stdClass Object ( [id] => 1303121 [title] => Toskana je svjetski hit, a ne ‘deru‘ turiste. U elitnom mjestu ručak za dvoje košta 34 €, a ležaljke k‘o na Kašjunima [alias] => toskana-je-svjetski-hit-a-ne-deru-turiste-u-elitnom-mjestu-rucak-za-dvoje-kosta-34-a-lezaljke-k-o-na-kasjunima [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna od najljepših talijanskih regija je bez sumnje Toskana, pa smo je i mi posjetili – dvije godine zaredom. Organizirano od strane turističke agencije, što znači maksimalno strukturiran itinerar. U odnosu na lanjsku godinu kad smo putovali kopnom, ove smo se godine do Italije “dobacili” brodom “Snav” iz Splita, do Ancone. Hej, “Snav”, kod Splićana prije nekoliko desetljeća novotarija koja je povezala dvije strane Jadrana, brod istodobno omiljen (zbog brzine) i omražen (zbog siline).

No, to nije “taj "Snav”, riječ je o istoimenoj floti (kao “Jadrolinija”), mi smo konkretno putovali trajektom naziva “Moby Zaza”, koji ima sličnu brzinu (i ugođaj) kao naš brod “Marko Polo”. Doduše, na “Mobyju” je možda nešto više sadržaja, imaju – uz self-service restoran te onaj a la carte još i pivnicu, pizzeriju, karaoke bar, kutak za mališane... Svakako, lijep plov noć uoči solsticija i ugodno druženje na palubi u toplo, svijetlo (pred)ljetno povečerje, mimohod među otočjem prije odlaska na spavanje u udobnu kabinu s (iznenađujuće) prostranim sanitarnim čvorom.

---

image

Srce nacionalnog parka Cinque Terre - pogled na zaljev ribarskog sela Manarole

 

Lenka Gospodnetić
---

Prva pošta u ovoj ruti bio je gradić Montepulciano, do čije se središnje pjacete treba malko i uspinjati, zapravo je prilično strmo! Otud vjerojatno prefiks “monte” (brdo), inače čest u talijanskom geografskom nazivlju. Samo u ovoj turi bili smo u, dakle, Montepulcianu, Montalcinu, Monterossu...

Pristojne cijene

Dakle, srce Toskane puno je sličnih, živopisnih malih gradova kojima ne predstavlja nikakav turistički hendikep okolnost da nisu na moru! S obzirom na gust raspored razgledavanja te prostornu distancu, nakon kratkog razgleda odlazimo u maleni (ovaj put uistinu maleni) gradić Pienzu, s tek oko dvije tisuće stanovnika i – otprilike isto toliko lokalčića, restorana, gelaterija, suvenirnica... I svi rade izvrsno, a cijene su – sasvim pristojne. Bogatu salatu i pizzu capriciosu (miješanu) platili smo dvanaest, odnosno 13 eura – jeftinije nego na mnogim mjestima na našoj obali! Pola litre vode Aqua Panna Pellegrino – euro i pol (u restoranu, i to vrlo ljupkom), te jedno bezalkoholno pivo Peroni još dva i pol eura. Na znanje našim derikožama!

Ipak, postoji “kvaka”. U Italiji ćete posvuda platiti i nametnutu vam stavku “servizio”, to jest uslugu (ne couvert, ovdje ne dobijete ništa za pod zub), koja stoji od otprilike dva eura pa do čak deset po osobi (jedan par iz grupe platio je šest eura “po glavi” i bio neugodno iznenađen). U našem malom bistrou “servizio” je stajao pet eura za dvije osobe. Sve u svemu, korektno!

Tijekom istog dana vižitali smo i Montalcino, zadnji iz trolista gradića prvog dana obilaska. Tamo smo konzumaciju “cafe latte” (produžena kava s mlijekom) i sok od ananasa u strogom centru platili još dva i pol plus tri eura, te uslugu donošenja za stol (servizio tavolo) još 50 centi po osobi. Šest i pol eura, dakle 50 centi skuplje nego jedan kroasan iz pekarnice Babić na Korčuli. Za ostalim usporedbama nećemo posezati, u Lijepoj našoj preskupoj previše je primjera koji pokazuju zašto će ljudi novac radije potrošiti u Italiji negoli na razvedenijoj obali Jadrana.

---

image

Naša reporterka pored fontane na Piazzi della signoria

Lenka Gospodnetić
---

Neki će reći, ljepša je, i mi ćemo se složiti; jedini je problem taj što hrvatske plaće nisu visoke kao u Italiji ni u zapadnim zemljama Europe, pa dizanje cijena za nas obične građane dođe kao autoimuna bolest. No, osim malih luksuza koje smo sebi uskratili, poput kave na rivi i kroasana u pekari na otoku, ni strani turisti nisu baš nahrupili u Hrvatsku, barem ne u ovoj fazi sezone. Okej, to je sad već druga priča.

Za našeg petodnevnog putovanja vidjeli smo dragulje poput Siene, Firence, San Gimignana... Dakako, Firenca je najpoznatija, to je “ombelico della cultura” (pupak kao središte kulture) Europe, Muzej Uffizzi smo vižitali lani, pa smo ove godine guštali provesti dan u opuštenoj šetnji gradom koji se pripremao za večernju feštu zaštitnika, Svetog Ivana (nešto kao Sveti Duje u Splitu). S Piazze della Signoria, učinilo nam se, u odnosu na lani manje je prodajnih štandova, no mi već znamo gdje se nalazi najbolja butiga za turiste.

Naziv “Tutto 99 centi Firenze” sve govori. Tamo kupujemo magnetiće i slične sitnice, čak i kremu protiv UV zraka. Ručamo u restoranu koji se zove (ne baš maštovito) Ristorante Alla griglia (Restoran Sa žara) bisteccu fiorentinu, čuveni firentinski odrezak za 22 eura po osobi, uz prilog po izboru: pečeni mladi krumpir, fažol ili miješana salata. Izdašan komad mesa, doista! U ovom slučaju, “coperta” (tako glasi specifikacija, dobili smo škartoc s kruhom zauzvrat) stoji tri eura po osobi, a dva domaća talijanska “bionda” piva po pet eura.

Palac dolje za toalete

---

image

Za ovo se isplatilo čekati

Lenka Gospodnetić
---

Tamo smo ujedno naišli na najkulturniji nužnik u Toskani. Ono što zavrjeđuje “palac dolje”, naime, stanje je u toaletima na koje turist nailazi, bez obzira jesu li besplatni (u sklopu lokala) ili se plaćaju, u pravilu jedan euro.

