stdClass Object ( [id] => 1304004 [title] => Tko doista vlada Moskvom? Još od 16. stoljeća sve konce u toj zemlji vuku tajne službe, a račun su plaćali - Rusi [alias] => tko-doista-vlada-moskvom-jos-od-16-stoljeca-sve-konce-u-toj-zemlji-vuku-tajne-sluzbe-a-racun-su-placali-rusi [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Komunistička tajna policija ČEKA je dijelom bila pokriće za kriminalnu djelatnost komunističkih dužnosnika koji su pod krinkom nacionalizacije krali bogatstvo pripadnika carističke elite koju su prognali ili ubili, napisao je američki povjesničar sa Sveučilišta u Stanfordu Stephen Kotkin u svojoj biografiji sovjetskog velikog vođe Jozefa Staljina.

Gledano iz perspektive ruske povijesti ova komunistička politička policija nije bila novost nego nastavak stare prakse carističkog režima koju je u 16. stoljeću započeo car Ivan IV. Grozni.

Car Ivan je imao posebnu policijsko-vojnu postrojbu od oko 6000 ljudi koja je nazivana "opričnici" i služila je za progon feudalnih velikaša i svih za koje je car smatrao da ugrožavaju njegovu vlast. Po carevu nalogu "opričnici" su obavljali i masovne likvidacije. Najpoznatija takva likvidacija zbila se u Novgorodu, gradu sjeverozapadno od Moskve, gdje je car Ivan osobno sudjelovao u razaranju grada i smaknuću nekoliku tisuća njegovih stanovnika. Ivan Grozni "opričnike" je raspustio 1572., nakon što su pod zidinama Moskve doživjeli poraz od krimskih Tatara.

Tri stoljeća kasnije ruske tajne službe doživjele su svoj vrhunac u policijskoj organizaciji pod imenom Ohranka koja je osnovana 1881. godine. Riječ je bila o carskoj političkoj policiji specijaliziranoj za radikalne ljevičarske pokrete, koja je svoju zadaću obavljala infiltracijom agenata koji su jedno vrijeme čak uspjeli postati urednicima marksističkoga glasila Pravda.

Do početka 20. stoljeća Ohranka je organizirala barem tisuću političkih ubojstava, a sve kao odgovor na ljevičarske atentate koji su za cilj imali izazvati unutrašnji sukob u Rusiji i rasap ruskog carističkoga sustav. Ohranka je bila učinkovita zbog toga što su njezini operativci bili vrlo obrazovani policijski intelektualci koji su uspješno primjenjivali napredna iskustva britanske i njemačke policije.

---

image

Sjedište FSB-a, nekadašnjeg KGB-a, na trgu Ljubljanka u središtu Moskve

Afp
---

Kako bi pridobili povjerenje ljevičarskih političkih grupa, koje bi zatim raskrinkali, agenti Ohranke su često i sami izvršavali političke atentate. U ovakvom ozračju progona i špijuniranja stasali su brojni komunistički lideri koji su kasnije vodili Sovjetski Savez, na prvome mjestu Josef Staljin kojeg je čitavoga života pratio vrlo ozbiljan partijski trač da je bio agent Ohranke.

Ovaj policijski aparat je nakon Veljačke revolucije 1917. ukinuo liberalno usmjerenu privremenu vladu premijera Aleksandra Kerenskog. No, to je bila samo kratka stanka u dugoj ruskoj tradiciji tajne policije jer je već u prosincu osnovana komunistička tajna policija ČEKA.

ČEKA se izvorno nazivala VČEKA, odnosno Sveruska posebna komisija za borbu protiv kontrarevolucije i sabotaže. Bila je zadužena za istragu i uhićenje svih antikomunista i svih tzv. neprijatelja države u koje su sovjetske vlasti ubrajale bivše plemiće, pripadnike građanstva i svećenike. ČEKA je igrala vrlo važnu ulogu u ruskom građanskom ratu od 1918. do 1921. godine. Prema podacima koji su postali dostupni devedesetih godina prošloga stoljeća ČEKA je smaknula 140 tisuća ljudi.

Njezin glavni pokretač i prvi šef bio je poljski boljševik Feliks Dzeržinski koji je ČEKU oblikovao u vrlo učinkovito i vrlo nemilosrdno oružje za očuvanje komunističke vlasti u Sovjetskom Savezu.

