StoryEditorOCM
Panoramaživot zvijezda

Razvoj astroturizma: Na Lastovu održan tečaj astronomije, ovaj otok može privući goste čak i u prosincu

Piše MOZAIK SD
11. prosinca 2023. - 19:03

U suradnji Parka prirode Lastovsko otočje i Hrvatskog astronomskog saveza proteklog tjedna na Lastovu je održan petodnevni tečaj astronomije za odrasle. Tečaj je vodio glavni tajnik astronomskog saveza Dorian Božičević.

Kroz predavanja obrađene su teme o astrognoziji, Sunčevom sustavu, optičkim teleskopima i montažama, Suncu te o nastanku i životu zvijezda, a organizirana su i promatranja te praktični rad s teleskopima.

Na tečaju je sudjelovalo petnaest polaznika od kojih čak dvoje koji su radi tečaja na Lastovo došli iz Splita što je dokaz da razvojem astroturizma i ponudom kvalitetnih sadržaja, Lastovo može privući goste čak i u prosincu.

Osim vođenja tečaja astronomije, glavni tajnik astronomskog saveza sastao se s načelnicom Općine Lastovo Anitom Jančić Lešić vezano za popis javne rasvjete i donošenje plana rasvjete sukladno Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, s direktoricom Turističke zajednice Općine Lastovo Dianom Magdić vezano za astronomski program za iduću godinu te s direktorom Parka prirode Lastovsko otočje Mirom Maričevićem i suradnicima vezano za uvođenje astronomskih sadržaja u program parka prirode.

Glavni tajnik je tijekom boravka na Lastovu obavio i mjerenja kvalitete noćnog neba koja su potrebna kako bi se Lastovsko otočje uspješno kandidiralo za status Međunarodni park tamnog neba kod Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (Dark Sky International).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:37