias] => posao-troje-djece-balet-sport-sefica-neurologije-kbc-a-zagreb-je-zena-zmaj-i-top-mestrica-bezglutenske-spize [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što vi uopće smijete konzumirati? Koliko su puta oboljeli od celijakije, bolesti koju uzrokuje intolerancija na gluten, čuli ovakve rečenice? Ili su sami sebi postavili slično pitanje kad je ta dijagnoza utisnuta u njihov liječnički karton. Posljednjih godina ta je autoimuna, pretežno nasljedna bolest koja dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva, dobila veliki prostor u javnosti, ali uvijek ostaju i otvorena pitanja poput onoga "koliko će mi ta dijagnoza prevrnuti život"? Osobito ako to znači (a znači li doista?) radikalnu promjenu dotadašnjih životnih navika.

A što kad liječnik oboli od celijakije?

Mnoga smo pitanja otvorili odmah na početku teksta, ali za to imamo razloga. Naša je sugovornica idealna za razgovor na ovu temu. Ona je prof. dr. sc. Ervina Bilić iz Zagreba, specijalistica neurologinja, uži specijalist za područje neuromuskularnih bolesti, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta (MEF) iz Zagreba, pomoćnica dekana MEF-a za poslijediplomsku nastavu, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju. Profesorica Bilić majka je troje djece. Prije devet godina otkrila je da boluje od celijakije.

---

image

‘Uzmem originalni recept, napravim ga s bezglutenskim brašnom i to ponavljam dok ne izbaždarim idealne omjere‘

Privatni album
---

Ovu svestranu ženu, liječnicu, profesoricu, majku, suprugu, dijagnoza, reći će i sama, jest zatekla. Ali ne i zaustavila. Život je nastavila punim plućima, a svoju raniju strast – kuhanje – pretvorila je u fenomenalan "projekt" u kojemu se nametnula kao prava "masteršefica" bezglutenske prehrane. Prof. dr. Bilić svojim je receptima koje objavljuje na Instagramu, a koje nerijetko sama osmišljava, unijela puno veselja u domove (i želuce) oboljelih od celijakije. Njezina je kuhinja dokaz kako hrana i bez pšenice, ječma, raži ili zobi svojom raznolikošću, bojama, nezaboravnim okusima može stvoriti prave "bezglutenske gurmane", a uz niz šarenih recepata možete mirno i radosno "odraditi" i blagdane i sve druge svečanosti.

Prijelomni trenutak

– Znate kako se kaže, da su u postolara najlošije cipele? – odgovara kroz smijeh prof. dr. Bilić na pitanje kako je uopće otkrila da boluje od celijakije.

– Kad sad retrogradno gledam, simptome sam imala nekoliko godina prije. Dominirao je umor. No, uz posao, obitelj i rastući broj obveza, dugo mi je trebalo da posumnjam kako je moj umor nešto više od reakcije na veliko opterećenje – prisjeća se profesorica Bilić. Pojavile su se, kaže, i kožne alergije, lomljivi nokti, anemija zbog manjka željeza.

---

image

‘Kod osoba s celijakijom uzimanje glutena može izazvati brojne teške, pa i neurološke posljedice‘

Privatni album
---

– Prijelomni trenutak bio je tako jak umor da prvi put nisam mogla raditi sve ono što sam željela i trebala. Imala sam osjećaj umora koji ne prolazi odmorom. Kako mi je netom prije toga nećakinji postavljena dijagnoza celijakije, i ja sam se testirala, obavila sam pretrage i dijagnoza je potvrđena. Mogla bih reći da su pedijatrijski gastroenterolozi izravno i neizravno postavili dijagnozu i njoj i meni – otkriva naša sugovornica. Općenito gledajući u medicini – dodaje ona – pedijatri su puno osvješteniji o celijakiji, ali i kod nas liječnika koji se bavimo odraslim bolesnicima u posljednjih nekoliko godina postupno raste svijest o ovoj ne tako rijetkoj i lječivoj bolesti.

Iako se o toj bolesti intenzivno piše posljednjih godina, profesoricu Bilić pitamo koji simptomi sugeriraju nekoj osobi da bi neodgodivo trebala obaviti analizu na celijakiju.

– Kao i za mnoge druge autoimune bolesti, i za celijakiju postoji nasljedna sklonost. Razvoj bolesti može se dogoditi u bilo koje vrijeme i rezultat je konstitucijskih čimbenika (nasljeđa) i okolišnih utjecaja, poput načina prehrane, vrste pšenice u hrani, virusnih infekcija, lijekova, crijevne mikrobiote, razina vitamina D i ostalih. U vrijeme kad sam studirala, u našim je udžbenicima pisalo da je celijakija netropska spru i da se javlja kod djece te da sa sazrijevanjem organizma prolazi. Mnogo se toga promijenilo od tog vremena – govori prof. dr. Ervina Bilić o dugogodišnjim nepoznanicama koje su pratile celijakiju.

– Danas smo svjesniji ove bolesti i češće je dijagnosticiramo – dodaje – no vrlo je lako moguće da je ona apsolutno češća jer porast prevalencije prati većinu autoimunih bolesti, posebno u razvijenim zemljama.

– Neupitni razlozi da se posumnja na ovu bolest trebali bi biti, osim probavnih poteškoća koje uključuju proljev i opstipaciju, još i anemija, manjak vitamina i oligoelemenata, promjene kože, kostiju, kose, kod djece zastoj u rastu, hormonski poremećaji, pa i poteškoće zanošenja kod žena – navodi prof. dr. Bilić neke od simptoma.

Kad čovjek dobije dijagnozu, osobito kad je ona takve kronične naravi, reakcije su, kao uostalom i ljudi, različite. Nekad se dogodi da intolerantni na gluten jednostavno zanemare dijagnozu i još neko vrijeme nastave "suživot s glutenom". Kako je u toj situaciji reagirala naša liječnica?

---

image

UZ OKVIR

Privatni album
---

Mogu li se pričestiti?

– Reakcija na informaciju o kroničnoj bolesti uvijek je stres. Vjerujem da je stres podjednak za sve ljude, no reakcija na stres je interindividualno različita i uvjetovana dotadašnjim iskustvom, potporom okoline, socijalnim i drugim čimbenicima. Po prirodi sam nestrpljiva i kada naiđem na problem, odmah ga rješavam. Strah i frustraciju liječim djelovanjem, ako se mogu našaliti na svoj račun – ponekad i prebrzo. No u ovom slučaju ta mi je karakterna osobina išla u prilog – prepričava profesorica Bilić trenutke u kojima se sama suočila s novim životnim "pratiocem".

– U dva dana smo doma promijenili sve posuđe (da bi se izbjegla kontaminacija glutenom), maknuli smo iz stana sav gluten i ispekla sam prvi kruh bez glutena. Taj je kruh bio sve samo ne ukusan, ali djeca i suprug su me ohrabrili, čak su ga i cijelog pojeli – otkriva naša energična sugovornica, te kroz smijeh dodaje kako se nada da se obitelji u godinama nakon toga odužila brojnim svakodnevnim delicijama i svakodnevnim ranojutarnjim pečenjem kruha, peciva, muffina i ostalog.

