Ovog smo se ljeta bacili na temeljito istraživanje bogatstva recepata za punjene paprike. I bome se isplatilo! Isprobali smo toliko dobrih prijedloga da ove godine uživamo u sezoni paprika u svih 16. Najnovije otkriće su nam japanske punjene paprike, izvorno Piman Nikuzume. Prema ovom receptu paprike se pune smjesom od mesa, krušnih mrvica i začina, a posebnost im je premaz na bazi soja umaka i mirina, slatkog rižinog vina koje se u ovom slučaju može zamijeniti bijelim octom uz dodatak šećera. Sve skupa zvuči nam jako dobro, vrijedilo bi isprobati...
Japanske punjene paprike
Sastojci:
4 zelene paprike babure
200 g mljevene svinjetine
1/4 glavice luka
2 žlice panko krušnih mrvica
1 jaje
1 žlica ulja
1 žlica soja umaka
1 žlica mirina
malo gustina
malo šećera
malo brašna
sol, papar
Priprema:
Zelene paprike prerežite po dužini na pola, izvadite sjemenke, a unutrašnjost lagano pospite brašnom.
Narežite luk na kockice pa ga pomiješajte s mesom, razmućenim jajem, mrvicama, soli i paprom. Dobro izmijesite pa napunite paprike.
Zagrijte ulje na tavi pa stavite paprike s mesom prema dolje. Pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 3-4 minute. Okrenite kad promijeni boju i pirjajte poklopljeno još 4-5 minuta.
Kad su paprike gotove, premažite ih umakom koji ćete dobiti kad pomiješajte soja umak, mirin i malo gustina. Alternativno se koristi smjesa sojinog umaka i umaka od rajčice.
Poslužite uz kuhanu rižu.