StoryEditorOCM
Slatkoza sve prilike

Bogata i sočna torta koja spaja omiljene okuse: jedan dodatak biskvitu čini ga još boljim, svi će tražiti komad više

Piše T. S. M.
1. svibnja 2024. - 12:40
Torta od čokolade i kave s bogatim slojem aromatiziranog tučenog slatkog vrhnja desert je za petPrivatni album

Samo jedna kava viška može vam itekako prisjesti, ali kad se kava krije u finoj torti poput ove, još jedna porcija nipošto neće biti naodmet. Treba li vam recept za tortu tako dobru da će svi tražiti komad više, pronašli ste ga.

Ova slastica spaja očaravajuće arome kave i čokolade, osvježavajuću i nostalgičnu notu daje joj džem od marelice, a cijelu tu slatku priču zaokružuje bogati sloj tučenog slatkog vrhnja upotpunjenog okusom capuccina. Recept smo dobili od Anamarije Gulić koju pratimo na Instagramu Srce od čokolade.

Sviđa nam se ne samo zbog zanimljive igre okusima nego i zbog zgodne cake pri izradi biskvita: umjesto da se dio brašna zamijeni gustinom, u ovom slučaju ulogu gustina preuzima prašak za puding. Djelovanje je slično, ali okus je daleko bolji, a tekstura biskvita je bogatija i sočnija.

image
Privatni album

Chocolate Coffee torta

Sastojci:

Za biskvit:

3 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
5 žlica vruće aromatizirane kave *
100 g brašna
100 g praška za puding okusa čokolade
2 žlice praška za pecivo

Za nadjev:

250 g džema od marelice (odvojiti 2 žlice)
400 ml slatkog vrhnja 
2 žlice šećera u prahu (​po želji)
1 žlica instant praha za cappuccino (okus vanilija)
mala šalica aromatizirane kave (hladne)

Dodatno:

1 šalica aromatizirane kave (hladne)
15 g instant kakaa

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija, a kalup za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje.

Skuhajte aromatiziranu kavu (ja sam koristila vrećicu Franck 100% arabica okus lješnjak čokolada, bez šećera)

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiksajte s 5 žlica vruće aromatizirane kave, šećerom i vanilin šećerom

Brašno, prašak za puding i prašak za pecivo prosijte i dodajte u žumanjke, sve dobro promješajte te lagano umješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu za biskvit istresite u kalup, poravnajte pa pecite 30 minuta. Izvadite čim se biskvit počne odvajati od stjenki kalupa. Pustite ga da se malo ohladi pa ga izvadite iz kalupa na kuhinjsku rešetku, a kad se potpuno ohladi prerežite ga na pola.

Kore natopite aromatiziranom kavom i ostavite desetak min da se kava upije, zatim na tanjur stavite jednu koru biskvita, po njemu ravnomjerno razmažite džem, poklopite drugom korom biskvita i lagano pritisnite te po vrhu torte u tankom sloju premažite ostatak džema.

Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, dodajte mu 1 žlicu instant cappuccino praha pa polako uz miksanje dodajte 1 do 1 i pol šalice aromatizirane kave. Po torti ravnomjerno premažite šlag pa je stavite u hladnjak do posluživanja

Tortu prije posluživanja pospite kakaom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:41