– U početku, prvih godinu, dvije, najteže mi je bilo to što nisam mogla na jednom mjestu dobiti životno korisne savjete, kako napraviti palačinke, kako napraviti jako dobar kruh, mogu li se pričestiti, koji ruževi za usne imaju gluten, smijem li jesti u restoranu, ima li pasta za zube glutena i slično. Mi liječnici medicinu gledamo kroz bolesti, no kada imate bolest – najveći je izazov uklopiti je u život – otkriva profesorica Bilić dvojbe koje prate oboljele.

Pričest? Moramo priznati da nas je ovaj dio rečenice pomalo zaintrigirao. U ovo blagdansko vrijeme u kojemu vjernici katolici slave jedan od najljepših kršćanskih blagdana, Božić, idealna je prilika da razjasnimo i tu nedoumicu, dakle kako se pričešćuju vjernici koji pate od celijakije. Hostija koju u bogoslužju primaju vjernici obično, koliko nam je poznato, sadrži gluten (pravi se od bijelog pšeničnog brašna i vode).

– Osobe s celijakijom mogu primiti svetu pričest, no potrebno je prethodno osigurati bezglutensku hostiju. U mojoj župi na Jordanovcu nabavljaju bezglutensku hostiju za osobe s celijakijom i mi se prvi pričestimo. Također, svatko može i sam kupiti hostije bez glutena (ima ih u trgovinama na zagrebačkom Kaptolu) i odnijeti ih u svoju župu (u kutijici je obično 50 hostija). Također, hostiju bez glutena osobe s celijakijom mogu ponijeti gdje god da idu na svetu misu i prije mise ih predati u sakristiju – dobivamo odgovor i u vezi s ovom dvojbom. Podsjetimo još kako je vatikanska Kongregacija za nauk vjere objavila 2013. godine uredbe za slavljenje euharistije za osobe koje, zbog različitih i teških razloga, ne smiju jesti kruh pripravljen na uobičajen način i vino koje je uzavrelo na uobičajen način. Bezglutenske hostije mogu se nabaviti u Zagrebu na Kaptolu, a možete se raspitati i u Hrvatskom društvu za celijakiju. U svakom slučaju, u vezi s primanjem hostije treba se obratiti župniku ili svećeniku.

Odvojeno posuđe

Zbog niza nerazjašnjenih pitanja, a posebice onih vezanih uz prehranu oboljelih od celijakije, prof. dr. Ervina Bilić je na nagovor drugih osoba s celijakijom pokrenula svoj Instagram profil, na kojemu se trenutno može pronaći više od 300 recepata za jela bez glutena s detaljnim uputama i ilustracijama. Pritom nikako ne preporučuje "suživot" s glutenom, odnosno ignoriranje bolesti nakon dijagnoze i pokušaj nastavka življenja po starom.

---

image

Osobe s celijakijom mogu uživati u svim slasticama

Privatni album
------
image

Blagdanski keksići

Privatni album
---

– Negacija je mehanizam obrane, no kod osoba s celijakijom uzimanje glutena može izazvati brojne teške, pa i neurološke posljedice. Tako da "suživot" s glutenom nije nikako nešto što bih preporučila. Možemo to reći i na sljedeći način: celijakija je jedna od rijetkih bolesti u kojoj oboljeli ima alat izlječenja u svojim rukama, šteta bi bilo ne upotrijebiti ga – racionalan je savjet naše liječnice.

Kao zanimljivu crticu iz njezine "bitke" s bolešću pronašli smo i podatak kako se nakon saznanja o dijagnozi – udebljala desetak kilograma.

– Da, u prvih godinu dana dobila sam 11 kilograma i tome sam se jako razveselila – "priznaje" prof. dr. Bilić, ističući kako se posebno razveselila jer je već mjesec-dva nakon uvođenja bezglutenske dijete postala ona stara "ja", s puno energije, bez umora, a i svi drugi simptomi celijakije u potpunosti su nestali.

– Nakon postavljanja dijagnoze potrebno je u potpunosti iz prehrane maknuti vidljivi gluten, ali i gluten u tragovima. To podrazumijeva odvojeno posuđe, a u optimalnim uvjetima, gluten ne bi smio ući u kuhinju koja je za osobu s celijakijom – koncizna je prof. dr. Bilić.

Što sve "gluten free" život obuhvaća?

– Prehrana je za osobe s celijakijom ista kao i za zdrave ljude, no brašno s kojim se sprema hrana treba biti bez glutena. To znači da se ne smije jesti ječam, raž i pšenica.

Danas na našem tržištu postoji jako puno uistinu izvrsnih vrsta bezglutenskog brašna i ona su za osobe s celijakijom dostupna na recept i podižu se u ljekarni. Naravno, ima ih i u svim trgovinama i drogerijama, od tamnih, integralnih vrsta do krušnih mrvica, tortilja i brojnih drugih gotovih proizvoda – objašnjava liječnica, koja svakako preporučuje da se svi ohrabre ("tu sam ako trebaju pomoć!") sami pripremati sve što jedu. To je puno zabavnije, ukusnije i znatno jeftinije.

– Nadalje, kozmetika (balzami za usne, ruževi za usne, paste za zube) važan su potencijalni izvor glutena. S obzirom na to da sastavi proizvoda nisu nepromjenjivi, dobro je na Google tražilici provjeriti sastav. Nakon nekog vremena brzo se zapamte proizvodi koji su sigurni i to više ne predstavlja problem – još će dodati prof. dr. Bilić.

Socijalna komponenta

I sami smo se uvjerili u predivne "gluten free" delicije koje plasira putem Instagrama, pa nas je zanimalo kako dolazi do recepata, je li sama kreatorica pojedinih jela, kakve kombinacije postoje na bezglutenskom jelovniku.

– Oduvijek sam jako voljela i kuhati i jesti, volim sve uključeno oko hrane, od odlaska subotom na tržnicu Dolac do serviranja hrane. Teško mi je izdvojiti najdraže recepte s mojeg profila za kuhanje bez glutena, no svakako su pri vrhu fritule, mlinci, burek, orahnjača, makovnjača, štrukle, dubrovačka torta, kolač od mrkve, soparnik – nema kraja nizu omiljenih poslastica, a "formula" spravljanja je jednostavna:

– Recepte stvaram na način da uzmem originalni recept, napravim ga s bezglutenskim brašnom i to ponavljam dok ne izbaždarim idealne omjere. Kad sam potpuno zadovoljna rezultatom, recept objavim. Što se tiče kombinacija hrane, sve je dopušteno i uobičajeno kao i u normalnoj prehrani – doznajemo i ovaj detalj. Celijakija ipak na neki način izmijeni životnu filozofiju, odnosno malo je modificira, rekli bismo, jer se odražava na mnoge životne sfere, kao i na obitelj. Međutim, to nipošto ne znači da osobe s celijakijom ne mogu imati kvalitetan, sadržajan i "normalan" život.

– Ono o čemu se puno ne razmišlja je socijalna komponenta celijakije. To je i mene najviše iznenadilo. S vremenom sam se naviknula na situacije u kojima na nekom poslovnom ili obiteljskom događanju, a koje uključuje hranu, ljudi pitaju zašto ne jedem. Celijakija je bolest o kojoj, htjeli to ili ne, morate razgovarati s potpuno nepoznatim ljudima, poput ljudi u restoranu ili konobara. U početku mi je bilo neugodno, no s vremenom sam se priviknula na te situacije i na česta pitanja: "Zar baš ništa od ovoga ne možeš jesti?" – prepričava prof. dr. Bilić neke skice iz svakodnevice oboljelih.

