stdClass Object ( [id] => 1083922 [title] => Svi pričaju o Meghan i Harryju, a mi vam donosimo veliku priču o britanskom dvoru i pregršt nepoznatih detalja. Znate li da kraljica na put nosi zalihe vlastite krvi? [alias] => svi-pricaju-o-meghan-i-harryju-a-mi-vam-donosimo-veliku-pricu-o-britanskom-dvoru-i-pregrst-nepoznatih-detalja-znate-li-da-kraljica-na-put-nosi-zalihe-vlastite-krvi [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Proteklog tjedna su se, premda se uobičajeno sve njihove aktivnosti iscrpno prate i obrađuju, o britanskoj kraljevskoj obitelji ispisale goleme količine materijala u svim vrstama medija.

Razlog je, dakako, intervju što su ga princ Harry i Meghan Markle, koji su prije godinu dana napustili kraljevsku obitelj, dali Oprah Winfrey, a prikazan je prošle nedjelje na američkoj mreži CBS, te dan poslije na britanskom ITV-ju i u više od 70 zemalja širom svijeta.

Među brojnim optužbama što su ih izrekli na račun kraljevske obitelji i britanskih medija, najteže su bile one za rasizam i kako je Meghan zbog „zatočeništva” u palači, nerazumijevanja i nedostatka potpore bila u takvom stanju da je ozbiljno razmišljala o samoubojstvu dok je bila trudna s prvim djetetom, sinčićem Archiejem.

---

image
Steve Parsons
---

Uslijedile su reakcije, ona iz kraljevske obitelji bila je najkraća, analize svake riječi i pokreta tijela, promišljanja o tome što sve to znači za opstanak monarhije, mogu li se i hoće li se izgladiti, blago rečeno, narušeni odnosi između Harryja i Meghan i ostatka obitelji...

Secirale su sve izrečene optužbe i tvrdnje, iznosilo na vidjelo sve što opovrgava naročito Meghanine riječi, Harryju su se izvukli rasistički ispadi iz mladosti, britansko medijsko udruženje optužilo je CBS za zlonamjerno izvlačenje iz konteksta naslova i rečenica u prilog tvrdnji o rasističkoj Britaniji iako je poprilična količina tih materijala bila iz američkih medija.

Javnost se podijelila u „Meghanin tabor” i „kraljičin tabor”, ali ankete u Britaniji pokazuju da je Harryjeva i Meghanina popularnost pala na najniže grane otkad su zajedno, a kraljica Elizabetha II. i dalje uživa golemu potporu svojih podanika.

---

image
Tadašnja princeza Elizabetha prošla je u Drugom svjetskom ratu vojnu i mehaničarsku obuku i naučila voziti i mijenjati kotače na automobilima 
AFP
---

I dok su se proteklih dana vodile vrlo ozbiljne rasprave i ponekad baratalo grubim izrazima, mnogima promiču neke vrlo zanimljive, manje poznate informacije o najpoznatijoj i medijski najeksponiranijoj svjetskoj monarhiji.

Neke od tih informacija o onome što se događa iza zidova palača, ali i pred kamerama, možda i nisu točne, ili barem sasvim točne, ali su svakako zabavne.

Današnji povjesničari prvim engleskim kraljem smatraju Athelstana iz kuće Wessex koji je živio od 895. do 939. godine. Bio je kralj Anglosaksonaca od 924. do 927. i kralj Engleza od 927. do smrti 939. godine. Nikad se nije ženio i nije imao djece pa ga je naslijedio polubrat Edmund. On je pra-praujak u tridesetom koljenu današnje vladarice Elizabethe II.

---

image
U javnosti kraljica često nosi odjeću žarkih boja kako bi se isticala u mnoštvu
Dominic Lipinski
---

S obzirom na tu milenijsku povijest, ne treba sumnjati da će monarhija, usprkos izazovima s kojima se suočava u moderno doba, preživjeti napade princa Harryja i Meghan Markle.

Kraljica Elizabetha I., takozvana „djevičanska kraljica”, kćerka Henryja VIII. i Anne Boleyn koja je skraćena za glavu kad je Elizabetha imala dvije i pol godine, navodno se kupala samo jednom mjesečno. U vrijeme njezine vladavine od 1558. do 1603. godine, a i kasnije, ljudi su se bojali da će dulje namakanje u vodi otvoriti kožu različitim boleštinama, pa ne čudi što i drugi vladari, poput Jamesa I. i francuskog kralja Louisa XIV., nisu imali sklonost prema kupanju. Louis XIV., poznat i kao „kralj Sunce”, navodno se tijekom cijelog života okupao samo tri puta.

---

image
Kraljica Elizabetha II i princ Philip u braku su više od 73 godine, a rođaci su u trećem koljenu, oboje su potomci kraljice Victorije
Andy Buchanan
---

Kralj George I., koji je vladao u prvoj polovici 18. stoljeća, a bio je prvi britanski monarh iz kuće Hanover, odgovoran je za pravilo da je aktualni vladar ili vladarica zakonski skrbnih svoje unučadi prije nego što postanu punoljetni.

To je pravilo još uvijek na snazi, što tehnički znači da je kraljica Elizabetha II. bila skrbnica i prinčevima Williamu i Harryju i zbog toga nije bilo riječi o skrbništvu nad djecom u brakorazvodnom sporazumu između princa Charlesa i princeze Diane. Kad Charles postane kralj, on će biti zakonski skrbnik Williamovoj djeci Georgeu, Charlotte i Louisu, kao i Harryjevom sinu Archieju i kćeri koja se treba roditi ovog ljeta.

Još jedno čudno staro pravilo, koje datira iz 14. stoljeća, jest da je aktualni vladar ili vladarica vlasnik svih neoznačenih labudova, te dupina, kitova i kečiga u engleskim obalnim vodama. Ti se kitovi i dupini nazivaju „kraljevskim ribama”.

---

image
Kraljica slavi dva rođendana, onaj pravi 21. travnja u krugu obitelji, i službeni druge subote u lipnju - ovako je bilo na službenoj proslavi njezinog 90. rođendana u lipnju 2016. godine
Toby Melville
---

Premda se i kraljevi i kraljice rode samo jednom, britanski monarsi od sredine 18. stoljeća imaju dva rođendana, a razlog je – englesko vrijeme.

Naime, kralj George II., koji je rođen u listopadu, je 1748. odlučio uklopiti tradicionalnu ljetnu vojnu paradu u proslavu svog rođendana. Od tada svaki monarh službeno rođendan slavi druge subote u lipnju, a kraljica Elizabetha II., koja je rođena 21. travnja, taj svoj kalendarski rođendan običava slaviti u obiteljskom krugu.

Kraljevskom uredbom o braku iz 1772. godine britanski vladari imaju pravo staviti veto na brak bilo kojeg člana kraljevske obitelji. Uredba je bila rezultat ljutnje kralja Georgea III. zbog namjere njegovog mlađeg brata Henryja da se vjenča s pučankom Anne Horton. Sve od tada članovi kraljevske obitelji moraju od vladara ili vladarice tražiti dozvolu za sklapanje braka, ali je 2013. donesena dopuna uredbe prema kojom samo prvih šest osoba u nasljednom redu na britansko prijestolje mora tražiti dozvolu za brak. Zbog toga je i princ Harry, koji je na toj šestoj poziciji, morao od bake dobiti dopuštenje da se vjenča s Meghan Markle.

---

image
Za kraljičinim stolom gosti moraju pratiti njezin primjer i prestati jesti kad ona to učini, uz rizik da ostanu gladni 
Dan Kitwood
---

Odavno datira i pravilo da nitko ne smije dotaknuti člana kraljevske obitelji, po protokolu im se ne smije pružiti ruka, nego treba čekati da oni to prvi naprave. Danas se to pravilo sve češće ignorira, naročito kad se radi o mlađim članovima kraljevske obitelji.

Mnogima je ostalo u sjećanju kako je tadašnja američka prva dama Michelle Obama prilikom posjeta Buckinghamskoj palači prekršila protokol i zagrlila kraljicu 2009. godine. No kraljica nije, naravno, napravila dramu oko toga, prihvatila je zagrljaj, a neki tvrde da ga je ona inicirala.