"Pred nama je rat, borba do kraja za život ili smrt. Predlažem i zahtijevam stvaranje organizacije za revolucionarni obračun s kontrarevolucionarima", rekao je Dzeržinski pred Vijećem narodnih komesara, odnosno sovjetskom vladom obrazlažući potrebu za osnivanjem ČEKE. Iako je proveo jedanaest godina u carističkom progonstvu u Sibiru gdje je gotovo ostao bez zubi i doživio djelomičnu paralizu lica, on je, gonjen svojom boljševičkom vizijom pravde, činio puno gore stvari nego caristička policija.

Uz to, prema sovjetskim arhivskim podacima koje je pronašao na početku spomenuti povjesničar Stephen Kotkin, djelatnici ČEKE su doslovno pljačkali ruske provincijske gradove obavljajući pri tome smaknuća svih dobrostojećih građana koji su proglašeni državnim neprijateljima.

---

image

Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina

---

"Zaplijenili smo stotine tisuća rubalja u srebru i milijune rubalja u ovčjoj vuni" izvijestili su pripadnici ČEKE nakon pljačke jedne tvornice.

"Vlasnici tvornice i buržuji su u bijegu. Povjerenstvo je odlučilo zaplijeniti njihovu imovinu i prodati je seljacima i radnicima", pisalo je u drugom izvješću ČEKE, koje je skrivalo činjenicu kako je zaplijenjena imovina završila u rukama lokalnih partijskih šefova i policijskih dužnosnika.

Godine 1922. komunističko vodstvo u Moskvi je ČEKU preimenovalo u organizaciju GPU, odnosno OGPU (Objedinjena državna policijska administracija) koja je sovjetske seljake vojnom silom natjerala na kolektivizaciju pretvorivši ih u neku vrstu komunističkih državnih kmetova.

Godine 1934. stvorena je organizacija NKVD (Narodni komesarijat za unutarnje poslove) koja je provodila staljinističke čistke u kojima je samo tijekom 1937. i 1938. smaknula 750 tisuća ljudi. Tijekom Drugog svjetskog rata postrojbe NKVD-a bile su pozicionirane iza bojišnice i ubijale su sve sovjetske vojnike koji su pokušali pobjeći.

Nakon Staljinove smrti stvorena je nova organizacija pod imenom KGB (Komitet državne sigurnosti), kojeg je tadašnji sovjetski vrh nazvao "mačem i štitom Komunističke partije". Ova je organizacija imala 20 odjela od kojih je najvažniji bio onaj za vanjsku obavještajnu djelatnost. Godine 1960. stvoren je poseban odjel za nadgledanje sumnjivih političkih disidenata i vjerskih organizacija. Među najpoznatijim žrtvama KGB-a bili su poznati sovjetski disidenti Aleksandar Solženjicin i Andrej Saharov.

---

image

Ovo je znak FSB-a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije)

Afp
---

Nastavak KGB-a je današnja ruska tajna služba FSB (Federal‘naya Služba Bezopasnosti na ruskom) koja je još na početku ruske invazije na Ukrajinu doživjela potpuni poraz.

"Ako su ruske tajne službe toliko puno uložile u prikupljanje podataka za razumijevanje situacije u Ukrajini i ako je ruski vojni plan bio utemeljen na tim informacijama, kako je moguće da su bili toliko u krivu. Kako je uopće moguće da su vrlo samouvjereno zaključili da se Ukrajinci neće boriti i da se predsjednik Zelenski neće tako hrabro oduprijeti. Problem je što od ruskog vrha nisu dolazile prave i relevantne informacije."

Ovako je jedan bivši američki poslanik u Ukrajini za prestižni američki dnevnik Washington Post prokomentirao neuspjeh FSB-a u Ukrajini.

Naime, agenti FSB-a su predsjedniku Vladimiru Putinu servirali ružičastu obavještajnu sliku po kojoj su Ukrajinci rusku vojsku trebali dočekati sa cvijećem i po kojoj će se ukrajinska vlada srušiti sama od sebe. To znači da su se, protivno pravilima zanata, čelnici FSB-a upustili u maštovite kombinacije koje nisu imale veze sa stvarnošću.