Naime, Istanbulska konvencija u uniseks-percepciji u talijanskim je kondutima na snazi odavno, za mnoge od njih smo se pitali kako su uopće prošli minimalne tehničke uvjete. Uglavnom je posvuda zahod samo jedan, i to prilagođen osobama s invalidskim kolicima, što nimalo ne ide naruku ostalima zbog previsoko postavljene školjke. Nisu ni najsjajnije održavani, uglavnom smo posvuda morali intervenirati zbog manjka sapuna i “karte”, no posvuda smo usluženi uz ljubaznu ispriku. Doista, zbog frekventnosti posjeta nije im toliko za zamjeriti.

Ugodnu situaciju doživjeli smo u San Gimignanu, prekrasnom gradiću koji vrvi tornjevima, ima pravi mali biblijski maslinik s vrtom i mnoštvo suvenirnica, u kojima smo lani obavili kupovinu jestivih suvenira: manistre u svim bojama, ulje s tartufima, začina... I – pokajali se.

---

image

Sladoled vrijedan svakog centa

Lenka Gospodnetić
---

Naime, u jednom velikom pakiranju raznobojne tjestenine nalazilo se golemo “rodilište” mušica u hibernaciji, da smo morali na koncu pobacati sve iz oba kuhinjska ormarića! Poučeni tim iskustvom, sve smo jestive suvenire nakon toga kupovali u – lokalnim supermarketima.

Tako smo nakon obilaska San Gimignana i najboljeg sladoleda na svijetu (o tome više u nastavku) došli do supermarketa Coop i kupili štošta iz asortimana koji ipak podliježe sanitarnoj kontroli i nalazi se u klimatiziranom prostoru, za razliku od zagušljivih suvenirnica na ulici. K tomu je sve puno jeftinije! Između ostaloga, kupili smo dvije tegle bio-meda od kestena, nektara tamne boje koji je stajao 3,30 eura.

No, na kasi nam je naplaćeno 5,80 eura po tegli, pa smo tražili objašnjenje. Blagajnica je pozvala ljubaznu šeficu smjene, koja je brzo išla provjeriti i uvjerila se da je onako kako smo rekli. Ustanovila je da nije propisno postavljena ceduljica, to jest da je akcija završila a nije uklonjena niža cijena, te se ispričala zbog propusta i vratila nam razliku u novcu! Takvo što u Hrvatskoj još nismo doživjeli, ponuđeno nam je jedino vraćanje artikla u zamjenu za plaćeni iznos. Bravo, Coop u San Gimignanu!

Pitanje nacionalnog ponosa

Vratimo se na ono važno, a to je – sladoled. Dragi čitatelji, u Italiji je sladoled jeftiniji nego talijanski sladoled u Splitu (atroke u drugim gradovima, na primjer otocima), dođite se najesti u Italiju!

Primjerice, gelaterija Dondoli u srcu San Gimignana nudi porcije od dva i pol eura naviše. Važno je reći da je riječ o čuvenoj manufakturi koja je 2007. i 2008. godine dobila nagradu za najbolji sladoled na svijetu (okus vanilije s pinjolima i šafranom), što je podignulo brending – ali ne i cijene. Mi smo izabrali srednju porciju koja odgovara tri do četiri kugle u Splitu, i uzeli okuse borovnice s kozjim mlijekom, pistacija i fior di latte s vanilijom, šafranom i bademima. Punu čašu uživancije smo platili četiri i pol eura; za samo tri kugle sladoleda u Splitu platili bi najmanje šest eura. E, caro mio Spalato, sei troppo costoso! Skup si, voljeni moj Splite.

---

image

Pienza - pun stol okusa za 34 eura

 

Lenka Gospodnetić
---

Nakon dvije junačke porcije gelata (ukupno devet eura) u Dondolija, gdje se čeka u dugačkom redu (ide brzo, unutra je cijela vojska osoblja), skoro smo iz samilosti otišli na još jednu porciju u susjednu gelateriju, koja kao nekim prokletstvom radi pet puta lošije, a nalazi se preko puta. Oni nemaju službenu titulu, ali su u očaju nad vratima izvjesili natpis “Najbolji sladoled na svijetu”, što baš i nije impresioniralo turiste. Suzdržali smo se od još jednog unosa kalorija, ali čuli smo da njihov gelato nije ništa lošiji. Zapravo, u Italiji vjerojatno ne postoji mjesto s lošom kavom i nekvalitetnim sladoledom. To je pitanje nacionalnog ponosa, sve ostalo je brending.

Kad smo kod kave, pohvalit ćemo se da smo je u Sienu popili (macchiato) za svega jedan euro. I tamo smo fino papali za četrdeset eura (za dvoje, s pićima). Hit-spiza u Toskani bile su nam salate, doista ih naprave bogato, ukusno i izdašno. S obzirom da smo u sklopu aranžmana (smještaj je bio u Termama Montecasini) imali večere, tu smo se malo švercali jer nam je za navečer bilo jednostavno previše pojesti sva tri slijeda. Špranca je: manistra s nekim umakom (pesto genovese, šalša od poma, varijacija na carbonaru), nakon toga neki odrezak i sladoled, tiramisu, voće.

Uglavnom, kalorija nije nedostajalo, a nigdje nas nisu ni oderali. Jasno, da smo ljetovali na Capriju ili popili piće u Billioner clubu na Costi Smeraldi, bilo bi drugačije, no onda bismo i računali na takvu bilancu. U Toskani je turizam uhodana, dugoročna priča, ne grabež na brzinu.

U Sieni nas je dočekalo preuređivanje Campa (poljane u središtu) za revijalnu utrku neosedlanih konja u čast Djevice Marije. Grad od opeke lani smo doživjeli pod koprenom guste kiše, ovoga ljeta pak pod opsadom raznih ograda/pregrada/pomagala. Svakako, jedan od dragulja Toskane, koji uvijek blista.

---

image

Naišli smo na besplatnu plažu, podsjetila nas je na naše Firule

 

Lenka Gospodnetić
---

Vlak 18,20 eura

Cinque Terre posebna su priča. Riječ je o Nacionalnom parku kojega čini pet zabačenih ribarskih sela – koja su s dolaskom željeznice koncem 19. stoljeća to prestala biti. Remek-djelo infrastrukture, ta brza pruga koja vozi uz klisure, učinila je mjestima veliku uslugu u smislu povezanosti, i medvjeđu uslugu zbog činjenice da je turizam tu eksplodirao do skoro neizdržljive razine. Najveće selo u “Terrama” je Monterossi, gdje je svaki centimetar žala prekriven ležaljkama. Cijena – kao na Kašunima, dakle 35 eura za komplet od dvije ležaljke sa suncobranom. Jedna, pak, stoji 15 eura.

Turistica iz naše grupe drznula se okupati na plaži, staviti ručnik na žalo, ali su je potjerali da se ne bi razbaškarila. Čini se da nas, šugamanaše, čeka u Splitu sličan scenarij...

No u Monterossiju smo također obilno jeli za tridesetak eura, koliko stoji bogata salata s tunom, focaccia s pancetom i cheeseburger plus dvije cole. Nekako nismo baš sigurni da bi na nekom našem obalnom odredištu prošli slično s istovjetnom konzumacijom.

