stdClass Object ( [id] => 1270737 [title] => Tanki živci kupaca i tanke fete mortadele sljube se svakog dana u meštrovica od salama: Sretan dan žena, ovo je za vas [alias] => tanki-zivci-kupaca-i-tanke-fete-mortadele-sljube-se-svakog-dana-u-mestrovica-od-salama-sretan-dan-zena-ovo-je-za-vas [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao što je nemoguće zamisliti bilo koji dućan bez blagajne, tako je nemoguće zamisliti trgovinu prehrambenih proizvoda bez salamoreznice. Ima doduše jedan veliki međunarodni trgovački lanac, prisutan i u Hrvatskoj, koji u svome sastavu nema vidljivu salamoreznicu, nego nudi već narezane i zapakirane salame i sireve. Kod njega je to očito koncept i on je samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

Ostali lanci i dućani oslanjaju se na salamoreznice koje su smještene u središtu ili na krajevima dućana kao njihova alternativna središta. Oko njih je obično okupljena grupica koja strpljivo čeka red za “zlatni rez”. A tu se režu jestvine za pizze, domjenke, rođendane, goste, dočeke, praznike... Unatoč stalnim poskupljenjima zbog kojih se sir cijenom približava zlatu, salamoreznice se još ne daju.

Ma koliko se kupci okupljali oko njih, nekima su one jedno od najmržih mjesta u dućanima. I to zbog gotovo redovite gužve kao i zbog radnica u njima, koje režu velike količine sireva i salama, i tako po cijeli dan. A riječ je o, pojedinačno i ukupno, impozantnim količinama.

Prvi kupac ili kupkinja uzima pola kilograma gaude, srednje tanko narezane, pa toliko ementalera malo tanje rezanog, pa toliko i šunke za pizzu, tanko narezane, i toliko one obične, klasične šunke. Onda slijedi kulen, tvrdi sir, pršut... Naravno sve uz konzultacije koji su proizvodi najbolji, a koji su na akciji. To je samo jedan kupac, drugi je druga priča, on bi zamolio da mu se nareže cijelo pakiranje sira od tri kilograma, ali tanje...

Nema nemira

Sve to kupcima tanji živce. Da netko drugi radi na tome mjestu, a ne salamorezačice ili radnice na frižideru kako ih već zovemo, veliki bi rizik bio da se djelatnik poreže ili da dade otkaz.

Vjerojatno bi zaboravio elementarno trgovačko pravilo da je kupac uvijek u pravu pa bi podigao čitanost portala viješću da je gađao kupca pakiranjem sira od 3,2 kilograma ili ga udario štrucom čajne kobasice.

Ali kod salamorezačica nema takvog nemira i incidenata. Ili kadrovske službe trgovačkih lanaca rade dobar posao pa biraju one najmirnije, ili su plaćom motiviranije da to rade ili u svemu pomaže niska, smirujuća temepratura frižidera.

---

image
/Shutterstock
---

Ne smije se zaboraviti da salamorezačice, osim što rade u hladnoći, rade i s noževima. Kako s onim osnovnim za skidanje kore i pakiranja, tako i onim industrijskim, cirkularnim. A to čini izglednom mogućnost ozljeda. Srećom, koliko znamo, to se ne događa često, najviše naravno zbog njihove pažnje. I drvodjelci bi kod njih mogli dolaziti na tečaj zaštite na radu.

Gvardiol za manju plaću

Rad na frižideru je multitasking, i treba biti koncentriran, skoro kao pirotehničari. Po želji kupca ili prema artiklu one fino baždare oštricu stroja kao da su tokari. Neki veliki trgovački lanci usrećili su ih automatskom reznicom pa mogu samo sjesti i gledati je kako reže. Nažalost, neki drugi lanci uvalili su im i prodaju kruha, kao i pečenje mesa i krumpira, pa jadne pokrivaju više prostora nego Joško Gvardiol, a za nešto manju plaću.