---

image

KGB te i dalje gleda - poruka s majice, tako je špijunaža postala biznis

Afp
---

U pozadini ove kombinatorike bilo je klanjanje političkim težnjama predsjednika Putina zbog čega su ruski obavještajci svoje procjene prilagodili političko-mitološkoj viziji koju je Putin uobličio u svome prije dvije godine objavljenom eseju "O povijesnom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca", po kojem su Ukrajinci nedjeljivi dio tzv. ruskog svijeta. Zato je vrh FSB-a dobro pazio da se njihove procjene uklapaju u predsjednikovu viziju, bez obzira što ova nije imala nikakvo pokriće u realnosti.

Nakon ovog obavještajnog poraza FSB je sve više postao neka vrsta tajne policije kojom je ruski predsjednik Vladimir Putin želio učvrstiti svoju vlast u zemlji, ali i učvrstiti svoja osvajanja na istoku i na jugu Ukrajine.

Kako stvari sada stoje FSB je opet doživio neuspjeh. Dokaz? Kratkotrajna pobuna vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ali i ukrajinska odlučnosti da ruske okupatore protjera s teritorija svoje zemlje. I da pri tome ne bacaju cvijeće na ruske okupatore...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČEKA, NKVD, KGB... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČEKA, NKVD, KGB... 2 0 7719 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-03 14:36:27 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-05 16:25:43 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-07-05 16:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko doista vlada Moskvom? Još od 16.stoljeća sve konce u toj zemlji vuku tajne službe, a račun su plaćali - Rusi [metakey] => tajne službe, Žrtve KGB-a, ivan grozni, Jozef Stalin, FSB, vladimir putin [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25201057.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/24429251.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/23540732.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/24861933.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/21301582.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Afp","","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vladimir Putin - nekad veliki car, danas tek....<\/p>","

Sjedi\u0161te FSB-a, nekada\u0161njeg KGB-a, na trgu Ljubljanka u sredi\u0161tu Moskve<\/p>","

Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina<\/p>","

Ovo je znak FSB-a (Savezna sigurnosna slu\u017eba Ruske Federacije)<\/p>","

