stdClass Object ( [id] => 1066047 [title] => Keramičarka Andrea Peračković Žigo toliko voli svoj rodni grad da je čak i na božićne ukrase nacrtala motive lučke dizalice, simbola Rijeke [alias] => keramicarka-andrea-perackovic-zigo-toliko-voli-svoj-rodni-grad-da-je-cak-i-na-bozicne-ukrase-nacrtala-motive-lucke-dizalice-simbola-rijeke [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kreativna Riječanka, keramičarka Andrea Peračković Žigo osvojila nas je svojim bijelim keramičkim kuglicama s crnim i diskretnim zlatnim detaljima, a onda smo shvatili da imamo još o puno čemu razgovarati. Njezin brend "Čudovišna keramika" nudi više od kuglica.

– Uvijek sam voljela božićnu dekoraciju pa sam poželjela izraditi svoje ukrase u keramici, i tako su 2018. godine iz moje radionice prvi put izišle božićne kuglice, kako ih ja volim zvati, "riječke", zbog motiva lučke dizalice koja je pomalo postala simbolom Rijeke. Dulje vrijeme radila sam na dizajnu dok nisam došla do ovog jednostavnog, a opet zanimljivog rješenja, što zbog motiva i pomalo industrijskog stila, što zbog te simpatičnosti koju daje bijela podloga i jednostavni crni uzorak. Također, imaju dozu nečeg starinskog, barem meni. Veliku čar daje im i to što je svaki motiv, kao i svaki detalj uzorka, ručno oslikan. Cijeli dojam zaokružuju diskretni zlatni detalji. Ove godine pridodala sam i motiv gradske ure, kao i verziju kuglice s toplim i hladnim bojama.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Ali nisu sve Andreine kuglice okrugle, napravila je i seriju u obliku suze, koja je njoj posebno lijepa, a dala im je drukčiji stilski izražaj. Za sve te kuglice i "suzice" pripremila je i posebno dizajniranu kutijicu sa zlatnom naljepnicom i logom, što zajedno čini lijepu cjelinu, elegantni paketić koji će se, kaže, nekome naći pod borom, a onda i na boru.

Andrea Peračković Žigo pravila je ukrase za bor skoro svake godine, uglavnom za svoje potrebe, ali kako su priča i posao s keramikom krenuli, bilo je, kaže, jednostavno nemoguće ne isprobati praviti ukrase i u keramici.

Plavo-bijele zvjezdice

Naravno da nas je zanimalo kakav će biti bor u njezinu domu.

– Naš će bor najvjerojatnije biti ukrašen keramičkim zvjezdicama, koje pravim usput svake godine, samo dodajem nove boje. Mislim da će ove godine prevladavati plavo-bijele zvjezdice, a naravno, naći će se tu i pokoja keramička kuglica. Budući da imam dvoje djece, uvijek sam se trudila da ukrase sami izrađujemo, tako da se uvijek nađe još ponešto iz kućnih radionica. Tako smo jedne godine napravili ukrase od starih zupčanika koje smo suprug i ja nabavili kod poznanika u servisu za bicikle. Ti su ukrasi izazvali oduševljenje kod svakoga tko je taj bor vidio. Zato svakome preporučujem da se pokuša kreativno izraziti i osmisliti barem dio dekoracije, to zaista zna biti prava zabava za cijelu obitelj, a bor čini posebnim. Na kraju, važno je da se sviđa ukućanima, svi ostali ionako imaju priliku u svojim domovima.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Ova riječka keramičarka govori nam koliko je keramika zahtjevan posao, kojim se netko bavi samo ako to zaista voli.

– Potrebno je puno vremena, strpljenja, truda i stalnog učenja kako bi rezultat ili, u mojem slučaju, uporabni predmet bio kvalitetan na više razina. Glina sama po sebi ima terapijski učinak, ostaviti prste u materijalu poseban je doživljaj, a kada te to odvede u proizvodnju nečeg uporabnog i k tome unikatnog, pa kada još znaš da će nekoga taj tvoj ručno izrađen predmet veseliti i činiti trenutke čarobnima, zadovoljstvo je još veće. Cijeli taj proces omogućuje mi stalnu potrebu za učenjem, stalno postavljanje novih ciljeva i izazova. Na taj način rastem na poslovnoj, kreativnoj, emocionalnoj i još mnogo razina. Uvijek treba težiti boljoj verziji sebe, davati što više, biti uporan i onda shvatiš da uspijevaš.

Kaže da trenutno najviše radi s lijevanom glinom. Onom koja je u tekućem stanju, pa se ulijeva u gipsane kalupe koji upijaju vodu iz gline i ostavljaju stijenku uz rub kalupa.

– Nakon nekog vremena višak gline se odlije, a unutar kalupa ostaje željeni oblik, koji se potom vadi, malo se posuši, pa se obrađuje rub, dno i površina proizvoda te, ako nema ručkice, ide na sušenje. To je prva faza, a u keramici ih, vjerujte, ima podosta.