Njihov posao čini se najzahtjevnijim od svih trgovačkih, nemaju mogućnost ni sjesti. Taj posao vjerojatno donosi snažne i izdržljive mišiće ruku, ali od tolikoga stajanja i naginjanja strada i kralježnica. Hladnoća koja godi polutrajnim proizvodima nije ljekovita i za njih.

---

image

Midsection of female picking up salami with meat fork

/Shutterstock
---

Teško je i odgovorno raditi s novcem na blagajni, ali čini se da je najteže raditi sa sirevima i salamama. Onima koji samo režu i pripremaju te proizvode za dućan je lakše. Tu nema ljudi, samo šefovi i ispunjenje norme. Ovako kada se radi sa salamama, sirevima i ljudima, sve je puno teže. Dok brojni pojedinci zbog duhovnog i duševnog stanja nacije, pa i čovječanstva u cjelini, više vole životinje nego ljude, one bi mogle više voljeti sireve i salame nego ljudsku vrstu.

Poslije posla slijedi im dodatno čišćenje reznice da bi sve bilo higijenski. Teško je poverovati da nakon toliko rezanja kući mogu uživati u salami ili siru, vjerojatnije posegnu za proizvodima s odjela voća i povrća. Ili možda ribarnice, gdje je onima koji čiste ribu vjerojatno jedino teže nego njima.

Zašto su muški u manjini?!

Kada govorimo o radnicama na frižideru, odnosno salamorezačicama, teško je odrediti zašto u načelu za frižiderima rade uglavnom žene, odnosno zašto su muškarci u manjini. Na prvu, stroj za rezanje, noževi i oštrice te potrebna snaga ruku išli bi u opis muških poslova.

Međutim, potrebna preciznost, pedantnost vaganja na grame, strpljenje s mušterijama, pridržavanje mjera zaštite na radu i koncentracija te pažljivo kretanje unutar poslovično uskog prostora, očito su kod poslodavaca prevagnuli na stranu žena čiji je posao nekako na pola puta između apotekarki i mesara. Iako bi zahtjevna rezanja sira onim najvećim, često nenaoštrenim noževima, s polugom, nalik giljotini, tražila mušku ruku.

---

image
/Shutterstock
---

Ne pripadamo generaciji koja se još sjeća opjevane paštete iz masnoga papira, ali se sjećamo kako su nekad mirisali frižideri, u Gavrilovića ili u “Bonačića”, tada je sigurno bilo posebno zadovoljstvo raditi na frižideru. Moglo se priuštiti manje pa se manje kupovalo i manje rezalo, ali bilo je nekako kvalitetnije i ljepše.

Najbolja preporuka

Sjećamo se i kako u svim dućanima nije ni bilo salamoreznice pa su se fete rezale nožem. I tu su žene vodile ako ne glavnu, a onda važnu riječ.

Od salamorezačica je najbolje dobiti preporuku koji su salama i sir najbolji, naravno ako slijepo ne slijedimo visinu cijena i prepoznatljivost brendova. One najbolje znaju koji je omjer cijene i kvalitete, ako im se niste zamjerili i ako niste daleko od njihova platežnog razreda, dobit ćete najbolju preporuku.

Prije su najčešće radile samo s jednim strojem pa kada bi se prebacivale sa salame na sir, malo bi pobrisale oštricu i krenule dalje. Sada u tržišnim odnosima uživaju u blagostanju i opremljene su najmanje sa dva stroja, jednim za sireve, drugim za salame, da se okusi ne preklapaju.

---

image
/Shutterstock
---

Njihovo “zlatno doba” bilo je od kraja osamdesetih godina kada su iz uvoza nahrupile jeftine salame i sirevi za pizzete i tople sendviče, a potrošači gladni uvoza i tržišta navalili kao da je besplatno. Nisu se tada čitali sirovinski sastavi i kalorijske vrijednosti, rezalo se obilato i za sve prilike. Frižider je u nas bio i ostao pojam obilja, a radnici na njemu bili su rasparčivači potrošačke sreće.