Uživanje u jelu za kraljičinim stolom može biti prilično izazovno jer gosti moraju pratiti njezin ritam, bez obzira koliko su pojeli. Koliko god su ti državni banketi i slične prilike raskošni, kad kraljica prestane jesti, svi ostali moraju spustiti svoj pribor za jelo. Stoga se preporučuje jesti što brže da previše toga ne bi ostalo na tanjuru, ili pojesti nešto prije večere kako ne bi ostali gladni.

Još jedna priča kaže kako članovi kraljevske obitelji i njihovi gosti moraju stati na staru vagu prije i poslije uživanja u božićnim delicijama na imanju Sandringham gdje kraljica Elizabetha II. tradicionalno provodi Božić. Taj je običaj navodno uveo kralj Edvard VII. početkom 20. stoljeća jer se brinuo da njegovi gosti nisu dovoljno jeli.

---

image
Princ Charles i vojvotkinja Camilla u Osijeku su tijekom posjeta Hrvatskoj kušali vina i pića domaćih lokalnih proizvođača
Str
---

Kad je o hrani riječ, kraljica Elizabetha II. ne jede češnjak ni luk, navodno joj se ne sviša ni miris ni okus, ali jedan od razloga su sigurno i brojni susreti pri kojima nije baš poželjno širiti takve mirise. Kraljica se drži i toga da se za obroke koriste sezonske namirnice, pa neće reći ni riječi ako joj ljeti svakog dana serviraju jagode, ali će izgrditi bilo koga tko joj ih se usudi donijeti tijekom zime. Velika je obožavateljica čokolade i nju neće odbiti.

A ako bi kojim slučajem željela naručiti dostavu pizze u Buckinghamsku palaču, ne može joj se dogoditi da nema pri ruci dovoljno novca budući da palača ima vlastiti bankomat na raspolaganju članovima kraljevske obitelji.

Kao i svi, ili barem golema većina Britanaca, i kraljica uživa u poslijepodnevnom čaju, a kad ide na putovanja sa sobom nosi vlastiti čajnik s monogramom u kojemu se za nju kuha Earl Grey čaj. Prema nekim informacijama pije ga bez mlijeka i šećera, drugi izvori tvrde da ga pije s mlijekom, bez šećera.

---

image
Članovi kraljevske obitelji moraju na službena putovanja ponijeti i crninu kako bi se mogli primjereno odjenuti u slučaju smrti nekog člana obitelji 
Stringer
---

Kad ide na put u inozemstvo, kraljicu uvijek prati mornarički liječnik, a ako on i njezini zdravstveni savjetnici smatraju da zemlja u koju putuje ima upitne zalihe krvi, sa sobom nosi i određenu količinu vlastite, za slučaj da joj zatreba. Navodno to pravilo vrijedi i za ostale članove kraljevske obitelji.

A princ Charles i njegova druga supruga, vojvotkinja Camilla, navodno na put nose i vlastitu zalihu omiljenih pića, sve kako bi izbjegli rizik trovanja. Camilla voli crno vino, a Charles gin i tonik. Možda ova tvrdnja i nije baš točna s obzirom da smo svjedočili kako su prilikom posjeta Hrvatskoj u ožujku 2016. na tržnici u Osijeku kušali domaća vina, šljivovicu i liker od oraha. Očito su imali povjerenja u naše proizvođače.

Kad putuju, članovi kraljevske obitelji uvijek moraju ponijeti barem jednu crnu odjevnu kombinaciju kako bi za slučaj smrti nekoga od ostalih članova obitelji mogli odmah biti u primjerenoj crnini. To se dogodilo i kraljici Elizabethi II. koju je u Keniji 1952. zatekla vijest o smrti oca, kralja Georgea VI.

A na putu ili kod kuće, pidžame princa Charlesa se peglaju svakog jutra, čak i vezice njegovih cipela moraju biti ispeglane i plosnate, čep u kadi mora biti u određenoj poziciji, a voda za kupanje mlaka. Otkrio je to Paul Burrell, bivši batler princeze Diane, dodajući kako njegovi sobari čak i pastu za zube istisnu na četkicu umjesto njega.

Kraljica Elizabetha II. u javnosti često nosi žarke boje, a to nije samo stvar njezinog osobnog stila nego i želje da je njezini odani podanici mogu prepoznati ukoliko se oko njih nalazi puno ljudi. Za razliku od boja odjeće kojom se ističe u gužvi, kraljica je već više od 30 godina vjerna istoj boji laka za nokte. Njezina je frizerka 1989. poslala pismo u tvrtku Essie tražeći da pošalju „Ballet Slipers” prozirnu ružičastu nijansu laka kojeg kraljica od tada stalno koristi.

---

image
Tadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine
AFP
---

Ta je nijansa postala favorit i vojvotkinje Kate. Iako je Meghan Markle slijedila kraljičin primjer i za vjenčanje nokte nalakirala neutralnom nijansom, više je puta imala lak koji je bio pretaman ili nije bio u skladu s kraljičinim pravilima.

Za putovanja u inozemstvo svi članovi kraljevske obitelji sa sobom moraju imati putovnicu, jedini izuzetak je kraljica kojoj ne treba ni putovnica ni vozačka dozvola. Budući da se putovnice u Velikoj Britaniji izdaju u kraljičino ime, nema potrebe da je izdaje samoj sebi, a ima i pravo voziti bez dozvole, čak ne mora imati ni registraciju na automobilu.

Usprkos poodmakloj dobi, kraljica i danas vozi džipove na svojim imanjima. Voziti je naučila tijekom Drugog svjetskog rata kad se, postavši punoljetna, priključila ženskim pomoćnim teritorijalnim snagama. Uz djelomičnu vojnu, prošla je i obuku za vozačicu i mehaničarku zahvaljujući čemu je sposobna sama promijeniti kotač na vozilu.

U braku su već više od 73 godine, a kraljica Elizabetha i princ Philip, koji je već mjesec dana u bolnici zbog kardioloških problema, su rođaci u trećem koljenu, oboma im je kraljica Victoria, Elizabethi s očeve, a Philpu s majčine strane, pra-prabaka.

Tada još princeza Elizabetha, današnja kraljica se 20. studenoga 1947. udala za pet godina starijeg Philipa Mountbattena, bivšeg grčkog i danskog princa koji se odrekao pravoslavne vjere i stranih titula. Vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a Philip je na dan vjenčanja dobio titule vojvode od Edinburgha, grofa Merionetha i baruna Greenwicha.

Službenu vjenčanu tortu pripremila je londonska pekarnica McVitie & Price. Bila je to voćna torta na četiri kata, visoka 2,7 metara i teška gotovo 250 kilograma. Načinjena je od 80 naranača, 660 jaja i gotovo 15 litara mornaričkog ruma.

Budući da je neke stvari tako kratko nakon Drugog svjetskog rata bilo moguće nabaviti samo u ograničenim količinama, neki sastojci za tortu dopremljeni u u Veliku Britaniju sa svih strana svijeta, pa je torta dobila nadimak „torta od deset tisuća milja”. Mladenci su tortu razrezali Philipovim mačem kojeg mu je kao vjenčani poklon darovao punac, kralj George VI.

Među gostima na njihovom vjenčanju nisu bile tri u to vrijeme žive sestre princa Philipa, sve su bile udane za njemačke prinčeve od kojih su neki bili povezani s nacistima, a Drugi svjetski rat je tek bio završio. Zapravo nitko od Philipovih njemačkih rođaka nije bio prisutan, a s Elizabethine strane najupečatljiviji izostanak bio je ona vojvode i vojvotkinje od Windsora, njezinog strica i bivšeg kralja Edward VII. koji je 1936. abdicirao kako bi se mogao oženiti dvostrukom američkom razvedenicom Wallis Simpson izazvavši monarhijsku krizu s kojom sada uspoređuju ovo što se dogaša s Harryjem i Meghan.