KGB te i dalje gleda - poruka s majice, tako je \u0161pijuna\u017ea postala biznis<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_25201057_1920.jpg":"1920x1080","k_25201057_1280.jpg":"1280x1280","k_25201057_1024.jpg":"1024x1024","k_25201057_640.jpg":"640x640","k_25201057_480.jpg":"480x480","k_25201057_340.jpg":"340x340","k_25201057_220.jpg":"220x220","o_25201057_1280.jpg":"1280x720","o_25201057_1024.jpg":"1024x576","o_25201057_640.jpg":"640x360","o_25201057_480.jpg":"480x270","o_25201057_340.jpg":"340x191","o_25201057_220.jpg":"220x123","h_25201057_1280.jpg":"1280x854","h_25201057_1024.jpg":"1024x683","h_25201057_640.jpg":"640x427","h_25201057_480.jpg":"480x320","h_25201057_340.jpg":"340x227","h_25201057_220.jpg":"220x147","pp_25201057_1280.jpg":"1280x1628","pp_25201057_1024.jpg":"1024x1303","pp_25201057_640.jpg":"640x814","pp_25201057_480.jpg":"480x611","pp_25201057_340.jpg":"340x432","pp_25201057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_24429251_1920.jpg":"1920x1080","k_24429251_1280.jpg":"1280x1280","k_24429251_1024.jpg":"1024x1024","k_24429251_640.jpg":"640x640","k_24429251_480.jpg":"480x480","k_24429251_340.jpg":"340x340","k_24429251_220.jpg":"220x220","o_24429251_1280.jpg":"1280x806","o_24429251_1024.jpg":"1024x645","o_24429251_640.jpg":"640x403","o_24429251_480.jpg":"480x302","o_24429251_340.jpg":"340x214","o_24429251_220.jpg":"220x138","h_24429251_1280.jpg":"1280x854","h_24429251_1024.jpg":"1024x683","h_24429251_640.jpg":"640x427","h_24429251_480.jpg":"480x320","h_24429251_340.jpg":"340x227","h_24429251_220.jpg":"220x147","pp_24429251_1280.jpg":"1280x1628","pp_24429251_1024.jpg":"1024x1303","pp_24429251_640.jpg":"640x814","pp_24429251_480.jpg":"480x611","pp_24429251_340.jpg":"340x432","pp_24429251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1710","hd_23540732_1920.jpg":"1920x1080","k_23540732_1280.jpg":"1280x1280","k_23540732_1024.jpg":"1024x1024","k_23540732_640.jpg":"640x640","k_23540732_480.jpg":"480x480","k_23540732_340.jpg":"340x340","k_23540732_220.jpg":"220x220","o_23540732_1280.jpg":"1280x1710","o_23540732_1024.jpg":"1024x1368","o_23540732_640.jpg":"640x855","o_23540732_480.jpg":"480x641","o_23540732_340.jpg":"340x454","o_23540732_220.jpg":"220x293","h_23540732_1280.jpg":"1280x854","h_23540732_1024.jpg":"1024x683","h_23540732_640.jpg":"640x427","h_23540732_480.jpg":"480x320","h_23540732_340.jpg":"340x227","h_23540732_220.jpg":"220x147","pp_23540732_1280.jpg":"1280x1628","pp_23540732_1024.jpg":"1024x1303","pp_23540732_640.jpg":"640x814","pp_23540732_480.jpg":"480x611","pp_23540732_340.jpg":"340x432","pp_23540732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2707","hd_24861933_1920.jpg":"1920x1080","k_24861933_1280.jpg":"1280x1280","k_24861933_1024.jpg":"1024x1024","k_24861933_640.jpg":"640x640","k_24861933_480.jpg":"480x480","k_24861933_340.jpg":"340x340","k_24861933_220.jpg":"220x220","o_24861933_1280.jpg":"1280x1804","o_24861933_1024.jpg":"1024x1443","o_24861933_640.jpg":"640x902","o_24861933_480.jpg":"480x676","o_24861933_340.jpg":"340x479","o_24861933_220.jpg":"220x310","h_24861933_1280.jpg":"1280x854","h_24861933_1024.jpg":"1024x683","h_24861933_640.jpg":"640x427","h_24861933_480.jpg":"480x320","h_24861933_340.jpg":"340x227","h_24861933_220.jpg":"220x147","pp_24861933_1280.jpg":"1280x1628","pp_24861933_1024.jpg":"1024x1303","pp_24861933_640.jpg":"640x814","pp_24861933_480.jpg":"480x611","pp_24861933_340.jpg":"340x432","pp_24861933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_21301582_1920.jpg":"1920x1080","k_21301582_1280.jpg":"1280x1280","k_21301582_1024.jpg":"1024x1024","k_21301582_640.jpg":"640x640","k_21301582_480.jpg":"480x480","k_21301582_340.jpg":"340x340","k_21301582_220.jpg":"220x220","o_21301582_1280.jpg":"1280x860","o_21301582_1024.jpg":"1024x688","o_21301582_640.jpg":"640x430","o_21301582_480.jpg":"480x322","o_21301582_340.jpg":"340x228","o_21301582_220.jpg":"220x147","h_21301582_1280.jpg":"1280x854","h_21301582_1024.jpg":"1024x683","h_21301582_640.jpg":"640x427","h_21301582_480.jpg":"480x320","h_21301582_340.jpg":"340x227","h_21301582_220.jpg":"220x147","pp_21301582_1280.jpg":"1280x1628","pp_21301582_1024.jpg":"1024x1303","pp_21301582_640.jpg":"640x814","pp_21301582_480.jpg":"480x611","pp_21301582_340.jpg":"340x432","pp_21301582_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7584628 Threads: 3 Questions: 1547326670 Slow queries: 4712717 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111111705 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/tko-doista-vlada-moskvom-jos-od-16-stoljeca-sve-konce-u-toj-zemlji-vuku-tajne-sluzbe-a-racun-su-placali-rusi-1304004 [printLink] => /mozaik/panorama/tko-doista-vlada-moskvom-jos-od-16-stoljeca-sve-konce-u-toj-zemlji-vuku-tajne-sluzbe-a-racun-su-placali-rusi-1304004?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 295285 [name] => tajne službe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tajne-sluzbe [link] => /tag/tajne-sluzbe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 722244 [name] => Žrtve KGB-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-05 18:07:42 [main_article_id] => 0 [alias] => zrtve-kgb-a [link] => /tag/zrtve-kgb-a ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674857 [name] => ivan grozni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 07:21:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-grozni [link] => /tag/ivan-grozni ) [3] => stdClass Object ( [id] => 722245 [name] => Jozef Stalin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-05 18:07:42 [main_article_id] => 0 [alias] => jozef-stalin [link] => /tag/jozef-stalin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 227095 [name] => FSB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fsb [link] => /tag/fsb ) [5] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČEKA, NKVD, KGB... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko doista vlada Moskvom? Još od 16. stoljeća sve konce u toj zemlji vuku tajne službe, a račun su plaćali - Rusi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-02-06-02-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25201057.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Vladimir Putin - nekad veliki car, danas tek....