---

image

Bezglutenski kruh

Privatni album
------
image

Blagdanski stol

Privatni album
---

– Da bi se spriječila kontaminacija glutenom, moji ukućani ne unose gluten u naš dom i jedu, s veseljem, sve te fine stvari koje kuham. No bili su i vrlo strpljivi prvih par godina, kad je bilo puno mojih neuspjelih pokušaja. I tada su me poticali i hvalili, i na tome sam im zahvalna – kaže naša svestrana sugovornica. Ne možemo ne primijetiti da je njezin profesionalni i privatni život doista prepun sadržaja, pa je pitamo kada i kako sve to stigne.

Što ona sve stigne...

– Istina, imam puno obveza, jako volim svoj posao, sve njegove segmente, tako da mi to nije teret. Na spavanje idem dosta rano, već oko 21.30, rano se i dižem. Na nogama sam od 5.30, tako da prije posla ispečem kruh i sve drugo što je potrebno za taj dan. Nije to veliki posao, može se više stvari ukomponirati odjednom. Na primjer, dok se diže kvasac, odgovorim na mailove, dok se diže tijesto za kruh – odradim još par stvari, dok se kruh peče, napravim doručak – dinamičan je niz naše sugovornice s kojim započinje dan.

– Hobiji su mi dragocjeno vrijeme za odmor, posebno brzo hodanje i vožnja bicikla. Odnedavno sam krenula na balet i to mi je neopisivo veselje. Iznimno sam zahvalna svojem učitelju, prof. dr. sc. Predragu Paleu, na strpljenju, dobrohotnosti i znanju koje nam prenosi. Eto, zahvaljujući njemu mogu za sebe reći da sam i balerina – otkriva profesorica Bilić, koju dijagnoza s kojom živi ni na koji način nije usporila. A ima li njezin temperament i kreativnost podlogu u dalmatinskom podrijetlu, znatiželjni smo:

– Nemam dalmatinskih korijena, ali iznimno volim mirise, vizure, jela i ljude Dalmacije. Uspjela sam kreirati i recept za fritule i soparnik bez glutena, pa se, eto, nekako osjećam dalmatinskom kuharicom – odgovorit će i na ovo pitanje naša sugovornica, "žena zmaj" koja sama "diktira tempo" bolesti suputnici.

---

HRANA KAO LIJEK

Oštećenja perifernih živaca zbog manjka vitamina

Kao neurologinju, prof. dr. sc. Ervinu Bilić ne možemo ne zapitati o povezanosti hrane i dobrog raspoloženja, odnosno njezina utjecaja na našu psihu. Kako uopće prebroditi krize do kojih nas dovodi odricanje od omiljenih delicija?

– Hrana je psihodinamski, evolucijski, biološki i socijalno iznimno važna. Dijete u trbuhu majke guta, čimpanze kao izraz ljubavi jedne drugima daruju banane, hrana nas može utješiti, kratkotrajno razveseliti, zaokupiti. Nisam psihoterapeutkinja niti nutricionistkinja, no kao neurologinja moram primijetiti da nerijetko viđamo bolesnike koji razvijaju oštećenja perifernih živaca zbog manjka vitamina ili oligoelemenata. Do toga može doći zbog otežane apsorpcije, no nerijetko je to posljedica svjesnog ustezanja od nekih oblika hrane, poput crvenog mesa, masti i drugoga – objašnjava profesorica Bilić. Kako kaže, čovjek ne može podići kamen na kojemu stoji, i ako netko ima problem s odnosom prema hrani, svakako je potrebno potražiti pomoć.

– Živimo u vrijeme nerealnih uzora, svjedočimo reklamama na televiziji u kojima se djeca igraju u dvorištu, a ne umažu se, majke imaju malu djecu, a stanovi su im uredni, ljudi voze besprijekorno čiste automobile. Bombardirani smo nametnutim pogrešnim idealima koje ne možemo dostići. U takvim raskoracima ljudi ponekad posegnu za nekim oblicima kontrole, kad već ne mogu kontrolirati velike stvari, pa krenu s kontrolom unosa hrane. Središnji i periferni živčani sustav trebaju jako puno različitih nutritivnih tvari i najbolja je prehrana raznolika prehrana – nema dvojbi za našu stručnjakinju.

---

---

NIŠTA ČAJEVI I TABLETE

Hodanje ili ples su detoks za tijelo i um

Prejedanje u vrijeme blagdana redoviti je "folklor", kako to volimo reći, na ovim prostorima. Profesoricu Bilić pitamo može li nam preporučiti kakav "detoks" bezglutenski recept.

– Najbolje je ne pretjerivati u prehrani, jesti sve umjereno i veseliti se blagdanskom stolu. Šteta bi bilo doživljaj pripreme blagdanske hrane i dijeljenja obroka s obitelji opteretiti nekim osjećajem krivnje. Kao detoks predlažem vježbanje, ne samo nakon obilnog blagdanskog ručka, nego redovito. Ne mora to biti nešto teško ili dosadno, i ples je izvrstan oblik tjelovježbe! Ako mogu predložiti – balet je izvrsna tjelovježba. Potrošit ćete puno energije, popraviti držanje i usavršiti pokret, svjesnost o tijelu i koordinaciju. Umjesto detoks čajeva i tableta, pronađite tjelesnu aktivnost koja vas veseli, makar to bilo malo žustrije hodanje po kvartu, uz glazbu ili neku audio knjigu. To će biti detoks za tijelo i um – vrijedna je preporuka profesorice Bilić.

---

---

Kiflice s bademima bez glutena

Umijesite tijesto od sljedećih sastojaka:

- 250 g maslaca

- 300 g Schar brašna

- 3 vanilin šećera

- 1 jaje

- 100 g šećera

- 100 g mljevenih badema

- koricu 1 limuna

Priprema:

Oblikujte loptice, od loptica valjke, i na kraju ih u tepsiji, na papiru za pečenje, zavinite u oblik kiflice.

Peku se na 180 stupnjeva, s ventilatorom, tijekom 12 minuta.

Pospite ih šećerom i ostavite da se ohlade u tepsiji. To je važno za bezglutenske prhke kekse. Vrhove možete umočiti u čokoladu. Uživajte!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. ERVINA BILIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => DR. ERVINA BILIĆ 2 0 14366 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-18 15:55:59 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-25 12:13:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-25 12:12:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Posao, troje djece, balet, sport...Šefica neurologije KBC-a Zagreb je žena 'zmaj' i top 'meštrica' bezglutenske spize page_title=Posao, troje djece, balet, sport...Šefica neurologije KBC-a Zagreb je žena 'zmaj' i top 'meštrica' bezglutenske spize [metakey] => prof.dr.sc. ervina bilić, celijakija, bezglutenska hrana, recepti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230867.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230868.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230869.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230870.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230871.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230872.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230873.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230875.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26230876.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Dragan Mati\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018U po\u010detku mi je najte\u017ee bilo to \u0161to nisam mogla na jednom mjestu dobiti \u017eivotno korisne savjete - kako napraviti pala\u010dinke, koji ru\u017eevi za usne imaju gluten, ima li pasta za zube glutena i sli\u010dno\u2018<\/p>","

\u2018Kod osoba s celijakijom uzimanje glutena mo\u017ee izazvati brojne te\u0161ke, pa i neurolo\u0161ke posljedice\u2018<\/p>","