Eto, doznajemo da ima više vrsta glina, a izbor ovisi o funkciji finalnog proizvoda, kao i o glazuri i dekoraciji koja je planirana za taj proizvod. A jedan od Andreinih planova za budućnost je posebno se posvetiti i radu s porculanom. – Trenutno se educiram kod jednog našeg poznatog keramičara i nadam se da ću nadopuniti svoje znanje o glazurama i glinama, koje za kvalitetan rad u keramici mora biti zaista veliko. Jednostavno, tehnološki gledano, biranje gline, pečenje, miješanje glazura pa opet pečenje, mora biti do posljednjeg detalja usklađeno i izračunato ako želimo znati što ćemo točno dobiti. Tu, naravno, ima i puno eksperimentiranja, ali dovoljno dobro poznavanje materije može uvelike olakšati posao.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Nakit, satovi i... poruke

U "Čudovišnoj keramici" proizvodi se i nakit, jer ova ga Riječanka i sama voli nositi. Bilo je tu i satova različitih dimenzija, kaže nam, većih i manjih, čak i dječjih primjeraka s imenima i plastično modeliranim dodacima poput aviona, ptice, broda ili mašne. Svega toga ima u riječkoj galeriji "Poneštrica", ali zaljubljenici u lijepu keramiku naći će to i preko weba, što joj u ovoj epidemiološkoj situaciji najviše odgovara. Budući da sve radi sama, Andrea ne može raditi po principu serijske proizvodnje.

Za Andreu Peračković Žigo njezina rodna Rijeka i njezin Kvarner najljepši su komadić raja pod nebom.

– Uvijek rado posvetim neku seriju proizvoda Rijeci. Kao što se dogodilo s kuglicama, tako postoje i serije šalica s dizalicom i u plavim tonovima. Rijeka kao moćan industrijski grad bila je poznata puno dalje od naših granica. Uvijek me iznova inspirira cijela riječka industrijska priča jer, koliko god ta priča danas postoji u puno manjim razmjerima, susrećemo njezinu ostavštinu na svakom koraku u gradu. A to je ujedno i hommage mojem gradu. Mislim da je to jako zanimljivo mojim Riječanima, koji si rado poklone takve proizvode, ali je isto tako to lijepa uspomena na Rijeku nekome tko nije iz ovoga kraja.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Mnoge njezine šalice imaju simpatične poruke.

– Nekako mi je cilj da one budu simpatične i vedre, da nasmiju osobu koja, primjerice, pije kavu iz svoje omiljene šalice. Nisu to često aktualne teme, više one koje mogu obilježiti neki trenutak, poput "neka svijet stane, pijem kavu", "danas maštam", "propuh u glavi" ili vezane uz neko doba u godini, pa je tako moja božićna kolekcija šalica ukrašena natpisima "vrijeme za ljubav", "vrijeme za sreću", "tiha noć, sveta noć", "vrijeme je za snijeg", "sve što želim za Božić si ti" itd. U počecima pandemije napravila sam sebi dvije šalice s tzv. hashtagovima vezanim uz virus, ali ljudi samo žele da sve to što prije prođe i mislim da neka proizvodnja s takvim porukama ne bi imala smisla.

Osim što se bavi keramikom, naša Riječanka svoja znanja dijeli upravo s onima kojima je to najpotrebnije.

