StoryEditorOCM
Slanoevo u čemu je tajna

Pita koju ne možemo prestati peći: fantastičnog je okusa, a priprema se kao od šale, svi nas mole da im otkrijemo recept

Piše Tea Sumić Miletić
24. kolovoza 2024. - 08:15

Tko bi rekao da je tako lako razviti opsesiju. Dovoljan je samo jedan dobar recept.

Osvojio nas je jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa, zaista je teško povjerovati da se od tako uobičajenih sastojaka može dobiti nešto tako dobro. Vjerujemo da je tajna u tome što se za nadjev umjesto svježeg sira koristi jogurt u kombinaciji s mozzarellom i feta sirom. Razlika je, što bi u Top listi nadrealista rekli, "dr-astična": okus je puniji, ali blaži, a tekstura je predivno kremasta.

Što se pak jednostavnosti pripreme tiče, tu zaista ne pretjerujemo. Umjesto da se slaže kora po kora, sve kore treba narezati na trakice i umiješati u nadjev, a nadjev potom prebaciti u lim za pečenje. Međutim, pitu će vam biti lakše vaditi iz roštijere ako sačuvate dvije-tri kore i stavite ih na dno kao podlogu. 

image
Privatni album

Iz iskustva vam također možemo reći da je pita još bolja ako joj se doda i ribani parmezan, a s obzirom na to da smo je pekli i s praškom za pecivo i bez njega, možemo vam savjetovati da ipak stavite prašak za pecivo jer uz taj dodatak postaje prozračnija. 

Također se ne morate bojati eksperimentiranja sa sirom: mi smo udvostručili izvornu količinu mozzarelle, a ispitali smo i što se događa kad se sastojcima pridoda i cheddar, što se pokazalo rizikom koji se isplatio jer baš se fino uklopio.

Imamo i napomenu u vezi s tikvicama: slobodno ih stavite koliko god želite. Ako volite puno tikvica, udovoljite si, ali ako stavljate više od pola kilograma, prije nego ih dodate u nadjev potrudite se posoliti ih i ocijediti, kako pita ne bi bila previše vlažna i gnjecava.

Izvorno se u pitu dodaje i sjeckani peršin, mi ga nismo stavljali, ali smo dodali naribani češnjak. Uzmite u obzir da taj dodatak može malo smetati one s osjetljivom probavom, premda fino obogaćuje okus.

Sve u svemu, tko god je probao ovu pitu molio nas je za recept. Izvorni ćete pronaći ovdje, a u nastavku slijedi recept s našim intervencijama.

Najbrža ljetna pita:

Sastojci:

400 g grčkog jogurta
250 g mozzarelle
100 g feta sira
50 g ribanog parmezana
30 ml maslinovog ulja
4 jaja
1 pakiranje kora za pitu
1 veća tikvica
1/2 vrećice praška za pecivo
svježi peršin
sol

Priprema:

Izvadite kore iz pakiranja, odvojite 4 sa strane, a ostale, onako zarolane, narežite škarama na trakice te trakice protresite rukama da se razdvoje.

U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, jaja izmrvljenu fetu, naribanu mozzarellu, jaja, naribane tikvice, sjeckani svježi peršin, prašak za pecivo, sol i maslinovo ulje. Dodajte nasjeckane kore i sve izmiješajte.

Na dno šireg lima za pečenje stavite tri kore, svaku premažite uljem. Izlijte nadjev i na vrh stavite još jednu koru. Premažite je uljem i stavite pitu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:10