---

image
Tadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine
AFP
---

Za svako od troje djece princa Williama i vojvotkinje Kate tradicija je da se nakon krštenja posluži posebni kolač. Taj desert je dio voćne torte s njihovog vjenčanja 2011. godine, pa je u vrijeme kad se najmlađi princ Louis krstio 2018. godine, torta bila stara sedam godina. Jestiva, naravno, zahvaljujući zamrzivaču.

Inače, Kate je bila prva kraljevska nevjesta sa sveučilišnom diplomom. Diplomirala je 2005. povijest umjetnosti na Sveučilištu St. Andrews kojeg je pohađao i William. Harryjeva supruga Meghan Markle diplomirala je na Sveučilištu Northwestern u američkoj saveznoj državi Illinois, gdje su joj glavni predmeti bili kazalište i međunarodni studiji.

Ne postoji pisano pravilo koje zabranjuje članovima kraljevske obitelji da glasaju na izborima, ali im se to ne preporučuje jer trebaju biti politički neutralni, čega se oni i drže. To je posebno teško padalo Meghan Markle nakon udaje za princa Harryja, ali otkad su napustili kraljevsku obitelj ona ponovno izražava svoj politička uvjerenja i glasala je na predsjedničkim izborima prošle jeseni, što je izazvalo brojne kritike u Velikoj Britaniji s obzirom da je još uvijek formalno članica kraljevske obitelji. Harry nije mogao glasati jer nema američko državljanstvo.

Tijekom vojne obuke u kraljevskoj mornarici, princ William je neko vrijeme proveo na aktivnim brodovima i podmornicama. Pet tjedana je proveo na brodu „Iron Duke” koji je bio stacioniran na Karibima i sudjelovao je u zajedničkoj operaciji s američkom obalnom stražom tijekom koje je provedena racija glisera na kojemu je zaplijenjen kokain vrijedan 40 milijuna dolara.

Prema legendi, u londonskom Toweru mora biti najmanje šest gavrana inače će monarhija, a time i Velika Britanija, propasti. Bez obzira tko u to vjeruje, a tko ne, i danas je u toj tvrđavi, jednoj od londonskih turističkih atrakcija, sedam gavrana čija se populacija održava brižljivim programom razmnožavanja.

Kraljevska obitelj je, prema Forbesu, vrijedna oko 88 milijardi dolara, dok se osobno bogatstvo kraljice Elizabethe II. procjenjuje na 450 do 500 milijuna dolara. Trošak monarhije u 2020. godini bio je oko 85 milijuna dolara, a sistem financiranja je prilično kompliciran, iz državne blagajne se kraljevskom kućanstvu daje ono što se naziva Sovereign Grant, a vrijednost toga se određuje prema količini novca koja se u budžet ulila iz prihoda nekretnina, poljoprivrednih zemljišta, šuma, parkova itd., koji su u posjedu kraljevske obiteljI.

---

image
Princ Harry je, prema uredbi staroj nekoliko stoljeća, morao od vladarice, svoje bake Elizabethe II., tražiti dozvolu za brak s Meghan Markle
Ben Stansall
---

Najveći prihod dolazi od vojvodstva Lancaster u okviru kojeg su rezidencijalni, poljoprivredni i komercijalni posjedi. Prihodi dolaze i od ulaznica koje se plaćaju za posjete kraljevskim palačama, među njima je i Buckinghamska palača koja je vlasništvo aktualnog monarha, ali nije osobno vlasništvo kraljice Elizabethe, za razliku od dvorca Balmoral u Škotskoj i imanja Sandringham u Engleskoj.

Kraljica se daje otprilike 15 posto od prihoda Crown Estatea za troškove održavanja njezinog kućanstva, putovanja, događanja koja organizira... Elizabetha dobro zarađuje i od konjskih utrka, osovjila je više od devet milijuna dolara nagrada u utrkama u kojima su sudjelovali njezini konji koji su ostvarili više od 450 pobjeda.

