StoryEditorOCM
PanoramaSVE JE BITNO

Znate li koji je pravilan način pranja posteljine? Stručnjaci otkrili idealnu temperaturu: nije ni 60 ni 90 stupnjeva

Piše MOZAIK SD
29. ožujka 2024. - 11:57

Na Facebooku se često govori, a još češće i svađa, oko temperatura na kojima se treba prati posteljina. Dok jedni smatraju da, i uz pranje od 90 stupnjeva Celzijevih, obavezno treba staviti i sredstvo za dezinfekciju, drugi tvrde da je dovoljna temperatura od 60 bez ikakvog dezinfekcijskog sredstva.

Tijekom noći se na posteljini skupljaju mrtve stanice kože, tjelesna ulja, znoj, virusi, bakterije i grinje. Iako mrtve stanice kože i znoj zasigurno ne zvuče privlačno, stručnjaci za čišćenje tvrtke Fantastic Services tvrde da su grinje i njihovi nusproizvodi ti koji uzrokuju najviše problema, piše N1.

Objasnili su: “Grinje žive isključivo na mrtvim stanicama kože pa se razmnožavaju u krevetu i na posteljini. Imaju ih gotovo sva kućanstva i ako se ne provjeravaju, njihov broj može doseći nekoliko tisuća.”

Koji je pravilan način pranja posteljine?

Redovito pranje posteljine pomaže u kontroli količine grinja. Kako biste ih pravilno oprali, stručnjaci su podijelili pet koraka koje treba slijediti, piše Express.

1. Provjerite upute

Trebate pripaziti na posebne upute za upotrebu, a ako ih ima, trebate ih se pridržavati.

Stručnjaci su rekli: “Najbolja temperatura za pranje posteljine je između 30 i 40 stupnjeva.”

image
Shutterstock

2. Upoznajte svoju perilicu rublja

Korisnici perilice rublja moraju znati koje je maksimalno opterećenje za ovaj uređaj. Stručnjaci su upozorili da preopterećenje opterećuje motor i da plahte postaju čišće samo ako imaju dovoljno prostora za kretanje u perilici.

3. Koristite pravu postavku

Neke perilice rublja imaju posebnu postavku za plahte, ako je to slučaj, treba je koristiti. Inače, upotrijebite normalnu postavku osim ako oznaka za održavanje na plahtama ne navodi drugačije.

4. Ne perite posteljinu s drugim rubljem

Osjetljivo rublje može se oštetiti miješanjem s rubljem grublje teksture, poput ručnika. Kada perete posteljinu i ručnike zajedno, važno je zapamtiti da ručnici mogu oštetiti posteljinu zbog svoje veličine i debljine.

To je zato što će deblje tkanine uzrokovati trenje između njih tijekom ciklusa pranja što može dovesti do nakupljanja ili kidanja osjetljive tkanine posteljine tijekom vremena.

5. Nemojte pretjerivati s deterdžentom

Previše deterdženta također može oštetiti vlakna, što rezultira bržim trošenjem posteljine.

Stručnjaci predlažu da sredstva za uklanjanje mrlja sačuvate za prilike kada su nužna te provjerite upute za stroj i deterdžent kako biste vidjeli koliko koristiti, prenosi Net.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:38