stdClass Object ( [id] => 625661 [title] => Na otekline i bol treba reagirati: poliuretanski umetci povezani su s nastankom limfoma, u Hrvatskoj se godišnje napravi do 2000 estetskih operacija grudi [alias] => na-otekline-i-bol-treba-reagirati-poliuretanski-umetci-povezani-su-s-nastankom-limfoma-u-hrvatskoj-se-godisnje-napravi-do-2000-estetskih-operacija-grudi [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Estetske operacije povećanja grudi sve su učestalije posljednjih godina, a procjenjuje se da se na ovaj zahvat opredijelilo više od 15 milijuna žena diljem svijeta. No, kako implantati imaju svoj vijek trajanja, mnoge žene kojima je ugrađen ovaj implantat ozbiljno su zabrinute zbog svoje sigurnosti, osobito nakon nedavno objavljene vijesti o slučajevima u kojima su implantati dojke uzrokovali rijedak oblik malignog tumora – anaplastičnog limfoma velikih stanica, a jedan je slučaj navodno zabilježen i u Hrvatskoj.

Dodatnu zabrinutost izazvala je vijest da je američka Agencija za hranu i lijekove povukla ove proizvode s tržišta.

Što učiniti kada ugrađenim implantatima istekne rok, zamijeniti ih ili ne, te koji su simptomi upozorenja da se nešto ispod ili oko implantata događa, pitali smo stručnjake koji se bave plastičnom i rekonstrukcijskom kirurgijom.

Implantati se mijenjaju ovisno o vrsti implantata ili lokalnom nalazu i dobro ih je zamijeniti nakon 10-15 godina jer danas imamo nove materijale i firme daju doživotnu garanciju.

Samo silikonski implantati za povećanje dojki hrapave ili tzv. makroteksturirane površine mogu izazvati pojavu malignog tumora, anaplastičnog limfoma velikih stanica.

Smatra se da uslijed trenja između implantata i okolnog tkiva u određenog broja pacijentica dolazi do pojačanog imunološkog odgovora organizma s nakupljanjem limfocita – kaže doc. dr. sc. Sanda Stanec iz zagrebačke poliklinike Edumed.

Sporna 'hrapava površina'

– Te stanice u nekim slučajevima mogu stvoriti tumorsku tvorbu, odnosno limfom. Iako se implantati hrapave površine koriste za povećanje dojki već tridesetak godina, tek u zadnjih nekoliko godina uočeno je da bi oni mogli biti odgovorni za nastanak ove maligne bolesti.

Moram istaknuti da se ne radi o karcinomu dojke već o podtipu non-Hodgkin limfoma koji se javlja u prosjeku osam godina poslije ugradnje teksturiranih (hrapavih) implantata za dojku – otkriva dr. Stanec.

Broj oboljelih žena vrlo je mali u odnosu na broj ugrađenih implantata. Do sada je u svijetu od anaplastičnog limfoma povezanog s povećanjem dojki oboljelo 600 pacijentica, od kojih 50 posto u SAD-u, te 50 posto u Europi i Aziji. Kod 16 žena, bolest je, nažalost, uočena u kasnoj uznapredovaloj fazi te je rezultirala smrtnim ishodom.

Epidemiološke studije ukazuju na rizik od pojave limfoma u 1:300.000 ugrađenih implantata ili na godišnjoj razini 0,1 do 0,3 na 100.000 žena. U Americi se godišnje ugradi oko 300.000 implantata, od toga je 50.000 potencijalno opasnih.

U Europi je taj broj manji, ali se u Europi u nekim zemljama ugrađuju poliuretanski implantati koji su također povezani s nastankom ovog oblika limfoma. U našoj zemlji godišnje se ugradi oko 1500 do 2000 implantata.

– Iz tih je statistika vidljivo da je rizik vrlo nizak i nema mjesta panici – ističe dr. Stanec, no smatra da svakako treba upoznati pacijentice sa simptomima i znakovima koje je potrebno pratiti. Srećom u našoj zemlji nije zabilježen do sada niti jedan slučaj pojave anaplastičkog limfoma velikih stanica.