Prihod princa Charlesa dolazi i od vojvodstva Cornwall, a iz tog izvora on je financirao i osnovne troškove kućanstava svojih sinova Williama i Harryja dok Harry i Meghan nisu odlučili napustiti pozicije radno aktivnih članova kraljevske obitelji. Od tada više ne dobivaju novac poreznih obveznika i „džeparac” od Charlesa koji je iznosio oko četiri milijuna dolara godišnje...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TVRTKA, A NE OBITELJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => TVRTKA, A NE OBITELJ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-13 18:44:13 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-14 16:21:24 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2021-03-14 16:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 164 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17173826.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163160.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163192.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163256.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163228.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163280.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163326.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163384.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163432.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17163602.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17096094.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17173828.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/17173830.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Steve Parsons","AFP","Dominic Lipinski","Andy Buchanan","Toby Melville","Dan Kitwood","Str","Dominic Lipinski","Stringer","Ben Stansall","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Tada\u0161nja princeza Elizabetha pro\u0161la je u Drugom svjetskom ratu vojnu i mehani\u010darsku obuku i nau\u010dila voziti i mijenjati kota\u010de na automobilima\u00a0","U javnosti kraljica \u010desto nosi odje\u0107u \u017earkih boja kako bi se isticala u mno\u0161tvu","Kraljica Elizabetha II i princ Philip u braku su vi\u0161e od 73 godine, a ro\u0111aci su u tre\u0107em koljenu, oboje su potomci kraljice Victorije","Kraljica slavi dva ro\u0111endana, onaj pravi 21. travnja u krugu obitelji, i slu\u017ebeni druge subote u lipnju - ovako je bilo na slu\u017ebenoj proslavi njezinog 90. ro\u0111endana u lipnju 2016. godine","Za kralji\u010dinim stolom gosti moraju pratiti njezin primjer i prestati jesti kad ona to u\u010dini, uz rizik da ostanu gladni\u00a0","Princ Charles i vojvotkinja Camilla u Osijeku su tijekom posjeta Hrvatskoj ku\u0161ali vina i pi\u0107a doma\u0107ih lokalnih proizvo\u0111a\u010da","Nakon kr\u0161tenja princa Louisa, kao i njegovog starijeg brata Georgea i sestre Charlotte, poslu\u017een je posebni kola\u010d, dio vjan\u010dane torte njihovih roditelja, princa Williama i vojvotkinje Kate, iz 2011. godine","\u010clanovi kraljevske obitelji moraju na slu\u017ebena putovanja ponijeti i crninu kako bi se mogli primjereno odjenuti u slu\u010daju smrti nekog \u010dlana obitelji\u00a0","Princ Harry je, prema uredbi staroj nekoliko stolje\u0107a, morao od vladarice, svoje bake Elizabethe II., tra\u017eiti dozvolu za brak s Meghan Markle","Tada\u0161nja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine","Tada\u0161nja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1508","hd_17173826_1920.jpg":"1920x1080","k_17173826_1280.jpg":"1280x1280","k_17173826_1024.jpg":"1024x1024","k_17173826_640.jpg":"640x640","k_17173826_480.jpg":"480x480","k_17173826_340.jpg":"340x340","k_17173826_220.jpg":"220x220","o_17173826_1280.jpg":"1280x1005","o_17173826_1024.jpg":"1024x804","o_17173826_640.jpg":"640x502","o_17173826_480.jpg":"480x377","o_17173826_340.jpg":"340x267","o_17173826_220.jpg":"220x172","h_17173826_1280.jpg":"1280x854","h_17173826_1024.jpg":"1024x683","h_17173826_640.jpg":"640x427","h_17173826_480.jpg":"480x320","h_17173826_340.jpg":"340x227","h_17173826_220.jpg":"220x147","pp_17173826_1280.jpg":"1006x1280","pp_17173826_1024.jpg":"805x1024","pp_17173826_640.jpg":"503x640","pp_17173826_480.jpg":"377x480","pp_17173826_340.jpg":"267x340","pp_17173826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17163160_1920.jpg":"1920x1080","k_17163160_1280.jpg":"1280x1280","k_17163160_1024.jpg":"1024x1024","k_17163160_640.jpg":"640x640","k_17163160_480.jpg":"480x480","k_17163160_340.jpg":"340x340","k_17163160_220.jpg":"220x220","o_17163160_1280.jpg":"1280x853","o_17163160_1024.jpg":"1024x682","o_17163160_640.jpg":"640x426","o_17163160_480.jpg":"480x320","o_17163160_340.jpg":"340x226","o_17163160_220.jpg":"220x146","h_17163160_1280.jpg":"1280x854","h_17163160_1024.jpg":"1024x683","h_17163160_640.jpg":"640x427","h_17163160_480.jpg":"480x320","h_17163160_340.jpg":"340x227","h_17163160_220.jpg":"220x147","pp_17163160_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163160_1024.jpg":"805x1024","pp_17163160_640.jpg":"503x640","pp_17163160_480.jpg":"377x480","pp_17163160_340.jpg":"267x340","pp_17163160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1487","hd_17163192_1920.jpg":"1920x1080","k_17163192_1280.jpg":"1280x1280","k_17163192_1024.jpg":"1024x1024","k_17163192_640.jpg":"640x640","k_17163192_480.jpg":"480x480","k_17163192_340.jpg":"340x340","k_17163192_220.jpg":"220x220","o_17163192_1280.jpg":"1280x991","o_17163192_1024.jpg":"1024x793","o_17163192_640.jpg":"640x495","o_17163192_480.jpg":"480x371","o_17163192_340.jpg":"340x263","o_17163192_220.jpg":"220x170","h_17163192_1280.jpg":"1280x854","h_17163192_1024.jpg":"1024x683","h_17163192_640.jpg":"640x427","h_17163192_480.jpg":"480x320","h_17163192_340.jpg":"340x227","h_17163192_220.jpg":"220x147","pp_17163192_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163192_1024.jpg":"805x1024","pp_17163192_640.jpg":"503x640","pp_17163192_480.jpg":"377x480","pp_17163192_340.jpg":"267x340","pp_17163192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2888","hd_17163256_1920.jpg":"1920x1080","k_17163256_1280.jpg":"1280x1280","k_17163256_1024.jpg":"1024x1024","k_17163256_640.jpg":"640x640","k_17163256_480.jpg":"480x480","k_17163256_340.jpg":"340x340","k_17163256_220.jpg":"220x220","o_17163256_1280.jpg":"1280x1925","o_17163256_1024.jpg":"1024x1540","o_17163256_640.jpg":"640x962","o_17163256_480.jpg":"480x722","o_17163256_340.jpg":"340x511","o_17163256_220.jpg":"220x330","h_17163256_1280.jpg":"1280x854","h_17163256_1024.jpg":"1024x683","h_17163256_640.jpg":"640x427","h_17163256_480.jpg":"480x320","h_17163256_340.jpg":"340x227","h_17163256_220.jpg":"220x147","pp_17163256_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163256_1024.jpg":"805x1024","pp_17163256_640.jpg":"503x640","pp_17163256_480.jpg":"377x480","pp_17163256_340.jpg":"267x340","pp_17163256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2884","hd_17163228_1920.jpg":"1920x1080","k_17163228_1280.jpg":"1280x1280","k_17163228_1024.jpg":"1024x1024","k_17163228_640.jpg":"640x640","k_17163228_480.jpg":"480x480","k_17163228_340.jpg":"340x340","k_17163228_220.jpg":"220x220","o_17163228_1280.jpg":"1280x1922","o_17163228_1024.jpg":"1024x1538","o_17163228_640.jpg":"640x961","o_17163228_480.jpg":"480x721","o_17163228_340.jpg":"340x510","o_17163228_220.jpg":"220x330","h_17163228_1280.jpg":"1280x854","h_17163228_1024.jpg":"1024x683","h_17163228_640.jpg":"640x427","h_17163228_480.jpg":"480x320","h_17163228_340.jpg":"340x227","h_17163228_220.jpg":"220x147","pp_17163228_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163228_1024.jpg":"805x1024","pp_17163228_640.jpg":"503x640","pp_17163228_480.jpg":"377x480","pp_17163228_340.jpg":"267x340","pp_17163228_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17163280_1920.jpg":"1920x1080","k_17163280_1280.jpg":"1280x1280","k_17163280_1024.jpg":"1024x1024","k_17163280_640.jpg":"640x640","k_17163280_480.jpg":"480x480","k_17163280_340.jpg":"340x340","k_17163280_220.jpg":"220x220","o_17163280_1280.jpg":"1280x852","o_17163280_1024.jpg":"1024x681","o_17163280_640.jpg":"640x426","o_17163280_480.jpg":"480x319","o_17163280_340.jpg":"340x226","o_17163280_220.jpg":"220x146","h_17163280_1280.jpg":"1280x854","h_17163280_1024.jpg":"1024x683","h_17163280_640.jpg":"640x427","h_17163280_480.jpg":"480x320","h_17163280_340.jpg":"340x227","h_17163280_220.jpg":"220x147","pp_17163280_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163280_1024.jpg":"805x1024","pp_17163280_640.jpg":"503x640","pp_17163280_480.jpg":"377x480","pp_17163280_340.jpg":"267x340","pp_17163280_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17163326_1920.jpg":"1920x1080","k_17163326_1280.jpg":"1280x1280","k_17163326_1024.jpg":"1024x1024","k_17163326_640.jpg":"640x640","k_17163326_480.jpg":"480x480","k_17163326_340.jpg":"340x340","k_17163326_220.jpg":"220x220","o_17163326_1280.jpg":"1280x853","o_17163326_1024.jpg":"1024x682","o_17163326_640.jpg":"640x426","o_17163326_480.jpg":"480x320","o_17163326_340.jpg":"340x226","o_17163326_220.jpg":"220x146","h_17163326_1280.jpg":"1280x854","h_17163326_1024.jpg":"1024x683","h_17163326_640.jpg":"640x427","h_17163326_480.jpg":"480x320","h_17163326_340.jpg":"340x227","h_17163326_220.jpg":"220x147","pp_17163326_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163326_1024.jpg":"805x1024","pp_17163326_640.jpg":"503x640","pp_17163326_480.jpg":"377x480","pp_17163326_340.jpg":"267x340","pp_17163326_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1264