– Radila sam u Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, gdje sam vodila likovnu radionicu i gdje sam se i počela, u radu s korisnicima, aktivnije baviti keramikom. Za njih je rad u glini izrazito pogodan u terapijskom smislu, pa smo tako puno vremena posvetili glini kao kiparskom mediju. Samim time nastajalo je jako puno predmeta, koje smo potom bojili i glazirali i s kojima je udruga promovirala svoj rad. Radila sam sa svim uzrastima jer su korisnici ove udruge osobe svih dobi. Jako su voljeli raditi s keramikom, jer osim spomenutih učinaka, pruža dodatni poriv za kreativno izražavanje, a to je ono što nam svima treba – kaže na kraju Andrea iz "Čudovišne keramike".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ČUDOVIŠNA KERAMIKA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘ČUDOVIŠNA KERAMIKA‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-10 12:46:21 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Ivić Grizelj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-22 15:15:18 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2020-12-22 10:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502490.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502486.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502484.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502500.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502498.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502496.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502494.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502492.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502482.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502480.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502478.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502470.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502462.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502444.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502448.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502440.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502436.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502432.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502428.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502424.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/10\/15502420.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15502490_1280.jpg":"1280x1280","k_15502490_1024.jpg":"1024x1024","k_15502490_640.jpg":"640x640","k_15502490_480.jpg":"480x480","k_15502490_340.jpg":"340x340","k_15502490_220.jpg":"220x220","o_15502490_1280.jpg":"1280x853","o_15502490_1024.jpg":"1024x682","o_15502490_640.jpg":"640x426","o_15502490_480.jpg":"480x320","o_15502490_340.jpg":"340x226","o_15502490_220.jpg":"220x146","h_15502490_1280.jpg":"1280x854","h_15502490_1024.jpg":"1024x683","h_15502490_640.jpg":"640x427","h_15502490_480.jpg":"480x320","h_15502490_340.jpg":"340x227","h_15502490_220.jpg":"220x147","pp_15502490_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502490_1024.jpg":"805x1024","pp_15502490_640.jpg":"503x640","pp_15502490_480.jpg":"377x480","pp_15502490_340.jpg":"267x340","pp_15502490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502486_1280.jpg":"1280x1280","k_15502486_1024.jpg":"1024x1024","k_15502486_640.jpg":"640x640","k_15502486_480.jpg":"480x480","k_15502486_340.jpg":"340x340","k_15502486_220.jpg":"220x220","o_15502486_1280.jpg":"1280x853","o_15502486_1024.jpg":"1024x682","o_15502486_640.jpg":"640x426","o_15502486_480.jpg":"480x320","o_15502486_340.jpg":"340x226","o_15502486_220.jpg":"220x146","h_15502486_1280.jpg":"1280x854","h_15502486_1024.jpg":"1024x683","h_15502486_640.jpg":"640x427","h_15502486_480.jpg":"480x320","h_15502486_340.jpg":"340x227","h_15502486_220.jpg":"220x147","pp_15502486_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502486_1024.jpg":"805x1024","pp_15502486_640.jpg":"503x640","pp_15502486_480.jpg":"377x480","pp_15502486_340.jpg":"267x340","pp_15502486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502484_1280.jpg":"1280x1280","k_15502484_1024.jpg":"1024x1024","k_15502484_640.jpg":"640x640","k_15502484_480.jpg":"480x480","k_15502484_340.jpg":"340x340","k_15502484_220.jpg":"220x220","o_15502484_1280.jpg":"1280x853","o_15502484_1024.jpg":"1024x682","o_15502484_640.jpg":"640x426","o_15502484_480.jpg":"480x320","o_15502484_340.jpg":"340x226","o_15502484_220.jpg":"220x146","h_15502484_1280.jpg":"1280x854","h_15502484_1024.jpg":"1024x683","h_15502484_640.jpg":"640x427","h_15502484_480.jpg":"480x320","h_15502484_340.jpg":"340x227","h_15502484_220.jpg":"220x147","pp_15502484_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502484_1024.jpg":"805x1024","pp_15502484_640.jpg":"503x640","pp_15502484_480.jpg":"377x480","pp_15502484_340.jpg":"267x340","pp_15502484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502500_1280.jpg":"1280x1280","k_15502500_1024.jpg":"1024x1024","k_15502500_640.jpg":"640x640","k_15502500_480.jpg":"480x480","k_15502500_340.jpg":"340x340","k_15502500_220.jpg":"220x220","o_15502500_1280.jpg":"1280x853","o_15502500_1024.jpg":"1024x682","o_15502500_640.jpg":"640x426","o_15502500_480.jpg":"480x320","o_15502500_340.jpg":"340x226","o_15502500_220.jpg":"220x146","h_15502500_1280.jpg":"1280x854","h_15502500_1024.jpg":"1024x683","h_15502500_640.jpg":"640x427","h_15502500_480.jpg":"480x320","h_15502500_340.jpg":"340x227","h_15502500_220.jpg":"220x147","pp_15502500_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502500_1024.jpg":"805x1024","pp_15502500_640.jpg":"503x640","pp_15502500_480.jpg":"377x480","pp_15502500_340.jpg":"267x340","pp_15502500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502498_1280.jpg":"1280x1280","k_15502498_1024.jpg":"1024x1024","k_15502498_640.jpg":"640x640","k_15502498_480.jpg":"480x480","k_15502498_340.jpg":"340x340","k_15502498_220.jpg":"220x220","o_15502498_1280.jpg":"1280x853","o_15502498_1024.jpg":"1024x682","o_15502498_640.jpg":"640x426","o_15502498_480.jpg":"480x320","o_15502498_340.jpg":"340x226","o_15502498_220.jpg":"220x146","h_15502498_1280.jpg":"1280x854","h_15502498_1024.jpg":"1024x683","h_15502498_640.jpg":"640x427","h_15502498_480.jpg":"480x320","h_15502498_340.jpg":"340x227","h_15502498_220.jpg":"220x147","pp_15502498_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502498_1024.jpg":"805x1024","pp_15502498_640.jpg":"503x640","pp_15502498_480.jpg":"377x480","pp_15502498_340.jpg":"267x340","pp_15502498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502496_1280.jpg":"1280x1280","k_15502496_1024.jpg":"1024x1024","k_15502496_640.jpg":"640x640","k_15502496_480.jpg":"480x480","k_15502496_340.jpg":"340x340","k_15502496_220.jpg":"220x220","o_15502496_1280.jpg":"1280x853","o_15502496_1024.jpg":"1024x682","o_15502496_640.jpg":"640x426","o_15502496_480.jpg":"480x320","o_15502496_340.jpg":"340x226","o_15502496_220.jpg":"220x146","h_15502496_1280.jpg":"1280x854","h_15502496_1024.jpg":"1024x683","h_15502496_640.jpg":"640x427","h_15502496_480.jpg":"480x320","h_15502496_340.jpg":"340x227","h_15502496_220.jpg":"220x147","pp_15502496_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502496_1024.jpg":"805x1024","pp_15502496_640.jpg":"503x640","pp_15502496_480.jpg":"377x480","pp_15502496_340.jpg":"267x340","pp_15502496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502494_1280.jpg":"1280x1280","k_15502494_1024.jpg":"1024x1024","k_15502494_640.jpg":"640x640","k_15502494_480.jpg":"480x480","k_15502494_340.jpg":"340x340","k_15502494_220.jpg":"220x220","o_15502494_1280.jpg":"1280x853","o_15502494_1024.jpg":"1024x682","o_15502494_640.jpg":"640x426","o_15502494_480.jpg":"480x320","o_15502