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25201057.jpg [title] => Shutterstock

Vladimir Putin - nekad veliki car, danas tek....

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/24429251.jpg [title] => Afp

Sjedište FSB-a, nekadašnjeg KGB-a, na trgu Ljubljanka u središtu Moskve

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/23540732.jpg [title] =>

Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/24861933.jpg [title] => Afp

Ovo je znak FSB-a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije)

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/21301582.jpg [title] => Afp

KGB te i dalje gleda - poruka s majice, tako je špijunaža postala biznis

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Komunistička tajna policija ČEKA je dijelom bila pokriće za kriminalnu djelatnost komunističkih dužnosnika koji su pod krinkom nacionalizacije krali bogatstvo pripadnika carističke elite koju su prognali ili ubili, napisao je američki povjesničar sa Sveučilišta u Stanfordu Stephen Kotkin u svojoj biografiji sovjetskog velikog vođe Jozefa Staljina.

Gledano iz perspektive ruske povijesti ova komunistička politička policija nije bila novost nego nastavak stare prakse carističkog režima koju je u 16. stoljeću započeo car Ivan IV. Grozni.

Car Ivan je imao posebnu policijsko-vojnu postrojbu od oko 6000 ljudi koja je nazivana "opričnici" i služila je za progon feudalnih velikaša i svih za koje je car smatrao da ugrožavaju njegovu vlast. Po carevu nalogu "opričnici" su obavljali i masovne likvidacije. Najpoznatija takva likvidacija zbila se u Novgorodu, gradu sjeverozapadno od Moskve, gdje je car Ivan osobno sudjelovao u razaranju grada i smaknuću nekoliku tisuća njegovih stanovnika. Ivan Grozni "opričnike" je raspustio 1572., nakon što su pod zidinama Moskve doživjeli poraz od krimskih Tatara.

Tri stoljeća kasnije ruske tajne službe doživjele su svoj vrhunac u policijskoj organizaciji pod imenom Ohranka koja je osnovana 1881. godine. Riječ je bila o carskoj političkoj policiji specijaliziranoj za radikalne ljevičarske pokrete, koja je svoju zadaću obavljala infiltracijom agenata koji su jedno vrijeme čak uspjeli postati urednicima marksističkoga glasila Pravda.

Do početka 20. stoljeća Ohranka je organizirala barem tisuću političkih ubojstava, a sve kao odgovor na ljevičarske atentate koji su za cilj imali izazvati unutrašnji sukob u Rusiji i rasap ruskog carističkoga sustav. Ohranka je bila učinkovita zbog toga što su njezini operativci bili vrlo obrazovani policijski intelektualci koji su uspješno primjenjivali napredna iskustva britanske i njemačke policije.

---

image

Sjedište FSB-a, nekadašnjeg KGB-a, na trgu Ljubljanka u središtu Moskve

Afp
---

Kako bi pridobili povjerenje ljevičarskih političkih grupa, koje bi zatim raskrinkali, agenti Ohranke su često i sami izvršavali političke atentate. U ovakvom ozračju progona i špijuniranja stasali su brojni komunistički lideri koji su kasnije vodili Sovjetski Savez, na prvome mjestu Josef Staljin kojeg je čitavoga života pratio vrlo ozbiljan partijski trač da je bio agent Ohranke.

Ovaj policijski aparat je nakon Veljačke revolucije 1917. ukinuo liberalno usmjerenu privremenu vladu premijera Aleksandra Kerenskog. No, to je bila samo kratka stanka u dugoj ruskoj tradiciji tajne policije jer je već u prosincu osnovana komunistička tajna policija ČEKA.