U susjednoj smo Vernazzi (i dalje putujemo vlakom kroz Cinque Terre za 18,20 eura po osobi), pak, naišli na besplatnu plažu. Vizualno, u rangu je uvale Firule, pješčana i – prenapučena jer je besplatna. Nema čak ni virusa zvan “ležaljke”, kojih zbog konfiguracije terena (crne škrape) nema ni u trećem i posljednjem selu kojega smo vidjeli zahvaljujući talijanskim željeznicama, Manaroli. Tamo postoji krasna šetnica kroz planinu za ljubitelje prirode i pješačenja, do susjednog mjesta hod traje oko sat i pol. Brzim vlakom, pak, putuje se tri minute. Automobili tuda ne mogu proći, nekoć su samo brodovi povezivali rečeni dio Ligurske obale s ostatkom svijeta.

---

image

Ulaznica za toranj u Pisi stoji 15 eura i u redu se čeka satima

Lenka Gospodnetić
---

Treća sreća

Zanimljivo je da Uprava NP-a Cinque Terre ima vrlo “običan”, skoro pa neugledan ured poviše same pruge. Da je takav resurs kod nas, napucali bi office na najljepšem mjestu na plaži, i u svakom novom mandatu preuredili.

A ne kao talijanski šljakeri, običan ured nadležan za golemu proizvodnju novca.

U ovom kratkom pregledu samo ćemo se dotaknuti Pise, te kosog tornja na Campu dei miracoli (Polju čudesa). Ni ove godine nismo se stigli popeti na “torre”; za ulaznicu od 15 eura po osobi treba čekati satima, a toliko vremena nismo imali. Nema veze, bit će valjda “treća sreća”.

---

image

Zaprežni konji su na Piazzi della signoria (Gospodskom trgu) čest prizor i radost turistima

Lenka Gospodnetić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VELIKA PRIČA 2 0 12105 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-28 16:26:25 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-02 15:39:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-02 15:39:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 342 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Toskana je svjetski hit, a ne 'deru' turiste. U elitnom mjestu ručak za dvoje košta 34 eura, a ležaljke k'o na Kašjunima [metakey] => toscana, cinque terre, gastronomija, pristojne cijene, italija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180600.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180658.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180541.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180542.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180555.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180556.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180557.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180558.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180587.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180601.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180602.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180603.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180654.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180951.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/25180952.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107","Lenka Gospodneti\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Monterosso - gdje god je slobodnog centimetra, tu su suncobran, le\u017ealjka...<\/p>","

Srce nacionalnog parka Cinque Terre - pogled na zaljev ribarskog sela Manarole<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Zapre\u017eni konji su na Piazzi della signoria (Gospodskom trgu) \u010dest prizor i radost turistima<\/p>","

Turisti hrle vidjeti \u010duvenu kupolu Filippa Bruneleschija na crkvi Santa Maria del Fiore u Firenzi<\/p>","

Na\u0161a reporterka pored fontane na Piazzi della signoria<\/p>","

Slasan detalj sa \u010duvene firentinske tr\u017enice<\/p>","

Prosjaka ima u svim velikim gradovima, ni Firenza nije izuzetak<\/p>","

Za ovo se isplatilo \u010dekati<\/p>","

Stari zdenac u San Gimignanu<\/p>","

Ulaznica za toranj u Pisi stoji 15 eura i u redu se \u010deka satima<\/p>","

Nai\u0161li smo na besplatnu pla\u017eu, podsjetila nas je na na\u0161e Firule<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nai\u0161li smo na besplatnu pla\u017eu, podsjetila nas je na na\u0161e Firule<\/p>","

Gu\u0161tali smo u razvikanom mjestu u kojem smo pristojno jeli i to za pristojnu cijenu<\/p>","