494_340.jpg":"340x226","o_15502494_220.jpg":"220x146","h_15502494_1280.jpg":"1280x854","h_15502494_1024.jpg":"1024x683","h_15502494_640.jpg":"640x427","h_15502494_480.jpg":"480x320","h_15502494_340.jpg":"340x227","h_15502494_220.jpg":"220x147","pp_15502494_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502494_1024.jpg":"805x1024","pp_15502494_640.jpg":"503x640","pp_15502494_480.jpg":"377x480","pp_15502494_340.jpg":"267x340","pp_15502494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502492_1280.jpg":"1280x1280","k_15502492_1024.jpg":"1024x1024","k_15502492_640.jpg":"640x640","k_15502492_480.jpg":"480x480","k_15502492_340.jpg":"340x340","k_15502492_220.jpg":"220x220","o_15502492_1280.jpg":"1280x853","o_15502492_1024.jpg":"1024x682","o_15502492_640.jpg":"640x426","o_15502492_480.jpg":"480x320","o_15502492_340.jpg":"340x226","o_15502492_220.jpg":"220x146","h_15502492_1280.jpg":"1280x854","h_15502492_1024.jpg":"1024x683","h_15502492_640.jpg":"640x427","h_15502492_480.jpg":"480x320","h_15502492_340.jpg":"340x227","h_15502492_220.jpg":"220x147","pp_15502492_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502492_1024.jpg":"805x1024","pp_15502492_640.jpg":"503x640","pp_15502492_480.jpg":"377x480","pp_15502492_340.jpg":"267x340","pp_15502492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502482_1280.jpg":"1280x1280","k_15502482_1024.jpg":"1024x1024","k_15502482_640.jpg":"640x640","k_15502482_480.jpg":"480x480","k_15502482_340.jpg":"340x340","k_15502482_220.jpg":"220x220","o_15502482_1280.jpg":"1280x853","o_15502482_1024.jpg":"1024x682","o_15502482_640.jpg":"640x426","o_15502482_480.jpg":"480x320","o_15502482_340.jpg":"340x226","o_15502482_220.jpg":"220x146","h_15502482_1280.jpg":"1280x854","h_15502482_1024.jpg":"1024x683","h_15502482_640.jpg":"640x427","h_15502482_480.jpg":"480x320","h_15502482_340.jpg":"340x227","h_15502482_220.jpg":"220x147","pp_15502482_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502482_1024.jpg":"805x1024","pp_15502482_640.jpg":"503x640","pp_15502482_480.jpg":"377x480","pp_15502482_340.jpg":"267x340","pp_15502482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502480_1280.jpg":"1280x1280","k_15502480_1024.jpg":"1024x1024","k_15502480_640.jpg":"640x640","k_15502480_480.jpg":"480x480","k_15502480_340.jpg":"340x340","k_15502480_220.jpg":"220x220","o_15502480_1280.jpg":"1280x853","o_15502480_1024.jpg":"1024x682","o_15502480_640.jpg":"640x426","o_15502480_480.jpg":"480x320","o_15502480_340.jpg":"340x226","o_15502480_220.jpg":"220x146","h_15502480_1280.jpg":"1280x854","h_15502480_1024.jpg":"1024x683","h_15502480_640.jpg":"640x427","h_15502480_480.jpg":"480x320","h_15502480_340.jpg":"340x227","h_15502480_220.jpg":"220x147","pp_15502480_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502480_1024.jpg":"805x1024","pp_15502480_640.jpg":"503x640","pp_15502480_480.jpg":"377x480","pp_15502480_340.jpg":"267x340","pp_15502480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502478_1280.jpg":"1280x1280","k_15502478_1024.jpg":"1024x1024","k_15502478_640.jpg":"640x640","k_15502478_480.jpg":"480x480","k_15502478_340.jpg":"340x340","k_15502478_220.jpg":"220x220","o_15502478_1280.jpg":"1280x853","o_15502478_1024.jpg":"1024x682","o_15502478_640.jpg":"640x426","o_15502478_480.jpg":"480x320","o_15502478_340.jpg":"340x226","o_15502478_220.jpg":"220x146","h_15502478_1280.jpg":"1280x854","h_15502478_1024.jpg":"1024x683","h_15502478_640.jpg":"640x427","h_15502478_480.jpg":"480x320","h_15502478_340.jpg":"340x227","h_15502478_220.jpg":"220x147","pp_15502478_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502478_1024.jpg":"805x1024","pp_15502478_640.jpg":"503x640","pp_15502478_480.jpg":"377x480","pp_15502478_340.jpg":"267x340","pp_15502478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502470_1280.jpg":"1280x1280","k_15502470_1024.jpg":"1024x1024","k_15502470_640.jpg":"640x640","k_15502470_480.jpg":"480x480","k_15502470_340.jpg":"340x340","k_15502470_220.jpg":"220x220","o_15502470_1280.jpg":"1280x853","o_15502470_1024.jpg":"1024x682","o_15502470_640.jpg":"640x426","o_15502470_480.jpg":"480x320","o_15502470_340.jpg":"340x226","o_15502470_220.jpg":"220x146","h_15502470_1280.jpg":"1280x854","h_15502470_1024.jpg":"1024x683","h_15502470_640.jpg":"640x427","h_15502470_480.jpg":"480x320","h_15502470_340.jpg":"340x227","h_15502470_220.jpg":"220x147","pp_15502470_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502470_1024.jpg":"805x1024","pp_15502470_640.jpg":"503x640","pp_15502470_480.jpg":"377x480","pp_15502470_340.jpg":"267x340","pp_15502470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_15502462_1280.jpg":"1280x1280","k_15502462_1024.jpg":"1024x1024","k_15502462_640.jpg":"640x640","k_15502462_480.jpg":"480x480","k_15502462_340.jpg":"340x340","k_15502462_220.jpg":"220x220","o_15502462_1280.jpg":"1280x720","o_15502462_1024.jpg":"1024x576","o_15502462_640.jpg":"640x360","o_15502462_480.jpg":"480x270","o_15502462_340.jpg":"340x191","o_15502462_220.jpg":"220x123","h_15502462_1280.jpg":"1280x854","h_15502462_1024.jpg":"1024x683","h_15502462_640.jpg":"640x427","h_15502462_480.jpg":"480x320","h_15502462_340.jpg":"340x227","h_15502462_220.jpg":"220x147","pp_15502462_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502462_1024.jpg":"805x1024","pp_15502462_640.jpg":"503x640","pp_15502462_480.jpg":"377x480","pp_15502462_340.jpg":"267x340","pp_15502462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502444_1280.jpg":"1280x1280","k_15502444_1024.jpg":"1024x1024","k_15502444_640.jpg":"640x640","k_15502444_480.jpg":"480x480","k_15502444_340.jpg":"340x340","k_15502444_220.jpg":"220x220","o_15502444_1280.jpg":"1280x853","o_15502444_1024.jpg":"1024x682","o_15502444_640.jpg":"640x426","o_15502444_480.jpg":"480x320","o_15502444_340.jpg":"340x226","o_15502444_220.jpg":"220x146","h_15502444_1280.jpg":"1280x854","h_15502444_1024.jpg":"1024x683","h_15502444_640.jpg":"640x427","h_15502444_480.jpg":"480x320","h_15502444_340.jpg":"340x227","h_15502444_220.jpg":"220x147","pp_15502444_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502444_1024.jpg":"805x1024","pp_15502444_640.jpg":"503x640","pp_15502444_480.jpg":"377x480","pp_15502444_340.jpg":"267x340","pp_15502444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502448_1280.jpg":"1280x1280","k_15502448_1024.jpg":"1024x1024","k_15502448_640.jpg":"640x640","k_15502448_480.jpg":"480x480","k_15502448_340.jpg":"340x340","k_15502448_220.jpg":"220x220","o_15502448_1280.jpg":"1280x853","o_15502448_1024.jpg":"1024x682","o_15502448_640.jpg":"640x426","o_15502448_480.jpg":"480x320","o_15502448_340.jpg":"340x226","o_15502448_220.jpg":"220x146","h_15502448_1280.jpg":"1280x854","h_15502448_1024.jpg":"1024x683","h_15502448_640.jpg":"640x427","h_15502448_480.jpg":"480x320","h_15502448_340.jpg":"340x227","h_15502448_220.jpg":"220x147","pp_15502448_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502448_1024.jpg":"805x1024","pp_15502448_640.jpg":"503x640","pp_15502448_480.jpg":"377x480","pp_15502448_340.jpg":"267x340","pp_15502448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502440_1280.jpg":"1280x1280","k_15502440_1024.jpg":"1024x1024","k_15502440_640.jpg":"640x640","k_15502440_480.jpg":"480x480","k_15502440_340.jpg":"340x340","k_15502440_220.jpg":"220x220","o_15502440_1280.jpg":"1280x853","o_15502440_1024.jpg":"1024x682","o_15502440_640.jpg":"640x426","o_15502440_480.jpg":"480x320","o_15502440_340.jpg":"340x226","o_15502440_220.jpg":"220x146","h_15502440_1280.jpg":"1280x854","h_15502440_1024.jpg":"1024x683","h_15502440_640.jpg":"640x427","h_15502440_480.jpg":"480x320","h_15502440_340.jpg":"340x227","h_15502440_220.jpg":"220x147","pp_15502440_