","hd_17163384_1920.jpg":"1920x1080","k_17163384_1280.jpg":"1280x1280","k_17163384_1024.jpg":"1024x1024","k_17163384_640.jpg":"640x640","k_17163384_480.jpg":"480x480","k_17163384_340.jpg":"340x340","k_17163384_220.jpg":"220x220","o_17163384_1280.jpg":"1280x842","o_17163384_1024.jpg":"1024x674","o_17163384_640.jpg":"640x421","o_17163384_480.jpg":"480x316","o_17163384_340.jpg":"340x223","o_17163384_220.jpg":"220x144","h_17163384_1280.jpg":"1280x854","h_17163384_1024.jpg":"1024x683","h_17163384_640.jpg":"640x427","h_17163384_480.jpg":"480x320","h_17163384_340.jpg":"340x227","h_17163384_220.jpg":"220x147","pp_17163384_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163384_1024.jpg":"805x1024","pp_17163384_640.jpg":"503x640","pp_17163384_480.jpg":"377x480","pp_17163384_340.jpg":"267x340","pp_17163384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2848","hd_17163432_1920.jpg":"1920x1080","k_17163432_1280.jpg":"1280x1280","k_17163432_1024.jpg":"1024x1024","k_17163432_640.jpg":"640x640","k_17163432_480.jpg":"480x480","k_17163432_340.jpg":"340x340","k_17163432_220.jpg":"220x220","o_17163432_1280.jpg":"1280x1898","o_17163432_1024.jpg":"1024x1518","o_17163432_640.jpg":"640x949","o_17163432_480.jpg":"480x712","o_17163432_340.jpg":"340x504","o_17163432_220.jpg":"220x326","h_17163432_1280.jpg":"1280x854","h_17163432_1024.jpg":"1024x683","h_17163432_640.jpg":"640x427","h_17163432_480.jpg":"480x320","h_17163432_340.jpg":"340x227","h_17163432_220.jpg":"220x147","pp_17163432_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163432_1024.jpg":"805x1024","pp_17163432_640.jpg":"503x640","pp_17163432_480.jpg":"377x480","pp_17163432_340.jpg":"267x340","pp_17163432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17163602_1920.jpg":"1920x1080","k_17163602_1280.jpg":"1280x1280","k_17163602_1024.jpg":"1024x1024","k_17163602_640.jpg":"640x640","k_17163602_480.jpg":"480x480","k_17163602_340.jpg":"340x340","k_17163602_220.jpg":"220x220","o_17163602_1280.jpg":"1280x1920","o_17163602_1024.jpg":"1024x1536","o_17163602_640.jpg":"640x960","o_17163602_480.jpg":"480x720","o_17163602_340.jpg":"340x510","o_17163602_220.jpg":"220x330","h_17163602_1280.jpg":"1280x854","h_17163602_1024.jpg":"1024x683","h_17163602_640.jpg":"640x427","h_17163602_480.jpg":"480x320","h_17163602_340.jpg":"340x227","h_17163602_220.jpg":"220x147","pp_17163602_1280.jpg":"1006x1280","pp_17163602_1024.jpg":"805x1024","pp_17163602_640.jpg":"503x640","pp_17163602_480.jpg":"377x480","pp_17163602_340.jpg":"267x340","pp_17163602_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17096094_1920.jpg":"1920x1080","k_17096094_1280.jpg":"1280x1280","k_17096094_1024.jpg":"1024x1024","k_17096094_640.jpg":"640x640","k_17096094_480.jpg":"480x480","k_17096094_340.jpg":"340x340","k_17096094_220.jpg":"220x220","o_17096094_1280.jpg":"1280x853","o_17096094_1024.jpg":"1024x682","o_17096094_640.jpg":"640x426","o_17096094_480.jpg":"480x320","o_17096094_340.jpg":"340x226","o_17096094_220.jpg":"220x146","h_17096094_1280.jpg":"1280x854","h_17096094_1024.jpg":"1024x683","h_17096094_640.jpg":"640x427","h_17096094_480.jpg":"480x320","h_17096094_340.jpg":"340x227","h_17096094_220.jpg":"220x147","pp_17096094_1280.jpg":"1006x1280","pp_17096094_1024.jpg":"805x1024","pp_17096094_640.jpg":"503x640","pp_17096094_480.jpg":"377x480","pp_17096094_340.jpg":"267x340","pp_17096094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2424","hd_17173828_1920.jpg":"1920x1080","k_17173828_1280.jpg":"1280x1280","k_17173828_1024.jpg":"1024x1024","k_17173828_640.jpg":"640x640","k_17173828_480.jpg":"480x480","k_17173828_340.jpg":"340x340","k_17173828_220.jpg":"220x220","o_17173828_1280.jpg":"1280x1616","o_17173828_1024.jpg":"1024x1292","o_17173828_640.jpg":"640x808","o_17173828_480.jpg":"480x606","o_17173828_340.jpg":"340x429","o_17173828_220.jpg":"220x277","h_17173828_1280.jpg":"1280x854","h_17173828_1024.jpg":"1024x683","h_17173828_640.jpg":"640x427","h_17173828_480.jpg":"480x320","h_17173828_340.jpg":"340x227","h_17173828_220.jpg":"220x147","pp_17173828_1280.jpg":"1006x1280","pp_17173828_1024.jpg":"805x1024","pp_17173828_640.jpg":"503x640","pp_17173828_480.jpg":"377x480","pp_17173828_340.jpg":"267x340","pp_17173828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2743","hd_17173830_1920.jpg":"1920x1080","k_17173830_1280.jpg":"1280x1280","k_17173830_1024.jpg":"1024x1024","k_17173830_640.jpg":"640x640","k_17173830_480.jpg":"480x480","k_17173830_340.jpg":"340x340","k_17173830_220.jpg":"220x220","o_17173830_1280.jpg":"1280x1828","o_17173830_1024.jpg":"1024x1462","o_17173830_640.jpg":"640x914","o_17173830_480.jpg":"480x685","o_17173830_340.jpg":"340x485","o_17173830_220.jpg":"220x314","h_17173830_1280.jpg":"1280x854","h_17173830_1024.jpg":"1024x683","h_17173830_640.jpg":"640x427","h_17173830_480.jpg":"480x320","h_17173830_340.jpg":"340x227","h_17173830_220.jpg":"220x147","pp_17173830_1280.jpg":"1006x1280","pp_17173830_1024.jpg":"805x1024","pp_17173830_640.jpg":"503x640","pp_17173830_480.jpg":"377x480","pp_17173830_340.jpg":"267x340","pp_17173830_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7679510 Threads: 3 Questions: 1556209746 Slow queries: 4743587 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111362388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/svi-pricaju-o-meghan-i-harryju-a-mi-vam-donosimo-veliku-pricu-o-britanskom-dvoru-i-pregrst-nepoznatih-detalja-znate-li-da-kraljica-na-put-nosi-zalihe-vlastite-krvi-1083922 [printLink] => /mozaik/panorama/svi-pricaju-o-meghan-i-harryju-a-mi-vam-donosimo-veliku-pricu-o-britanskom-dvoru-i-pregrst-nepoznatih-detalja-znate-li-da-kraljica-na-put-nosi-zalihe-vlastite-krvi-1083922?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 280670 [name] => kraljica elizabeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljica-elizabeta [link] => /tag/kraljica-elizabeta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 237997 [name] => britanska kraljevska obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => britanska-kraljevska-obitelj [link] => /tag/britanska-kraljevska-obitelj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 531135 [name] => meghan i harry [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-19 14:36:46 [main_article_id] => 0 [alias] => meghan-i-harry [link] => /tag/meghan-i-harry ) [3] => stdClass Object ( [id] => 632712 [name] => Oprah intervju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-08 11:08:33 [main_article_id] => 0 [alias] => oprah-intervju [link] => /tag/oprah-intervju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TVRTKA, A NE OBITELJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi pričaju o Meghan i Harryju, a mi vam donosimo veliku priču o britanskom dvoru i pregršt nepoznatih detalja. Znate li da kraljica na put nosi zalihe vlastite krvi? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17173826.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17173826.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163160.jpg [title] => Steve Parsons ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163192.jpg [title] => AFPTadašnja princeza Elizabetha prošla je u Drugom svjetskom ratu vojnu i mehaničarsku obuku i naučila voziti i mijenjati kotače na automobilima  ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163256.jpg [title] => Dominic LipinskiU javnosti kraljica često nosi odjeću žarkih boja kako bi se isticala u mnoštvu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163228.jpg [title] => Andy BuchananKraljica Elizabetha II i princ Philip u braku su više od 73 godine, a rođaci su u trećem koljenu, oboje su potomci kraljice Victorije ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163280.jpg [title] => Toby MelvilleKraljica slavi dva rođendana, onaj pravi 21. travnja u krugu obitelji, i službeni druge subote u lipnju - ovako je bilo na službenoj proslavi njezinog 90. rođendana u lipnju 2016. godine ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163326.jpg [title] => Dan KitwoodZa kraljičinim stolom gosti moraju pratiti njezin primjer i prestati jesti kad ona to učini, uz rizik da ostanu gladni  ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163384.jpg [title] => StrPrinc Charles i vojvotkinja Camilla u Osijeku su tijekom posjeta Hrvatskoj kušali vina i pića domaćih lokalnih proizvođača ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163432.jpg [title] => Dominic LipinskiNakon krštenja princa Louisa, kao i njegovog starijeg brata Georgea i sestre Charlotte, poslužen je posebni kolač, dio vjančane torte njihovih roditelja, princa Williama i vojvotkinje Kate, iz 2011. godine ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17163602.jpg [title] => StringerČlanovi kraljevske obitelji moraju na službena putovanja ponijeti i crninu kako bi se mogli primjereno odjenuti u slučaju smrti nekog člana obitelji  ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17096094.jpg [title] => Ben StansallPrinc Harry je, prema uredbi staroj nekoliko stoljeća, morao od vladarice, svoje bake Elizabethe II., tražiti dozvolu za brak s Meghan Markle ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17173828.jpg [title] => AFPTadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/17173830.jpg [title] => AFPTadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Proteklog tjedna su se, premda se uobičajeno sve njihove aktivnosti iscrpno prate i obrađuju, o britanskoj kraljevskoj obitelji ispisale goleme količine materijala u svim vrstama medija.