ČEKA se izvorno nazivala VČEKA, odnosno Sveruska posebna komisija za borbu protiv kontrarevolucije i sabotaže. Bila je zadužena za istragu i uhićenje svih antikomunista i svih tzv. neprijatelja države u koje su sovjetske vlasti ubrajale bivše plemiće, pripadnike građanstva i svećenike. ČEKA je igrala vrlo važnu ulogu u ruskom građanskom ratu od 1918. do 1921. godine. Prema podacima koji su postali dostupni devedesetih godina prošloga stoljeća ČEKA je smaknula 140 tisuća ljudi.

Njezin glavni pokretač i prvi šef bio je poljski boljševik Feliks Dzeržinski koji je ČEKU oblikovao u vrlo učinkovito i vrlo nemilosrdno oružje za očuvanje komunističke vlasti u Sovjetskom Savezu.

"Pred nama je rat, borba do kraja za život ili smrt. Predlažem i zahtijevam stvaranje organizacije za revolucionarni obračun s kontrarevolucionarima", rekao je Dzeržinski pred Vijećem narodnih komesara, odnosno sovjetskom vladom obrazlažući potrebu za osnivanjem ČEKE. Iako je proveo jedanaest godina u carističkom progonstvu u Sibiru gdje je gotovo ostao bez zubi i doživio djelomičnu paralizu lica, on je, gonjen svojom boljševičkom vizijom pravde, činio puno gore stvari nego caristička policija.

Uz to, prema sovjetskim arhivskim podacima koje je pronašao na početku spomenuti povjesničar Stephen Kotkin, djelatnici ČEKE su doslovno pljačkali ruske provincijske gradove obavljajući pri tome smaknuća svih dobrostojećih građana koji su proglašeni državnim neprijateljima.

---

image

Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina

---

"Zaplijenili smo stotine tisuća rubalja u srebru i milijune rubalja u ovčjoj vuni" izvijestili su pripadnici ČEKE nakon pljačke jedne tvornice.

"Vlasnici tvornice i buržuji su u bijegu. Povjerenstvo je odlučilo zaplijeniti njihovu imovinu i prodati je seljacima i radnicima", pisalo je u drugom izvješću ČEKE, koje je skrivalo činjenicu kako je zaplijenjena imovina završila u rukama lokalnih partijskih šefova i policijskih dužnosnika.

Godine 1922. komunističko vodstvo u Moskvi je ČEKU preimenovalo u organizaciju GPU, odnosno OGPU (Objedinjena državna policijska administracija) koja je sovjetske seljake vojnom silom natjerala na kolektivizaciju pretvorivši ih u neku vrstu komunističkih državnih kmetova.

Godine 1934. stvorena je organizacija NKVD (Narodni komesarijat za unutarnje poslove) koja je provodila staljinističke čistke u kojima je samo tijekom 1937. i 1938. smaknula 750 tisuća ljudi. Tijekom Drugog svjetskog rata postrojbe NKVD-a bile su pozicionirane iza bojišnice i ubijale su sve sovjetske vojnike koji su pokušali pobjeći.

Nakon Staljinove smrti stvorena je nova organizacija pod imenom KGB (Komitet državne sigurnosti), kojeg je tadašnji sovjetski vrh nazvao "mačem i štitom Komunističke partije". Ova je organizacija imala 20 odjela od kojih je najvažniji bio onaj za vanjsku obavještajnu djelatnost. Godine 1960. stvoren je poseban odjel za nadgledanje sumnjivih političkih disidenata i vjerskih organizacija. Među najpoznatijim žrtvama KGB-a bili su poznati sovjetski disidenti Aleksandar Solženjicin i Andrej Saharov.

---

image

Ovo je znak FSB-a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije)

Afp
---

Nastavak KGB-a je današnja ruska tajna služba FSB (Federal‘naya Služba Bezopasnosti na ruskom) koja je još na početku ruske invazije na Ukrajinu doživjela potpuni poraz.

"Ako su ruske tajne službe toliko puno uložile u prikupljanje podataka za razumijevanje situacije u Ukrajini i ako je ruski vojni plan bio utemeljen na tim informacijama, kako je moguće da su bili toliko u krivu. Kako je uopće moguće da su vrlo samouvjereno zaključili da se Ukrajinci neće boriti i da se predsjednik Zelenski neće tako hrabro oduprijeti. Problem je što od ruskog vrha nisu dolazile prave i relevantne informacije."

