StoryEditorOCM
ZdravljeMORATE ZNATI

Čaj je mnogima više od napitka, njegovo ispijanje je umirujući ritual, ali konzumiranje uz ovu hranu može biti štetno

Piše Petra Sokić/Živim
15. rujna 2024. - 07:01
Neke naizgled nevine kombinacije čaja i određene hrane mogu dovesti do neočekivanih učinaka na naše zdravljeShutterstock

Čaj se najčešće spominje u pozitivnom kontekstu - jedan umirujuć i zdrav napitak koji pijemo radi njegovih koristi, ali i radi ugođaja koji nam stvara - bilo da je zelen, crni ili biljni, obično se smatra dobrim pićem za nas. Ali što ako utješna šalica čaja za kojom često posežemo zapravo može ometati hranu koju jedemo? Ispada da neke naizgled nevine kombinacije čaja i određene hrane mogu dovesti do neočekivanih učinaka na naše zdravlje. Prije nego što napravite sljedeću vruću šalicu, evo kako se to čaj može pretvoriti iz zdrave u nezdravu naviku, ovisno o tome što vam je na tanjuru, piše Živim.

image
Shutterstock

Utjecaj na apsorpciju željeza

Farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Deborah Grayson upozorava da bi vas ispijanje čaja ili kave uz namirnice poput crvenog mesa ili lisnatog povrća moglo izložiti riziku od nedostatka hranjivih tvari, posebno željeza. Željezo je neophodno za održavanje razine energije i snažnog imunološkog sustava jer pomaže u transportu kisika kroz tijelo, a ako se čaj ili kava dosljedno konzumiraju uz obroke, to može blokirati tijelo da ga apsorbira dovoljno, što bi na kraju moglo dovesti do anemije, stanja obilježenog ozbiljnim nedostatkom željeza u krvi.

image

Mladi špinat

Shutterstock

Žene, posebno one koje imaju redovite menstrualne cikluse, izložene su većem riziku od razvoja anemije zbog nedostatka željeza zbog povećane potrebe tijela za njime. Namirnice poput crvenog mesa, špinata i brokule, koje su bogate željezom, ne bismo trebali jesti uz čaj, prenosi Daily Mail.

Uloga kemikalija u blokiranju željeza

Vjeruje se da su određene kemikalije koje se nalaze u čaju i kavi, poput polifenola i tanina, odgovorne za blokiranje apsorpcije željeza. Polifenoli, koji se također nalaze u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u zaštiti od upala, ali i ometati unos željeza. Tanini, koji su također prisutni u vinu, i oksalati dodatno pridonose ovom učinku.

Ostale uobičajene pogreške

Za ljude koji se žele udebljati ili izgraditi mišiće, pijenje previše tekućine tijekom obroka može biti kontraproduktivno. Previše tekućine može napuniti želudac, što otežava konzumiranje potrebne količine hrane. Bolji pristup je pijuckati vodu samo kada je potrebno, što omogućuje uravnoteženiji unos obroka.

image
Shutterstock

Za one koji se bore s probavnim problemima nakon jela, jednostavna promjena sastojaka salate mogla bi pomoći. Gorko zelje, poput rukole i cikorije, može pomoći u poticanju probave, pripremajući tijelo za učinkovitiju razgradnju hrane.

Savjeti za bolju probavu

Grayson također daje neke praktične savjete za podršku probavi. Na primjer, jedenje najmanje tri sata prije spavanja i izbjegavanje ležanja odmah nakon obroka može pomoći u sprječavanju refluksa. Osim toga, sjedenje za stolom umjesto na kauču može vašem tijelu olakšati probavu hrane, smanjujući šanse za probavne smetnje, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 06:10