Razlog je, dakako, intervju što su ga princ Harry i Meghan Markle, koji su prije godinu dana napustili kraljevsku obitelj, dali Oprah Winfrey, a prikazan je prošle nedjelje na američkoj mreži CBS, te dan poslije na britanskom ITV-ju i u više od 70 zemalja širom svijeta.

Među brojnim optužbama što su ih izrekli na račun kraljevske obitelji i britanskih medija, najteže su bile one za rasizam i kako je Meghan zbog „zatočeništva” u palači, nerazumijevanja i nedostatka potpore bila u takvom stanju da je ozbiljno razmišljala o samoubojstvu dok je bila trudna s prvim djetetom, sinčićem Archiejem.

---

image
Steve Parsons
---

Uslijedile su reakcije, ona iz kraljevske obitelji bila je najkraća, analize svake riječi i pokreta tijela, promišljanja o tome što sve to znači za opstanak monarhije, mogu li se i hoće li se izgladiti, blago rečeno, narušeni odnosi između Harryja i Meghan i ostatka obitelji...

Secirale su sve izrečene optužbe i tvrdnje, iznosilo na vidjelo sve što opovrgava naročito Meghanine riječi, Harryju su se izvukli rasistički ispadi iz mladosti, britansko medijsko udruženje optužilo je CBS za zlonamjerno izvlačenje iz konteksta naslova i rečenica u prilog tvrdnji o rasističkoj Britaniji iako je poprilična količina tih materijala bila iz američkih medija.

Javnost se podijelila u „Meghanin tabor” i „kraljičin tabor”, ali ankete u Britaniji pokazuju da je Harryjeva i Meghanina popularnost pala na najniže grane otkad su zajedno, a kraljica Elizabetha II. i dalje uživa golemu potporu svojih podanika.

---

image
Tadašnja princeza Elizabetha prošla je u Drugom svjetskom ratu vojnu i mehaničarsku obuku i naučila voziti i mijenjati kotače na automobilima 
AFP
---

I dok su se proteklih dana vodile vrlo ozbiljne rasprave i ponekad baratalo grubim izrazima, mnogima promiču neke vrlo zanimljive, manje poznate informacije o najpoznatijoj i medijski najeksponiranijoj svjetskoj monarhiji.

Neke od tih informacija o onome što se događa iza zidova palača, ali i pred kamerama, možda i nisu točne, ili barem sasvim točne, ali su svakako zabavne.

Današnji povjesničari prvim engleskim kraljem smatraju Athelstana iz kuće Wessex koji je živio od 895. do 939. godine. Bio je kralj Anglosaksonaca od 924. do 927. i kralj Engleza od 927. do smrti 939. godine. Nikad se nije ženio i nije imao djece pa ga je naslijedio polubrat Edmund. On je pra-praujak u tridesetom koljenu današnje vladarice Elizabethe II.

---

image
U javnosti kraljica često nosi odjeću žarkih boja kako bi se isticala u mnoštvu
Dominic Lipinski
---

S obzirom na tu milenijsku povijest, ne treba sumnjati da će monarhija, usprkos izazovima s kojima se suočava u moderno doba, preživjeti napade princa Harryja i Meghan Markle.

Kraljica Elizabetha I., takozvana „djevičanska kraljica”, kćerka Henryja VIII. i Anne Boleyn koja je skraćena za glavu kad je Elizabetha imala dvije i pol godine, navodno se kupala samo jednom mjesečno. U vrijeme njezine vladavine od 1558. do 1603. godine, a i kasnije, ljudi su se bojali da će dulje namakanje u vodi otvoriti kožu različitim boleštinama, pa ne čudi što i drugi vladari, poput Jamesa I. i francuskog kralja Louisa XIV., nisu imali sklonost prema kupanju. Louis XIV., poznat i kao „kralj Sunce”, navodno se tijekom cijelog života okupao samo tri puta.

---

image
Kraljica Elizabetha II i princ Philip u braku su više od 73 godine, a rođaci su u trećem koljenu, oboje su potomci kraljice Victorije
Andy Buchanan
---

Kralj George I., koji je vladao u prvoj polovici 18. stoljeća, a bio je prvi britanski monarh iz kuće Hanover, odgovoran je za pravilo da je aktualni vladar ili vladarica zakonski skrbnih svoje unučadi prije nego što postanu punoljetni.

To je pravilo još uvijek na snazi, što tehnički znači da je kraljica Elizabetha II. bila skrbnica i prinčevima Williamu i Harryju i zbog toga nije bilo riječi o skrbništvu nad djecom u brakorazvodnom sporazumu između princa Charlesa i princeze Diane. Kad Charles postane kralj, on će biti zakonski skrbnik Williamovoj djeci Georgeu, Charlotte i Louisu, kao i Harryjevom sinu Archieju i kćeri koja se treba roditi ovog ljeta.

Još jedno čudno staro pravilo, koje datira iz 14. stoljeća, jest da je aktualni vladar ili vladarica vlasnik svih neoznačenih labudova, te dupina, kitova i kečiga u engleskim obalnim vodama. Ti se kitovi i dupini nazivaju „kraljevskim ribama”.

---

image
Kraljica slavi dva rođendana, onaj pravi 21. travnja u krugu obitelji, i službeni druge subote u lipnju - ovako je bilo na službenoj proslavi njezinog 90. rođendana u lipnju 2016. godine
Toby Melville
---

Premda se i kraljevi i kraljice rode samo jednom, britanski monarsi od sredine 18. stoljeća imaju dva rođendana, a razlog je – englesko vrijeme.

Naime, kralj George II., koji je rođen u listopadu, je 1748. odlučio uklopiti tradicionalnu ljetnu vojnu paradu u proslavu svog rođendana. Od tada svaki monarh službeno rođendan slavi druge subote u lipnju, a kraljica Elizabetha II., koja je rođena 21. travnja, taj svoj kalendarski rođendan običava slaviti u obiteljskom krugu.

Kraljevskom uredbom o braku iz 1772. godine britanski vladari imaju pravo staviti veto na brak bilo kojeg člana kraljevske obitelji. Uredba je bila rezultat ljutnje kralja Georgea III. zbog namjere njegovog mlađeg brata Henryja da se vjenča s pučankom Anne Horton. Sve od tada članovi kraljevske obitelji moraju od vladara ili vladarice tražiti dozvolu za sklapanje braka, ali je 2013. donesena dopuna uredbe prema kojom samo prvih šest osoba u nasljednom redu na britansko prijestolje mora tražiti dozvolu za brak. Zbog toga je i princ Harry, koji je na toj šestoj poziciji, morao od bake dobiti dopuštenje da se vjenča s Meghan Markle.

---

image
Za kraljičinim stolom gosti moraju pratiti njezin primjer i prestati jesti kad ona to učini, uz rizik da ostanu gladni 
Dan Kitwood
---

Odavno datira i pravilo da nitko ne smije dotaknuti člana kraljevske obitelji, po protokolu im se ne smije pružiti ruka, nego treba čekati da oni to prvi naprave. Danas se to pravilo sve češće ignorira, naročito kad se radi o mlađim članovima kraljevske obitelji.

Mnogima je ostalo u sjećanju kako je tadašnja američka prva dama Michelle Obama prilikom posjeta Buckinghamskoj palači prekršila protokol i zagrlila kraljicu 2009. godine. No kraljica nije, naravno, napravila dramu oko toga, prihvatila je zagrljaj, a neki tvrde da ga je ona inicirala.

Uživanje u jelu za kraljičinim stolom može biti prilično izazovno jer gosti moraju pratiti njezin ritam, bez obzira koliko su pojeli. Koliko god su ti državni banketi i slične prilike raskošni, kad kraljica prestane jesti, svi ostali moraju spustiti svoj pribor za jelo. Stoga se preporučuje jesti što brže da previše toga ne bi ostalo na tanjuru, ili pojesti nešto prije večere kako ne bi ostali gladni.