UZ OKVIR<\/p>","

Osobe s celijakijom mogu u\u017eivati u svim slasticama<\/p>","

Blagdanski keksi\u0107i<\/p>","

\u2018Uzmem originalni recept, napravim ga s bezglutenskim bra\u0161nom i to ponavljam dok ne izba\u017edarim idealne omjere\u2018<\/p>","

Bezglutenski kruh<\/p>","

Blagdanski stol<\/p>","

Prof. dr. sc. Ervina Bili\u0107 je<\/strong> specijalistica neurologinja, u\u017ei specijalist za podru\u010dje neuromuskularnih bolesti, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta (MEF) iz Zagreba, pomo\u0107nica dekana MEF-a za poslijediplomsku nastavu, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za neuromuskularne bolesti i klini\u010dku elektromioneurografiju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","59:65","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2560","hd_26230867_1920.jpg":"1920x1080","k_26230867_1280.jpg":"1280x1280","k_26230867_1024.jpg":"1024x1024","k_26230867_640.jpg":"640x640","k_26230867_480.jpg":"480x480","k_26230867_340.jpg":"340x340","k_26230867_220.jpg":"220x220","o_26230867_1280.jpg":"1280x1706","o_26230867_1024.jpg":"1024x1365","o_26230867_640.jpg":"640x853","o_26230867_480.jpg":"480x640","o_26230867_340.jpg":"340x453","o_26230867_220.jpg":"220x293","h_26230867_1280.jpg":"1280x854","h_26230867_1024.jpg":"1024x683","h_26230867_640.jpg":"640x427","h_26230867_480.jpg":"480x320","h_26230867_340.jpg":"340x227","h_26230867_220.jpg":"220x147","pp_26230867_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230867_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230867_640.jpg":"640x814","pp_26230867_480.jpg":"480x611","pp_26230867_340.jpg":"340x432","pp_26230867_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26230868_1920.jpg":"1920x1080","k_26230868_1280.jpg":"1280x1280","k_26230868_1024.jpg":"1024x1024","k_26230868_640.jpg":"640x640","k_26230868_480.jpg":"480x480","k_26230868_340.jpg":"340x340","k_26230868_220.jpg":"220x220","o_26230868_1280.jpg":"1280x1706","o_26230868_1024.jpg":"1024x1365","o_26230868_640.jpg":"640x853","o_26230868_480.jpg":"480x640","o_26230868_340.jpg":"340x453","o_26230868_220.jpg":"220x293","h_26230868_1280.jpg":"1280x854","h_26230868_1024.jpg":"1024x683","h_26230868_640.jpg":"640x427","h_26230868_480.jpg":"480x320","h_26230868_340.jpg":"340x227","h_26230868_220.jpg":"220x147","pp_26230868_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230868_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230868_640.jpg":"640x814","pp_26230868_480.jpg":"480x611","pp_26230868_340.jpg":"340x432","pp_26230868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_26230869_1920.jpg":"1920x1080","k_26230869_1280.jpg":"1280x1280","k_26230869_1024.jpg":"1024x1024","k_26230869_640.jpg":"640x640","k_26230869_480.jpg":"480x480","k_26230869_340.jpg":"340x340","k_26230869_220.jpg":"220x220","o_26230869_1280.jpg":"1280x2275","o_26230869_1024.jpg":"1024x1820","o_26230869_640.jpg":"640x1137","o_26230869_480.jpg":"480x853","o_26230869_340.jpg":"340x604","o_26230869_220.jpg":"220x391","h_26230869_1280.jpg":"1280x854","h_26230869_1024.jpg":"1024x683","h_26230869_640.jpg":"640x427","h_26230869_480.jpg":"480x320","h_26230869_340.jpg":"340x227","h_26230869_220.jpg":"220x147","pp_26230869_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230869_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230869_640.jpg":"640x814","pp_26230869_480.jpg":"480x611","pp_26230869_340.jpg":"340x432","pp_26230869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2980","hd_26230870_1920.jpg":"1920x1080","k_26230870_1280.jpg":"1280x1280","k_26230870_1024.jpg":"1024x1024","k_26230870_640.jpg":"640x640","k_26230870_480.jpg":"480x480","k_26230870_340.jpg":"340x340","k_26230870_220.jpg":"220x220","o_26230870_1280.jpg":"1280x1986","o_26230870_1024.jpg":"1024x1589","o_26230870_640.jpg":"640x993","o_26230870_480.jpg":"480x745","o_26230870_340.jpg":"340x527","o_26230870_220.jpg":"220x341","h_26230870_1280.jpg":"1280x854","h_26230870_1024.jpg":"1024x683","h_26230870_640.jpg":"640x427","h_26230870_480.jpg":"480x320","h_26230870_340.jpg":"340x227","h_26230870_220.jpg":"220x147","pp_26230870_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230870_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230870_640.jpg":"640x814","pp_26230870_480.jpg":"480x611","pp_26230870_340.jpg":"340x432","pp_26230870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1920","hd_26230871_1920.jpg":"1920x1080","k_26230871_1280.jpg":"1280x1280","k_26230871_1024.jpg":"1024x1024","k_26230871_640.jpg":"640x640","k_26230871_480.jpg":"480x480","k_26230871_340.jpg":"340x340","k_26230871_220.jpg":"220x220","o_26230871_1280.jpg":"1280x2275","o_26230871_1024.jpg":"1024x1820","o_26230871_640.jpg":"640x1137","o_26230871_480.jpg":"480x853","o_26230871_340.jpg":"340x604","o_26230871_220.jpg":"220x391","h_26230871_1280.jpg":"1280x854","h_26230871_1024.jpg":"1024x683","h_26230871_640.jpg":"640x427","h_26230871_480.jpg":"480x320","h_26230871_340.jpg":"340x227","h_26230871_220.jpg":"220x147","pp_26230871_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230871_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230871_640.jpg":"640x814","pp_26230871_480.jpg":"480x611","pp_26230871_340.jpg":"340x432","pp_26230871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1920","hd_26230872_1920.jpg":"1920x1080","k_26230872_1280.jpg":"1280x1280","k_26230872_1024.jpg":"1024x1024","k_26230872_640.jpg":"640x640","k_26230872_480.jpg":"480x480","k_26230872_340.jpg":"340x340","k_26230872_220.jpg":"220x220","o_26230872_1280.jpg":"1280x1706","o_26230872_1024.jpg":"1024x1365","o_26230872_640.jpg":"640x853","o_26230872_480.jpg":"480x640","o_26230872_340.jpg":"340x453","o_26230872_220.jpg":"220x293","h_26230872_1280.jpg":"1280x854","h_26230872_1024.jpg":"1024x683","h_26230872_640.jpg":"640x427","h_26230872_480.jpg":"480x320","h_26230872_340.jpg":"340x227","h_26230872_220.jpg":"220x147","pp_26230872_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230872_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230872_640.jpg":"640x814","pp_26230872_480.jpg":"480x611","pp_26230872_340.jpg":"340x432","pp_26230872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1920","hd_26230873_1920.jpg":"1920x1080","k_26230873_1280.jpg":"1280x1280","k_26230873_1024.jpg":"1024x1024","k_26230873_640.jpg":"640x640","k_26230873_480.jpg":"480x480","k_26230873_340.jpg":"340x340","k_26230873_220.jpg":"220x220","o_26230873_1280.jpg":"1280x2275","o_26230873_1024.jpg":"1024x1820","o_26230873_640.jpg":"640x1137","o_26230873_480.jpg":"480x853","o_26230873_340.jpg":"340x604","o_26230873_220.jpg":"220x391","h_26230873_1280.jpg":"1280x854","h_26230873_1024.jpg":"1024x683","h_26230873_640.jpg":"640x427","h_26230873_480.jpg":"480x320","h_26230873_340.jpg":"340x227","h_26230873_220.jpg":"220x147","pp_26230873_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230873_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230873_640.jpg":"640x814","pp_26230873_480.jpg":"480x611","pp_26230873_340.jpg":"340x432","pp_26230873_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_26230875_1920.jpg":"1920x1080","k_26230875_1280.jpg":"1280x1280","k_26230875_1024.jpg":"1024x1024","k_26230875_640.jpg":"640x640","k_26230875_480.jpg":"480x480","k_26230875_340.jpg":"340x340","k_26230875_220.jpg":"220x220","o_26230875_1280.jpg":"1280x2275","o_26230875_1024.jpg":"1024x1820","o_26230875_640.jpg":"640x1137","o_26230875_480.jpg":"480x853","o_26230875_340.jpg":"340x604","o_26230875_220.jpg":"220x391","h_26230875_1280.jpg":"1280x854","h_26230875_1024.jpg":"1024x683","h_26230875_640.jpg":"640x427","h_26230875_480.jpg":"480x320","h_26230875_340.jpg":"340x227","h_26230875_220.jpg":"220x147","pp_26230875_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230875_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230875_640.jpg":"640x814","pp_26230875_480.jpg":"480x611","pp_26230875_340.jpg":"340x432","pp_26230875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26230876_1920.jpg":"1920x1080","k_26230876_1280.jpg":"1280x1280","k_26230876_1024.jpg":"1024x1024","k_26230876_640.jpg":"640x640","k_26230876_480.jpg":"480x480","k_26230876_340.jpg":"340x340","k_26230876_220.jpg":"220x220","o_26230876_1280.jpg":"1280x853","o_26230876_1024.jpg":"1024x682","o_26230876_640.jpg":"640x426","o_26230876_480.jpg":"480x320","o_26230876_340.jpg":"340x226","o_26230876_220.jpg":"220x146","h_26230876_1280.jpg":"1280x854","h_26230876_1024.jpg":"1024x683","h_26230876_640.jpg":"640x427","h_26230876_480.jpg":"480x320","h_26230876_340.jpg":"340x227","h_26230876_220.jpg":"220x147","pp_26230876_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230876_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230876_640.jpg":"640x814","pp_26230876_480.jpg":"480x611","pp_26230876_340.jpg":"340x432","pp_26230876_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4210122 Threads: 4 Questions: 128947653 Slow queries: 55586 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3894349 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/posao-troje-djece-balet-sport-sefica-neurologije-kbc-a-zagreb-je-zena-zmaj-i-top-mestrica-bezglutenske-spize-1350260 [printLink] => /mozaik/zdravlje/posao-troje-djece-balet-sport-sefica-neurologije-kbc-a-zagreb-je-zena-zmaj-i-top-mestrica-bezglutenske-spize-1350260?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741489 [name] => prof.dr.sc. ervina bilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 18:40:13 [main_article_id] => 0 [alias] => prof-dr-sc-ervina-bilic [link] => /tag/prof-dr-sc-ervina-bilic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 195479 [name] => celijakija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => celijakija [link] => /tag/celijakija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 741490 [name] => bezglutenska hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 18:40:13 [main_article_id] => 0 [alias] => bezglutenska-hrana [link] => /tag/bezglutenska-hrana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 524315 [name] => recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recepti [link] => /tag/recepti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. ERVINA BILIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posao, troje djece, balet, sport...Šefica neurologije KBC-a Zagreb je žena ‘zmaj‘ i top ‘meštrica‘ bezglutenske spize [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230867.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