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502440_1024.jpg":"805x1024","pp_15502440_640.jpg":"503x640","pp_15502440_480.jpg":"377x480","pp_15502440_340.jpg":"267x340","pp_15502440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502436_1280.jpg":"1280x1280","k_15502436_1024.jpg":"1024x1024","k_15502436_640.jpg":"640x640","k_15502436_480.jpg":"480x480","k_15502436_340.jpg":"340x340","k_15502436_220.jpg":"220x220","o_15502436_1280.jpg":"1280x853","o_15502436_1024.jpg":"1024x682","o_15502436_640.jpg":"640x426","o_15502436_480.jpg":"480x320","o_15502436_340.jpg":"340x226","o_15502436_220.jpg":"220x146","h_15502436_1280.jpg":"1280x854","h_15502436_1024.jpg":"1024x683","h_15502436_640.jpg":"640x427","h_15502436_480.jpg":"480x320","h_15502436_340.jpg":"340x227","h_15502436_220.jpg":"220x147","pp_15502436_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502436_1024.jpg":"805x1024","pp_15502436_640.jpg":"503x640","pp_15502436_480.jpg":"377x480","pp_15502436_340.jpg":"267x340","pp_15502436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502432_1280.jpg":"1280x1280","k_15502432_1024.jpg":"1024x1024","k_15502432_640.jpg":"640x640","k_15502432_480.jpg":"480x480","k_15502432_340.jpg":"340x340","k_15502432_220.jpg":"220x220","o_15502432_1280.jpg":"1280x853","o_15502432_1024.jpg":"1024x682","o_15502432_640.jpg":"640x426","o_15502432_480.jpg":"480x320","o_15502432_340.jpg":"340x226","o_15502432_220.jpg":"220x146","h_15502432_1280.jpg":"1280x854","h_15502432_1024.jpg":"1024x683","h_15502432_640.jpg":"640x427","h_15502432_480.jpg":"480x320","h_15502432_340.jpg":"340x227","h_15502432_220.jpg":"220x147","pp_15502432_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502432_1024.jpg":"805x1024","pp_15502432_640.jpg":"503x640","pp_15502432_480.jpg":"377x480","pp_15502432_340.jpg":"267x340","pp_15502432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502428_1280.jpg":"1280x1280","k_15502428_1024.jpg":"1024x1024","k_15502428_640.jpg":"640x640","k_15502428_480.jpg":"480x480","k_15502428_340.jpg":"340x340","k_15502428_220.jpg":"220x220","o_15502428_1280.jpg":"1280x853","o_15502428_1024.jpg":"1024x682","o_15502428_640.jpg":"640x426","o_15502428_480.jpg":"480x320","o_15502428_340.jpg":"340x226","o_15502428_220.jpg":"220x146","h_15502428_1280.jpg":"1280x854","h_15502428_1024.jpg":"1024x683","h_15502428_640.jpg":"640x427","h_15502428_480.jpg":"480x320","h_15502428_340.jpg":"340x227","h_15502428_220.jpg":"220x147","pp_15502428_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502428_1024.jpg":"805x1024","pp_15502428_640.jpg":"503x640","pp_15502428_480.jpg":"377x480","pp_15502428_340.jpg":"267x340","pp_15502428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502424_1280.jpg":"1280x1280","k_15502424_1024.jpg":"1024x1024","k_15502424_640.jpg":"640x640","k_15502424_480.jpg":"480x480","k_15502424_340.jpg":"340x340","k_15502424_220.jpg":"220x220","o_15502424_1280.jpg":"1280x853","o_15502424_1024.jpg":"1024x682","o_15502424_640.jpg":"640x426","o_15502424_480.jpg":"480x320","o_15502424_340.jpg":"340x226","o_15502424_220.jpg":"220x146","h_15502424_1280.jpg":"1280x854","h_15502424_1024.jpg":"1024x683","h_15502424_640.jpg":"640x427","h_15502424_480.jpg":"480x320","h_15502424_340.jpg":"340x227","h_15502424_220.jpg":"220x147","pp_15502424_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502424_1024.jpg":"805x1024","pp_15502424_640.jpg":"503x640","pp_15502424_480.jpg":"377x480","pp_15502424_340.jpg":"267x340","pp_15502424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15502420_1280.jpg":"1280x1280","k_15502420_1024.jpg":"1024x1024","k_15502420_640.jpg":"640x640","k_15502420_480.jpg":"480x480","k_15502420_340.jpg":"340x340","k_15502420_220.jpg":"220x220","o_15502420_1280.jpg":"1280x853","o_15502420_1024.jpg":"1024x682","o_15502420_640.jpg":"640x426","o_15502420_480.jpg":"480x320","o_15502420_340.jpg":"340x226","o_15502420_220.jpg":"220x146","h_15502420_1280.jpg":"1280x854","h_15502420_1024.jpg":"1024x683","h_15502420_640.jpg":"640x427","h_15502420_480.jpg":"480x320","h_15502420_340.jpg":"340x227","h_15502420_220.jpg":"220x147","pp_15502420_1280.jpg":"1006x1280","pp_15502420_1024.jpg":"805x1024","pp_15502420_640.jpg":"503x640","pp_15502420_480.jpg":"377x480","pp_15502420_340.jpg":"267x340","pp_15502420_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7981019 Threads: 7 Questions: 1593304456 Slow queries: 4869273 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112362774 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/prostorija/keramicarka-andrea-perackovic-zigo-toliko-voli-svoj-rodni-grad-da-je-cak-i-na-bozicne-ukrase-nacrtala-motive-lucke-dizalice-simbola-rijeke-1066047 [printLink] => /mozaik/prostorija/keramicarka-andrea-perackovic-zigo-toliko-voli-svoj-rodni-grad-da-je-cak-i-na-bozicne-ukrase-nacrtala-motive-lucke-dizalice-simbola-rijeke-1066047?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626275 [name] => andrea perčković žigo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-22 11:49:57 [main_article_id] => 0 [alias] => andrea-perckovic-zigo [link] => /tag/andrea-perckovic-zigo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626276 [name] => keramičarka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-22 11:49:57 [main_article_id] => 0 [alias] => keramicarka [link] => /tag/keramicarka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 292692 [name] => Rijeka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rijeka [link] => /tag/rijeka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 626277 [name] => božićne kuglice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-22 11:49:57 [main_article_id] => 0 [alias] => bozicne-kuglice [link] => /tag/bozicne-kuglice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ČUDOVIŠNA KERAMIKA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Keramičarka Andrea Peračković Žigo toliko voli svoj rodni grad da je čak i na božićne ukrase nacrtala motive lučke dizalice, simbola Rijeke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502490.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matija Djanjesic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502490.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502486.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502484.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502500.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502498.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502496.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502494.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502492.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502482.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502480.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502478.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502470.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502462.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502444.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502448.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502440.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502436.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502432.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502428.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502424.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/10/15502420.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kreativna Riječanka, keramičarka Andrea Peračković Žigo osvojila nas je svojim bijelim keramičkim kuglicama s crnim i diskretnim zlatnim detaljima, a onda smo shvatili da imamo još o puno čemu razgovarati. Njezin brend "Čudovišna keramika" nudi više od kuglica.