Poslije objave navedenih podataka svi proizvođači implantata povukli su s tržišta implantate s grubljom teksturom, a za sve žene koje imaju takav tip implantata preporučene su redovite kontrole tijekom kojih bi se eventualna bolest mogla na vrijeme dijagnosticirati i pravodobno liječiti.

Čuvati certifikat

Neophodno je da sve žene koje su ugradile implantate čuvaju certifikat o ugrađenom implantatu, na kojem je označen tip i volumen implantata. Na taj način možemo ocijeniti koje su pacijentice potencijalno ugrožene.

Što se tiče simptoma na koje žene s makroteksturiranim ili poliuretanskim implantatima trebaju obratiti pažnju, oni su sljedeći: pojava seroma (bistre tekućine oko implantata), pojava palpabilnih oteklina ili tumorskih tvorbi i fibrozne kapsule, te pojava boli i bilo kakvih neravnina na dojkama.

Vrlo je važno da žene koje su povećale dojke implantatima redovito idu na kontrolu kod kirurga kojem je specijalnost kirurgija dojke kako bi se uz adekvatnu kliničku dijagnostiku, ultrazvuk, MR dojki na vrijeme otkrili simptome bolesti. Inače su kontrole nužne dvaput ili barem jednom godišnje, dok je za pacijentice iz ugrožene grupe potreban klinički pregled gdje se iz anamneze saznaje koliko je vremena prošlo od operacije i postoje li simptomi koji se mogu dovesti u vezu s pojavom anaplastičnog limfoma (bol, napetost, edem, postojanje palpabilne tumorske tvorbe itd).

Od dijagnostike potrebno je učiniti UZV dojki i eventualno MR dojki, a u slučaju postojanja tekućine oko implantata tzv. seroma i punkciju seroma koji se šalje na citološku i imunohistokemijsku analizu – zaključuje dr. Stanec.

S obzirom na to da je velik broj Hrvatica povećavao dojke ili ugrađivao implantate u susjednoj Sloveniji, što zbog diskrecije što zbog posebne metode rekonstrukcije, kontaktirali smo i pročelnika Kliničkog odjela za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu kirurgiju UKC Ljubljana, prof. dr. sc. Uroša Ahčana koji kaže da su u Sloveniji dobro pripremljeni za rijedak oblik raka nazvan anaplastični velikocelijski limfom povezan s implantatom dojke (BIA-ALCL).

– Ovu temu nam je predstavio ugledni toksikolog koji je došao iz SAD-a, gdje imaju puno više istraživanja i konkretnih primjera. Svi kirurzi na UKC-u također su prisustvovali stručnim skupovima i radionicama s jednom od vodećih tema, naime trenutnim stanjem limfoma vezanog za implantate – kaže dr. Ahčan te s nekoliko primjera ilustrira rizik od ovog raka.

– Vjerojatnost BIA-ALCL bolesti slična je vjerojatnosti umiranja u prometnoj nesreći, u planinama, u lošim radnim uvjetima ili zbog neuhranjenosti i pušenja. Kada kupujete automobil u trgovini, upozorava li vas tko da vožnja može biti opasna po život? Imate li statistiku o smrtnosti na domaćim i europskim cestama?

U Sloveniji nismo imali slučaj

Naravno, čim uđemo u automobil riskiramo, ali istovremeno u potpunosti iskoristimo prednosti koje donosi vožnja. Stoga procjene paušalnih stopa nikada nisu stvarne vrijednosti, a istodobno će žene koje imaju implantate staviti u tešku situaciju. Profesija osigurava da nitko od nas nije obolio od ovog rijetkog oblika raka. Prema mojim saznanjima, u Sloveniji još nismo imali slučaj velikog staničnog limfoma povezanog sa silikonskim implantatima – kaže dr. Ahčan, te dodaje da iako su u UKC-u imali dva sumnjiva slučaja, jedan nakon estetske operacije i jedan nakon rekonstrukcije, oba su nakon temeljitih pretraga isključena.

