StoryEditorOCM
Showbizzbogom

Preminula je legendarna Gena Rowlands, zvijezda filma ‘Bilježnica‘, umrla je u 95. godini u svom domu

Piše Nikolina Kranjec/Gloria
15. kolovoza 2024. - 13:57

Legendarna holivudska glumica i zvijezda jednog od najromantičnijih filmova svih vremena "Bilježnica" Gena Rowlands preminula je u 95. godini, prenosi TMZ, piše Gloria.

Dvostruka dobitnica Zlatnog globusa svoje je posljednje trenutke provela okružena članovima obitelji u svom domu u Indian Wellsu u Kaliforniji. Uz nju je bio suprug Robert Forrest s kojim je bila 12 godina i najstarija kćer Alexandra Cassavetes. Uzrok smrti zasad nije poznat. Proslavila se starijom verzijom uloge Allie, koju je u hit-filmu iz 2004. godine utjelovila Rachel McAdams, a koji je djelo njezinog sina Nicka Cassavetsa. Danas 65-godišnji redatelj nedavno je otkrio da mu je majci dijagnosticirana Alzheimerova bolest, ista ona s kojom se borio i njezin lik.

Za Entertainment Weekly izjavio je kako se Gena s dijagnozom suočila prije pet godina i kako je postala u potpunosti dementna. "Nagovorio sam mamu da glumi stariju Allie i proveli smo puno vremena razgovarajući o Alzheimeru, želeći postići autentičnost s tim, a sada, posljednjih pet godina, ona sama boluje od Alzheimera. I to je tako nevjerojatno — mi smo to proživjeli, ona je to odglumila, a sada se stvarno događa", rekao je Genin sin.

Iako je imala bogatu i desetljećima dugu holivudsku karijeru, Genin prikaz Allie u "Bilježnici" obilježio joj je život. Film temeljen na romanu Nicholasa Sparksa iz 1996., govori o dirljivoj ljubavnoj priči između Noaha iz radničke klase i bogate Allie, koji se zaljube prkoseći društvenim razlikama. Radnja se događa u prošlosti i sadašnjosti u kojoj "stariji" Noah čita Allie njihovu priču iz bilježnice. S namjerom da održi njihovu iskru živom, usprkos tome što je ona izgubila pamćenja, čita joj ulomke koje je ona napisala u početnim fazama bolesti, opisujući njihovu ljubavnu priču kako bi joj pomogao da se svega prisjeti.

U intervjuu za O Magazine 2004., Gena je ispričala kako je borba njezine majke s teškom bolešću utjecala na odluku da glumi Allie. "Prošla sam kroz to s njom, i da Nick nije režirao film, mislim da se ne bih odlučila za to. Jednostavno je preteško. Bio je to težak, ali prekrasan film", izjavila je tada.

image

Gena Rowlands

Frederic J. Brown/Afp

Glumom se bavila sedam desetljeća, što na velikim platnima, što u kazalištu i na malim ekranima, prije nego što se povukla 2014., u dobi od 84 godine. Neke od svojih najboljih izvedbi ostvarila je u suradnji sa svojim suprugom, glumcem i redateljem Johnom Cassavetesom, koji je umro 1989. i s kojim je dobila troje djece - Nicka, Alexandru i Zoe. Zajedno su radili na deset filmova - posebno na "Žena pod utjecajem" iz 1974. i "Gloria" iz 1980. jer su joj izvedbe u oba filma donijele nominacije za Oscara u kategoriji najbolje glumice. Zlatni kipić joj je izmakao iz ruku, ali za "Ženu pod utjecajem" bila je nagrađena Zlatnim globusom. Zapaženu ulogu ostvarila i u filmu Woodyja Allena "Druga žena" 1988., u kojem je igrala profesoricu filozofije Marion Post koja postaje fascinirana pacijenticom po imenu Hope.

Što se tiče njezinog rada na televiziji, četverostruka je dobitnica nagrade Emmy te je glumila u brojnim hvaljenim miniserijama i filmovima, uključujući "Priču o Betty Ford" iz 1987. godine. Emmyja i Zlatni globus dobila je za portret bivše prve dame, a 2009. dobila je nagradu Primetime Emmy — posljednju u svojoj karijeri i to za svoju nezaboravnu gostujuću ulogu u američkom sitcomu "Monk". Nakon što je objavila da se povlači iz svijeta glume, Američka filmska akademija dodijelila joj je počasnu nagradu, koju joj je uručio sin Nick.

Gena se 23 godine nakon smrti supruga Johna, udala za umirovljenog biznismena Roberta Forresta. Vjenčali su se 2012., a u vezi su bili od ranih 2000-ih. Pratio ju je na gotovo svim premijerama i događanjima vezanima za njezine projekte, bio joj je velika podrška i ostao uz nju sve do kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 01:17