– Uvijek sam voljela božićnu dekoraciju pa sam poželjela izraditi svoje ukrase u keramici, i tako su 2018. godine iz moje radionice prvi put izišle božićne kuglice, kako ih ja volim zvati, "riječke", zbog motiva lučke dizalice koja je pomalo postala simbolom Rijeke. Dulje vrijeme radila sam na dizajnu dok nisam došla do ovog jednostavnog, a opet zanimljivog rješenja, što zbog motiva i pomalo industrijskog stila, što zbog te simpatičnosti koju daje bijela podloga i jednostavni crni uzorak. Također, imaju dozu nečeg starinskog, barem meni. Veliku čar daje im i to što je svaki motiv, kao i svaki detalj uzorka, ručno oslikan. Cijeli dojam zaokružuju diskretni zlatni detalji. Ove godine pridodala sam i motiv gradske ure, kao i verziju kuglice s toplim i hladnim bojama.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Ali nisu sve Andreine kuglice okrugle, napravila je i seriju u obliku suze, koja je njoj posebno lijepa, a dala im je drukčiji stilski izražaj. Za sve te kuglice i "suzice" pripremila je i posebno dizajniranu kutijicu sa zlatnom naljepnicom i logom, što zajedno čini lijepu cjelinu, elegantni paketić koji će se, kaže, nekome naći pod borom, a onda i na boru.

