Razmišljate li o tome da ovih dana skuhate grah, trebat će vam par dodataka koji će ga učiniti još boljim. Svakako, dodat ćete mu nešto suhomesnato, jer to će mu odmah podignuti okus, a ako ste vegan, razmislit ćete o dodacima poput vegenaskih zamjena za suhomesnate proizvode te začina poput kumina i dimljene paprike. No postoji jedan zgodan dodatak grahu koji ga uvijek čini boljim, a isto tako i izdašnijim. Jeftin je i jednostavan za pripremu te je uvijek lako dostupan i vrlo tradicionalan...
Riječ je o sasvim običnom ječmu. Ubacite ga malo u jela od graha i uživat ćete, a ujedno ćete podići hranjivu vrijednost jela bez da ga opteretite masnoćom i kalorijama. Nema potrebe prethodno ga kuhati, ubacite ga u grah bez ikakve pripreme (osim što ćete ga, naravno, malo pregledati da se nije potkrao kakav kamenčić i lagano isplahnuti pod vodom).
Računajte da je ječmu potreno oko 20 minuta do pola sata da se skuha, ovisno u kojem je stanju i koliko je star pa tu računicu uzmite u obzir kad ga dodajte grahu. Nemojte pretjerati s količinom, jer ječam se tijekom kuhanja hidrira i postaje veći, slično kao i riža. Na nekih pola kilograma graha trebat će vam malo više od sto grama ječma.