Pienza - pun stol okusa za 34 eura<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Sladoled vrijedan svakog centa<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_25180600_1920.jpg":"1920x1080","k_25180600_1280.jpg":"1280x1280","k_25180600_1024.jpg":"1024x1024","k_25180600_640.jpg":"640x640","k_25180600_480.jpg":"480x480","k_25180600_340.jpg":"340x340","k_25180600_220.jpg":"220x220","o_25180600_1280.jpg":"1280x960","o_25180600_1024.jpg":"1024x768","o_25180600_640.jpg":"640x480","o_25180600_480.jpg":"480x360","o_25180600_340.jpg":"340x255","o_25180600_220.jpg":"220x165","h_25180600_1280.jpg":"1280x854","h_25180600_1024.jpg":"1024x683","h_25180600_640.jpg":"640x427","h_25180600_480.jpg":"480x320","h_25180600_340.jpg":"340x227","h_25180600_220.jpg":"220x147","pp_25180600_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180600_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180600_640.jpg":"640x814","pp_25180600_480.jpg":"480x611","pp_25180600_340.jpg":"340x432","pp_25180600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_25180658_1920.jpg":"1920x1080","k_25180658_1280.jpg":"1280x1280","k_25180658_1024.jpg":"1024x1024","k_25180658_640.jpg":"640x640","k_25180658_480.jpg":"480x480","k_25180658_340.jpg":"340x340","k_25180658_220.jpg":"220x220","o_25180658_1280.jpg":"1280x1280","o_25180658_1024.jpg":"1024x1024","o_25180658_640.jpg":"640x640","o_25180658_480.jpg":"480x480","o_25180658_340.jpg":"340x340","o_25180658_220.jpg":"220x220","h_25180658_1280.jpg":"1280x854","h_25180658_1024.jpg":"1024x683","h_25180658_640.jpg":"640x427","h_25180658_480.jpg":"480x320","h_25180658_340.jpg":"340x227","h_25180658_220.jpg":"220x147","pp_25180658_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180658_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180658_640.jpg":"640x814","pp_25180658_480.jpg":"480x611","pp_25180658_340.jpg":"340x432","pp_25180658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1677","hd_25180541_1920.jpg":"1920x1080","k_25180541_1280.jpg":"1280x1280","k_25180541_1024.jpg":"1024x1024","k_25180541_640.jpg":"640x640","k_25180541_480.jpg":"480x480","k_25180541_340.jpg":"340x340","k_25180541_220.jpg":"220x220","o_25180541_1280.jpg":"1280x1490","o_25180541_1024.jpg":"1024x1192","o_25180541_640.jpg":"640x745","o_25180541_480.jpg":"480x559","o_25180541_340.jpg":"340x395","o_25180541_220.jpg":"220x256","h_25180541_1280.jpg":"1280x854","h_25180541_1024.jpg":"1024x683","h_25180541_640.jpg":"640x427","h_25180541_480.jpg":"480x320","h_25180541_340.jpg":"340x227","h_25180541_220.jpg":"220x147","pp_25180541_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180541_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180541_640.jpg":"640x814","pp_25180541_480.jpg":"480x611","pp_25180541_340.jpg":"340x432","pp_25180541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1677","hd_25180542_1920.jpg":"1920x1080","k_25180542_1280.jpg":"1280x1280","k_25180542_1024.jpg":"1024x1024","k_25180542_640.jpg":"640x640","k_25180542_480.jpg":"480x480","k_25180542_340.jpg":"340x340","k_25180542_220.jpg":"220x220","o_25180542_1280.jpg":"1280x1490","o_25180542_1024.jpg":"1024x1192","o_25180542_640.jpg":"640x745","o_25180542_480.jpg":"480x559","o_25180542_340.jpg":"340x395","o_25180542_220.jpg":"220x256","h_25180542_1280.jpg":"1280x854","h_25180542_1024.jpg":"1024x683","h_25180542_640.jpg":"640x427","h_25180542_480.jpg":"480x320","h_25180542_340.jpg":"340x227","h_25180542_220.jpg":"220x147","pp_25180542_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180542_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180542_640.jpg":"640x814","pp_25180542_480.jpg":"480x611","pp_25180542_340.jpg":"340x432","pp_25180542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x1920","hd_25180555_1920.jpg":"1920x1080","k_25180555_1280.jpg":"1280x1280","k_25180555_1024.jpg":"1024x1024","k_25180555_640.jpg":"640x640","k_25180555_480.jpg":"480x480","k_25180555_340.jpg":"340x340","k_25180555_220.jpg":"220x220","o_25180555_1280.jpg":"1280x1600","o_25180555_1024.jpg":"1024x1280","o_25180555_640.jpg":"640x800","o_25180555_480.jpg":"480x600","o_25180555_340.jpg":"340x425","o_25180555_220.jpg":"220x275","h_25180555_1280.jpg":"1280x854","h_25180555_1024.jpg":"1024x683","h_25180555_640.jpg":"640x427","h_25180555_480.jpg":"480x320","h_25180555_340.jpg":"340x227","h_25180555_220.jpg":"220x147","pp_25180555_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180555_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180555_640.jpg":"640x814","pp_25180555_480.jpg":"480x611","pp_25180555_340.jpg":"340x432","pp_25180555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25180556_1920.jpg":"1920x1080","k_25180556_1280.jpg":"1280x1280","k_25180556_1024.jpg":"1024x1024","k_25180556_640.jpg":"640x640","k_25180556_480.jpg":"480x480","k_25180556_340.jpg":"340x340","k_25180556_220.jpg":"220x220","o_25180556_1280.jpg":"1280x1706","o_25180556_1024.jpg":"1024x1365","o_25180556_640.jpg":"640x853","o_25180556_480.jpg":"480x640","o_25180556_340.jpg":"340x453","o_25180556_220.jpg":"220x293","h_25180556_1280.jpg":"1280x854","h_25180556_1024.jpg":"1024x683","h_25180556_640.jpg":"640x427","h_25180556_480.jpg":"480x320","h_25180556_340.jpg":"340x227","h_25180556_220.jpg":"220x147","pp_25180556_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180556_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180556_640.jpg":"640x814","pp_25180556_480.jpg":"480x611","pp_25180556_340.jpg":"340x432","pp_25180556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1998","hd_25180557_1920.jpg":"1920x1080","k_25180557_1280.jpg":"1280x1280","k_25180557_1024.jpg":"1024x1024","k_25180557_640.jpg":"640x640","k_25180557_480.jpg":"480x480","k_25180557_340.jpg":"340x340","k_25180557_220.jpg":"220x220","o_25180557_1280.jpg":"1280x1332","o_25180557_1024.jpg":"1024x1065","o_25180557_640.jpg":"640x666","o_25180557_480.jpg":"480x499","o_25180557_340.jpg":"340x353","o_25180557_220.jpg":"220x228","h_25180557_1280.jpg":"1280x854","h_25180557_1024.jpg":"1024x683","h_25180557_640.jpg":"640x427","h_25180557_480.jpg":"480x320","h_25180557_340.jpg":"340x227","h_25180557_220.jpg":"220x147","pp_25180557_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180557_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180557_640.jpg":"640x814","pp_25180557_480.jpg":"480x611","pp_25180557_340.jpg":"340x432","pp_25180557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1800","hd_25180558_1920.jpg":"1920x1080","k_25180558_1280.jpg":"1280x1280","k_25180558_1024.jpg":"1024x1024","k_25180558_640.jpg":"640x640","k_25180558_480.jpg":"480x480","k_25180558_340.jpg":"340x340","k_25180558_220.jpg":"220x220","o_25180558_1280.jpg":"1280x1600","o_25180558_1024.jpg":"1024x1280","o_25180558_640.jpg":"640x800","o_25180558_480.jpg":"480x600","o_25180558_340.jpg":"340x425","o_25180558_220.jpg":"220x275","h_25180558_1280.jpg":"1280x854","h_25180558_1024.jpg":"1024x683","h_25180558_640.jpg":"640x427","h_25180558_480.jpg":"480x320","h_25180558_340.jpg":"340x227","h_25180558_220.jpg":"220x147","pp_25180558_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180558_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180558_640.jpg":"640x814","pp_25180558_480.jpg":"480x611","pp_25180558_340.jpg":"340x432","pp_25180558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1800","hd_25180587_1920.jpg":"1920x1080","k_25180587_1280.jpg":"1280x1280","k_25180587_1024.jpg":"1024x1024","k_25180587_640.jpg":"640x640","k_25180587_480.jpg":"480x480","k_25180587_340.jpg":"340x340","k_25180587_220.jpg":"220x220","o_25180