StoryEditorOCM
Savjetispasonosni dodatak

Za bolji i probavljiviji grah dodajte mu žličicu ovog sastojka. Iznenadit će vas učinkovitošću, a ima i još jedan bonus

Piše Spiza SD
25. listopada 2023. - 07:05

Grah će često svrstava među namirnice koje je lako pripremiti, ali takve tvrdnje obično su zavaravanje. Da, grah može skuhati baš svatko, no dobro ga skuhati, e pa to je već pothvat za koji treba ponešto znanja i vještine. Sjetite se samo svih onih puta kad vam grah nekako baš i nije dobro "sjeo" ili je bio nekako bljutav, neujednačeno skuhan ili se raspao. Eto vidite, toliko toga može poći po zlu.

Nedavno smo vam dali dobar savjet po pitanju namakanja graha pa ga se podsjetite ovdje, a sad ćemo vam otkriti mali trik koji jamči da vam se grah prilikom kuhanja neće raspasti, no također će ga učiniti lakše probavljivim. No to nije sve, pribjegnete li ovom triku, moći ćete smanjiti količinu soli koju inače koristite za njegovo soljenje, što je osobama koje bi trebale paziti na njezin unos itekako važan podatak.

image
Shutterstock

Evo kako ćete najučinkovitije upotrijebiti ovu malu caku. Pričekajte dok grah ne omekša, ali nije još sasvim kuhan pa mu dodajte žličicu octa, po mogućnosti jabučnog jer ima najveću sposobnost razgraditi neprobavljive šećere u grahu, koji opterećuju probavu. Ako kuhate veliku količinu graha, dodajte 2 do 3 žličice.

image
Shutterstock

S obzirom na to da će ocat utjecati na okus graha i učiniti ga izraženijim, manja je opasnost da će jelo biti bljutavo pa ćete mu zato trebati dodati manje soli. Najbolje je okus pokušati izbalansirati začinima poput kumina, češnjaka i luka pa provjeriti koliko je soli uopće potrebno dodati. Mogli biste se iznenaditi...

Nakon što grah postane kremast, maknite ga s vatre. Primijetit ćete također da se manji broj zrna raspao pri kuhanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 07:42