– Ako žena koja nekoliko godina ima silikonske implantate ili pojedinačni implantat primijeti sumnjive promjene, neobično povećanje grudi, izmijenjen oblik, crvenilo kože, skupljanje tekućine ili druge neobične promjene, prvo bi trebala posjetiti kirurga koji je obavio postupak.

Fatalni Biocell

Liječnik će je uputiti na snimanje, ultrazvuk i MR, a zatim će odlučiti treba li posjetiti UKC Ljubljana gdje imamo smjernice za liječenje pacijentica s BIA-ALCL – savjetuje dr. Ahčan. Također napominje da su diljem svijeta pacijenticama oboljelima od ovog rijetkog oblika raka najčešće ugrađivani implantati zvani BIOCELL, koje proizvodi Allergan, te da su se upravo ovi implantati većinom koristili u pojedinim privatnim ustanovama, jer su smatrani vrlo kvalitetnim, čak i prestižnim.

Trebaju li žene koje znaju da u tijelu imaju sporne implantate koji imaju hrapavu strukturu poduzimati preventivne mjere i ukloniti ih prije pojave simptoma BIA-ALCL?

– Struka smatra da za to nema potrebe. Brza dijagnoza i uklanjanje implantata ako se rak potvrdi, odnosi se samo na žene koje imaju znakove i simptome BIA-ALCL, a njih je vrlo malo na globalnoj razini. Budući da je uklanjanje složen proces, potrebno ga je pažljivo razmotriti, a ne bezglavo žuriti zbog medijske panike – objašnjava dr. Ahčan, podsjećajući da se žene odlučuju za estetske intervencije iz različitih razloga, a često i zbog urođenih mana i nepravilnosti ili zbog odstranjenja dojki zbog karcinoma želeći samo svome tijelu vratiti simetriju i prirodnu ravnotežu.

– Ako samo pratimo videozapise balkanskih zvijezda, možemo pogrešno zaključiti da je situacija vrlo loša. U stvarnosti je mnogo više žena koje su postigle fizički sklad zahvaljujući operaciji i većina ljudi u njihovom okruženju i ne zna da su bile na zahvatu, dok im se samopouzdanje značajno poboljšalo, što je jako važno za njihovu kvalitetu života – podvlači dr. Ahčan.

Češći pregledi

Prvi slučaj anaplastičnog limfoma velikih stanica (BIA-ALCL), odnosno zloćudne bolesti dojke, kao posljedice ugradnje implantata, zabilježen je i u Hrvatskoj. Riječ je o 35-godišnjoj ženi kojoj su prije 11 godina implantatima iz estetskih razloga povećane dojke, pisao je Jutarnji list u svibnju ove godine.

– Da, gospođa je primijetila oteklinu na jednoj dojci i odmah došla na pregled. Posumnjao sam da je riječ o anaplastičnom limfomu i odmah pokrenuo međunarodnu proceduru u postavljanju dijagnoze i liječenje koje se primjenjuje u takvim slučajevima. Moram reći da je to vrlo kompliciran postupak koji traži dobru koordinaciju više stručnjaka u takvim slučajevima. Zadovoljan sam što smo zajednički s kolegama iz KB-a Dubrava sve dobro odradili kako bi se u što kraćem vremenu doznala dijagnoza, a onda i počelo liječenje – rekao je plastični kirurg Miroslav Kinčl.

Upravo na važnost rane dijagnoze anaplastičnog limfoma upozorava i prof. dr. Rado Žic, plastični kirurg iz KB-a Dubrava i predsjednik Europskog društva za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju, kod kojeg će 35-godišnjakinja biti na daljnjem liječenju.

– Analizom u našoj bolnici potvrđene su zloćudne stanice u seromu, tekućini koja okružuje implantat pacijentice, a u tijeku je još i patohistološka provjera. Već početkom sljedećeg tjedna gospođa će biti primljena na odjel, a ubrzo i operirana – kaže prof. dr. Žic.

