StoryEditorOCM
Savjetiprovjerite!

Gdje je najbolje čuvati breskve, šljive i nektarine? U ovome mnogi griješe, nije svejedno ni na koju ih stranu okrenete

Piše T. S. M.
15. srpnja 2024. - 09:41

Voće nikad nije bilo skuplje, osobito ako ga kupujete na tržnicama. Kilogram breskvi, nektarina i šljiva nerijetko premašuje cijenu mesa. A s druge strane, nikad nam nije bilo potrebnije: zahvaljujući svom fantastičnom sastavu u kojem su ne samo vitamini nego i biljni pigmenti poput betakarotena koji je važan za zaštitu od štetnog UVA i UVB zračenja te se preporučuju kao terapija za osobe osjetljive na sunčeve zrake.

Stoga je poprilično važno znati kako ih, nakon što smo ih kupili, očuvati u što boljem stanju, kako ne bi propao niti jedan dragocjeni plos. A i da bismo u njima više uživali.

Gdje čuvati breskve, nektarine i slično voće? U hladnjaku? Ne. Evo i zašto.

Čuvanje koštuničastog voća u hladnjaku može dovesti do toga da im meso postane brašnasto. Dakle, ako volite zagristi u sočnu ljetnu voćku i osjetiti kako su vam puna usta okusa i svilenkastog mesa dok vam sok curi niz bradu, ostavite breskve i kompaniju na sobnoj temperaturi.

Jasno, ako koji od plodova dođe na rub prezrelosti, ubacite ga u hladnjak i produljite mu život još dan dva. Ako vam pak više voćkica prijeđe onu finu granicu između zrelosti i prezrelosti, evo vam jedan dobar recept za kolač sa zrelim ljetnim voćem.

A znate li da nipošto nije svejedno kako ćete okrenuti breskve? Stručnjaci nam savjetuju da breskve i nektarine pohranimo tako da im je peteljka okrenuta prema dolje. Pomalo je nejasno ima li ovo veze s dozrijevanjem i truljenjem ili se pak radi o triku koji bi trebao osigurati da peteljka jedne voćke ne nagnječi meso druge. Bilo kako bilo, nije ga naodmet poslušati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 06:21