StoryEditorOCM

U Americi se na nebu pojavilo nešto čudno, ‘letjelo‘ je nad kućama, sve je snimila jedna žena. Mediji prenose snimku

Piše MOZAIK SD
22. prosinca 2023. - 14:47

Stanovnica Floride, Carmen Escobar, bila je zapanjena kada je vidjela par vatrenih kugli koje su letjele preko nekih dalekovoda tijekom olujnog vremena.

"Vjetar je srušio električni stup, uzrokujući ono što smo vidjeli na videu", rekla je za Yahoo news žena, dodajući da je njezino susjedstvo u St Petersburgu 17. prosinca pogodila poplava.

- O moj Bože, o moj Bože... - čuje se kako žena govori kad je vidjela pojavu.

Vatrene kugle koje je Escobar vidjela i snimila su, prema lokalnom meteorologu Paulu Dellegattu, moguće uzrokovane kvarom struje i lokalnim vjetrovima.

Neki misle da se možda radi i o misterioznim kugličastim munjama. Međutim, ova pojava prati baš žice dalekovoda.

No, što je kugličasta ili kuglasta munja?

- Kuglasta ili kugličasta munja vrlo je rijetka i do danas još nerazjašnjena pojava električnoga izbijanja. Pojavljuje se u obliku žute do crvene svjetleće kugle promjera 10 do 20 centimetara, rijetko i do 1 metara, u kojoj je temperatura 4000 do 5000 °C. Kratko se vrijeme lagano kreće i nestaje tiho ili uz prasak, ostavljajući za sobom jak miris po sumporu i nitritu. Povezuje se s grmljavinskom olujom, ali traje duže od bljeska munje. Mnogi stari izvještaji govore da kugličasta munja može eksplodirati, ponekad s teškim posljedicama, ostavljajući nakon nestanka miris sumpora. U nekim izvještajima se govori da se znala pojaviti i bez prisutnosti grmljavinskih oblaka, kao što je Hessdalenska vatra u Norveškoj.

Neki laboratorijski eksperimenti su dobili slične pojave kugličastoj munji, ali do danas se još ne zna jesu li povezane s prirodnim pojavama. Znanstvenih podataka o tim pojavama u prirodi je vrlo malo zbog neprevidljivosti i rijetkosti. Sve do nedavno se smatralo da su kugličaste munje stvar mašte i prevare - navodi Wiki.

Jedan od najranijih izvještaja o Velikoj grmljavinskoj oluji datira od 21. listopada 1638. u mjestu Widecombe-in-the-Moor, Devon, Velika Britanija. U crkvi je umrlo 4 vjernika i oko 60 ih je ranjeno. Opisano je da je "vatrena kugla" promjera 2,4 m udarila u crkvu i gotovo je uništila. Nekoliko velikih kamena sa zida je srušeno na tlo, zajedno s par greda. Navodno je "vatrena lopta" uništila klupice i dosta prozora, napunivši crkvu s tamnim, debelim dimom i mirisom sumpora. "Vatrena kugla" se zatim raspala na dva dijela, od koje je jedan izašao kroz prozor razbivši ga, a drugi je nestao unutar crkve, navode povijesni zapisi.

Kineski znanstvenici tvrde da su objasnili nastanak te neobične pojave, navode da u datim trenucima se trebaju zadovoljiti neke postavke da bi se takva munja i dogodila.

Crometeo pak piše:

I pored brojnih nastojanja, samo neke vrste kuglastih munja su djelimično realizirane u laboratorijskim uvjetima. Među ovima su slabo svjetleće kugle, nastale poslije udara obične munje u neke materije. Nikola Tesla nekoliko puta spominje sličnu pojavu, izazvanu udarom varnice ili strujnice u drveni predmet. Po novijim teorijama, kuglasta munja je u stvari područje plazme stvoreno u prirodi električnim pražnjenjem. Najnovija istraživanja i proračuni pokazuju da je život jedne kuglaste munje nemoguće objasniti energijom koju ona može sadržavati u trenutku nastanka, već da se za njeno održavanje mora dovesti spoljna energija. Pretpostavlja se da se ova energija dobija od prirodno stvorenog elektromagnetskog polja. U početku mala područje ioniziranog plina, obrazovanog prethodnom munjom, ili nekom drugom električnom pojavom za vrijeme oluje, povećava se na račun energije spoljnog elektromagnetskog polja. Promjer plazmene sfere određuje učestanost spoljašnjeg polja, te tako dolazi do rezonanse.

Najčešće dimenzije vatrenih kugli zahtjevaju elektromagnetska polja od 35 do 100 cm valne dužine. Po ovoj teoriji pretpostavlja se da određenu ulogu igraju stojeći valovi, nastali odbijanjem nastalih prirodnih elektromagnetskih valova Zemlje. To je djelimično provereno eksperimentalnim putem, ali još ima dosta problema na koje ni ova teorija nije dala zadovoljavajuće odgovore. Utvrđeno je da je za osržavanje grudve plazme u zraku, potrebna snaga elektromagnetskog polja reda 500 W, što je znatno ispod mogućih snaga pri električnom pražnjenju. Međutim, malo je poznatog o prirodnim elektromagnetskim valiovma, pa se na osnovu ograničenih podataka ne može zaključivati.

Teslina hipoteza o nastanku i održavanju vatrenih kugli sadrži neke pretpostavke koje se sreću i u najnovijim teorijama, ali nosi i obilježja doba u kome je nastala. Tako, na primjer, po Tesli i Kapici, prvobitna energija jezgre vatrene kugle nije dovoljna za održavanje kuglaste munje, već je za to potrebno dovođenje spoljnje energije. One crpe energiju iz drugih munja, koje prolaze kroz prostor jezgra vatrene kugle, a koncentraciju energije objašnjava otpornošću jezgre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:47