587_1280.jpg":"1280x1600","o_25180587_1024.jpg":"1024x1280","o_25180587_640.jpg":"640x800","o_25180587_480.jpg":"480x600","o_25180587_340.jpg":"340x425","o_25180587_220.jpg":"220x275","h_25180587_1280.jpg":"1280x854","h_25180587_1024.jpg":"1024x683","h_25180587_640.jpg":"640x427","h_25180587_480.jpg":"480x320","h_25180587_340.jpg":"340x227","h_25180587_220.jpg":"220x147","pp_25180587_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180587_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180587_640.jpg":"640x814","pp_25180587_480.jpg":"480x611","pp_25180587_340.jpg":"340x432","pp_25180587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25180601_1920.jpg":"1920x1080","k_25180601_1280.jpg":"1280x1280","k_25180601_1024.jpg":"1024x1024","k_25180601_640.jpg":"640x640","k_25180601_480.jpg":"480x480","k_25180601_340.jpg":"340x340","k_25180601_220.jpg":"220x220","o_25180601_1280.jpg":"1280x960","o_25180601_1024.jpg":"1024x768","o_25180601_640.jpg":"640x480","o_25180601_480.jpg":"480x360","o_25180601_340.jpg":"340x255","o_25180601_220.jpg":"220x165","h_25180601_1280.jpg":"1280x854","h_25180601_1024.jpg":"1024x683","h_25180601_640.jpg":"640x427","h_25180601_480.jpg":"480x320","h_25180601_340.jpg":"340x227","h_25180601_220.jpg":"220x147","pp_25180601_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180601_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180601_640.jpg":"640x814","pp_25180601_480.jpg":"480x611","pp_25180601_340.jpg":"340x432","pp_25180601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25180602_1920.jpg":"1920x1080","k_25180602_1280.jpg":"1280x1280","k_25180602_1024.jpg":"1024x1024","k_25180602_640.jpg":"640x640","k_25180602_480.jpg":"480x480","k_25180602_340.jpg":"340x340","k_25180602_220.jpg":"220x220","o_25180602_1280.jpg":"1280x960","o_25180602_1024.jpg":"1024x768","o_25180602_640.jpg":"640x480","o_25180602_480.jpg":"480x360","o_25180602_340.jpg":"340x255","o_25180602_220.jpg":"220x165","h_25180602_1280.jpg":"1280x854","h_25180602_1024.jpg":"1024x683","h_25180602_640.jpg":"640x427","h_25180602_480.jpg":"480x320","h_25180602_340.jpg":"340x227","h_25180602_220.jpg":"220x147","pp_25180602_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180602_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180602_640.jpg":"640x814","pp_25180602_480.jpg":"480x611","pp_25180602_340.jpg":"340x432","pp_25180602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25180603_1920.jpg":"1920x1080","k_25180603_1280.jpg":"1280x1280","k_25180603_1024.jpg":"1024x1024","k_25180603_640.jpg":"640x640","k_25180603_480.jpg":"480x480","k_25180603_340.jpg":"340x340","k_25180603_220.jpg":"220x220","o_25180603_1280.jpg":"1280x960","o_25180603_1024.jpg":"1024x768","o_25180603_640.jpg":"640x480","o_25180603_480.jpg":"480x360","o_25180603_340.jpg":"340x255","o_25180603_220.jpg":"220x165","h_25180603_1280.jpg":"1280x854","h_25180603_1024.jpg":"1024x683","h_25180603_640.jpg":"640x427","h_25180603_480.jpg":"480x320","h_25180603_340.jpg":"340x227","h_25180603_220.jpg":"220x147","pp_25180603_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180603_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180603_640.jpg":"640x814","pp_25180603_480.jpg":"480x611","pp_25180603_340.jpg":"340x432","pp_25180603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25180654_1920.jpg":"1920x1080","k_25180654_1280.jpg":"1280x1280","k_25180654_1024.jpg":"1024x1024","k_25180654_640.jpg":"640x640","k_25180654_480.jpg":"480x480","k_25180654_340.jpg":"340x340","k_25180654_220.jpg":"220x220","o_25180654_1280.jpg":"1280x1706","o_25180654_1024.jpg":"1024x1365","o_25180654_640.jpg":"640x853","o_25180654_480.jpg":"480x640","o_25180654_340.jpg":"340x453","o_25180654_220.jpg":"220x293","h_25180654_1280.jpg":"1280x854","h_25180654_1024.jpg":"1024x683","h_25180654_640.jpg":"640x427","h_25180654_480.jpg":"480x320","h_25180654_340.jpg":"340x227","h_25180654_220.jpg":"220x147","pp_25180654_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180654_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180654_640.jpg":"640x814","pp_25180654_480.jpg":"480x611","pp_25180654_340.jpg":"340x432","pp_25180654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25180951_1920.jpg":"1920x1080","k_25180951_1280.jpg":"1280x1280","k_25180951_1024.jpg":"1024x1024","k_25180951_640.jpg":"640x640","k_25180951_480.jpg":"480x480","k_25180951_340.jpg":"340x340","k_25180951_220.jpg":"220x220","o_25180951_1280.jpg":"1280x1706","o_25180951_1024.jpg":"1024x1365","o_25180951_640.jpg":"640x853","o_25180951_480.jpg":"480x640","o_25180951_340.jpg":"340x453","o_25180951_220.jpg":"220x293","h_25180951_1280.jpg":"1280x854","h_25180951_1024.jpg":"1024x683","h_25180951_640.jpg":"640x427","h_25180951_480.jpg":"480x320","h_25180951_340.jpg":"340x227","h_25180951_220.jpg":"220x147","pp_25180951_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180951_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180951_640.jpg":"640x814","pp_25180951_480.jpg":"480x611","pp_25180951_340.jpg":"340x432","pp_25180951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25180952_1920.jpg":"1920x1080","k_25180952_1280.jpg":"1280x1280","k_25180952_1024.jpg":"1024x1024","k_25180952_640.jpg":"640x640","k_25180952_480.jpg":"480x480","k_25180952_340.jpg":"340x340","k_25180952_220.jpg":"220x220","o_25180952_1280.jpg":"1280x1706","o_25180952_1024.jpg":"1024x1365","o_25180952_640.jpg":"640x853","o_25180952_480.jpg":"480x640","o_25180952_340.jpg":"340x453","o_25180952_220.jpg":"220x293","h_25180952_1280.jpg":"1280x854","h_25180952_1024.jpg":"1024x683","h_25180952_640.jpg":"640x427","h_25180952_480.jpg":"480x320","h_25180952_340.jpg":"340x227","h_25180952_220.jpg":"220x147","pp_25180952_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180952_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180952_640.jpg":"640x814","pp_25180952_480.jpg":"480x611","pp_25180952_340.jpg":"340x432","pp_25180952_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7724604 Threads: 5 Questions: 1561203451 Slow queries: 4760957 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111505995 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/toskana-je-svjetski-hit-a-ne-deru-turiste-u-elitnom-mjestu-rucak-za-dvoje-kosta-34-a-lezaljke-k-o-na-kasjunima-1303121 [printLink] => /mozaik/panorama/toskana-je-svjetski-hit-a-ne-deru-turiste-u-elitnom-mjestu-rucak-za-dvoje-kosta-34-a-lezaljke-k-o-na-kasjunima-1303121?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721571 [name] => toscana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 15:42:30 [main_article_id] => 0 [alias] => toscana [link] => /tag/toscana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721572 [name] => cinque terre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 15:42:30 [main_article_id] => 0 [alias] => cinque-terre [link] => /tag/cinque-terre ) [2] => stdClass Object ( [id] => 375427 [name] => gastronomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gastronomija [link] => /tag/gastronomija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 721573 [name] => pristojne cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 15:42:30 [main_article_id] => 0 [alias] => pristojne-cijene [link] => /tag/pristojne-cijene ) [4] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Toskana je svjetski hit, a ne ‘deru‘ turiste. U elitnom mjestu ručak za dvoje košta 34 €, a ležaljke k‘o na Kašjunima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180600.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lenka Gospodnetić [mainImageDesc] =>

