StoryEditorOCM
ZdravljeBITAN ZA ZDRAVLJE

Osim što je bitan za za zdravu kožu, istraživanja pokazuju da je uska povezanost između manjka vitamina B i depresije

Piše Živim.hr
1. svibnja 2024. - 07:00

Vitamin B3, niacin, može se naći u mnogim namirnicama, i životinjskim i biljnim. Osim za zdravu kožu, prijeko je potreban za naš mozak, živčani sustav i krvne stanice. U mnogim kozmetičkim proizvodima često ćete naći derivat ovog vitamina - niacinamid. Naime, istraživanja pokazuju da ovaj vitamin može uvelike smanjiti izgled starije kože i često se dodaje vrhunskim sredstvima za čišćenje kože. Ono što možete očekivati od tih proizvoda je blagi efekt pilinga i smanjenje crvenila, piše Živim.hr.

Koriste se za liječenje različitih dermatoza, od seboroičnog dermatitisa i fotodermatoza do alergijskih dermatoza, a dobar su i protivnik ljuštenja kože. Pripravci za njegu kože koji sadrže vitamin B5 pružaju najbolju hidrataciju kože. Istraživanja pokazuju da ovaj vitamin sprečava gubitak vode i poboljšava funkcioniranje kožne barijere.

Najbolji izvori

Njegovi najizdašniji izvori su cjelovite žitarice, avokado i piletina. Tu je i folna kiselina, koja je dio skupine vitamina B-kompleksa. Ona je posebno važna u ovo doba godine jer štiti od štetnog utjecaja UVA zračenja čuvajući tako kožu od starenja.

Vitamin K pak pomaže u zacjeljivanju rana i modrica. Dakle, riječ je o vitaminu koji može riješiti probleme na koži izazvane otežanom cirkulacijom, npr. tamne krugove i paučinaste vene, a pomaže i protiv strija i ožiljaka. Da biste smanjili pojavu tih nesavršenosti, jedite mnogo kupusa, jetrica, kelja i mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 07:09