StoryEditorOCM
Zdravljeraste zabrinutost

Je li kava bez kofeina sigurna za piće? Zapravo se ništa ne zna o njoj: ‘Zrna se uranjaju u opasnu kemijsku otopinu...‘

Piše MOZAIK SD
27. lipnja 2024. - 20:28

Kava bez kofeina često se reklamira kao bolja alternativa tradicionalnoj kavi, zbog minimalnog sadržaja kofeina. No, posljednih mjeseci pojavila se zabrinutost zbog kemikalije koja se koristi u pripremi kave bez kofeina.

Porast zabrinutosti oko sigurnosti kave bez kofeina počeo je krajem 2023. godine kada su razne organizacije kao što je Environmental Defense Fund (EDF) pokrenule peticije za zabranu korištenja metilen klorida, piše health.

Riječ je o kemijskom spoju koji se često koristi u proizvodnji kave bez kofeina.

EDF navodi kako se pokazalo da metilen klorid nije siguran za korištenje u prehrambenoj industriji.

Za što se u proizvodnji kave koristi metilen klorid?

Prehrambeni znanstvenik Taylor Wallace pojasnio je kako se kemikalija koristi za uklanjanje kofeina.

“Zrna kave prvo se kuhaju u vrućoj vodi, a zatim se isperu metilen kloridom, koji se selektivno veže s kofeinom. Metilen klorid se uz kofein zatim uklanja sa zrna”, objašnjava Wallace.

image
/Shutterstock

Wallace je zatim pojasnio kako se zrna kave dodatno suše i prže na temperaturama oko 200 °C, kako bi se uklonio preostali metilen klorid. Nakon ovog procesa na kavi ostaje mala i zanemariva količina kemikalije.

Izloženost metilen kloridu na radnom mjestu predstavlja stanovitu opasnost jer može dovesti do povećanog rizika od nekih bolesti.

Wallace dodaje i kako je većina proizvođača kave bez kofeina oprezna pri održavanju niske razine metilen klorida u svojim proizvodima.

Stručnjaci dodatno naglašavaju kako su doze ovog spoja u gotovom proizvodu zanemarive i nemaju konkretan utjecaj na zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 20:28