‘U početku mi je najteže bilo to što nisam mogla na jednom mjestu dobiti životno korisne savjete - kako napraviti palačinke, koji ruževi za usne imaju gluten, ima li pasta za zube glutena i slično‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230867.jpg [title] =>

‘U početku mi je najteže bilo to što nisam mogla na jednom mjestu dobiti životno korisne savjete - kako napraviti palačinke, koji ruževi za usne imaju gluten, ima li pasta za zube glutena i slično‘

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230868.jpg [title] =>

‘Kod osoba s celijakijom uzimanje glutena može izazvati brojne teške, pa i neurološke posljedice‘

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230869.jpg [title] =>

UZ OKVIR

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230870.jpg [title] =>

Osobe s celijakijom mogu uživati u svim slasticama

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230871.jpg [title] =>

Blagdanski keksići

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230872.jpg [title] =>

‘Uzmem originalni recept, napravim ga s bezglutenskim brašnom i to ponavljam dok ne izbaždarim idealne omjere‘

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230873.jpg [title] =>

Bezglutenski kruh

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230875.jpg [title] =>

Blagdanski stol

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26230876.jpg [title] =>

Prof. dr. sc. Ervina Bilić je specijalistica neurologinja, uži specijalist za područje neuromuskularnih bolesti, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta (MEF) iz Zagreba, pomoćnica dekana MEF-a za poslijediplomsku nastavu, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju

Dragan Matić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što vi uopće smijete konzumirati? Koliko su puta oboljeli od celijakije, bolesti koju uzrokuje intolerancija na gluten, čuli ovakve rečenice? Ili su sami sebi postavili slično pitanje kad je ta dijagnoza utisnuta u njihov liječnički karton. Posljednjih godina ta je autoimuna, pretežno nasljedna bolest koja dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva, dobila veliki prostor u javnosti, ali uvijek ostaju i otvorena pitanja poput onoga "koliko će mi ta dijagnoza prevrnuti život"? Osobito ako to znači (a znači li doista?) radikalnu promjenu dotadašnjih životnih navika.

A što kad liječnik oboli od celijakije?

Mnoga smo pitanja otvorili odmah na početku teksta, ali za to imamo razloga. Naša je sugovornica idealna za razgovor na ovu temu. Ona je prof. dr. sc. Ervina Bilić iz Zagreba, specijalistica neurologinja, uži specijalist za područje neuromuskularnih bolesti, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta (MEF) iz Zagreba, pomoćnica dekana MEF-a za poslijediplomsku nastavu, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju. Profesorica Bilić majka je troje djece. Prije devet godina otkrila je da boluje od celijakije.

---

image

‘Uzmem originalni recept, napravim ga s bezglutenskim brašnom i to ponavljam dok ne izbaždarim idealne omjere‘

Privatni album
---

Ovu svestranu ženu, liječnicu, profesoricu, majku, suprugu, dijagnoza, reći će i sama, jest zatekla. Ali ne i zaustavila. Život je nastavila punim plućima, a svoju raniju strast – kuhanje – pretvorila je u fenomenalan "projekt" u kojemu se nametnula kao prava "masteršefica" bezglutenske prehrane. Prof. dr. Bilić svojim je receptima koje objavljuje na Instagramu, a koje nerijetko sama osmišljava, unijela puno veselja u domove (i želuce) oboljelih od celijakije. Njezina je kuhinja dokaz kako hrana i bez pšenice, ječma, raži ili zobi svojom raznolikošću, bojama, nezaboravnim okusima može stvoriti prave "bezglutenske gurmane", a uz niz šarenih recepata možete mirno i radosno "odraditi" i blagdane i sve druge svečanosti.