Naglašava da bi sve žene koje imaju ugrađene implantate trebale svake godine obaviti ultrazvučni pregled dojki, a svake dvije ili tri i magnetsku rezonanciju kako bi se na vrijeme uočilo sumnjivo područje.

Liječenje bolesti počinje odstranjivanjem implantata, kapsule koja ga okružuje te tumorske mase ako postoji. Tek nakon toga primjenjuje se kemoterapija i zračenje. Naime, prema protokolu za liječenje anaplastičnog limfoma to je jedina vrsta limfoma koja se najprije liječi kirurški i to vjerojatno zato što se ponaša kao kožni tumor.

S problemom je kaos

No, prof. dr. Žic kaže kako trenutačno u vezi s problemom implantata u svijetu vlada popriličan kaos. Gotovo svakodnevno stižu nove informacije ili bolje rečeno sustižu jedna drugu, pa se teško u njima i snaći.

– Najprije je rečeno da su problem makroteksturirani implantati, odnosno oni više grubi, ali ovaj je limfom otkriven i kod žena s mikroteksturiranim implantatima, a prema najnovijim FDA-ovim izvješćima ima ga i kod žena s tzv. glatkim implantatima koje su prije toga imale teksturirane implantate

U ovom trenutku ništa nije jasno. Vlada potpuna zbrka. Nema dokaza da je uzrok limfoma infekcija kako se sumnjalo jer i prije je bilo infekcija, ali ne i limfoma.

Osim toga, činjenica je da se implantati ugrađuju već 60-ak godina, a problem se pojavljuje tek kod onih žena kojima su ugrađeni u posljednjih desetak. Moguće je da su proizvođači nešto promijenili u kemijskom sastavu, načinu proizvodnje ili je pak razlog nešto drugo, odnosno ono čega ranije nije bilo u implantatima ili na njima – drži prof. dr. Žic.

Očekivano, proizvođači kojima je u pitanju veliki biznis, jer godišnje 1,5 milijuna žena ugradi implantate, kažu da se "diže prevelika buka", odnosno pitaju otkud sad limfom kad ga prije nije bilo. No, baš praćenje, odnosno registri raka izvor su podataka, a iz njih je vidljivo da među zloćudnim vrstama raka dojke nema anaplastičnog limfoma velikih stanica bez implantata.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROK TRAJANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-09-29 22:28:49 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-09-30 07:50:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-09-29 22:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5074 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/09/29/Nedjelja/11739184.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1241" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7742562 Threads: 3 Questions: 1563231306 Slow queries: 4768299 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111563048 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/na-otekline-i-bol-treba-reagirati-poliuretanski-umetci-povezani-su-s-nastankom-limfoma-u-hrvatskoj-se-godisnje-napravi-do-2000-estetskih-operacija-grudi-625661 [printLink] => /mozaik/zdravlje/na-otekline-i-bol-treba-reagirati-poliuretanski-umetci-povezani-su-s-nastankom-limfoma-u-hrvatskoj-se-godisnje-napravi-do-2000-estetskih-operacija-grudi-625661?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265693 [name] => estetske operacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => estetske-operacije [link] => /tag/estetske-operacije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 501919 [name] => operacije grudi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => operacije-grudi [link] => /tag/operacije-grudi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 501920 [name] => povećanje dojki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povecanje-dojki [link] => /tag/povecanje-dojki ) [3] => stdClass Object ( [id] => 501921 [name] => implatanti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => implatanti [link] => /tag/implatanti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 501922 [name] => rizik od bolesti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rizik-od-bolesti [link] => /tag/rizik-od-bolesti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROK TRAJANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na otekline i bol treba reagirati: poliuretanski umetci povezani su s nastankom limfoma, u Hrvatskoj se godišnje napravi do 2000 estetskih operacija grudi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/29/Nedjelja/11739184.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/29/Nedjelja/11739184.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Estetske operacije povećanja grudi sve su učestalije posljednjih godina, a procjenjuje se da se na ovaj zahvat opredijelilo više od 15 milijuna žena diljem svijeta. No, kako implantati imaju svoj vijek trajanja, mnoge žene kojima je ugrađen ovaj implantat ozbiljno su zabrinute zbog svoje sigurnosti, osobito nakon nedavno objavljene vijesti o slučajevima u kojima su implantati dojke uzrokovali rijedak oblik malignog tumora – anaplastičnog limfoma velikih stanica, a jedan je slučaj navodno zabilježen i u Hrvatskoj.

