Ako vam je skok iz ljeta u jesen probudio apetit i vratio apetit, možds se odlučite upaliti pećnicu i počastiti se domaćim pecivom. Ako je tako, imamo baš ono što vam treba - dobar, provjeren recept. Dobili smo ga od Valentine Jurin, Šibenke sa splitskom adresom. Valentina se na svom Instagramu pohvalila fotografijom friško ispečenih kiflića i napisala da joj je cijela kuća zamirisala, a mi smo je zamolili da nam otkrije kako ih je napravila.
Poslala nam je recept, vjerujemo da s njim nećete imati problema i da uspjeh neće izostati.
Ono što se nama posebno svidjelo u njenom receptu je mala promjena glavnog sastojka: umjesto da se, kao u ostalim receptima, koristi obično glatko brašno, u ovom se slučaju polovica pšeničnog brašna zamijeni pirovim.
Što bi se dogodilo kad bi se koristilo samo pirovo, koje volimo jer je zdravije i probavljivije? Ako doznate, javite nam! Adresa je spiza@slobodnadalmacija.hr
Domaći lisnati kiflići
Sastojci:
200 g glatkog brašna
200 g pirovog brasna
100 g maslaca sobne temperature
20 g svježeg kvasca
200 ml mlijeka
150 ml jogurta
1 žlica šećera
1 žlica soli
2 jaja
1 prašak za pecivo
sjemenke sezama
Priprema:
Toplim mlijekom preliti izmrvljeni kvasac i šećer, promiješati i ostaviti 10ak min. Brašno prosijati te dodati kvasac i ostale sastojke. Umijesiti tijesto, podijeliti na 8 loptica.. Narezati 100 g maslaca sobne temperature na 7 kockica
Razviti jednu po jednu lopticu na veličinu palačinke i slagati jednu na drugu, svaku premazati maslacem. Posljednju ne mazati. Tijesto pokriti i ostaviti 20ak min te razviti u veliki krug
Podijeliti na četvrtine,a svaku četvrtinu podijeliti na 6 trokuta. Motati kroasane i slagati ih na pek papir. Ostaviti pokrivene na sobnoj temperaturi 1 - 2 sata, premazati umućenim jajetom, posuti sjemenkama i malo posoliti.
Peći u pećnici zagrijanoj na 220 °C 15 - 20 minuta.