Monterosso - gdje god je slobodnog centimetra, tu su suncobran, ležaljka...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180600.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Monterosso - gdje god je slobodnog centimetra, tu su suncobran, ležaljka...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180658.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Srce nacionalnog parka Cinque Terre - pogled na zaljev ribarskog sela Manarole

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180541.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Zaprežni konji su na Piazzi della signoria (Gospodskom trgu) čest prizor i radost turistima

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180542.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Turisti hrle vidjeti čuvenu kupolu Filippa Bruneleschija na crkvi Santa Maria del Fiore u Firenzi

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180555.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Naša reporterka pored fontane na Piazzi della signoria

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180556.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Slasan detalj sa čuvene firentinske tržnice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180557.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Prosjaka ima u svim velikim gradovima, ni Firenza nije izuzetak

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180558.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Za ovo se isplatilo čekati

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180587.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Stari zdenac u San Gimignanu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180601.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Ulaznica za toranj u Pisi stoji 15 eura i u redu se čeka satima

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180602.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Naišli smo na besplatnu plažu, podsjetila nas je na naše Firule

 

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180603.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Naišli smo na besplatnu plažu, podsjetila nas je na naše Firule

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180654.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Guštali smo u razvikanom mjestu u kojem smo pristojno jeli i to za pristojnu cijenu

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180951.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Pienza - pun stol okusa za 34 eura

 

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/25180952.jpg [title] => Lenka Gospodnetić

Sladoled vrijedan svakog centa

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jedna od najljepših talijanskih regija je bez sumnje Toskana, pa smo je i mi posjetili – dvije godine zaredom. Organizirano od strane turističke agencije, što znači maksimalno strukturiran itinerar. U odnosu na lanjsku godinu kad smo putovali kopnom, ove smo se godine do Italije “dobacili” brodom “Snav” iz Splita, do Ancone. Hej, “Snav”, kod Splićana prije nekoliko desetljeća novotarija koja je povezala dvije strane Jadrana, brod istodobno omiljen (zbog brzine) i omražen (zbog siline).

No, to nije “taj "Snav”, riječ je o istoimenoj floti (kao “Jadrolinija”), mi smo konkretno putovali trajektom naziva “Moby Zaza”, koji ima sličnu brzinu (i ugođaj) kao naš brod “Marko Polo”. Doduše, na “Mobyju” je možda nešto više sadržaja, imaju – uz self-service restoran te onaj a la carte još i pivnicu, pizzeriju, karaoke bar, kutak za mališane... Svakako, lijep plov noć uoči solsticija i ugodno druženje na palubi u toplo, svijetlo (pred)ljetno povečerje, mimohod među otočjem prije odlaska na spavanje u udobnu kabinu s (iznenađujuće) prostranim sanitarnim čvorom.

---

image

Srce nacionalnog parka Cinque Terre - pogled na zaljev ribarskog sela Manarole

 

Lenka Gospodnetić
---

Prva pošta u ovoj ruti bio je gradić Montepulciano, do čije se središnje pjacete treba malko i uspinjati, zapravo je prilično strmo! Otud vjerojatno prefiks “monte” (brdo), inače čest u talijanskom geografskom nazivlju. Samo u ovoj turi bili smo u, dakle, Montepulcianu, Montalcinu, Monterossu...

Pristojne cijene

Dakle, srce Toskane puno je sličnih, živopisnih malih gradova kojima ne predstavlja nikakav turistički hendikep okolnost da nisu na moru! S obzirom na gust raspored razgledavanja te prostornu distancu, nakon kratkog razgleda odlazimo u maleni (ovaj put uistinu maleni) gradić Pienzu, s tek oko dvije tisuće stanovnika i – otprilike isto toliko lokalčića, restorana, gelaterija, suvenirnica... I svi rade izvrsno, a cijene su – sasvim pristojne. Bogatu salatu i pizzu capriciosu (miješanu) platili smo dvanaest, odnosno 13 eura – jeftinije nego na mnogim mjestima na našoj obali! Pola litre vode Aqua Panna Pellegrino – euro i pol (u restoranu, i to vrlo ljupkom), te jedno bezalkoholno pivo Peroni još dva i pol eura. Na znanje našim derikožama!

Ipak, postoji “kvaka”. U Italiji ćete posvuda platiti i nametnutu vam stavku “servizio”, to jest uslugu (ne couvert, ovdje ne dobijete ništa za pod zub), koja stoji od otprilike dva eura pa do čak deset po osobi (jedan par iz grupe platio je šest eura “po glavi” i bio neugodno iznenađen). U našem malom bistrou “servizio” je stajao pet eura za dvije osobe. Sve u svemu, korektno!

Tijekom istog dana vižitali smo i Montalcino, zadnji iz trolista gradića prvog dana obilaska. Tamo smo konzumaciju “cafe latte” (produžena kava s mlijekom) i sok od ananasa u strogom centru platili još dva i pol plus tri eura, te uslugu donošenja za stol (servizio tavolo) još 50 centi po osobi. Šest i pol eura, dakle 50 centi skuplje nego jedan kroasan iz pekarnice Babić na Korčuli. Za ostalim usporedbama nećemo posezati, u Lijepoj našoj preskupoj previše je primjera koji pokazuju zašto će ljudi novac radije potrošiti u Italiji negoli na razvedenijoj obali Jadrana.

---

image

Naša reporterka pored fontane na Piazzi della signoria

Lenka Gospodnetić
---

Neki će reći, ljepša je, i mi ćemo se složiti; jedini je problem taj što hrvatske plaće nisu visoke kao u Italiji ni u zapadnim zemljama Europe, pa dizanje cijena za nas obične građane dođe kao autoimuna bolest. No, osim malih luksuza koje smo sebi uskratili, poput kave na rivi i kroasana u pekari na otoku, ni strani turisti nisu baš nahrupili u Hrvatsku, barem ne u ovoj fazi sezone. Okej, to je sad već druga priča.

Za našeg petodnevnog putovanja vidjeli smo dragulje poput Siene, Firence, San Gimignana... Dakako, Firenca je najpoznatija, to je “ombelico della cultura” (pupak kao središte kulture) Europe, Muzej Uffizzi smo vižitali lani, pa smo ove godine guštali provesti dan u opuštenoj šetnji gradom koji se pripremao za večernju feštu zaštitnika, Svetog Ivana (nešto kao Sveti Duje u Splitu). S Piazze della Signoria, učinilo nam se, u odnosu na lani manje je prodajnih štandova, no mi već znamo gdje se nalazi najbolja butiga za turiste.

