StoryEditor
ShowbizJIM CARREY

Danas leži na milijunima, a nekoć je živio kao beskućnik. Ima burnu prošlost, nekoliko brakova, a jedna slavna glumica uvijek će za njega biti posebna

Piše Tihana MAROVIĆ
14. siječnja 2021. - 08:59
Glavna uloga u humorističnoj drami 'Trumanov show' donijela mu je Zlatni globus za najboljeg glumcaAnnette Riedl/AFP

Živio je kao beskućnik, ali i kao milijunaš, najviše voli biti sam, nema sreće na ljubavnom planu, no jednu glumicu uvijek će smatrati najposebnijom ženom na svijetu. Oduvijek je znao da će biti komičar, i unatoč svemu slijedio je svoj san. Riječ je o slavnom Jimu Carreyju. Krajem ovoga tjedna slavi 59. rođendan, pa evo manje poznatih detalja iz njegova života.

1. Komedija u krvi

Rođen je u gradu Newmarketu, sjeverno od Toronta, a komedijom se počeo baviti već od rane dobi. Kad mu je bilo 10 godina, poslao je svoj životopis tadašnjemu televizijskom humorističnom showu "The Carol Burnett Show". U srednjoj školi učitelji su mu na kraju nastave davali po nekoliko minuta da zabavi kolege iz razreda svojim stand-up nastupom.

2. Beskućništvo

Obitelj mu je prolazila kroz teška vremena i bila prisiljena preseliti se u predgrađe Toronta Scarborough, gdje su obavljali zaštitarske i vratarske poslove u tvornici Titan Wheels, a on je počeo raditi u osmosatnim smjenama svaki dan nakon škole. Na kraju, privremeno su se nastanili u obiteljskom Volkswagenovu kombiju na travnjaku u vlasništvu rođaka, postali su beskućnici. U jednom intervjuu potvrdio je da mu je to bilo iznimno traumatično razdoblje života.

3. Vratar

Bio je prisiljen napustiti školu s 15 godina kako bi pomogao obitelji te se zaposlio kao vratar. I sam je izjavio da bi vjerojatno i danas radio u čeličani Dofasco u Ontariju da se nije ostvarila njegova karijera u šoubiznisu.

4. Lažni ček

Na početku glumačke karijere, napisao je ček od 10 milijuna dolara, dao si tri godine da toliko zaradi i spremio ga u novčanik. Na Dan zahvalnosti 1995. odmotao je presavijeni ček. Neposredno prije praznika, doznao je da će zaraditi 10 milijuna dolara za legendarni film "Glup i gluplji".

image
Karijeru je počeo u klubovima komičara
Vanessa CarvalhoAFP

5. Los Angeles

Karijeru je počeo u klubovima komičara, oponašajući poznate osobe, poput Michaela Landona i Jamesa Stewarta. Zatim se preselio u Los Angeles i počeo raditi u klubu komičara The Comedy Store, gdje ga zamjećuje komičar Rodney Dangerfield. Dangerfieldu se toliko sviđala Carreyjeva gluma da je s njim sklopio ugovor za svoje nastupe na otvorenoj turneji.

6. Filmska zvijezda

Carrey je počeo povremeno raditi na televiziji i igrati manje uloge u filmovima, što ga je na kraju dovelo do prijateljstva s Damonom Wayansom, koji ga je uvrstio u humoristični show "In Living Color". Taj uspjeh doveo ga je 1994. do prve glavne uloge u filmu "Ace Ventura: Šašavi detektiv", koji je postao velik hit. Već iste godine ostvaruje još dvije glavne uloge u filmovima "Maska", te "Glup i gluplji", koji mu donosi milijunsku plaću i status filmske zvijezde.

7. 20 milijuna dolara

Sljedeće godine glumi u "Batmanu zauvijek", te reprizira ulogu šašavog detektiva u filmu "Ace Ventura: Kad priroda zove". Godine 1996. glumi u "Nepodnošljivom gnjavatoru", za koji dobiva 20 milijuna dolara, što je bila rekordna zarada za jednog komičara, no film je bio totalni promašaj na kinoblagajni. No, već sljedeće godine vratio se s uspješnom komedijom "Lažljivac".

8. Bez Oscara

Glavna uloga u humorističnoj drami "Trumanov show" donijela mu je Zlatni globus za najboljeg glumca u drami, a mnogi su prognozirali i nominaciju za Oscar, no to se nije dogodilo. Sljedeće godine glumi u "Čovjeku na mjesecu", koji mu donosi još jedan Zlatni globus, ovaj put za najboljeg glumca u komediji, ali opet nije nominiran za Oscara. Za ulogu u filmu "Vječni sjaj nepobjedivog uma" iz 2004. dobio je brojne pohvale od kritičara.

9. Renee Zellweger

Izjavio je i kako će njegova bivša djevojka uvijek imati posebno mjesto u njegovu srcu. Riječ je o glumici Renee Zellweger, s kojom je hodao samo godinu dana nakon što su se upoznali 2000. na setu filma "Ja, ja i Irena". Carrey iza sebe ima dva propala braka, s Melissom Womer, od 1987. do 1995., s kojom ima i kćer Jane Erin, te s Lauren Holly, od 1996. do 1997.

image
Robyn Beck/AFP

10. Burna prošlost

Manje je poznato kako iza sebe ima burnu ljubavnu prošlost. Bio je u vezi sa 16 godina starijom pjevačicom Lindom Ronstadt, s kojom je hodao kada se tek probijao s glumom u Hollywoodu.

– Nekima se naša veza činila čudnom zbog razlike u godinama, ali prema meni se ponašala s poštovanjem – komentirao je Jim.

11. Bez sreće u ljubavi

Njegova bivša djevojka Cathriona White preminula je 2015. nakon predoziranja lijekovima. Njezina majka i suprug od kojeg se razvodila optužili su glumca da je Cathrione zarazio s tri spolno prenosive bolesti te da joj je nabavio lijekove kojima se ubila. Sud je sve te optužbe odbacio, a onda je glumac odlučio podignuti protutužbu. Njegov argument bio je da ga obitelj pokojne djevojke pokušava ucijeniti i izvući novac. Bio je utučen i nije viđao nikoga sve do početka 2019., kada se na snimanju dječje serije "Kidding" spetljao s glumicom Ginger Gonzagom. No, ni ta veza nije bila dugog vijeka – par je prekinuo u listopadu iste godine.

12. Tupac

Popularni izvođač Tupac jednom je prigodom izjavio da mu je Carrey najdraži glumac, nakon čega mu je Carrey slao pisma kako bi ga razveselio dok je bio u zatvoru.

13. Slomljena rebra

Koliko je predan dobrom kadru, najbolje pokazuju svjedočanstva sa snimanja. Naime, u filmu "Lažljivac" glumi Fletchera, koji u jednoj sceni pretuče sam sebe u toaletu. Za tu scenu nisu korišteni dodatni zvučni efekti jer su Carreyjevi udarci bili prilično jaki. U filmu "Reci da", glavni lik Carl naleti na konobaricu u kafiću i pada na pod. Carrey je prvi put pogrešno snimio scenu i slomio tri rebra prilikom pada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 15:02