Andrea Peračković Žigo pravila je ukrase za bor skoro svake godine, uglavnom za svoje potrebe, ali kako su priča i posao s keramikom krenuli, bilo je, kaže, jednostavno nemoguće ne isprobati praviti ukrase i u keramici.

Plavo-bijele zvjezdice

Naravno da nas je zanimalo kakav će biti bor u njezinu domu.

– Naš će bor najvjerojatnije biti ukrašen keramičkim zvjezdicama, koje pravim usput svake godine, samo dodajem nove boje. Mislim da će ove godine prevladavati plavo-bijele zvjezdice, a naravno, naći će se tu i pokoja keramička kuglica. Budući da imam dvoje djece, uvijek sam se trudila da ukrase sami izrađujemo, tako da se uvijek nađe još ponešto iz kućnih radionica. Tako smo jedne godine napravili ukrase od starih zupčanika koje smo suprug i ja nabavili kod poznanika u servisu za bicikle. Ti su ukrasi izazvali oduševljenje kod svakoga tko je taj bor vidio. Zato svakome preporučujem da se pokuša kreativno izraziti i osmisliti barem dio dekoracije, to zaista zna biti prava zabava za cijelu obitelj, a bor čini posebnim. Na kraju, važno je da se sviđa ukućanima, svi ostali ionako imaju priliku u svojim domovima.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Ova riječka keramičarka govori nam koliko je keramika zahtjevan posao, kojim se netko bavi samo ako to zaista voli.

– Potrebno je puno vremena, strpljenja, truda i stalnog učenja kako bi rezultat ili, u mojem slučaju, uporabni predmet bio kvalitetan na više razina. Glina sama po sebi ima terapijski učinak, ostaviti prste u materijalu poseban je doživljaj, a kada te to odvede u proizvodnju nečeg uporabnog i k tome unikatnog, pa kada još znaš da će nekoga taj tvoj ručno izrađen predmet veseliti i činiti trenutke čarobnima, zadovoljstvo je još veće. Cijeli taj proces omogućuje mi stalnu potrebu za učenjem, stalno postavljanje novih ciljeva i izazova. Na taj način rastem na poslovnoj, kreativnoj, emocionalnoj i još mnogo razina. Uvijek treba težiti boljoj verziji sebe, davati što više, biti uporan i onda shvatiš da uspijevaš.

Kaže da trenutno najviše radi s lijevanom glinom. Onom koja je u tekućem stanju, pa se ulijeva u gipsane kalupe koji upijaju vodu iz gline i ostavljaju stijenku uz rub kalupa.

– Nakon nekog vremena višak gline se odlije, a unutar kalupa ostaje željeni oblik, koji se potom vadi, malo se posuši, pa se obrađuje rub, dno i površina proizvoda te, ako nema ručkice, ide na sušenje. To je prva faza, a u keramici ih, vjerujte, ima podosta.

Eto, doznajemo da ima više vrsta glina, a izbor ovisi o funkciji finalnog proizvoda, kao i o glazuri i dekoraciji koja je planirana za taj proizvod. A jedan od Andreinih planova za budućnost je posebno se posvetiti i radu s porculanom. – Trenutno se educiram kod jednog našeg poznatog keramičara i nadam se da ću nadopuniti svoje znanje o glazurama i glinama, koje za kvalitetan rad u keramici mora biti zaista veliko. Jednostavno, tehnološki gledano, biranje gline, pečenje, miješanje glazura pa opet pečenje, mora biti do posljednjeg detalja usklađeno i izračunato ako želimo znati što ćemo točno dobiti. Tu, naravno, ima i puno eksperimentiranja, ali dovoljno dobro poznavanje materije može uvelike olakšati posao.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Nakit, satovi i... poruke

U "Čudovišnoj keramici" proizvodi se i nakit, jer ova ga Riječanka i sama voli nositi. Bilo je tu i satova različitih dimenzija, kaže nam, većih i manjih, čak i dječjih primjeraka s imenima i plastično modeliranim dodacima poput aviona, ptice, broda ili mašne. Svega toga ima u riječkoj galeriji "Poneštrica", ali zaljubljenici u lijepu keramiku naći će to i preko weba, što joj u ovoj epidemiološkoj situaciji najviše odgovara. Budući da sve radi sama, Andrea ne može raditi po principu serijske proizvodnje.

