StoryEditorOCM
ZdravljePRIPAZITE

Pojavila se nova varijanta koronavirusa; zimi su simptomi uvijek izraženiji, a po ovih pet ćete je prepoznati

Piše MOZAIK SD
2. listopada 2023. - 12:14

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) skrenuo je pažnju javnosti na rastući broj zaraženih koronavirusom, a i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je zabrinutost zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom u nekim zemljama uoči nadolazeće zime.

Nova varijanta Pirola već se dobrano proširila u nekim zemljama, a do sada je otkriveno više od 30 mutacija. Ipak, ima i dobrih vijesti; prema dosadašnjim podacima, mutacije i različite varijante ovog novog soja koronavirusa koje su aktualne  još nisu uzrokovale težu bolest i posljedice od onih prethodnih, prenosi N1.

image
Nikola Vilić/Cropix/Cropix

No obzirom da još uvijek pričamo o "pioniru", odnosno SARS-CoV-2, izgradili smo određeni imunitet, posebno putem našeg staničnog sustava koji je manje osjetljiv na varijante. Ali brza sposobnost neutralizacije virusa ovisi o antitijelima i razinama tih neutralizirajućih antitijela, koje će sigurno biti mnogo niže kod zaraze Pirolom, nego kod zaraze starijim verzijama virusa kojima smo prethodno bili zaraženi ili imunizirani protiv njih.

Ipak, zahladnjenje i zimsko vrijeme sa sobom donosi povećan rizik od oboljevanja od različitih virusa, pa je tako povećana mogućnost i zaraze koronavirusom. Ukoliko se simptomi prepoznaju na početku, liječenje će biti lakše. Zaraza Pirolom iznimno je izražena u  Ujedinjenom Kraljevstvu, a Mirror je izdvojio pet simptoma koji se povezuju s ovom varijantom:

image
/Shutterstock

– kihanje

– grlobolja

– glavobolja

– curenje nosa

– blagi ili jaki umor

Pirola ili varijanta BA.2.86 je prvi put identificirana u kolovozu ove godine, a do sredine rujna je potvrđena u 15 država diljem svijeta: Australija, Kanada, Danska, Francuska, Njemačka, Izrael, Japan, Portugal, Južna Afrika, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i SAD.

image
Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

U Ujedinjenom Kraljevstvu, varijanta je identificirana prilikom izbijanja epidemije u staračkom domu u Norfolku, gdje je zaraženo 28 ljudi. Iako se to ne može upotrijebiti za procjenu prikladnosti varijante, "ovo je rani pokazatelj da bi varijanta mogla biti dovoljno prenosiva da ima određeni utjecaj u okruženjima bliskog kontakta", rekla je britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:31