Rezanje po mjeri

Danas srećom više nije tako. Više se pazi što se jede i u pogledu tijesta i u pogledu jeftinijih polutrajnih proizvoda i njihovih nadomjestaka. Trudi se živjeti zdravije, više je vegetarijanaca i vegana. Osim toga sirevi i salame su poskupjeli, premda je pitanje jesu li oni toliko poskupjeli koliko su nama pale plaće i kupovna moć.

Smanjenju posla, ali i opterećenja salamorezačica pridonijela su i vakuum pakiranja, već narezane salame i sirevi, iako su oni nešto skuplji i postoji mogućnost da su tako narezani jer im je istekao prvobitni rok trajanja.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ali unatoč svemu tome, salamorezačice se ne trebaju bojati za svoju budućnost. Dobrih trgovkinja i radnica uvijek treba i trebat će. A one su nedvojbeno jedne od najboljih. Kada si dosegnuo kvalitetu na vrhu piramide poslova, lako se uključiti u neki niži s liste. A vlasnici trgovina, ma koliko gledali svaki cent zarade, ne mogu biti toliko slijepi da puste najbolje da odu.

Dakle ako rezanje sira i salama bude robotizirano, ili se bude obavljalo s 3D printerima, ili laserski, uvijek će biti mušterija koji će dolaziti rezati po mjeri, ručno kod najboljih meštrovica, salamorezačica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => radnička zanimanja 2 0 7566 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-07 12:39:23 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-07 14:37:52 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2023-03-07 14:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 464 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tanki živci kupaca i tanke fete mortadele sljube se svakog dana u meštrovica od salama: Sretan dan žena, ovo je za vas [metakey] => Leksikon radničkih zanimanja, salamorezačice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/07\/24456051.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/24159651.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/24456049.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/24456052.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/24456053.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/24456057.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Duje Klari\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Midsection of female picking up salami with meat fork<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["49:28","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24456051_1920.jpg":"1920x1080","k_24456051_1280.jpg":"1280x1280","k_24456051_1024.jpg":"1024x1024","k_24456051_640.jpg":"640x640","k_24456051_480.jpg":"480x480","k_24456051_340.jpg":"340x340","k_24456051_220.jpg":"220x220","o_24456051_1280.jpg":"1280x853","o_24456051_1024.jpg":"1024x682","o_24456051_640.jpg":"640x426","o_24456051_480.jpg":"480x320","o_24456051_340.jpg":"340x226","o_24456051_220.jpg":"220x146","h_24456051_1280.jpg":"1280x854","h_24456051_1024.jpg":"1024x683","h_24456051_640.jpg":"640x427","h_24456051_480.jpg":"480x320","h_24456051_340.jpg":"340x227","h_24456051_220.jpg":"220x147","pp_24456051_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456051_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456051_640.jpg":"640x814","pp_24456051_480.jpg":"480x611","pp_24456051_340.jpg":"340x432","pp_24456051_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_24159651_1920.jpg":"1920x1080","k_24159651_1280.jpg":"1280x1280","k_24159651_1024.jpg":"1024x1024","k_24159651_640.jpg":"640x640","k_24159651_480.jpg":"480x480","k_24159651_340.jpg":"340x340","k_24159651_220.jpg":"220x220","o_24159651_1280.jpg":"1280x808","o_24159651_1024.jpg":"1024x646","o_24159651_640.jpg":"640x404","o_24159651_480.jpg":"480x303","o_24159651_340.jpg":"340x214","o_24159651_220.jpg":"220x138","h_24159651_1280.jpg":"1280x854","h_24159651_1024.jpg":"1024x683","h_24159651_640.jpg":"640x427","h_24159651_480.jpg":"480x320","h_24159651_340.jpg":"340x227","h_24159651_220.jpg":"220x147","pp_24159651_1280.jpg":"1280x1628","pp_24159651_1024.jpg":"1024x1303","pp_24159651_640.jpg":"640x814","pp_24159651_480.jpg":"480x611","pp_24159651_340.jpg":"340x432","pp_24159651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24456049_1920.jpg":"1920x1080","k_24456049_1280.jpg":"1280x1280","k_24456049_1024.jpg":"1024x1024","k_24456049_640.jpg":"640x640","k_24456049_480.jpg":"480x480","k_24456049_340.jpg":"340x340","k_24456049_220.jpg":"220x220","o_24456049_1280.jpg":"1280x853","o_24456049_1024.jpg":"1024x682","