Dodatnu zabrinutost izazvala je vijest da je američka Agencija za hranu i lijekove povukla ove proizvode s tržišta.

Što učiniti kada ugrađenim implantatima istekne rok, zamijeniti ih ili ne, te koji su simptomi upozorenja da se nešto ispod ili oko implantata događa, pitali smo stručnjake koji se bave plastičnom i rekonstrukcijskom kirurgijom.

Implantati se mijenjaju ovisno o vrsti implantata ili lokalnom nalazu i dobro ih je zamijeniti nakon 10-15 godina jer danas imamo nove materijale i firme daju doživotnu garanciju.

Samo silikonski implantati za povećanje dojki hrapave ili tzv. makroteksturirane površine mogu izazvati pojavu malignog tumora, anaplastičnog limfoma velikih stanica.

Smatra se da uslijed trenja između implantata i okolnog tkiva u određenog broja pacijentica dolazi do pojačanog imunološkog odgovora organizma s nakupljanjem limfocita – kaže doc. dr. sc. Sanda Stanec iz zagrebačke poliklinike Edumed.

Sporna 'hrapava površina'

– Te stanice u nekim slučajevima mogu stvoriti tumorsku tvorbu, odnosno limfom. Iako se implantati hrapave površine koriste za povećanje dojki već tridesetak godina, tek u zadnjih nekoliko godina uočeno je da bi oni mogli biti odgovorni za nastanak ove maligne bolesti.

Moram istaknuti da se ne radi o karcinomu dojke već o podtipu non-Hodgkin limfoma koji se javlja u prosjeku osam godina poslije ugradnje teksturiranih (hrapavih) implantata za dojku – otkriva dr. Stanec.

Broj oboljelih žena vrlo je mali u odnosu na broj ugrađenih implantata. Do sada je u svijetu od anaplastičnog limfoma povezanog s povećanjem dojki oboljelo 600 pacijentica, od kojih 50 posto u SAD-u, te 50 posto u Europi i Aziji. Kod 16 žena, bolest je, nažalost, uočena u kasnoj uznapredovaloj fazi te je rezultirala smrtnim ishodom.

Epidemiološke studije ukazuju na rizik od pojave limfoma u 1:300.000 ugrađenih implantata ili na godišnjoj razini 0,1 do 0,3 na 100.000 žena. U Americi se godišnje ugradi oko 300.000 implantata, od toga je 50.000 potencijalno opasnih.

U Europi je taj broj manji, ali se u Europi u nekim zemljama ugrađuju poliuretanski implantati koji su također povezani s nastankom ovog oblika limfoma. U našoj zemlji godišnje se ugradi oko 1500 do 2000 implantata.

– Iz tih je statistika vidljivo da je rizik vrlo nizak i nema mjesta panici – ističe dr. Stanec, no smatra da svakako treba upoznati pacijentice sa simptomima i znakovima koje je potrebno pratiti. Srećom u našoj zemlji nije zabilježen do sada niti jedan slučaj pojave anaplastičkog limfoma velikih stanica.

Poslije objave navedenih podataka svi proizvođači implantata povukli su s tržišta implantate s grubljom teksturom, a za sve žene koje imaju takav tip implantata preporučene su redovite kontrole tijekom kojih bi se eventualna bolest mogla na vrijeme dijagnosticirati i pravodobno liječiti.

Čuvati certifikat

Neophodno je da sve žene koje su ugradile implantate čuvaju certifikat o ugrađenom implantatu, na kojem je označen tip i volumen implantata. Na taj način možemo ocijeniti koje su pacijentice potencijalno ugrožene.

