StoryEditorOCM
Spiza plusmodernija verzija

Spas je za zdravlje i probavu, a nikad ga se ne sjetimo: zvijezda je starinskog jela koje su nekoć svi kuhali...

Piše T.S.M.
14. prosinca 2023. - 08:05

Uhvati li vas želja za toplim, domaćim i krepkim jelom na žlicu, dajte šansu modernoj verziji jednog starinskog jela koje se nekoć naveliko spremalo u našim krajevima. Riječ je o ričetu, jednostavnom, a odličnom varivu od povoljnih sastojaka među kojima je najzanimljiviji ječam.

Zdrav i ekonomičan, ječam je na glasu kao regulator razina masnoća i šećera u krvi te kao poticatelj probave. Trebali bismo ga jesti češće, ali rijetko ga se sjetimo. Možda vam baš u ovom trenutku u nekom kutku stoji načeto pakiranje omiljenog orza na koje ste nekako zaboravili. Ispravite taj propust ovim receptom.

Moderni ričet

Sastojci:

200 g graha iz konzerve
200 g ječma
100 g pancete
2 češnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1 žlica masti
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica brašna
sol, papar

Priprema:

Otopite mast pa joj dodajte nasjeckani luk i mrkvu pa pirjajte dok luk ne postane staklast. dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte dok ne zamiriše, a zatim dodajte koncentrat rajčice i kratko pirjajte uz miješanje. Zalijte toplom vodom pa dodajte ječam.

Kuhajte dok ječam nije napola gotov pa dodajte grah iz konzerve, sol i papar te kuhajte dok sve nije mekano. Na kraju razmutite brašno u otprilike 100 ml vode i dodajte ga u lonac. Dobro promiješajte, pustite da kratko prokuha i maknite s vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 08:02