o_24456049_640.jpg":"640x426","o_24456049_480.jpg":"480x320","o_24456049_340.jpg":"340x226","o_24456049_220.jpg":"220x146","h_24456049_1280.jpg":"1280x854","h_24456049_1024.jpg":"1024x683","h_24456049_640.jpg":"640x427","h_24456049_480.jpg":"480x320","h_24456049_340.jpg":"340x227","h_24456049_220.jpg":"220x147","pp_24456049_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456049_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456049_640.jpg":"640x814","pp_24456049_480.jpg":"480x611","pp_24456049_340.jpg":"340x432","pp_24456049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24456052_1920.jpg":"1920x1080","k_24456052_1280.jpg":"1280x1280","k_24456052_1024.jpg":"1024x1024","k_24456052_640.jpg":"640x640","k_24456052_480.jpg":"480x480","k_24456052_340.jpg":"340x340","k_24456052_220.jpg":"220x220","o_24456052_1280.jpg":"1280x853","o_24456052_1024.jpg":"1024x682","o_24456052_640.jpg":"640x426","o_24456052_480.jpg":"480x320","o_24456052_340.jpg":"340x226","o_24456052_220.jpg":"220x146","h_24456052_1280.jpg":"1280x854","h_24456052_1024.jpg":"1024x683","h_24456052_640.jpg":"640x427","h_24456052_480.jpg":"480x320","h_24456052_340.jpg":"340x227","h_24456052_220.jpg":"220x147","pp_24456052_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456052_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456052_640.jpg":"640x814","pp_24456052_480.jpg":"480x611","pp_24456052_340.jpg":"340x432","pp_24456052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24456053_1920.jpg":"1920x1080","k_24456053_1280.jpg":"1280x1280","k_24456053_1024.jpg":"1024x1024","k_24456053_640.jpg":"640x640","k_24456053_480.jpg":"480x480","k_24456053_340.jpg":"340x340","k_24456053_220.jpg":"220x220","o_24456053_1280.jpg":"1280x853","o_24456053_1024.jpg":"1024x682","o_24456053_640.jpg":"640x426","o_24456053_480.jpg":"480x320","o_24456053_340.jpg":"340x226","o_24456053_220.jpg":"220x146","h_24456053_1280.jpg":"1280x854","h_24456053_1024.jpg":"1024x683","h_24456053_640.jpg":"640x427","h_24456053_480.jpg":"480x320","h_24456053_340.jpg":"340x227","h_24456053_220.jpg":"220x147","pp_24456053_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456053_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456053_640.jpg":"640x814","pp_24456053_480.jpg":"480x611","pp_24456053_340.jpg":"340x432","pp_24456053_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2268","hd_24456057_1920.jpg":"1920x1080","k_24456057_1280.jpg":"1280x1280","k_24456057_1024.jpg":"1024x1024","k_24456057_640.jpg":"640x640","k_24456057_480.jpg":"480x480","k_24456057_340.jpg":"340x340","k_24456057_220.jpg":"220x220","o_24456057_1280.jpg":"1280x1512","o_24456057_1024.jpg":"1024x1209","o_24456057_640.jpg":"640x756","o_24456057_480.jpg":"480x567","o_24456057_340.jpg":"340x401","o_24456057_220.jpg":"220x259","h_24456057_1280.jpg":"1280x854","h_24456057_1024.jpg":"1024x683","h_24456057_640.jpg":"640x427","h_24456057_480.jpg":"480x320","h_24456057_340.jpg":"340x227","h_24456057_220.jpg":"220x147","pp_24456057_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456057_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456057_640.jpg":"640x814","pp_24456057_480.jpg":"480x611","pp_24456057_340.jpg":"340x432","pp_24456057_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8134930 Threads: 20 Questions: 1612590196 Slow queries: 4937922 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112849843 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/tanki-zivci-kupaca-i-tanke-fete-mortadele-sljube-se-svakog-dana-u-mestrovica-od-salama-sretan-dan-zena-ovo-je-za-vas-1270737 [printLink] => /mozaik/panorama/tanki-zivci-kupaca-i-tanke-fete-mortadele-sljube-se-svakog-dana-u-mestrovica-od-salama-sretan-dan-zena-ovo-je-za-vas-1270737?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 708404 [name] => salamorezačice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 15:35:42 [main_article_id] => 0 [alias] => salamorezacice [link] => /tag/salamorezacice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tanki živci kupaca i tanke fete mortadele sljube se svakog dana u meštrovica od salama: Sretan dan žena, ovo je za vas [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24456051.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24456051.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24159651.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24456049.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24456052.jpg [title] => /Shutterstock