Što se tiče simptoma na koje žene s makroteksturiranim ili poliuretanskim implantatima trebaju obratiti pažnju, oni su sljedeći: pojava seroma (bistre tekućine oko implantata), pojava palpabilnih oteklina ili tumorskih tvorbi i fibrozne kapsule, te pojava boli i bilo kakvih neravnina na dojkama.

Vrlo je važno da žene koje su povećale dojke implantatima redovito idu na kontrolu kod kirurga kojem je specijalnost kirurgija dojke kako bi se uz adekvatnu kliničku dijagnostiku, ultrazvuk, MR dojki na vrijeme otkrili simptome bolesti. Inače su kontrole nužne dvaput ili barem jednom godišnje, dok je za pacijentice iz ugrožene grupe potreban klinički pregled gdje se iz anamneze saznaje koliko je vremena prošlo od operacije i postoje li simptomi koji se mogu dovesti u vezu s pojavom anaplastičnog limfoma (bol, napetost, edem, postojanje palpabilne tumorske tvorbe itd).

Od dijagnostike potrebno je učiniti UZV dojki i eventualno MR dojki, a u slučaju postojanja tekućine oko implantata tzv. seroma i punkciju seroma koji se šalje na citološku i imunohistokemijsku analizu – zaključuje dr. Stanec.

S obzirom na to da je velik broj Hrvatica povećavao dojke ili ugrađivao implantate u susjednoj Sloveniji, što zbog diskrecije što zbog posebne metode rekonstrukcije, kontaktirali smo i pročelnika Kliničkog odjela za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu kirurgiju UKC Ljubljana, prof. dr. sc. Uroša Ahčana koji kaže da su u Sloveniji dobro pripremljeni za rijedak oblik raka nazvan anaplastični velikocelijski limfom povezan s implantatom dojke (BIA-ALCL).

– Ovu temu nam je predstavio ugledni toksikolog koji je došao iz SAD-a, gdje imaju puno više istraživanja i konkretnih primjera. Svi kirurzi na UKC-u također su prisustvovali stručnim skupovima i radionicama s jednom od vodećih tema, naime trenutnim stanjem limfoma vezanog za implantate – kaže dr. Ahčan te s nekoliko primjera ilustrira rizik od ovog raka.

– Vjerojatnost BIA-ALCL bolesti slična je vjerojatnosti umiranja u prometnoj nesreći, u planinama, u lošim radnim uvjetima ili zbog neuhranjenosti i pušenja. Kada kupujete automobil u trgovini, upozorava li vas tko da vožnja može biti opasna po život? Imate li statistiku o smrtnosti na domaćim i europskim cestama?

U Sloveniji nismo imali slučaj

Naravno, čim uđemo u automobil riskiramo, ali istovremeno u potpunosti iskoristimo prednosti koje donosi vožnja. Stoga procjene paušalnih stopa nikada nisu stvarne vrijednosti, a istodobno će žene koje imaju implantate staviti u tešku situaciju. Profesija osigurava da nitko od nas nije obolio od ovog rijetkog oblika raka. Prema mojim saznanjima, u Sloveniji još nismo imali slučaj velikog staničnog limfoma povezanog sa silikonskim implantatima – kaže dr. Ahčan, te dodaje da iako su u UKC-u imali dva sumnjiva slučaja, jedan nakon estetske operacije i jedan nakon rekonstrukcije, oba su nakon temeljitih pretraga isključena.

– Ako žena koja nekoliko godina ima silikonske implantate ili pojedinačni implantat primijeti sumnjive promjene, neobično povećanje grudi, izmijenjen oblik, crvenilo kože, skupljanje tekućine ili druge neobične promjene, prvo bi trebala posjetiti kirurga koji je obavio postupak.