Još jedna priča kaže kako članovi kraljevske obitelji i njihovi gosti moraju stati na staru vagu prije i poslije uživanja u božićnim delicijama na imanju Sandringham gdje kraljica Elizabetha II. tradicionalno provodi Božić. Taj je običaj navodno uveo kralj Edvard VII. početkom 20. stoljeća jer se brinuo da njegovi gosti nisu dovoljno jeli.

---

image
Princ Charles i vojvotkinja Camilla u Osijeku su tijekom posjeta Hrvatskoj kušali vina i pića domaćih lokalnih proizvođača
Str
---

Kad je o hrani riječ, kraljica Elizabetha II. ne jede češnjak ni luk, navodno joj se ne sviša ni miris ni okus, ali jedan od razloga su sigurno i brojni susreti pri kojima nije baš poželjno širiti takve mirise. Kraljica se drži i toga da se za obroke koriste sezonske namirnice, pa neće reći ni riječi ako joj ljeti svakog dana serviraju jagode, ali će izgrditi bilo koga tko joj ih se usudi donijeti tijekom zime. Velika je obožavateljica čokolade i nju neće odbiti.

A ako bi kojim slučajem željela naručiti dostavu pizze u Buckinghamsku palaču, ne može joj se dogoditi da nema pri ruci dovoljno novca budući da palača ima vlastiti bankomat na raspolaganju članovima kraljevske obitelji.

Kao i svi, ili barem golema većina Britanaca, i kraljica uživa u poslijepodnevnom čaju, a kad ide na putovanja sa sobom nosi vlastiti čajnik s monogramom u kojemu se za nju kuha Earl Grey čaj. Prema nekim informacijama pije ga bez mlijeka i šećera, drugi izvori tvrde da ga pije s mlijekom, bez šećera.

---

image
Članovi kraljevske obitelji moraju na službena putovanja ponijeti i crninu kako bi se mogli primjereno odjenuti u slučaju smrti nekog člana obitelji 
Stringer
---

Kad ide na put u inozemstvo, kraljicu uvijek prati mornarički liječnik, a ako on i njezini zdravstveni savjetnici smatraju da zemlja u koju putuje ima upitne zalihe krvi, sa sobom nosi i određenu količinu vlastite, za slučaj da joj zatreba. Navodno to pravilo vrijedi i za ostale članove kraljevske obitelji.

A princ Charles i njegova druga supruga, vojvotkinja Camilla, navodno na put nose i vlastitu zalihu omiljenih pića, sve kako bi izbjegli rizik trovanja. Camilla voli crno vino, a Charles gin i tonik. Možda ova tvrdnja i nije baš točna s obzirom da smo svjedočili kako su prilikom posjeta Hrvatskoj u ožujku 2016. na tržnici u Osijeku kušali domaća vina, šljivovicu i liker od oraha. Očito su imali povjerenja u naše proizvođače.

Kad putuju, članovi kraljevske obitelji uvijek moraju ponijeti barem jednu crnu odjevnu kombinaciju kako bi za slučaj smrti nekoga od ostalih članova obitelji mogli odmah biti u primjerenoj crnini. To se dogodilo i kraljici Elizabethi II. koju je u Keniji 1952. zatekla vijest o smrti oca, kralja Georgea VI.

A na putu ili kod kuće, pidžame princa Charlesa se peglaju svakog jutra, čak i vezice njegovih cipela moraju biti ispeglane i plosnate, čep u kadi mora biti u određenoj poziciji, a voda za kupanje mlaka. Otkrio je to Paul Burrell, bivši batler princeze Diane, dodajući kako njegovi sobari čak i pastu za zube istisnu na četkicu umjesto njega.

Kraljica Elizabetha II. u javnosti često nosi žarke boje, a to nije samo stvar njezinog osobnog stila nego i želje da je njezini odani podanici mogu prepoznati ukoliko se oko njih nalazi puno ljudi. Za razliku od boja odjeće kojom se ističe u gužvi, kraljica je već više od 30 godina vjerna istoj boji laka za nokte. Njezina je frizerka 1989. poslala pismo u tvrtku Essie tražeći da pošalju „Ballet Slipers” prozirnu ružičastu nijansu laka kojeg kraljica od tada stalno koristi.

---

image
Tadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine
AFP
---

Ta je nijansa postala favorit i vojvotkinje Kate. Iako je Meghan Markle slijedila kraljičin primjer i za vjenčanje nokte nalakirala neutralnom nijansom, više je puta imala lak koji je bio pretaman ili nije bio u skladu s kraljičinim pravilima.

Za putovanja u inozemstvo svi članovi kraljevske obitelji sa sobom moraju imati putovnicu, jedini izuzetak je kraljica kojoj ne treba ni putovnica ni vozačka dozvola. Budući da se putovnice u Velikoj Britaniji izdaju u kraljičino ime, nema potrebe da je izdaje samoj sebi, a ima i pravo voziti bez dozvole, čak ne mora imati ni registraciju na automobilu.

Usprkos poodmakloj dobi, kraljica i danas vozi džipove na svojim imanjima. Voziti je naučila tijekom Drugog svjetskog rata kad se, postavši punoljetna, priključila ženskim pomoćnim teritorijalnim snagama. Uz djelomičnu vojnu, prošla je i obuku za vozačicu i mehaničarku zahvaljujući čemu je sposobna sama promijeniti kotač na vozilu.

U braku su već više od 73 godine, a kraljica Elizabetha i princ Philip, koji je već mjesec dana u bolnici zbog kardioloških problema, su rođaci u trećem koljenu, oboma im je kraljica Victoria, Elizabethi s očeve, a Philpu s majčine strane, pra-prabaka.

Tada još princeza Elizabetha, današnja kraljica se 20. studenoga 1947. udala za pet godina starijeg Philipa Mountbattena, bivšeg grčkog i danskog princa koji se odrekao pravoslavne vjere i stranih titula. Vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a Philip je na dan vjenčanja dobio titule vojvode od Edinburgha, grofa Merionetha i baruna Greenwicha.

Službenu vjenčanu tortu pripremila je londonska pekarnica McVitie & Price. Bila je to voćna torta na četiri kata, visoka 2,7 metara i teška gotovo 250 kilograma. Načinjena je od 80 naranača, 660 jaja i gotovo 15 litara mornaričkog ruma.

Budući da je neke stvari tako kratko nakon Drugog svjetskog rata bilo moguće nabaviti samo u ograničenim količinama, neki sastojci za tortu dopremljeni u u Veliku Britaniju sa svih strana svijeta, pa je torta dobila nadimak „torta od deset tisuća milja”. Mladenci su tortu razrezali Philipovim mačem kojeg mu je kao vjenčani poklon darovao punac, kralj George VI.

Među gostima na njihovom vjenčanju nisu bile tri u to vrijeme žive sestre princa Philipa, sve su bile udane za njemačke prinčeve od kojih su neki bili povezani s nacistima, a Drugi svjetski rat je tek bio završio. Zapravo nitko od Philipovih njemačkih rođaka nije bio prisutan, a s Elizabethine strane najupečatljiviji izostanak bio je ona vojvode i vojvotkinje od Windsora, njezinog strica i bivšeg kralja Edward VII. koji je 1936. abdicirao kako bi se mogao oženiti dvostrukom američkom razvedenicom Wallis Simpson izazvavši monarhijsku krizu s kojom sada uspoređuju ovo što se dogaša s Harryjem i Meghan.

---

image
Tadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine
AFP
---

Za svako od troje djece princa Williama i vojvotkinje Kate tradicija je da se nakon krštenja posluži posebni kolač. Taj desert je dio voćne torte s njihovog vjenčanja 2011. godine, pa je u vrijeme kad se najmlađi princ Louis krstio 2018. godine, torta bila stara sedam godina. Jestiva, naravno, zahvaljujući zamrzivaču.

Inače, Kate je bila prva kraljevska nevjesta sa sveučilišnom diplomom. Diplomirala je 2005. povijest umjetnosti na Sveučilištu St. Andrews kojeg je pohađao i William. Harryjeva supruga Meghan Markle diplomirala je na Sveučilištu Northwestern u američkoj saveznoj državi Illinois, gdje su joj glavni predmeti bili kazalište i međunarodni studiji.