Naziv “Tutto 99 centi Firenze” sve govori. Tamo kupujemo magnetiće i slične sitnice, čak i kremu protiv UV zraka. Ručamo u restoranu koji se zove (ne baš maštovito) Ristorante Alla griglia (Restoran Sa žara) bisteccu fiorentinu, čuveni firentinski odrezak za 22 eura po osobi, uz prilog po izboru: pečeni mladi krumpir, fažol ili miješana salata. Izdašan komad mesa, doista! U ovom slučaju, “coperta” (tako glasi specifikacija, dobili smo škartoc s kruhom zauzvrat) stoji tri eura po osobi, a dva domaća talijanska “bionda” piva po pet eura.

Palac dolje za toalete

---

image

Za ovo se isplatilo čekati

Lenka Gospodnetić
---

Tamo smo ujedno naišli na najkulturniji nužnik u Toskani. Ono što zavrjeđuje “palac dolje”, naime, stanje je u toaletima na koje turist nailazi, bez obzira jesu li besplatni (u sklopu lokala) ili se plaćaju, u pravilu jedan euro.

Naime, Istanbulska konvencija u uniseks-percepciji u talijanskim je kondutima na snazi odavno, za mnoge od njih smo se pitali kako su uopće prošli minimalne tehničke uvjete. Uglavnom je posvuda zahod samo jedan, i to prilagođen osobama s invalidskim kolicima, što nimalo ne ide naruku ostalima zbog previsoko postavljene školjke. Nisu ni najsjajnije održavani, uglavnom smo posvuda morali intervenirati zbog manjka sapuna i “karte”, no posvuda smo usluženi uz ljubaznu ispriku. Doista, zbog frekventnosti posjeta nije im toliko za zamjeriti.

Ugodnu situaciju doživjeli smo u San Gimignanu, prekrasnom gradiću koji vrvi tornjevima, ima pravi mali biblijski maslinik s vrtom i mnoštvo suvenirnica, u kojima smo lani obavili kupovinu jestivih suvenira: manistre u svim bojama, ulje s tartufima, začina... I – pokajali se.

---

image

Sladoled vrijedan svakog centa

Lenka Gospodnetić
---

Naime, u jednom velikom pakiranju raznobojne tjestenine nalazilo se golemo “rodilište” mušica u hibernaciji, da smo morali na koncu pobacati sve iz oba kuhinjska ormarića! Poučeni tim iskustvom, sve smo jestive suvenire nakon toga kupovali u – lokalnim supermarketima.

Tako smo nakon obilaska San Gimignana i najboljeg sladoleda na svijetu (o tome više u nastavku) došli do supermarketa Coop i kupili štošta iz asortimana koji ipak podliježe sanitarnoj kontroli i nalazi se u klimatiziranom prostoru, za razliku od zagušljivih suvenirnica na ulici. K tomu je sve puno jeftinije! Između ostaloga, kupili smo dvije tegle bio-meda od kestena, nektara tamne boje koji je stajao 3,30 eura.

No, na kasi nam je naplaćeno 5,80 eura po tegli, pa smo tražili objašnjenje. Blagajnica je pozvala ljubaznu šeficu smjene, koja je brzo išla provjeriti i uvjerila se da je onako kako smo rekli. Ustanovila je da nije propisno postavljena ceduljica, to jest da je akcija završila a nije uklonjena niža cijena, te se ispričala zbog propusta i vratila nam razliku u novcu! Takvo što u Hrvatskoj još nismo doživjeli, ponuđeno nam je jedino vraćanje artikla u zamjenu za plaćeni iznos. Bravo, Coop u San Gimignanu!

Pitanje nacionalnog ponosa

Vratimo se na ono važno, a to je – sladoled. Dragi čitatelji, u Italiji je sladoled jeftiniji nego talijanski sladoled u Splitu (atroke u drugim gradovima, na primjer otocima), dođite se najesti u Italiju!

Primjerice, gelaterija Dondoli u srcu San Gimignana nudi porcije od dva i pol eura naviše. Važno je reći da je riječ o čuvenoj manufakturi koja je 2007. i 2008. godine dobila nagradu za najbolji sladoled na svijetu (okus vanilije s pinjolima i šafranom), što je podignulo brending – ali ne i cijene. Mi smo izabrali srednju porciju koja odgovara tri do četiri kugle u Splitu, i uzeli okuse borovnice s kozjim mlijekom, pistacija i fior di latte s vanilijom, šafranom i bademima. Punu čašu uživancije smo platili četiri i pol eura; za samo tri kugle sladoleda u Splitu platili bi najmanje šest eura. E, caro mio Spalato, sei troppo costoso! Skup si, voljeni moj Splite.

---

image

Pienza - pun stol okusa za 34 eura

 

Lenka Gospodnetić
---

Nakon dvije junačke porcije gelata (ukupno devet eura) u Dondolija, gdje se čeka u dugačkom redu (ide brzo, unutra je cijela vojska osoblja), skoro smo iz samilosti otišli na još jednu porciju u susjednu gelateriju, koja kao nekim prokletstvom radi pet puta lošije, a nalazi se preko puta. Oni nemaju službenu titulu, ali su u očaju nad vratima izvjesili natpis “Najbolji sladoled na svijetu”, što baš i nije impresioniralo turiste. Suzdržali smo se od još jednog unosa kalorija, ali čuli smo da njihov gelato nije ništa lošiji. Zapravo, u Italiji vjerojatno ne postoji mjesto s lošom kavom i nekvalitetnim sladoledom. To je pitanje nacionalnog ponosa, sve ostalo je brending.

Kad smo kod kave, pohvalit ćemo se da smo je u Sienu popili (macchiato) za svega jedan euro. I tamo smo fino papali za četrdeset eura (za dvoje, s pićima). Hit-spiza u Toskani bile su nam salate, doista ih naprave bogato, ukusno i izdašno. S obzirom da smo u sklopu aranžmana (smještaj je bio u Termama Montecasini) imali večere, tu smo se malo švercali jer nam je za navečer bilo jednostavno previše pojesti sva tri slijeda. Špranca je: manistra s nekim umakom (pesto genovese, šalša od poma, varijacija na carbonaru), nakon toga neki odrezak i sladoled, tiramisu, voće.

Uglavnom, kalorija nije nedostajalo, a nigdje nas nisu ni oderali. Jasno, da smo ljetovali na Capriju ili popili piće u Billioner clubu na Costi Smeraldi, bilo bi drugačije, no onda bismo i računali na takvu bilancu. U Toskani je turizam uhodana, dugoročna priča, ne grabež na brzinu.

U Sieni nas je dočekalo preuređivanje Campa (poljane u središtu) za revijalnu utrku neosedlanih konja u čast Djevice Marije. Grad od opeke lani smo doživjeli pod koprenom guste kiše, ovoga ljeta pak pod opsadom raznih ograda/pregrada/pomagala. Svakako, jedan od dragulja Toskane, koji uvijek blista.

