StoryEditorOCM
Slatkopopularni galette

Ovakav prhki kolač s jagodama još niste probali: uz nekoliko trikova pripremit ćete ga s lakoćom i uz sladoled slistiti

Piše S. Š.
24. lipnja 2024. - 09:25

Uživate li svim čulima u sezoni našeg najomiljenijeg bobičastog ljetnog voća? Još uvijek mirišu na štandovima pa, ako niste, još uvijek stignete uživati u sočnim crvenim, srcolikim, mirisnim i sočnim jagodama.

Jagode su kao stvorene za svakodnevne male slatke užitke. Osim što ih grickamo svježe, stvorene su i za ukusne slastice uz koje je uživanje u jutarnjoj kavi nešto više od rituala... Jedan takav, idealan za "Dalmatinske gušte" je galette od jagoda.

Popularan kolač specifičan je po svojoj prhkoj kori u koju su "ušuškane" jagode. Lagan je i prozračan, a sama priprema ne zahtijeva nikakvo prethodno znanje u slastičarstvu. Upute su jednostavne i nema komplikacija, a mi ćemo vam otkriti i nekoliko trikova pomoću kojih će rezultat biti još slasniji!

Važno je obratiti pažnju na vlažnost punjenja kako se galette ne bi raspao od previše vlage. Neke domaćice reći će da je pečenje s jagodama zahtjevno zbog visokog sadržaja vlage u voću, međutim mi imamo rješenje. Svježe narezane jagode pospite obilno šećerom kako biste iz njih izvukli sok. Većinu slatkog sirupa koji dobijete sačuvajte i iskoristite ga za neki koktel ili drugi recept, a jedan manji dio iskoristite za nadjev od jagoda kako bi se zgusnuo tek toliko da sve sastojke drži zajedno, bez curenja. Pripazite i da količina punjenja za galette ne bude prevelika jer će tada sokovi curiti preko kore i neće biti hrskava. 

Također, najbolje je koristiti hladne sastojke i rukovati s jagodama i drugim sastojcima što manje. Iako ćete htjeti razvaljati tijesto na ravnomjernu debljinu na lagano pobrašnjenoj površini, ne brinite previše o njegovu obliku. Galette treba biti slobodnog oblika!

Posebnu pažnju obratite na debljinu tijesta. Tijesto za galette ne bi trebalo biti jako tanko jer će se inače previše zapeći, no isto tako ne bi trebalo biti previše debelo jer tada neće biti hrskavo. Savršena debljina tijesta je oko tri milimetra. Kad napunite galette, savijte rubove oko voća, premažite ih jajem, a možete i posuti s malo dodatnog šećera.

Eto, sve tajne koje mi znamo - sad znate i vi! Kolač ne može biti bolji i finiji od ovog. Ako želite, možete oblikovati jednu veliku galletu ili više manjih, kako želite, a poslužiti ih možete same ili uz kuglicu sladoleda ili neki preljev. 

U slast!

image
Shutterstock

Galette s jagodama

Sastojci:

Prhko tijesto:

300 g brašna
150 g maslaca
1 jaje​
​1 jaje za premazivanje
1-2 žlice kiselog vrhnja
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Nadjev:

400 g jagoda
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica škrobnog brašna ili griza

Priprema:

Očistite jagode, narežite ih na četvrtine, pospite šećerom pa pustite da odstoje 30 minuta. Potom ocijedite tekućinu koju su pustile jagode i pospite ih škrobnim brašnom ili grizom.

U malo većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i hladni maslac, a zatim dodajte jaje i umijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte jednu do dvije žlice kiselog vrhnja. Tijesto ne treba biti savršeno glatko stoga ga nemojte mijesiti predugo. Kad je gotovo, podijelite ga na dva jednaka dijela te stavite na u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto razvaljajte u oblik kruga debljine otprilike 3 mm. Na tijesto posložite pripremljene jagode, a rubove premažite jajem te ih savinite preko voća sa svih strana.

Galette pecite otprilike 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju. Poslužite mlako, uz kuglicu sladoleda i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 09:26