Prijelomni trenutak

– Znate kako se kaže, da su u postolara najlošije cipele? – odgovara kroz smijeh prof. dr. Bilić na pitanje kako je uopće otkrila da boluje od celijakije.

– Kad sad retrogradno gledam, simptome sam imala nekoliko godina prije. Dominirao je umor. No, uz posao, obitelj i rastući broj obveza, dugo mi je trebalo da posumnjam kako je moj umor nešto više od reakcije na veliko opterećenje – prisjeća se profesorica Bilić. Pojavile su se, kaže, i kožne alergije, lomljivi nokti, anemija zbog manjka željeza.

---

image

‘Kod osoba s celijakijom uzimanje glutena može izazvati brojne teške, pa i neurološke posljedice‘

Privatni album
---

– Prijelomni trenutak bio je tako jak umor da prvi put nisam mogla raditi sve ono što sam željela i trebala. Imala sam osjećaj umora koji ne prolazi odmorom. Kako mi je netom prije toga nećakinji postavljena dijagnoza celijakije, i ja sam se testirala, obavila sam pretrage i dijagnoza je potvrđena. Mogla bih reći da su pedijatrijski gastroenterolozi izravno i neizravno postavili dijagnozu i njoj i meni – otkriva naša sugovornica. Općenito gledajući u medicini – dodaje ona – pedijatri su puno osvješteniji o celijakiji, ali i kod nas liječnika koji se bavimo odraslim bolesnicima u posljednjih nekoliko godina postupno raste svijest o ovoj ne tako rijetkoj i lječivoj bolesti.

Iako se o toj bolesti intenzivno piše posljednjih godina, profesoricu Bilić pitamo koji simptomi sugeriraju nekoj osobi da bi neodgodivo trebala obaviti analizu na celijakiju.

– Kao i za mnoge druge autoimune bolesti, i za celijakiju postoji nasljedna sklonost. Razvoj bolesti može se dogoditi u bilo koje vrijeme i rezultat je konstitucijskih čimbenika (nasljeđa) i okolišnih utjecaja, poput načina prehrane, vrste pšenice u hrani, virusnih infekcija, lijekova, crijevne mikrobiote, razina vitamina D i ostalih. U vrijeme kad sam studirala, u našim je udžbenicima pisalo da je celijakija netropska spru i da se javlja kod djece te da sa sazrijevanjem organizma prolazi. Mnogo se toga promijenilo od tog vremena – govori prof. dr. Ervina Bilić o dugogodišnjim nepoznanicama koje su pratile celijakiju.

– Danas smo svjesniji ove bolesti i češće je dijagnosticiramo – dodaje – no vrlo je lako moguće da je ona apsolutno češća jer porast prevalencije prati većinu autoimunih bolesti, posebno u razvijenim zemljama.

– Neupitni razlozi da se posumnja na ovu bolest trebali bi biti, osim probavnih poteškoća koje uključuju proljev i opstipaciju, još i anemija, manjak vitamina i oligoelemenata, promjene kože, kostiju, kose, kod djece zastoj u rastu, hormonski poremećaji, pa i poteškoće zanošenja kod žena – navodi prof. dr. Bilić neke od simptoma.

Kad čovjek dobije dijagnozu, osobito kad je ona takve kronične naravi, reakcije su, kao uostalom i ljudi, različite. Nekad se dogodi da intolerantni na gluten jednostavno zanemare dijagnozu i još neko vrijeme nastave "suživot s glutenom". Kako je u toj situaciji reagirala naša liječnica?

---

image

UZ OKVIR

Privatni album
---

Mogu li se pričestiti?

– Reakcija na informaciju o kroničnoj bolesti uvijek je stres. Vjerujem da je stres podjednak za sve ljude, no reakcija na stres je interindividualno različita i uvjetovana dotadašnjim iskustvom, potporom okoline, socijalnim i drugim čimbenicima. Po prirodi sam nestrpljiva i kada naiđem na problem, odmah ga rješavam. Strah i frustraciju liječim djelovanjem, ako se mogu našaliti na svoj račun – ponekad i prebrzo. No u ovom slučaju ta mi je karakterna osobina išla u prilog – prepričava profesorica Bilić trenutke u kojima se sama suočila s novim životnim "pratiocem".

– U dva dana smo doma promijenili sve posuđe (da bi se izbjegla kontaminacija glutenom), maknuli smo iz stana sav gluten i ispekla sam prvi kruh bez glutena. Taj je kruh bio sve samo ne ukusan, ali djeca i suprug su me ohrabrili, čak su ga i cijelog pojeli – otkriva naša energična sugovornica, te kroz smijeh dodaje kako se nada da se obitelji u godinama nakon toga odužila brojnim svakodnevnim delicijama i svakodnevnim ranojutarnjim pečenjem kruha, peciva, muffina i ostalog.

– U početku, prvih godinu, dvije, najteže mi je bilo to što nisam mogla na jednom mjestu dobiti životno korisne savjete, kako napraviti palačinke, kako napraviti jako dobar kruh, mogu li se pričestiti, koji ruževi za usne imaju gluten, smijem li jesti u restoranu, ima li pasta za zube glutena i slično. Mi liječnici medicinu gledamo kroz bolesti, no kada imate bolest – najveći je izazov uklopiti je u život – otkriva profesorica Bilić dvojbe koje prate oboljele.

Pričest? Moramo priznati da nas je ovaj dio rečenice pomalo zaintrigirao. U ovo blagdansko vrijeme u kojemu vjernici katolici slave jedan od najljepših kršćanskih blagdana, Božić, idealna je prilika da razjasnimo i tu nedoumicu, dakle kako se pričešćuju vjernici koji pate od celijakije. Hostija koju u bogoslužju primaju vjernici obično, koliko nam je poznato, sadrži gluten (pravi se od bijelog pšeničnog brašna i vode).

– Osobe s celijakijom mogu primiti svetu pričest, no potrebno je prethodno osigurati bezglutensku hostiju. U mojoj župi na Jordanovcu nabavljaju bezglutensku hostiju za osobe s celijakijom i mi se prvi pričestimo. Također, svatko može i sam kupiti hostije bez glutena (ima ih u trgovinama na zagrebačkom Kaptolu) i odnijeti ih u svoju župu (u kutijici je obično 50 hostija). Također, hostiju bez glutena osobe s celijakijom mogu ponijeti gdje god da idu na svetu misu i prije mise ih predati u sakristiju – dobivamo odgovor i u vezi s ovom dvojbom. Podsjetimo još kako je vatikanska Kongregacija za nauk vjere objavila 2013. godine uredbe za slavljenje euharistije za osobe koje, zbog različitih i teških razloga, ne smiju jesti kruh pripravljen na uobičajen način i vino koje je uzavrelo na uobičajen način. Bezglutenske hostije mogu se nabaviti u Zagrebu na Kaptolu, a možete se raspitati i u Hrvatskom društvu za celijakiju. U svakom slučaju, u vezi s primanjem hostije treba se obratiti župniku ili svećeniku.