Za Andreu Peračković Žigo njezina rodna Rijeka i njezin Kvarner najljepši su komadić raja pod nebom.

– Uvijek rado posvetim neku seriju proizvoda Rijeci. Kao što se dogodilo s kuglicama, tako postoje i serije šalica s dizalicom i u plavim tonovima. Rijeka kao moćan industrijski grad bila je poznata puno dalje od naših granica. Uvijek me iznova inspirira cijela riječka industrijska priča jer, koliko god ta priča danas postoji u puno manjim razmjerima, susrećemo njezinu ostavštinu na svakom koraku u gradu. A to je ujedno i hommage mojem gradu. Mislim da je to jako zanimljivo mojim Riječanima, koji si rado poklone takve proizvode, ali je isto tako to lijepa uspomena na Rijeku nekome tko nije iz ovoga kraja.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Mnoge njezine šalice imaju simpatične poruke.

– Nekako mi je cilj da one budu simpatične i vedre, da nasmiju osobu koja, primjerice, pije kavu iz svoje omiljene šalice. Nisu to često aktualne teme, više one koje mogu obilježiti neki trenutak, poput "neka svijet stane, pijem kavu", "danas maštam", "propuh u glavi" ili vezane uz neko doba u godini, pa je tako moja božićna kolekcija šalica ukrašena natpisima "vrijeme za ljubav", "vrijeme za sreću", "tiha noć, sveta noć", "vrijeme je za snijeg", "sve što želim za Božić si ti" itd. U počecima pandemije napravila sam sebi dvije šalice s tzv. hashtagovima vezanim uz virus, ali ljudi samo žele da sve to što prije prođe i mislim da neka proizvodnja s takvim porukama ne bi imala smisla.

Osim što se bavi keramikom, naša Riječanka svoja znanja dijeli upravo s onima kojima je to najpotrebnije.

– Radila sam u Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, gdje sam vodila likovnu radionicu i gdje sam se i počela, u radu s korisnicima, aktivnije baviti keramikom. Za njih je rad u glini izrazito pogodan u terapijskom smislu, pa smo tako puno vremena posvetili glini kao kiparskom mediju. Samim time nastajalo je jako puno predmeta, koje smo potom bojili i glazirali i s kojima je udruga promovirala svoj rad. Radila sam sa svim uzrastima jer su korisnici ove udruge osobe svih dobi. Jako su voljeli raditi s keramikom, jer osim spomenutih učinaka, pruža dodatni poriv za kreativno izražavanje, a to je ono što nam svima treba – kaže na kraju Andrea iz "Čudovišne keramike".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/keramicarka-andrea-perackovic-zigo-toliko-voli-svoj-rodni-grad-da-je-cak-i-na-bozicne-ukrase-nacrtala-motive-lucke-dizalice-simbola-rijeke-1066047 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fd49e2fc1823223bc56f96909befd9d52940d3ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kerami%C4%8Darka+Andrea+Pera%C4%8Dkovi%C4%87+%C5%BDigo+toliko+voli+svoj+rodni+grad+da+je+%C4%8Dak+i+na+bo%C5%BEi%C4%87ne+ukrase+nacrtala+motive+lu%C4%8Dke+dizalice%2C+simbola+Rijeke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fkeramicarka-andrea-perackovic-zigo-toliko-voli-svoj-rodni-grad-da-je-cak-i-na-bozicne-ukrase-nacrtala-motive-lucke-dizalice-simbola-rijeke-1066047 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fkeramicarka-andrea-perackovic-zigo-toliko-voli-svoj-rodni-grad-da-je-cak-i-na-bozicne-ukrase-nacrtala-motive-lucke-dizalice-simbola-rijeke-1066047 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ČUDOVIŠNA KERAMIKA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Prostorija‘ČUDOVIŠNA KERAMIKA‘

Keramičarka Andrea Peračković Žigo toliko voli svoj rodni grad da je čak i na božićne ukrase nacrtala motive lučke dizalice, simbola Rijeke

Piše Olgica Ivić Grizelj
22. prosinca 2020. - 11:49

Kreativna Riječanka, keramičarka Andrea Peračković Žigo osvojila nas je svojim bijelim keramičkim kuglicama s crnim i diskretnim zlatnim detaljima, a onda smo shvatili da imamo još o puno čemu razgovarati. Njezin brend "Čudovišna keramika" nudi više od kuglica.

– Uvijek sam voljela božićnu dekoraciju pa sam poželjela izraditi svoje ukrase u keramici, i tako su 2018. godine iz moje radionice prvi put izišle božićne kuglice, kako ih ja volim zvati, "riječke", zbog motiva lučke dizalice koja je pomalo postala simbolom Rijeke. Dulje vrijeme radila sam na dizajnu dok nisam došla do ovog jednostavnog, a opet zanimljivog rješenja, što zbog motiva i pomalo industrijskog stila, što zbog te simpatičnosti koju daje bijela podloga i jednostavni crni uzorak. Također, imaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:12