StoryEditorOCM
PanoramaČUDESNA I DIRLJIVA

Tri dana je plovio u magli, a onda mu se ukazao prizor pred kojim je danas zanijemio svijet! Morate ovo vidjeti

Piše Mozaik SD
7. veljače 2024. - 12:52

Fotografija polarnog medvjeda koji drijema na santi leda, a koja je toliko nestvarna da se čini kao da je vješto režirani filmski kadar, donijela je britanskom fotografu amateru prestižnu nagradu People‘s Choice za Fotografiju godine.

Britanski državljanin Nima Sarikhani, koji se fotografijom bavi samo iz hobija, snimio je ovaj predivni prizor dok je na ekspedicijskom brodu istraživao norveški arhipelag Svalbard, a za njegovu je fotografiju, kao najbolju, glasalo 75.000 zaljubljenika u prirodu.

Nima je svoju nevjerojatnu fotografiju -nazvao "The Ice Bed", "Ledena postelja", te otkrio da je prizor ugledao nakon tri dana potrage za polarnim medvjedima u gustoj magli. Ekspedicijski brod odlučio je promijeniti smjer i naišli su na područje s dva polarna medvjeda.

Neposredno prije ponoći, mladi mužjak se popeo na santu leda i svojim snažnim šapama sebi zaista "napravio krevet". Nima je uhvatio trenutak dok je tonuo u san.

"Nimina fotografija, istovremeno fascinantna i potresna, daje nam uvid u ljepotu i krhkost našeg planeta. Ova fotografija potiče na razmišljanje i snažan je podsjetnik na cjelovitu vezu između životinje i njezina staništa. Moramo biti svjesni štetnih učinaka zagrijavanja klime i što bi za životinje značio gubitak njihovog staništa" - rekao je dr. Douglas Gurr, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja, prenosi Daily Mail.

Nima kaže da mu je velika čast što je nagrađen na ovom prestižnom natjecanju, te da je fotografija izazvala snažne emocije kod svih koji su je vidjeli.

"Iako su klimatske promjene najveći izazov s kojim se suočavamo, nadam se da ova fotografija također budi nadu, još ima vremena da popravimo nered koji smo napravili!", kazao je.

Još neke od prekrasnih fotografija koje su sudjelovale na natječaju možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:35