---

image

Naišli smo na besplatnu plažu, podsjetila nas je na naše Firule

 

Lenka Gospodnetić
---

Vlak 18,20 eura

Cinque Terre posebna su priča. Riječ je o Nacionalnom parku kojega čini pet zabačenih ribarskih sela – koja su s dolaskom željeznice koncem 19. stoljeća to prestala biti. Remek-djelo infrastrukture, ta brza pruga koja vozi uz klisure, učinila je mjestima veliku uslugu u smislu povezanosti, i medvjeđu uslugu zbog činjenice da je turizam tu eksplodirao do skoro neizdržljive razine. Najveće selo u “Terrama” je Monterossi, gdje je svaki centimetar žala prekriven ležaljkama. Cijena – kao na Kašunima, dakle 35 eura za komplet od dvije ležaljke sa suncobranom. Jedna, pak, stoji 15 eura.

Turistica iz naše grupe drznula se okupati na plaži, staviti ručnik na žalo, ali su je potjerali da se ne bi razbaškarila. Čini se da nas, šugamanaše, čeka u Splitu sličan scenarij...

No u Monterossiju smo također obilno jeli za tridesetak eura, koliko stoji bogata salata s tunom, focaccia s pancetom i cheeseburger plus dvije cole. Nekako nismo baš sigurni da bi na nekom našem obalnom odredištu prošli slično s istovjetnom konzumacijom.

U susjednoj smo Vernazzi (i dalje putujemo vlakom kroz Cinque Terre za 18,20 eura po osobi), pak, naišli na besplatnu plažu. Vizualno, u rangu je uvale Firule, pješčana i – prenapučena jer je besplatna. Nema čak ni virusa zvan “ležaljke”, kojih zbog konfiguracije terena (crne škrape) nema ni u trećem i posljednjem selu kojega smo vidjeli zahvaljujući talijanskim željeznicama, Manaroli. Tamo postoji krasna šetnica kroz planinu za ljubitelje prirode i pješačenja, do susjednog mjesta hod traje oko sat i pol. Brzim vlakom, pak, putuje se tri minute. Automobili tuda ne mogu proći, nekoć su samo brodovi povezivali rečeni dio Ligurske obale s ostatkom svijeta.

---

image

Ulaznica za toranj u Pisi stoji 15 eura i u redu se čeka satima

Lenka Gospodnetić
---

Treća sreća

Zanimljivo je da Uprava NP-a Cinque Terre ima vrlo “običan”, skoro pa neugledan ured poviše same pruge. Da je takav resurs kod nas, napucali bi office na najljepšem mjestu na plaži, i u svakom novom mandatu preuredili.

A ne kao talijanski šljakeri, običan ured nadležan za golemu proizvodnju novca.

U ovom kratkom pregledu samo ćemo se dotaknuti Pise, te kosog tornja na Campu dei miracoli (Polju čudesa). Ni ove godine nismo se stigli popeti na “torre”; za ulaznicu od 15 eura po osobi treba čekati satima, a toliko vremena nismo imali. Nema veze, bit će valjda “treća sreća”.

---

image

Zaprežni konji su na Piazzi della signoria (Gospodskom trgu) čest prizor i radost turistima

Lenka Gospodnetić
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić Lenka Gospodnetić
Lenka Gospodnetić

Monterosso - gdje god je slobodnog centimetra, tu su suncobran, ležaljka...

Lenka Gospodnetić

Srce nacionalnog parka Cinque Terre - pogled na zaljev ribarskog sela Manarole

 

Lenka Gospodnetić

Zaprežni konji su na Piazzi della signoria (Gospodskom trgu) čest prizor i radost turistima

Lenka Gospodnetić

Turisti hrle vidjeti čuvenu kupolu Filippa Bruneleschija na crkvi Santa Maria del Fiore u Firenzi

Lenka Gospodnetić

Naša reporterka pored fontane na Piazzi della signoria

Lenka Gospodnetić

Slasan detalj sa čuvene firentinske tržnice

Lenka Gospodnetić

Prosjaka ima u svim velikim gradovima, ni Firenza nije izuzetak

Lenka Gospodnetić

Za ovo se isplatilo čekati

Lenka Gospodnetić

Stari zdenac u San Gimignanu

Lenka Gospodnetić

Ulaznica za toranj u Pisi stoji 15 eura i u redu se čeka satima

Lenka Gospodnetić

Naišli smo na besplatnu plažu, podsjetila nas je na naše Firule

 

Lenka Gospodnetić

Naišli smo na besplatnu plažu, podsjetila nas je na naše Firule

Lenka Gospodnetić

Guštali smo u razvikanom mjestu u kojem smo pristojno jeli i to za pristojnu cijenu

Lenka Gospodnetić

Pienza - pun stol okusa za 34 eura

 

Lenka Gospodnetić

Sladoled vrijedan svakog centa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/toskana-je-svjetski-hit-a-ne-deru-turiste-u-elitnom-mjestu-rucak-za-dvoje-kosta-34-a-lezaljke-k-o-na-kasjunima-1303121 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e8b3f7a893d1b19fbdd5b5e4d0bb013ffb4142c6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Toskana+je+svjetski+hit%2C+a+ne+%E2%80%98deru%E2%80%98+turiste.+U+elitnom+mjestu+ru%C4%8Dak+za+dvoje+ko%C5%A1ta+34+%E2%82%AC%2C+a+le%C5%BEaljke+k%E2%80%98o+na+Ka%C5%A1junima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftoskana-je-svjetski-hit-a-ne-deru-turiste-u-elitnom-mjestu-rucak-za-dvoje-kosta-34-a-lezaljke-k-o-na-kasjunima-1303121 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftoskana-je-svjetski-hit-a-ne-deru-turiste-u-elitnom-mjestu-rucak-za-dvoje-kosta-34-a-lezaljke-k-o-na-kasjunima-1303121 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaVELIKA PRIČA

Toskana je svjetski hit, a ne ‘deru‘ turiste. U elitnom mjestu ručak za dvoje košta 34 €, a ležaljke k‘o na Kašjunima

Piše Lenka Gospodnetić
2. srpnja 2023. - 17:39

Jedna od najljepših talijanskih regija je bez sumnje Toskana, pa smo je i mi posjetili – dvije godine zaredom. Organizirano od strane turističke agencije, što znači maksimalno strukturiran itinerar. U odnosu na lanjsku godinu kad smo putovali kopnom, ove smo se godine do Italije “dobacili” brodom “Snav” iz Splita, do Ancone. Hej, “Snav”, kod Splićana prije nekoliko desetljeća novotarija koja je povezala dvije strane Jadrana, brod istodobno omiljen (zbog brzine) i omražen (zbog siline).

No, to nije “taj "Snav”, riječ je o istoimenoj floti (kao “Jadrolinija”), mi smo konkretno putovali trajektom naziva “Moby Zaza”, koji ima sličnu brzinu (i ugođaj) kao naš brod “Marko Polo”. Doduše, na “Mobyju” je možda nešto više sadržaja, imaju – uz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:58