U potrazi za tajnama dugovječnosti, istraživač Dan Buettner posvetio je dva desetljeća proučavanju navika stogodišnjaka. Njegova istraživanja su provedena u plavim zonama – regijama u svijetu gdje ljudi žive najdulje i najzdravije.
Inače, u plavim zonama postoji 10 puta veća vjerojatnost da će stanovnici doživjeti 100 godina nego bilo gdje drugdje. Ta mala područja se nalaze u Grčkoj, Kaliforniji, Japanu, Kostariki i Italiji.
Rezultate svojih istraživanja i recepte koji otkrivaju tajne dugog života, Buettner je objedinio u knjizi “Američka kuhinja u plavim zonama: 100 recepata za život do 100”. Prema njegovim riječima, ključ dugovječnosti leži u biljnoj prehrani, dok su meso i prerađena hrana gotovo potpuno isključeni.
Buettner, koji je i sam ranije uvelike konzumirao meso, odlučio je promijeniti svoje prehrambene navike nakon razgovora s kardiokirurgom.
Liječnik je podijelio svoja iskustva s pacijentima koji su se hranili pretežno biljnom hranom, napominjući kako su njihove arterije bile zdrave i fleksibilne. Nasuprot tome, arterije mesojeda bile su začepljene i “hrskave” zbog naslaga kolesterola, prenosi zagreb.info.
Osjeća se bolje
Od tada je prošlo već deset godina, a danas slijedi isključivo biljnu prehranu i tvrdi da se osjeća bolje nego ikada, prenosi najžena.
Buettnerova knjiga usredotočuje se na recepte s isključivo biljnom hranom. Iako su izdavači vršili pritisak da uvrsti meso u knjigu kako bi privukao širu publiku, Buettner je odlučno odbio.
“Na mene je vršen velik pritisak da uključim meso u knjigu. Izdavač mi je rekao da većina Amerikanaca ne bi kupila knjigu ako u njoj nema mesa, ali to ipak nisam učinio”, kaže ovaj istraživač koji je dodao kako je siguran da ovakva vrsta prehrane doprinosi dugovječnosti.
Dan je dodao kako nije nužno u potpunosti prestati konzumirati meso. “Fokusirajte se na biljnu hranu i naučite je pripremati na način koji zadovoljava nepce. Ne morate potpuno izbaciti meso iz prehrane kako biste imali koristi od jedenja više povrća”, kaže istraživač koji preporučuje da se povrće kuha na način da se dobije bogato i ukusno jelo i tada neće biti potrebno oslanjati se na meso, sir ili maslac.
Jednostavna jela
Prehrana u plavim zonama oslanja se na jednostavna jela bogata ugljikohidratima, povrćem i orašastim plodovima. Ovi sastojci ne samo da pridonose dugovječnosti, već i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.
Dakle, želite li otkriti tajne stogodišnjaka, možda je vrijeme da svojoj prehrani dodate malo više povrća, a meso ostavite po strani. Tko zna, možda upravo tu leži ključ za vaš duži i zdraviji život.