StoryEditorOCM
Slanodomaće je domaće

Ekstra brzi domaći ajvar radi se bez pečenja i guljenja paprika. Evo u čemju je tajna, otkrivamo i trik protiv kvarenja

Piše T. S. M.
5. rujna 2024. - 07:05

Sočne i mirisne roga paprike mame nas da ih kupimo i iskoristimo, a s balancanama ionako više ne znamo što bismo - jasno je, vrijeme je za pripremu domaćeg ajvara. No ako za vas priprema ajvara znači posao na koji će otpasti barem pola dana, vrijeme je da proimijenite recept. Može to i jednostavnije.

Uobičajeno je ajvar raditi s pečenim paprikama, a (jedini) minus kod pečenih paprika je poprilično zamoran: treba ih oguliti. No postoji i druga metoda pripreme ajvara, a ta podrazumijeva pirjanje i kuhanje, što znači da nema potrebe za prethodnim pečenjem i ljuštenjem. Uštedjet ćete poprilično vremena, a nećete se ni umesti s guljenjem.

image
Shutterstock

Napominjemo da ovaj način pripreme ajvara nije novost, samo je nešto manje popularan od onog s pečenim paprikama. Ono što je inovativno u receptu koji donosimo je to da je i to vrijeme pirjanja dodatno skraćeno. Mogli bismo reći da je ovo ekspres recept za taj omiljeni prilog i namaz.

Ekspres domaći ajvar

Sastojci:

5 kg paprike
2,5 kg patlidžana
5 l vode
200 ml bijelog octa
800 ml biljnog ulja
1 žlica soli
2-3 ljuta feferona (po želji)
2 glavice češnjaka

Priprema:

Paprikama uklonite sjemenke i peteljke, a patlidžane prerežite na pola ako su manji, a na četvrtine ako su veći. Češnjaku uklonite ljusku.

Zakuhajte vodu sa solju i octom pa joj dodajte paprike i kuhajte ih desetak minuta. Paprike izvadite i dodajte patlidžane pa ih kuhajte 7-8 minuta, odnosno dok ne omekšaju.

Kuhano povrće sameljite s češnjakom i feferonima (ako ih koristite) pa ih prebacite u široku teću u koju ste prethodno stavili ulje. Pirjajte oko pola sata uz miješanje, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko sat i pol do dva, odnosno dok ne postignete željenu gustoću (to ćete lako provjeriti: povucite kuhačom po dnu teće i ako ostane vidljivi trag koji se zadržava na mjestu, ajvar je gotov).

Prebacite ajvar u sterilizirane staklenke, svaku više puta kucnite kako bi izašao višak zraka pa ih stavite u pećnicu zagrijanu na 70 stupnjeva desetak minuta i pustite ih da se u ugašenoj pećnici ohlade. Ovaj će postupak osigurati da se ajvar ne kvari, a jako je bitan za one koji žele izbaciti ocat s popisa sastojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:50