Fatalni Biocell

Liječnik će je uputiti na snimanje, ultrazvuk i MR, a zatim će odlučiti treba li posjetiti UKC Ljubljana gdje imamo smjernice za liječenje pacijentica s BIA-ALCL – savjetuje dr. Ahčan. Također napominje da su diljem svijeta pacijenticama oboljelima od ovog rijetkog oblika raka najčešće ugrađivani implantati zvani BIOCELL, koje proizvodi Allergan, te da su se upravo ovi implantati većinom koristili u pojedinim privatnim ustanovama, jer su smatrani vrlo kvalitetnim, čak i prestižnim.

Trebaju li žene koje znaju da u tijelu imaju sporne implantate koji imaju hrapavu strukturu poduzimati preventivne mjere i ukloniti ih prije pojave simptoma BIA-ALCL?

– Struka smatra da za to nema potrebe. Brza dijagnoza i uklanjanje implantata ako se rak potvrdi, odnosi se samo na žene koje imaju znakove i simptome BIA-ALCL, a njih je vrlo malo na globalnoj razini. Budući da je uklanjanje složen proces, potrebno ga je pažljivo razmotriti, a ne bezglavo žuriti zbog medijske panike – objašnjava dr. Ahčan, podsjećajući da se žene odlučuju za estetske intervencije iz različitih razloga, a često i zbog urođenih mana i nepravilnosti ili zbog odstranjenja dojki zbog karcinoma želeći samo svome tijelu vratiti simetriju i prirodnu ravnotežu.

– Ako samo pratimo videozapise balkanskih zvijezda, možemo pogrešno zaključiti da je situacija vrlo loša. U stvarnosti je mnogo više žena koje su postigle fizički sklad zahvaljujući operaciji i većina ljudi u njihovom okruženju i ne zna da su bile na zahvatu, dok im se samopouzdanje značajno poboljšalo, što je jako važno za njihovu kvalitetu života – podvlači dr. Ahčan.

Češći pregledi

Prvi slučaj anaplastičnog limfoma velikih stanica (BIA-ALCL), odnosno zloćudne bolesti dojke, kao posljedice ugradnje implantata, zabilježen je i u Hrvatskoj. Riječ je o 35-godišnjoj ženi kojoj su prije 11 godina implantatima iz estetskih razloga povećane dojke, pisao je Jutarnji list u svibnju ove godine.

– Da, gospođa je primijetila oteklinu na jednoj dojci i odmah došla na pregled. Posumnjao sam da je riječ o anaplastičnom limfomu i odmah pokrenuo međunarodnu proceduru u postavljanju dijagnoze i liječenje koje se primjenjuje u takvim slučajevima. Moram reći da je to vrlo kompliciran postupak koji traži dobru koordinaciju više stručnjaka u takvim slučajevima. Zadovoljan sam što smo zajednički s kolegama iz KB-a Dubrava sve dobro odradili kako bi se u što kraćem vremenu doznala dijagnoza, a onda i počelo liječenje – rekao je plastični kirurg Miroslav Kinčl.

Upravo na važnost rane dijagnoze anaplastičnog limfoma upozorava i prof. dr. Rado Žic, plastični kirurg iz KB-a Dubrava i predsjednik Europskog društva za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju, kod kojeg će 35-godišnjakinja biti na daljnjem liječenju.

– Analizom u našoj bolnici potvrđene su zloćudne stanice u seromu, tekućini koja okružuje implantat pacijentice, a u tijeku je još i patohistološka provjera. Već početkom sljedećeg tjedna gospođa će biti primljena na odjel, a ubrzo i operirana – kaže prof. dr. Žic.

Naglašava da bi sve žene koje imaju ugrađene implantate trebale svake godine obaviti ultrazvučni pregled dojki, a svake dvije ili tri i magnetsku rezonanciju kako bi se na vrijeme uočilo sumnjivo područje.

Liječenje bolesti počinje odstranjivanjem implantata, kapsule koja ga okružuje te tumorske mase ako postoji. Tek nakon toga primjenjuje se kemoterapija i zračenje. Naime, prema protokolu za liječenje anaplastičnog limfoma to je jedina vrsta limfoma koja se najprije liječi kirurški i to vjerojatno zato što se ponaša kao kožni tumor.