Midsection of female picking up salami with meat fork

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24456053.jpg [title] => /Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24456057.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kao što je nemoguće zamisliti bilo koji dućan bez blagajne, tako je nemoguće zamisliti trgovinu prehrambenih proizvoda bez salamoreznice. Ima doduše jedan veliki međunarodni trgovački lanac, prisutan i u Hrvatskoj, koji u svome sastavu nema vidljivu salamoreznicu, nego nudi već narezane i zapakirane salame i sireve. Kod njega je to očito koncept i on je samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

Ostali lanci i dućani oslanjaju se na salamoreznice koje su smještene u središtu ili na krajevima dućana kao njihova alternativna središta. Oko njih je obično okupljena grupica koja strpljivo čeka red za “zlatni rez”. A tu se režu jestvine za pizze, domjenke, rođendane, goste, dočeke, praznike... Unatoč stalnim poskupljenjima zbog kojih se sir cijenom približava zlatu, salamoreznice se još ne daju.

Ma koliko se kupci okupljali oko njih, nekima su one jedno od najmržih mjesta u dućanima. I to zbog gotovo redovite gužve kao i zbog radnica u njima, koje režu velike količine sireva i salama, i tako po cijeli dan. A riječ je o, pojedinačno i ukupno, impozantnim količinama.

Prvi kupac ili kupkinja uzima pola kilograma gaude, srednje tanko narezane, pa toliko ementalera malo tanje rezanog, pa toliko i šunke za pizzu, tanko narezane, i toliko one obične, klasične šunke. Onda slijedi kulen, tvrdi sir, pršut... Naravno sve uz konzultacije koji su proizvodi najbolji, a koji su na akciji. To je samo jedan kupac, drugi je druga priča, on bi zamolio da mu se nareže cijelo pakiranje sira od tri kilograma, ali tanje...

Nema nemira

Sve to kupcima tanji živce. Da netko drugi radi na tome mjestu, a ne salamorezačice ili radnice na frižideru kako ih već zovemo, veliki bi rizik bio da se djelatnik poreže ili da dade otkaz.

Vjerojatno bi zaboravio elementarno trgovačko pravilo da je kupac uvijek u pravu pa bi podigao čitanost portala viješću da je gađao kupca pakiranjem sira od 3,2 kilograma ili ga udario štrucom čajne kobasice.

Ali kod salamorezačica nema takvog nemira i incidenata. Ili kadrovske službe trgovačkih lanaca rade dobar posao pa biraju one najmirnije, ili su plaćom motiviranije da to rade ili u svemu pomaže niska, smirujuća temepratura frižidera.

---

image
/Shutterstock
---

Ne smije se zaboraviti da salamorezačice, osim što rade u hladnoći, rade i s noževima. Kako s onim osnovnim za skidanje kore i pakiranja, tako i onim industrijskim, cirkularnim. A to čini izglednom mogućnost ozljeda. Srećom, koliko znamo, to se ne događa često, najviše naravno zbog njihove pažnje. I drvodjelci bi kod njih mogli dolaziti na tečaj zaštite na radu.