Ne postoji pisano pravilo koje zabranjuje članovima kraljevske obitelji da glasaju na izborima, ali im se to ne preporučuje jer trebaju biti politički neutralni, čega se oni i drže. To je posebno teško padalo Meghan Markle nakon udaje za princa Harryja, ali otkad su napustili kraljevsku obitelj ona ponovno izražava svoj politička uvjerenja i glasala je na predsjedničkim izborima prošle jeseni, što je izazvalo brojne kritike u Velikoj Britaniji s obzirom da je još uvijek formalno članica kraljevske obitelji. Harry nije mogao glasati jer nema američko državljanstvo.

Tijekom vojne obuke u kraljevskoj mornarici, princ William je neko vrijeme proveo na aktivnim brodovima i podmornicama. Pet tjedana je proveo na brodu „Iron Duke” koji je bio stacioniran na Karibima i sudjelovao je u zajedničkoj operaciji s američkom obalnom stražom tijekom koje je provedena racija glisera na kojemu je zaplijenjen kokain vrijedan 40 milijuna dolara.

Prema legendi, u londonskom Toweru mora biti najmanje šest gavrana inače će monarhija, a time i Velika Britanija, propasti. Bez obzira tko u to vjeruje, a tko ne, i danas je u toj tvrđavi, jednoj od londonskih turističkih atrakcija, sedam gavrana čija se populacija održava brižljivim programom razmnožavanja.

Kraljevska obitelj je, prema Forbesu, vrijedna oko 88 milijardi dolara, dok se osobno bogatstvo kraljice Elizabethe II. procjenjuje na 450 do 500 milijuna dolara. Trošak monarhije u 2020. godini bio je oko 85 milijuna dolara, a sistem financiranja je prilično kompliciran, iz državne blagajne se kraljevskom kućanstvu daje ono što se naziva Sovereign Grant, a vrijednost toga se određuje prema količini novca koja se u budžet ulila iz prihoda nekretnina, poljoprivrednih zemljišta, šuma, parkova itd., koji su u posjedu kraljevske obiteljI.

---

image
Princ Harry je, prema uredbi staroj nekoliko stoljeća, morao od vladarice, svoje bake Elizabethe II., tražiti dozvolu za brak s Meghan Markle
Ben Stansall
---

Najveći prihod dolazi od vojvodstva Lancaster u okviru kojeg su rezidencijalni, poljoprivredni i komercijalni posjedi. Prihodi dolaze i od ulaznica koje se plaćaju za posjete kraljevskim palačama, među njima je i Buckinghamska palača koja je vlasništvo aktualnog monarha, ali nije osobno vlasništvo kraljice Elizabethe, za razliku od dvorca Balmoral u Škotskoj i imanja Sandringham u Engleskoj.

Kraljica se daje otprilike 15 posto od prihoda Crown Estatea za troškove održavanja njezinog kućanstva, putovanja, događanja koja organizira... Elizabetha dobro zarađuje i od konjskih utrka, osovjila je više od devet milijuna dolara nagrada u utrkama u kojima su sudjelovali njezini konji koji su ostvarili više od 450 pobjeda.

Prihod princa Charlesa dolazi i od vojvodstva Cornwall, a iz tog izvora on je financirao i osnovne troškove kućanstava svojih sinova Williama i Harryja dok Harry i Meghan nisu odlučili napustiti pozicije radno aktivnih članova kraljevske obitelji. Od tada više ne dobivaju novac poreznih obveznika i „džeparac” od Charlesa koji je iznosio oko četiri milijuna dolara godišnje...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Steve Parsons AFP Dominic Lipinski Andy Buchanan Toby Melville Dan Kitwood Str Dominic Lipinski Stringer Ben Stansall AFP AFP
AFP
AFP
Tadašnja princeza Elizabetha prošla je u Drugom svjetskom ratu vojnu i mehaničarsku obuku i naučila voziti i mijenjati kotače na automobilima 
Dominic Lipinski
U javnosti kraljica često nosi odjeću žarkih boja kako bi se isticala u mnoštvu
Andy Buchanan
Kraljica Elizabetha II i princ Philip u braku su više od 73 godine, a rođaci su u trećem koljenu, oboje su potomci kraljice Victorije
Toby Melville
Kraljica slavi dva rođendana, onaj pravi 21. travnja u krugu obitelji, i službeni druge subote u lipnju - ovako je bilo na službenoj proslavi njezinog 90. rođendana u lipnju 2016. godine
Dan Kitwood
Za kraljičinim stolom gosti moraju pratiti njezin primjer i prestati jesti kad ona to učini, uz rizik da ostanu gladni 
Str
Princ Charles i vojvotkinja Camilla u Osijeku su tijekom posjeta Hrvatskoj kušali vina i pića domaćih lokalnih proizvođača
Dominic Lipinski
Nakon krštenja princa Louisa, kao i njegovog starijeg brata Georgea i sestre Charlotte, poslužen je posebni kolač, dio vjančane torte njihovih roditelja, princa Williama i vojvotkinje Kate, iz 2011. godine
Stringer
Članovi kraljevske obitelji moraju na službena putovanja ponijeti i crninu kako bi se mogli primjereno odjenuti u slučaju smrti nekog člana obitelji 
Ben Stansall
Princ Harry je, prema uredbi staroj nekoliko stoljeća, morao od vladarice, svoje bake Elizabethe II., tražiti dozvolu za brak s Meghan Markle
AFP
Tadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine
AFP
Tadašnja princeza Elizabeta snimljena 1947 godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/svi-pricaju-o-meghan-i-harryju-a-mi-vam-donosimo-veliku-pricu-o-britanskom-dvoru-i-pregrst-nepoznatih-detalja-znate-li-da-kraljica-na-put-nosi-zalihe-vlastite-krvi-1083922 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ac717165f94b2c2a4225da2d60a5042dee9fed6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+pri%C4%8Daju+o+Meghan+i+Harryju%2C+a+mi+vam+donosimo+veliku+pri%C4%8Du+o+britanskom+dvoru+i+pregr%C5%A1t+nepoznatih+detalja.+Znate+li+da+kraljica+na+put+nosi+zalihe+vlastite+krvi%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsvi-pricaju-o-meghan-i-harryju-a-mi-vam-donosimo-veliku-pricu-o-britanskom-dvoru-i-pregrst-nepoznatih-detalja-znate-li-da-kraljica-na-put-nosi-zalihe-vlastite-krvi-1083922 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsvi-pricaju-o-meghan-i-harryju-a-mi-vam-donosimo-veliku-pricu-o-britanskom-dvoru-i-pregrst-nepoznatih-detalja-znate-li-da-kraljica-na-put-nosi-zalihe-vlastite-krvi-1083922 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TVRTKA, A NE OBITELJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
PanoramaTVRTKA, A NE OBITELJ

Svi pričaju o Meghan i Harryju, a mi vam donosimo veliku priču o britanskom dvoru i pregršt nepoznatih detalja. Znate li da kraljica na put nosi zalihe vlastite krvi?

Piše Marija Čović
14. ožujka 2021. - 17:17

Proteklog tjedna su se, premda se uobičajeno sve njihove aktivnosti iscrpno prate i obrađuju, o britanskoj kraljevskoj obitelji ispisale goleme količine materijala u svim vrstama medija.

Razlog je, dakako, intervju što su ga princ Harry i Meghan Markle, koji su prije godinu dana napustili kraljevsku obitelj, dali Oprah Winfrey, a prikazan je prošle nedjelje na američkoj mreži CBS, te dan poslije na britanskom ITV-ju i u više od 70 zemalja širom svijeta.

Među brojnim optužbama što su ih izrekli na račun kraljevske obitelji i britanskih medija, najteže su bile one za rasizam i kako je Meghan zbog „zatočeništva” u palači, nerazumijevanja i nedostatka potpore bila u takvom stanju da je ozbiljno razmišljala o samoubojstvu dok je bila trudna s prvim djetetom, sinčićem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:27