StoryEditorOCM
Panoramasavjeti

Savjetuju 6 stupnjeva razlike između temperature vani i one pod klimom. Dakle, vani 43, a u kući 37? Moš‘ mislit!

Piše L.G.K.
17. srpnja 2023. - 17:24

Mogao bi se čovjek kladiti da svakoljetne informacije tipa "ne izlazite na najjače sunce", "pijte puno vode" i slično, većina ljudi jednostavno preskoči. Savjet "vruće je, pijte puno vode", dođe po originalnosti uz bok onome da je prvi korak do sreće postati sretan.

Među svakoljetne savjete spada i onaj o maksimalno šest stupnjeva razlike između temperature vani i u klimatiziranom prostoru. E na taj sam danas prvi put ozbiljno obratila pažnju. Ako je, naime, vani trideset, a ti u zatvorenom radiš na 24, to je optimalna razlika i sve je okej. Ako je vani 35, a u zatvorenom 29 - to, ‘ajde, nije bajno, nipošto nije bajno, al‘ šta se može.

Ali šta je ovo došlo na svijet? Da bi čovjek poštovao pravilo o maksimalno šest stupnjeva razlike i sačuvao zdravlje, trebali bismo u kući ili u bilo kojem klimatiziranom prostoru živjeti na ravno 37 stupnjeva. Jer danas je vanjski senzor na automobilu izmjerio u Splitu ravno 43 stupnja!

Inače, nisam primijetila da itko poštuje pravilo o šest stupnjeva (razlike su uglavnom puno veće), ali to pravilo ionako više nema smisla. I tako se događa da se pod klimama rashlađujemo na temperature ranog proljeća, a onda, bez razdoblja adaptacije, izađemo na dvadesetak stupnjeva veće temperature.

Kako ćemo to platiti, boga pitaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 17:08