Gvardiol za manju plaću

Rad na frižideru je multitasking, i treba biti koncentriran, skoro kao pirotehničari. Po želji kupca ili prema artiklu one fino baždare oštricu stroja kao da su tokari. Neki veliki trgovački lanci usrećili su ih automatskom reznicom pa mogu samo sjesti i gledati je kako reže. Nažalost, neki drugi lanci uvalili su im i prodaju kruha, kao i pečenje mesa i krumpira, pa jadne pokrivaju više prostora nego Joško Gvardiol, a za nešto manju plaću.

Njihov posao čini se najzahtjevnijim od svih trgovačkih, nemaju mogućnost ni sjesti. Taj posao vjerojatno donosi snažne i izdržljive mišiće ruku, ali od tolikoga stajanja i naginjanja strada i kralježnica. Hladnoća koja godi polutrajnim proizvodima nije ljekovita i za njih.

---

image

Midsection of female picking up salami with meat fork

/Shutterstock
---

Teško je i odgovorno raditi s novcem na blagajni, ali čini se da je najteže raditi sa sirevima i salamama. Onima koji samo režu i pripremaju te proizvode za dućan je lakše. Tu nema ljudi, samo šefovi i ispunjenje norme. Ovako kada se radi sa salamama, sirevima i ljudima, sve je puno teže. Dok brojni pojedinci zbog duhovnog i duševnog stanja nacije, pa i čovječanstva u cjelini, više vole životinje nego ljude, one bi mogle više voljeti sireve i salame nego ljudsku vrstu.

Poslije posla slijedi im dodatno čišćenje reznice da bi sve bilo higijenski. Teško je poverovati da nakon toliko rezanja kući mogu uživati u salami ili siru, vjerojatnije posegnu za proizvodima s odjela voća i povrća. Ili možda ribarnice, gdje je onima koji čiste ribu vjerojatno jedino teže nego njima.

Zašto su muški u manjini?!

Kada govorimo o radnicama na frižideru, odnosno salamorezačicama, teško je odrediti zašto u načelu za frižiderima rade uglavnom žene, odnosno zašto su muškarci u manjini. Na prvu, stroj za rezanje, noževi i oštrice te potrebna snaga ruku išli bi u opis muških poslova.

Međutim, potrebna preciznost, pedantnost vaganja na grame, strpljenje s mušterijama, pridržavanje mjera zaštite na radu i koncentracija te pažljivo kretanje unutar poslovično uskog prostora, očito su kod poslodavaca prevagnuli na stranu žena čiji je posao nekako na pola puta između apotekarki i mesara. Iako bi zahtjevna rezanja sira onim najvećim, često nenaoštrenim noževima, s polugom, nalik giljotini, tražila mušku ruku.

---

image
/Shutterstock
---

Ne pripadamo generaciji koja se još sjeća opjevane paštete iz masnoga papira, ali se sjećamo kako su nekad mirisali frižideri, u Gavrilovića ili u “Bonačića”, tada je sigurno bilo posebno zadovoljstvo raditi na frižideru. Moglo se priuštiti manje pa se manje kupovalo i manje rezalo, ali bilo je nekako kvalitetnije i ljepše.

Najbolja preporuka

Sjećamo se i kako u svim dućanima nije ni bilo salamoreznice pa su se fete rezale nožem. I tu su žene vodile ako ne glavnu, a onda važnu riječ.

Od salamorezačica je najbolje dobiti preporuku koji su salama i sir najbolji, naravno ako slijepo ne slijedimo visinu cijena i prepoznatljivost brendova. One najbolje znaju koji je omjer cijene i kvalitete, ako im se niste zamjerili i ako niste daleko od njihova platežnog razreda, dobit ćete najbolju preporuku.

Prije su najčešće radile samo s jednim strojem pa kada bi se prebacivale sa salame na sir, malo bi pobrisale oštricu i krenule dalje. Sada u tržišnim odnosima uživaju u blagostanju i opremljene su najmanje sa dva stroja, jednim za sireve, drugim za salame, da se okusi ne preklapaju.