Odvojeno posuđe

Zbog niza nerazjašnjenih pitanja, a posebice onih vezanih uz prehranu oboljelih od celijakije, prof. dr. Ervina Bilić je na nagovor drugih osoba s celijakijom pokrenula svoj Instagram profil, na kojemu se trenutno može pronaći više od 300 recepata za jela bez glutena s detaljnim uputama i ilustracijama. Pritom nikako ne preporučuje "suživot" s glutenom, odnosno ignoriranje bolesti nakon dijagnoze i pokušaj nastavka življenja po starom.

---

image

Osobe s celijakijom mogu uživati u svim slasticama

Privatni album
------
image

Blagdanski keksići

Privatni album
---

– Negacija je mehanizam obrane, no kod osoba s celijakijom uzimanje glutena može izazvati brojne teške, pa i neurološke posljedice. Tako da "suživot" s glutenom nije nikako nešto što bih preporučila. Možemo to reći i na sljedeći način: celijakija je jedna od rijetkih bolesti u kojoj oboljeli ima alat izlječenja u svojim rukama, šteta bi bilo ne upotrijebiti ga – racionalan je savjet naše liječnice.

Kao zanimljivu crticu iz njezine "bitke" s bolešću pronašli smo i podatak kako se nakon saznanja o dijagnozi – udebljala desetak kilograma.

– Da, u prvih godinu dana dobila sam 11 kilograma i tome sam se jako razveselila – "priznaje" prof. dr. Bilić, ističući kako se posebno razveselila jer je već mjesec-dva nakon uvođenja bezglutenske dijete postala ona stara "ja", s puno energije, bez umora, a i svi drugi simptomi celijakije u potpunosti su nestali.

– Nakon postavljanja dijagnoze potrebno je u potpunosti iz prehrane maknuti vidljivi gluten, ali i gluten u tragovima. To podrazumijeva odvojeno posuđe, a u optimalnim uvjetima, gluten ne bi smio ući u kuhinju koja je za osobu s celijakijom – koncizna je prof. dr. Bilić.

Što sve "gluten free" život obuhvaća?

– Prehrana je za osobe s celijakijom ista kao i za zdrave ljude, no brašno s kojim se sprema hrana treba biti bez glutena. To znači da se ne smije jesti ječam, raž i pšenica.

Danas na našem tržištu postoji jako puno uistinu izvrsnih vrsta bezglutenskog brašna i ona su za osobe s celijakijom dostupna na recept i podižu se u ljekarni. Naravno, ima ih i u svim trgovinama i drogerijama, od tamnih, integralnih vrsta do krušnih mrvica, tortilja i brojnih drugih gotovih proizvoda – objašnjava liječnica, koja svakako preporučuje da se svi ohrabre ("tu sam ako trebaju pomoć!") sami pripremati sve što jedu. To je puno zabavnije, ukusnije i znatno jeftinije.

– Nadalje, kozmetika (balzami za usne, ruževi za usne, paste za zube) važan su potencijalni izvor glutena. S obzirom na to da sastavi proizvoda nisu nepromjenjivi, dobro je na Google tražilici provjeriti sastav. Nakon nekog vremena brzo se zapamte proizvodi koji su sigurni i to više ne predstavlja problem – još će dodati prof. dr. Bilić.

Socijalna komponenta

I sami smo se uvjerili u predivne "gluten free" delicije koje plasira putem Instagrama, pa nas je zanimalo kako dolazi do recepata, je li sama kreatorica pojedinih jela, kakve kombinacije postoje na bezglutenskom jelovniku.

– Oduvijek sam jako voljela i kuhati i jesti, volim sve uključeno oko hrane, od odlaska subotom na tržnicu Dolac do serviranja hrane. Teško mi je izdvojiti najdraže recepte s mojeg profila za kuhanje bez glutena, no svakako su pri vrhu fritule, mlinci, burek, orahnjača, makovnjača, štrukle, dubrovačka torta, kolač od mrkve, soparnik – nema kraja nizu omiljenih poslastica, a "formula" spravljanja je jednostavna:

– Recepte stvaram na način da uzmem originalni recept, napravim ga s bezglutenskim brašnom i to ponavljam dok ne izbaždarim idealne omjere. Kad sam potpuno zadovoljna rezultatom, recept objavim. Što se tiče kombinacija hrane, sve je dopušteno i uobičajeno kao i u normalnoj prehrani – doznajemo i ovaj detalj. Celijakija ipak na neki način izmijeni životnu filozofiju, odnosno malo je modificira, rekli bismo, jer se odražava na mnoge životne sfere, kao i na obitelj. Međutim, to nipošto ne znači da osobe s celijakijom ne mogu imati kvalitetan, sadržajan i "normalan" život.

– Ono o čemu se puno ne razmišlja je socijalna komponenta celijakije. To je i mene najviše iznenadilo. S vremenom sam se naviknula na situacije u kojima na nekom poslovnom ili obiteljskom događanju, a koje uključuje hranu, ljudi pitaju zašto ne jedem. Celijakija je bolest o kojoj, htjeli to ili ne, morate razgovarati s potpuno nepoznatim ljudima, poput ljudi u restoranu ili konobara. U početku mi je bilo neugodno, no s vremenom sam se priviknula na te situacije i na česta pitanja: "Zar baš ništa od ovoga ne možeš jesti?" – prepričava prof. dr. Bilić neke skice iz svakodnevice oboljelih.

---

image

Bezglutenski kruh

Privatni album
------
image

Blagdanski stol

Privatni album
---

– Da bi se spriječila kontaminacija glutenom, moji ukućani ne unose gluten u naš dom i jedu, s veseljem, sve te fine stvari koje kuham. No bili su i vrlo strpljivi prvih par godina, kad je bilo puno mojih neuspjelih pokušaja. I tada su me poticali i hvalili, i na tome sam im zahvalna – kaže naša svestrana sugovornica. Ne možemo ne primijetiti da je njezin profesionalni i privatni život doista prepun sadržaja, pa je pitamo kada i kako sve to stigne.

Što ona sve stigne...

– Istina, imam puno obveza, jako volim svoj posao, sve njegove segmente, tako da mi to nije teret. Na spavanje idem dosta rano, već oko 21.30, rano se i dižem. Na nogama sam od 5.30, tako da prije posla ispečem kruh i sve drugo što je potrebno za taj dan. Nije to veliki posao, može se više stvari ukomponirati odjednom. Na primjer, dok se diže kvasac, odgovorim na mailove, dok se diže tijesto za kruh – odradim još par stvari, dok se kruh peče, napravim doručak – dinamičan je niz naše sugovornice s kojim započinje dan.

– Hobiji su mi dragocjeno vrijeme za odmor, posebno brzo hodanje i vožnja bicikla. Odnedavno sam krenula na balet i to mi je neopisivo veselje. Iznimno sam zahvalna svojem učitelju, prof. dr. sc. Predragu Paleu, na strpljenju, dobrohotnosti i znanju koje nam prenosi. Eto, zahvaljujući njemu mogu za sebe reći da sam i balerina – otkriva profesorica Bilić, koju dijagnoza s kojom živi ni na koji način nije usporila. A ima li njezin temperament i kreativnost podlogu u dalmatinskom podrijetlu, znatiželjni smo:

– Nemam dalmatinskih korijena, ali iznimno volim mirise, vizure, jela i ljude Dalmacije. Uspjela sam kreirati i recept za fritule i soparnik bez glutena, pa se, eto, nekako osjećam dalmatinskom kuharicom – odgovorit će i na ovo pitanje naša sugovornica, "žena zmaj" koja sama "diktira tempo" bolesti suputnici.