Ovako je jedan bivši američki poslanik u Ukrajini za prestižni američki dnevnik Washington Post prokomentirao neuspjeh FSB-a u Ukrajini.

Naime, agenti FSB-a su predsjedniku Vladimiru Putinu servirali ružičastu obavještajnu sliku po kojoj su Ukrajinci rusku vojsku trebali dočekati sa cvijećem i po kojoj će se ukrajinska vlada srušiti sama od sebe. To znači da su se, protivno pravilima zanata, čelnici FSB-a upustili u maštovite kombinacije koje nisu imale veze sa stvarnošću.

---

image

KGB te i dalje gleda - poruka s majice, tako je špijunaža postala biznis

Afp
---

U pozadini ove kombinatorike bilo je klanjanje političkim težnjama predsjednika Putina zbog čega su ruski obavještajci svoje procjene prilagodili političko-mitološkoj viziji koju je Putin uobličio u svome prije dvije godine objavljenom eseju "O povijesnom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca", po kojem su Ukrajinci nedjeljivi dio tzv. ruskog svijeta. Zato je vrh FSB-a dobro pazio da se njihove procjene uklapaju u predsjednikovu viziju, bez obzira što ova nije imala nikakvo pokriće u realnosti.

Nakon ovog obavještajnog poraza FSB je sve više postao neka vrsta tajne policije kojom je ruski predsjednik Vladimir Putin želio učvrstiti svoju vlast u zemlji, ali i učvrstiti svoja osvajanja na istoku i na jugu Ukrajine.

Kako stvari sada stoje FSB je opet doživio neuspjeh. Dokaz? Kratkotrajna pobuna vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ali i ukrajinska odlučnosti da ruske okupatore protjera s teritorija svoje zemlje. I da pri tome ne bacaju cvijeće na ruske okupatore...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Afp Afp Afp
Shutterstock

Vladimir Putin - nekad veliki car, danas tek....

Afp

Sjedište FSB-a, nekadašnjeg KGB-a, na trgu Ljubljanka u središtu Moskve


Putin kao mladi KGB-ovac, snimljen 80-ih godina

Afp

Ovo je znak FSB-a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije)

Afp

KGB te i dalje gleda - poruka s majice, tako je špijunaža postala biznis

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/tko-doista-vlada-moskvom-jos-od-16-stoljeca-sve-konce-u-toj-zemlji-vuku-tajne-sluzbe-a-racun-su-placali-rusi-1304004 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ca1a9eeca84615ebc4d71fbd4b5d72fe37a28e5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+doista+vlada+Moskvom%3F+Jo%C5%A1+od+16.+stolje%C4%87a+sve+konce+u+toj+zemlji+vuku+tajne+slu%C5%BEbe%2C+a+ra%C4%8Dun+su+pla%C4%87ali+-+Rusi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-doista-vlada-moskvom-jos-od-16-stoljeca-sve-konce-u-toj-zemlji-vuku-tajne-sluzbe-a-racun-su-placali-rusi-1304004 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-doista-vlada-moskvom-jos-od-16-stoljeca-sve-konce-u-toj-zemlji-vuku-tajne-sluzbe-a-racun-su-placali-rusi-1304004 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČEKA, NKVD, KGB... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaČEKA, NKVD, KGB...

Tko doista vlada Moskvom? Još od 16. stoljeća sve konce u toj zemlji vuku tajne službe, a račun su plaćali - Rusi

Piše Tihomir Rajčić
5. srpnja 2023. - 18:07

Komunistička tajna policija ČEKA je dijelom bila pokriće za kriminalnu djelatnost komunističkih dužnosnika koji su pod krinkom nacionalizacije krali bogatstvo pripadnika carističke elite koju su prognali ili ubili, napisao je američki povjesničar sa Sveučilišta u Stanfordu Stephen Kotkin u svojoj biografiji sovjetskog velikog vođe Jozefa Staljina.

Gledano iz perspektive ruske povijesti ova komunistička politička policija nije bila novost nego nastavak stare prakse carističkog režima koju je u 16. stoljeću započeo car Ivan IV. Grozni.

Car Ivan je imao posebnu policijsko-vojnu postrojbu od oko 6000 ljudi koja je nazivana "opričnici" i služila je za progon feudalnih velikaša i svih za koje je car smatrao da ugrožavaju njegovu vlast. Po carevu nalogu "opričnici" su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:06