---

image
/Shutterstock
---

Njihovo “zlatno doba” bilo je od kraja osamdesetih godina kada su iz uvoza nahrupile jeftine salame i sirevi za pizzete i tople sendviče, a potrošači gladni uvoza i tržišta navalili kao da je besplatno. Nisu se tada čitali sirovinski sastavi i kalorijske vrijednosti, rezalo se obilato i za sve prilike. Frižider je u nas bio i ostao pojam obilja, a radnici na njemu bili su rasparčivači potrošačke sreće.

Rezanje po mjeri

Danas srećom više nije tako. Više se pazi što se jede i u pogledu tijesta i u pogledu jeftinijih polutrajnih proizvoda i njihovih nadomjestaka. Trudi se živjeti zdravije, više je vegetarijanaca i vegana. Osim toga sirevi i salame su poskupjeli, premda je pitanje jesu li oni toliko poskupjeli koliko su nama pale plaće i kupovna moć.

Smanjenju posla, ali i opterećenja salamorezačica pridonijela su i vakuum pakiranja, već narezane salame i sirevi, iako su oni nešto skuplji i postoji mogućnost da su tako narezani jer im je istekao prvobitni rok trajanja.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Ali unatoč svemu tome, salamorezačice se ne trebaju bojati za svoju budućnost. Dobrih trgovkinja i radnica uvijek treba i trebat će. A one su nedvojbeno jedne od najboljih. Kada si dosegnuo kvalitetu na vrhu piramide poslova, lako se uključiti u neki niži s liste. A vlasnici trgovina, ma koliko gledali svaki cent zarade, ne mogu biti toliko slijepi da puste najbolje da odu.

Dakle ako rezanje sira i salama bude robotizirano, ili se bude obavljalo s 3D printerima, ili laserski, uvijek će biti mušterija koji će dolaziti rezati po mjeri, ručno kod najboljih meštrovica, salamorezačica.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Duje Klarić/Cropix /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
/Shutterstock

Midsection of female picking up salami with meat fork

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/tanki-zivci-kupaca-i-tanke-fete-mortadele-sljube-se-svakog-dana-u-mestrovica-od-salama-sretan-dan-zena-ovo-je-za-vas-1270737 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ec7e43b3ecc89bf1971216d8e1b08654abed9c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tanki+%C5%BEivci+kupaca+i+tanke+fete+mortadele+sljube+se+svakog+dana+u+me%C5%A1trovica+od+salama%3A+Sretan+dan+%C5%BEena%2C+ovo+je+za+vas&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftanki-zivci-kupaca-i-tanke-fete-mortadele-sljube-se-svakog-dana-u-mestrovica-od-salama-sretan-dan-zena-ovo-je-za-vas-1270737 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftanki-zivci-kupaca-i-tanke-fete-mortadele-sljube-se-svakog-dana-u-mestrovica-od-salama-sretan-dan-zena-ovo-je-za-vas-1270737 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramaradnička zanimanja

Tanki živci kupaca i tanke fete mortadele sljube se svakog dana u meštrovica od salama: Sretan dan žena, ovo je za vas

Piše Siniša Kekez
7. ožujka 2023. - 15:35

Kao što je nemoguće zamisliti bilo koji dućan bez blagajne, tako je nemoguće zamisliti trgovinu prehrambenih proizvoda bez salamoreznice. Ima doduše jedan veliki međunarodni trgovački lanac, prisutan i u Hrvatskoj, koji u svome sastavu nema vidljivu salamoreznicu, nego nudi već narezane i zapakirane salame i sireve. Kod njega je to očito koncept i on je samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

Ostali lanci i dućani oslanjaju se na salamoreznice koje su smještene u središtu ili na krajevima dućana kao njihova alternativna središta. Oko njih je obično okupljena grupica koja strpljivo čeka red za “zlatni rez”. A tu se režu jestvine za pizze, domjenke, rođendane, goste, dočeke, praznike... Unatoč stalnim poskupljenjima zbog kojih se sir cijenom približava zlatu,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 12:57