---

HRANA KAO LIJEK

Oštećenja perifernih živaca zbog manjka vitamina

Kao neurologinju, prof. dr. sc. Ervinu Bilić ne možemo ne zapitati o povezanosti hrane i dobrog raspoloženja, odnosno njezina utjecaja na našu psihu. Kako uopće prebroditi krize do kojih nas dovodi odricanje od omiljenih delicija?

– Hrana je psihodinamski, evolucijski, biološki i socijalno iznimno važna. Dijete u trbuhu majke guta, čimpanze kao izraz ljubavi jedne drugima daruju banane, hrana nas može utješiti, kratkotrajno razveseliti, zaokupiti. Nisam psihoterapeutkinja niti nutricionistkinja, no kao neurologinja moram primijetiti da nerijetko viđamo bolesnike koji razvijaju oštećenja perifernih živaca zbog manjka vitamina ili oligoelemenata. Do toga može doći zbog otežane apsorpcije, no nerijetko je to posljedica svjesnog ustezanja od nekih oblika hrane, poput crvenog mesa, masti i drugoga – objašnjava profesorica Bilić. Kako kaže, čovjek ne može podići kamen na kojemu stoji, i ako netko ima problem s odnosom prema hrani, svakako je potrebno potražiti pomoć.

– Živimo u vrijeme nerealnih uzora, svjedočimo reklamama na televiziji u kojima se djeca igraju u dvorištu, a ne umažu se, majke imaju malu djecu, a stanovi su im uredni, ljudi voze besprijekorno čiste automobile. Bombardirani smo nametnutim pogrešnim idealima koje ne možemo dostići. U takvim raskoracima ljudi ponekad posegnu za nekim oblicima kontrole, kad već ne mogu kontrolirati velike stvari, pa krenu s kontrolom unosa hrane. Središnji i periferni živčani sustav trebaju jako puno različitih nutritivnih tvari i najbolja je prehrana raznolika prehrana – nema dvojbi za našu stručnjakinju.

---

---

NIŠTA ČAJEVI I TABLETE

Hodanje ili ples su detoks za tijelo i um

Prejedanje u vrijeme blagdana redoviti je "folklor", kako to volimo reći, na ovim prostorima. Profesoricu Bilić pitamo može li nam preporučiti kakav "detoks" bezglutenski recept.

– Najbolje je ne pretjerivati u prehrani, jesti sve umjereno i veseliti se blagdanskom stolu. Šteta bi bilo doživljaj pripreme blagdanske hrane i dijeljenja obroka s obitelji opteretiti nekim osjećajem krivnje. Kao detoks predlažem vježbanje, ne samo nakon obilnog blagdanskog ručka, nego redovito. Ne mora to biti nešto teško ili dosadno, i ples je izvrstan oblik tjelovježbe! Ako mogu predložiti – balet je izvrsna tjelovježba. Potrošit ćete puno energije, popraviti držanje i usavršiti pokret, svjesnost o tijelu i koordinaciju. Umjesto detoks čajeva i tableta, pronađite tjelesnu aktivnost koja vas veseli, makar to bilo malo žustrije hodanje po kvartu, uz glazbu ili neku audio knjigu. To će biti detoks za tijelo i um – vrijedna je preporuka profesorice Bilić.

---

---

Kiflice s bademima bez glutena

Umijesite tijesto od sljedećih sastojaka:

- 250 g maslaca

- 300 g Schar brašna

- 3 vanilin šećera

- 1 jaje

- 100 g šećera

- 100 g mljevenih badema

- koricu 1 limuna

Priprema:

Oblikujte loptice, od loptica valjke, i na kraju ih u tepsiji, na papiru za pečenje, zavinite u oblik kiflice.

Peku se na 180 stupnjeva, s ventilatorom, tijekom 12 minuta.

Pospite ih šećerom i ostavite da se ohlade u tepsiji. To je važno za bezglutenske prhke kekse. Vrhove možete umočiti u čokoladu. Uživajte!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Dragan Matić/Cropix
Privatni album

‘U početku mi je najteže bilo to što nisam mogla na jednom mjestu dobiti životno korisne savjete - kako napraviti palačinke, koji ruževi za usne imaju gluten, ima li pasta za zube glutena i slično‘

Privatni album

‘Kod osoba s celijakijom uzimanje glutena može izazvati brojne teške, pa i neurološke posljedice‘

Privatni album

UZ OKVIR

Privatni album

Osobe s celijakijom mogu uživati u svim slasticama

Privatni album

Blagdanski keksići

Privatni album

‘Uzmem originalni recept, napravim ga s bezglutenskim brašnom i to ponavljam dok ne izbaždarim idealne omjere‘

Privatni album

Bezglutenski kruh

Privatni album

Blagdanski stol

Dragan Matić/Cropix

Prof. dr. sc. Ervina Bilić je specijalistica neurologinja, uži specijalist za područje neuromuskularnih bolesti, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta (MEF) iz Zagreba, pomoćnica dekana MEF-a za poslijediplomsku nastavu, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/posao-troje-djece-balet-sport-sefica-neurologije-kbc-a-zagreb-je-zena-zmaj-i-top-mestrica-bezglutenske-spize-1350260 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1ae2c7849660107faac1d4398989ba04f3247d28 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posao%2C+troje+djece%2C+balet%2C+sport...%C5%A0efica+neurologije+KBC-a+Zagreb+je+%C5%BEena+%E2%80%98zmaj%E2%80%98+i+top+%E2%80%98me%C5%A1trica%E2%80%98+bezglutenske+spize&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fposao-troje-djece-balet-sport-sefica-neurologije-kbc-a-zagreb-je-zena-zmaj-i-top-mestrica-bezglutenske-spize-1350260 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fposao-troje-djece-balet-sport-sefica-neurologije-kbc-a-zagreb-je-zena-zmaj-i-top-mestrica-bezglutenske-spize-1350260 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DR. ERVINA BILIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeDR. ERVINA BILIĆ

Posao, troje djece, balet, sport...Šefica neurologije KBC-a Zagreb je žena ‘zmaj‘ i top ‘meštrica‘ bezglutenske spize

Piše Marijana Cvrtila
25. prosinca 2023. - 13:12
‘U početku mi je najteže bilo to što nisam mogla na jednom mjestu dobiti životno korisne savjete - kako napraviti palačinke, koji ruževi za usne imaju gluten, ima li pasta za zube glutena i slično‘Privatni album

Što vi uopće smijete konzumirati? Koliko su puta oboljeli od celijakije, bolesti koju uzrokuje intolerancija na gluten, čuli ovakve rečenice? Ili su sami sebi postavili slično pitanje kad je ta dijagnoza utisnuta u njihov liječnički karton. Posljednjih godina ta je autoimuna, pretežno nasljedna bolest koja dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva, dobila veliki prostor u javnosti, ali uvijek ostaju i otvorena pitanja poput onoga "koliko će mi ta dijagnoza prevrnuti život"? Osobito ako to znači (a znači li doista?) radikalnu promjenu dotadašnjih životnih navika.

A što kad liječnik oboli od celijakije?

Mnoga smo pitanja otvorili odmah na početku teksta, ali za to imamo razloga. Naša je sugovornica idealna za razgovor na ovu temu. Ona je prof. dr. sc. Ervina Bilić iz ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 21:56