S problemom je kaos

No, prof. dr. Žic kaže kako trenutačno u vezi s problemom implantata u svijetu vlada popriličan kaos. Gotovo svakodnevno stižu nove informacije ili bolje rečeno sustižu jedna drugu, pa se teško u njima i snaći.

– Najprije je rečeno da su problem makroteksturirani implantati, odnosno oni više grubi, ali ovaj je limfom otkriven i kod žena s mikroteksturiranim implantatima, a prema najnovijim FDA-ovim izvješćima ima ga i kod žena s tzv. glatkim implantatima koje su prije toga imale teksturirane implantate

U ovom trenutku ništa nije jasno. Vlada potpuna zbrka. Nema dokaza da je uzrok limfoma infekcija kako se sumnjalo jer i prije je bilo infekcija, ali ne i limfoma.

Osim toga, činjenica je da se implantati ugrađuju već 60-ak godina, a problem se pojavljuje tek kod onih žena kojima su ugrađeni u posljednjih desetak. Moguće je da su proizvođači nešto promijenili u kemijskom sastavu, načinu proizvodnje ili je pak razlog nešto drugo, odnosno ono čega ranije nije bilo u implantatima ili na njima – drži prof. dr. Žic.

Očekivano, proizvođači kojima je u pitanju veliki biznis, jer godišnje 1,5 milijuna žena ugradi implantate, kažu da se "diže prevelika buka", odnosno pitaju otkud sad limfom kad ga prije nije bilo. No, baš praćenje, odnosno registri raka izvor su podataka, a iz njih je vidljivo da među zloćudnim vrstama raka dojke nema anaplastičnog limfoma velikih stanica bez implantata.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/na-otekline-i-bol-treba-reagirati-poliuretanski-umetci-povezani-su-s-nastankom-limfoma-u-hrvatskoj-se-godisnje-napravi-do-2000-estetskih-operacija-grudi-625661 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e32e45929daf75ea5f8dcf62e4419f1e84a29bb4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+otekline+i+bol+treba+reagirati%3A+poliuretanski+umetci+povezani+su+s+nastankom+limfoma%2C++u+Hrvatskoj+se+godi%C5%A1nje+napravi+do+2000+estetskih+operacija+grudi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fna-otekline-i-bol-treba-reagirati-poliuretanski-umetci-povezani-su-s-nastankom-limfoma-u-hrvatskoj-se-godisnje-napravi-do-2000-estetskih-operacija-grudi-625661 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fna-otekline-i-bol-treba-reagirati-poliuretanski-umetci-povezani-su-s-nastankom-limfoma-u-hrvatskoj-se-godisnje-napravi-do-2000-estetskih-operacija-grudi-625661 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ROK TRAJANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeROK TRAJANJA

Na otekline i bol treba reagirati: poliuretanski umetci povezani su s nastankom limfoma, u Hrvatskoj se godišnje napravi do 2000 estetskih operacija grudi

30. rujna 2019. - 00:30

Estetske operacije povećanja grudi sve su učestalije posljednjih godina, a procjenjuje se da se na ovaj zahvat opredijelilo više od 15 milijuna žena diljem svijeta. No, kako implantati imaju svoj vijek trajanja, mnoge žene kojima je ugrađen ovaj implantat ozbiljno su zabrinute zbog svoje sigurnosti, osobito nakon nedavno objavljene vijesti o slučajevima u kojima su implantati dojke uzrokovali rijedak oblik malignog tumora – anaplastičnog limfoma velikih stanica, a jedan je slučaj navodno zabilježen i u Hrvatskoj.

Dodatnu zabrinutost izazvala je vijest da je američka Agencija za hranu i lijekove povukla ove proizvode s tržišta.

Što učiniti kada ugrađenim implantatima istekne rok, zamijeniti ih ili ne, te koji su simptomi upozorenja da se nešto ispod ili oko implantata događa, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:58